Mi-am propus sa fac o sinteza a castilor in jurul valorii de 100€ disponibile la noi pe piata. Review-ul de mai jos este primul dintr-o serie care va analiza cele mai grele nume de pe piata castilor, firme cu renume ca Sennheiser, Audio Technica, Beyerdynamic, Grado. Sper sa fie de interes general si sa ofere un punct de plecare celor care vor sa faca o investitie in placerea de a asculta sunet de calitate.

Primul review va fi o comparatie directa intre Sennheiser HD555 si noua serie mid-fi lansata de producatorul german,  HD518 si HD558.

Despre vechea serie HD5x5 nu mai sunt foarte multe lucruri de spus,  sunt binecunoscute iubitorilor de muzica, fiind una dintre cele mai populare serii de casti vanduta vreodata. Anul acesta Sennheiser a facut un refresh al modelelor, schimband totodata ultima cifra din denumire. Cu toate ca layout-ul general s-a pastrat, vom observa ca uneori modificari subtile genereaza diferente interesante.

Mai jos vom enumera calitatile vechii serii si vom face o comparatie cu noile 518 si 558 pentru a observa ce aduc nou acestea:

-constructie robusta, plasticul este rezistent, firul este gros si bine prins in casca intr-o singura parte (stanga) – un lucru pozitiv , fiind mai usor de utilizat zi de zi.

-calitatea sunetului este mult peste orice casca consumer, si mai important de atat, este o casca ce nu cere amplificare dedicata. Am testat-o in decursul timpului pe mai multe placi de sunet, dac-uri dedicate si amplificatoare scumpe. Diferentele sonore sunt mici, acestea nejustificand o investitie in amplificare dedicata.

-sunt niste casti foarte comode, poate cele mai comode in categoria asta de pret. Fiind supra-aurale nu ating urechile deloc, si din acest motiv se poti tine pe cap timp indelungat.

-raport pret-calitate foarte bun.

Sennheiser a pastrat la noua generatie aceeasi forma a castii. Aceasta este o veste buna, fiind placuta atat la vedere, cat si la atingere. Regasim aceeasi constructie solida cu fir intr-o singura parte.

Ca o imbunatatire, pot sa va spun ca acest fir este DETASABIL, aspect foarte interesant pentru cei care vor sa-l schimbe cu unul mai scurt de exemplu (standard are 3 metri). Ca parte negativa pot sa zic ca nu apreciez in mod deosebit panza de pe lateralele exterioare ale modelului 558 – in poze arata bine, in realitate nu prea. Pare fragila si usor deteriorabila.

Am utilizat intens timp de o saptamana atat 518 cat si 558, si pot spune ca sunt la fel de comode ca 555, aici nu am nici un fel de dubiu. Nu sunt grele, headband-ul este captusit cu velur moale, cupele de urechi circum-aurale abia le simti pe cap – in concluzie, la capitolul asta numai laude.

Si acum sa trecem la ceea ce conteaza cel mai mult, si anume calitatea sunetului. Fiind o casca de zi cu zi, testul va fi compus din 2 parti, si anume utilizare in scopuri multimedia/gaming si utilizare pentru auditii muzicale.

TESTUL 1 – Muzica:

Metodologie:

Castile vor fi ascultate in mod alternativ pe mai multe sisteme, cu mai multe surse si amplificari. Am avut la dispozitie Benchmark Dac 1, AD Labs RD-25, Asus Xonar D2 si iPhone 4. Am ales surse mai variate, pentru a fi un test relevant atat in cazul celor care au surse/amplificari mai de calitate, cat si al celor care au un banal iPod sau o placa de sunet in pc.

Am ascultat numai muzica de tip lossless (FLAC, APE, Cd-uri originale), cu exceptia iPhone 4, unde am folosit Mp3-uri la 320kbps convertite de mine din FLAC-uri de buna calitate.

Ca si muzica am ascultat urmatoarele: Ultimate Demonstration Disk de la Chesky Records, Usher Demo Disk 2, Amy Winehouse – Back To Black, Guns N’Roses – Greastest Hits si Diana Krall – Quiet Nights.

Pentru a intelege potentialul maxim al castilor, am decis sa folosesc un rig scump. Am folosit initial un sistem format din CD-player EMM Labs CDSA si amplificator de casti Bada PH-12. De altfel, acesta va fi in decursul timpului sistemul de referinta pentru testele noastre. Cd-player-ul este unul de top, care extrage tot ce se poate dintr-un CD de calitate; de altfel, la astronomicul pret de lista la care se gaseste pe site-ul dealerilor (9995 $), nici nu putea fi altfel. Bada PH-12 este un amplificator hibrid cu tuburi, dedicat pentru casti, care in viata lui de zi cu zi amplifica glorios o pereche de Sennheiser HD800.

