Unul dintre cele mai asteptate receivere ala anului 2011 a ajuns in sfarsit “pe masa de teste”. Denon AVR-1912 este succesorul direct al lui AVR-1911, unul dintre cele mai apreciate modele ale marcii. Acest lucru nu este surprinzator, in ultimii ani gama 19xx a reprezentat o referinta a segmentului de receivere cuprinse in bugetul  450-550 euro.  Am asteptat cu interes testul pentru a afla daca noul model se ridica la inaltimea predecesorilor, dar  si  sa descopar cu ce noutati vine. Tot la capitolul schimbari intra si politica celor de la Denon pentru anul 2011. Gama de receivere disponibile in Europa a ramas structurata la fel, in contrast cu politica de pe piata americana unde producatorul japonez are in oferta si cateva modele de nisa (AVR-1712 si AVR-2112ci nu sunt disponibile in Europa). Ramane oarecum un mister de ce pe “batranul continent” nu sunt disponibile aceste modele destul de interesante (de exmplu 1712 este mai ieftin decat 1912 – nu are USB si AirPlay, dar vine cu sistemul Audyssey MultEQ XT ).

METODA DE TESTARE:
Testele audio au constat in doua  parti distincte, asa cum v-am obisnuit deja.  In prima parte am analizat prestatia receiverului in configuratie stereo, folosind muzica lossless si doua perechi de boxe bookshelf (Wharfedale 9.3, Wharfedale Evo2 .10). Modele de referinta  la acest capitol au fost doua amplificatoare integrate, Anthem 225i si Creek Destiny. Bookshelf-urile Wharfedale Evo 2.10 si-au reconfirmat caracterul pretentios, fiind foarte convingatoare pe cele doua amplificatoare stereo dedicate si destul de slabe impreuna cu receiverul.  Doar experimental si fara influenta  asupra concluziilor testului am folosit si boxele Dynaudio Confidence C1. Va pot spune doar ca, acestea  s-au suparat si au refuzat sa cante :).

MUZICA ASCULTATA:
-Bob Marley – Songs of Freedom
– Pink Martini – Sympathique (1999)
– Cesaria Evora – Miss Perfumado [1992]
– Celine