Mai  jos sintetizez concluziile:

-pe partea de rezolutie, HD558 si HD555 sunt sensibil egale, cu un avantaj sensibil de partea noii generatii. HD518 este asa cum ma asteptam – mai putin detaliata. Si randamentul lui HD518 este ceva mai slab, la fiecare schimbare de casti a trebuit sa ajustez usor volumul pentru ca pur si simplu se auzeau mai incet. Cu cat a fost mai buna sursa pe care am testat, cu atat au fost mai evidente diferentele intre casti. Direct din placa de sunet sau din iPhone diferentele sunt mai mici. Acest ultim aspect e foarte important, e o ineptie in viata reala sa pui o casca de 100€ pe un rig de 30 de ori mai scump. Cine are bani de surse ultrarezolutive sigur isi cumpara si o casca echivalenta.

-pe partea de bass, HD558 coboara mai bine in frecventa si are un bass mai clar, dar melodiile mai pretentioase cu pasaje lungi si aglomerate o fac pe alocuri sa piarda controlul. HD555 are un bass mai putin profund si clar, dar probabil din acest motiv este mai bine controlat, spre deosebire de urmasa sa nu livreaza cantitati prea mari de bass in anumite momente. Bass-ul de la 518 e mai putin prezent , casca suna mai “infundat”, ca si cum frecventele joase vin din alta parte, nu de pe scena.

-pe partea de inalte si de medii, 555 este casca mai placuta. Perceptia mea personala este ca suna ceva mai “colorat” si placut urechii. Per total, oricum 555 suna ceva mai agresiv decat 558 si 518 la acest capitol.

-HD558 are soundstage mai bun, scena pare mai aproape si mai reala, probabil si din cauza faptului ca cea mai mare diferenta intre 555 si 558 este acustica diferita a grilajului “cupelor”, in sensul ca HD555 suna ceva mai agresiv si inchis, iar 558 suna foarte aerisit; de aici probabil si realismul mai pronuntat la 558. La acest capitol, HD518 se apropie mai mult de HD555 decat de HD558, sunand mai putin „deschis” decat sora mai mare.

-HD558 este modelul cel mai placut de ascultat pe perioade lungi, fiind neutra si cu un sunet mai putin agresiv, auditiile lungi devin o placere.

TESTUL 2 – Jocuri/Filme:

A: Gaming

Aici metodologia e simpla. La jocuri voi folosi Asus Xonar D2 si voi juca WOW, Stracraft 2 si  “batranul” Counter-Strike. Desi nu sunt casti de gaming (nu au microfon), se pot folosi cu un microfon extern (eu am un Logitech de 40 de roni absolut decent), iar rezultatul final este peste orice “headset”  (casca cu microfon) care mi-a trecut vreodata prin mana.

-World of Warcraft

Toate cele 3 casti presteaza mai mult decat multumitor in acest joc, cu un plus pentru HD555 care este avantajata de sunetul mai agresiv si colorat. HD518 si HD558 suna putin mai sters decat HD555, dar per total sunt foarte apropiate ca si perfomante si foarte recomandabile. Nu am sesizat diferente deosebite intre ele.

-Starcraft

Am trecut acest titlu pentru alte considerente. Am jucat SC2 timp de 4 ore cu HD558 si HD518 pe cap fara sa ma misc de la PC si nu am simtit nici un fel de oboseala sau transpiratie a urechilor. HD555 sunt la fel de comode, si ca un fapt amuzant – in decursul ultimilor 2 ani am plecat de mai multe ori cu ele pe cap uitand sa le dau jos si mi-au zburat in momentul cand firul s-a intins la maxim.

La calitatea sunetului toate sunt recomandabile, diferentele sunt mici, iar SC2 e un joc care ma solicita prea mult ca sa fiu atent la detalii… 🙂

-Counter-Strike

Sunt sensibil egale si in CS, cu mentiunea ca HD558 au un foarte usor avantaj datorat soundstage-ului mai bun. Acesta ajuta sa pozitionezi mai bine directia din care vine sunetul. Repet, diferentele au fost nesemnificative si acest aspect mentionat de mine intra in zona “pareri/gusturi/perceptii personale”.

B: Filme

Aici metodologia e si mai simpla. Castile vor fi conectate la receiverul meu Harman Kardon 255 si voi urmari 1-2-3 filme in format Blu-ray si cu efecte speciale cat mai complexe. Probabil benchmarkul va fi o suita de Blu-ray-uri originale (Avatar, LOTR, Piratii din Caraibe si Terminator). Aceste filme au toate coloana sonora de tip DTS-HD Master Audio sau Dolby Digital TrueHD cu bitrate foarte mare, iar nivelul de detaliu este pe masura. Practic sunt cele mai rezolutive formate ce se gasesc pe piata consumer.

Am folosit setarea DolbyHeadphone, unul dintre cei mai avansati algoritmi pentru casti.

-firul lung de 3 metri a fost in sfarsit util la ceva – a fost suficient de lung sa ajunga de la receiver la locul de vizionare.

-toate cele 3 casti au dat satisfactie in filmele vazute, calitatea peste medie a sunetului fiind mai mult decat suficienta pentru a crea o senzatie placuta.

-toate cele 3 casti au o compatibilitate buna cu sistemul DolbyHeaphone, senzatia de 3D si de spatialitate fiind mai mult decat multumitoare.

-dintre cele 3 casti, daca ar fi un test orb as alege probabil HD555, sunetul mai agresiv si colorat fiind mai placut in filme.

CONCLUZII:

Noua generatie de la Sennheiser poate fi privita din 2 puncte de vedere.

Primul dintre ele este acela ca si de data asta seria 5xx este dedicata utilizarii de zi cu zi, care pastreaza calitatile precedentei generatii si aduce imbunatatiri in zona  in care conteaza cel mai mult, si anume la muzicalitate. Sa faci dintr-o casca buna una si mai buna nu e lucru putin. HD558 a facut un pas inainte in intampinarea iubitorilor de jazz si voci. Fata de predecesoarea HD555, sunetul a capatat soundstage si claritate, ceea ce este un lucru laudabil. Din aceasta perspectiva, noua generatie este una reusita.

Al doilea punct de vedere este usoara dezamagire, asteptam o revolutie, nu o evolutie. Ceea ce a facut Sennheiser este inteligent, dar nu foarte entuziasmant, si anume a luat practic generatia veche si a “tunnat” subtil sunetul. Sunt posesor de Hd555 si in urma unei auditii prelungite cu HD518 si 558 nu am gasit nici un motiv suficient de puternic pentru a face un upgrade. Nu au venit cu nimic incitant, o schimbare de timbru, de tonalitate, de dinamica, totul este asa cum stiam ca trebuie sa fie, dar nimic in plus.

Daca mai punem in discutie si politica de preturi  din Romania, unde HD518 sunt putin mai scumpe decat erau HD555 la momentul incetarii productiei si HD558 au fost impinse foarte aproape de HD598 (HD555 erau putin peste 50% din HD595), concluzia e clara. Recomand noua serie celor care-si doresc o casca “pentru de toate”, dar in nici un caz nu recomand un upgrade posesorilor vechii generatii. Sper ca o data trecuta “euforia lansarii”, preturile sa se ajusteze corect si noua generatie HD5x8 sa devina ceea ce a fost predecesoarea ei, si anume o serie “all-rounder best-buy”.

PRO:
-constructie si ergonomie buna, cablu detasabil.
-calitate buna a sunetului, muzicalitate imbunatatita.
-fara pretentii deosebite de sursa si amplificare, suna decent si direct din iPod.
-usor de utilizat in viata de zi cu zi.

CONTRA:
-semnificativ mai scumpa decat precedenta generatie.
-nu este un upgrade semnificativ, “hardware-ul” fiind in linii mari acelasi.
-detalii de design discutabile.

34 COMENTARII

  1. Gandim putin diferit aici.
    Eu am ascultat HD558 avand deja in propietate HD555 si nu am gasit nici un motiv sa fac upgrade.

    Daca e de ales strict intre cele doua modele noi cred ca as merge pe HD558, binenteles discutand de preturi similare.

  2. Am o pereche de casti SONY MDR -RF820R /TMR-RF850 de citiva ani
    Ce parere aveti de castile RF ?
    Pentru mine sunt foarte practice, pot sa ascult oriunde in casa… la aceeasi „calitate” si nu derajez pe nimeni…
    Aveti idee daca se mai produc asa ceva si ce imi recomandati? In general ascult chillout si emisiuni tv noaptea tarziu.

  3. Salut Vali! Am ascultat la un moment dat ceva din seria RF dar a fost pe fuga si nu vreau sa ma pronunt. Nu mai tin minte ce model erau exact din pacate. Oricum nu am remarcat nimic deosebit la ea, erau cam imcomode pentru gusturile mele.

    Ca sa-ti fac o recomandare spune-mi te rog ce buget ai daca vrei tot wireless. Am ascultat noile Sennheiser RS 180 fara fir si sunt cele mai bune casti de acest gen care mi-a cazut in mana. RS 160 au acelasi driveri si sunt mai ieftine dar si calitatea constructiei este mai slaba. Alegerea ta 🙂

    O zi buna!

  4. Salut. Am optat si eu pentru niste casti wireless tot pentru „practicitate” si am luat HDR 140 Sennheiser. Eu sunt multumit de ele doar ca mi se par cam mari si parca nu „culca” foarte bine pe ureche si parca… mi-ar place un pic mai mult bass. La vremea la care le-am luat erau cele mai bune wireles de la Senn (sau nu am studiat eu destul). Ce parere ai de ele vis-a-vis de RS 180 si RS160?

  5. Am ascultat RS180 acum 4 luni in Singapore intr-un magazin. Mi-au placut destul de mult pentru o pereche de casti wireless, bass bun, sunet bine definit.
    Nu pot sa dau un verdict clar dupa doar 10 minute de auditie, fara muzica mea de teste etc.

  6. Dintre 515 si 518 care s-ar merita mai mult la pret/calitate? Avand in vedere faptul ca 518 e cu aproximativ 100 RON mai mult decat 515?

    Si daca e sa alegi intre Sennheiser HD 515 si audio-technica AD300 pe care le-ai alege?

    • Daca se poate as vrea sa adaug si Grado SR60i. Asa ca acum as vrea sa te intreb dintre Grado SR60i, AD300 si Senn HD 515 pe care le-ai alege/ le-ai recomanda la pret/calitate?

  7. Strict din ceea ce intrebi tu eu as alege Grado Sr60i. Asta nu inseamna ca sunt fan Grado, tocmai am vandut perechea de Sr80i cu care am facut testele unui amic :).

    Ideea cu Grado e simpla, e o casca extraondinara pentru un anumit gen de oameni cu anumite gusturi. Trebuie sa o asculti inainte ca sa descoperi daca o iubesti sau nu.

  8. Savu, am nevoie de ajutorul tau putin, mi-am luat de curand o pereche HD558, dar nu am o sursa potrivita pentru ele.
    Ma gandeam la un DAC cu iesire amplificata pentru casti…am vazut ca tu ai testat multe DAC-uri, dar din review-urile tale pe mai multe site-uri, nu am inteles totusi preferinta ta in ceea ce le priveste.
    Testele le faci cu AD LABS RD-25 (la care ma gandesc si eu, de altfel, sa-l achizitionez) dar am vazut ca ai la vanzare si un LAVRY DA10, un HAVANA.

  9. Salut Bogdan.

    HD558 nu au nevoie de o amplificare dedicata sau o sursa nemaipomenita. O placa de sunet Xonar Essence este mai mult decat suficienta!
    Lavry sau Havana sunt DAC-uri bune pentru casti sau sisteme audio dintr-o alta clasa. Sfatul meu cat se poate de prietenesc, este sa nu cumperi un DAC atat de scump pentru castile pe care le detii in acest moment.

    Auditii placute si felicitari pentru achizitie!

  10. Multumesc pentru raspunsul prompt! Acum, ca sa intelegi cat de rau stau la capitolul „sursa”, aceasta e doar un laptop. Asa ca ma gandeam ca un DAC pe care sa-l conectez prin USB e ceva mult mai potrivit. Oricum achizitia acestui DAC o privesc si ca un inceput pentru un viitor sistem de camera. Review-urile tale m-au inspirat si in alegerea acestor casti, asa ca, am incredere in ceea ce imi recomanzi.

  11. Am inteles acum. Pentru ce ai tu nevoie iti recomand un Styleaudio Carat Ruby (eventual Ruby2). Este o cutiuta foarte reusita, are amplificare de casca decenta si este un DAC de la care se poate incepe un sistem frumusel.
    Mai exista si varianta Rd-25 dar nu stiu exact daca se mai fabrica sau au bagat deja in productie varianta noua.

  12. Salut, am si eu o intrebare: imi ajunge Xonar DX pentru a scoate tot din HD 558, sau imi trebuie neaparat un ampplificator? Scopul este muzica, in special diverse chitare. Multumesc!

  13. sper ca nu crezi ca intreb aiurea, insa chiar nu stiu de unde stii ca utilizator daca o casca are nevoie sau nu de amplificare. doar impedanta si senzitivitatea sunt suficiente ? existe relatii matematice intre ele care duc la concluzia ca functioneaza in parametri optimi daca au amplificator in spate ?
    sau efectiv tb. sa asculti aceeasi casca „normal” – fara amplificator, si apoi sa o asculti pe amplificator ?

  14. Salut! Reaprind subiectul si eu cu o rugaminte! Am decis sa-mi cumpar niste casti in urma cu cateva zile, necunoscator si pretentios in acelasi timp fiind :), m-am lovit de o sumedenie de probleme, cum ar fi alegerea corecta a castilor. Mie imi trebuie niste casti care sa acopere integral urechea, sa elimine sunetul din jurul meu cat se poate de mult si care sa se auda limpede, pentru calatorii in special, insa, vazand atatea pareri pe n-forumuri nu stiu spre ce sa optez.
    Se poate sa-mi dai o sugestie, te rog? si catre ce ai opta tu?
    Iti multumesc anticipat!

  15. Buna ,pana la urma ati reusit sa analizati in detaliu si rs180? Trebuie sa ma decid intre HD558 si RS180 si sper sa ma ajutati sa ma hotarasc.
    multumesc,

  16. Salut, in viitorul apropiat imi voi cumpara un set de casti noi.

    Eu ascult in principal heavy metal dar ascult si foarte multa muzica clasica si muzica din filme(In special LOTR).

    Problema e ca pur si simplu nu stiu ce sa aleg.Oscilez intre un HD 518 si un Grado SR80i iar peste 400 de RON nu pot sa trec.Din cate am auzit, castile Sennheiser nu sunt foarte bune pentru muzica metal iar pe o pereche de Grado SR80i muzica clasica nu suna la fel de bine ca si cea metal.Asa e?

    Pe ce casti care costa pana in 400 de RON(sau maxim 500) suna bine ambele genuri muzicale?

    P.S Bani pentru o placa de sunet foarte scumpa nu am…un Creative Audigy de 90 do RON ar fi de ajuns?

  17. Salut. Nu-ti recomand Grado SR80i pentru filme, sunt destul de incomode si nu prea au bas. Mai poti sa iei in calcul si noile TAD400 de la Audio Technica, sunt interesante, voi face un review curand la ele.

  18. Am inteles.Si totusi cum suna muzica rock pe un Sennheiser HD 518?Am nevoie de de o placa de sunet scumpa?Eu folosesc op placa de sunet on-board si ma gandesc sa cumpar un Creative Audigy de 100 RON. Ar fi destul de buna sau ar fi un bottleneck pentru casti?

    Imi cer scuze pentru intrbarile acestea dar inca sunt incepator in ceea ce priveste castile.

  19. Salutare, ca de obicei, foarte bun review.
    Intrebarea mea e simpla: are hd 518 calitate de audiofil? Dar hd 558? Sau trebuie sa caut mai in „sus” aceasta calitate?
    Vreau sa achizitionez o pereche de casti de audiofil plus un dac/amp pe masura, dar fiind incepator cele mai ieftine posibil. As vrea sa le folosesc un an sau doi pina m-as obisnuii ca calitatea, apoi urmand a trece la ceva mai scump.
    Multumesc mult!

  20. @ Savu
    Multumesc mult, abia astept noi review-uri si sfaturi pentru incepatori. Daca se poate ar fi grozave niste review-uri la casti ultraportabile. O zi buna si sa o tineti tot asa!

  21. @Savu
    Ce dac/amp imi recomanzi pentru HD518 sau HD558? Pana acum eram hotarat pe 518, dar acum ma gandesc si la 558, dar pana la urma o sa fie cum va dicta bugetul. Multumesc!

  22. Buna, Chiar ce am avut o foarte neplacuta surpriza : pe avstore preturile la castile Sennheiser au crescut cu aproape 25 %, sau pe acolo. Aveam in plan hd 558, dar acum sunt nevoit sa raman la hd 518… Asta am avut si noi pana acum: casti sennheiser mai ieftine ca ce vedeam pe site-uri ca sunt in strainatate.

  23. Dupa un an si ceva cu hd 518 pot sa spun ca imi plac foarte mult! Baietii de la avstore au fost de treaba si mi-au facut si reducere. Doar cu cablul prea lung nu ma impac. Stie cineva de unde se poate cumpara unul mai scurt si cu mufa de 3,5? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.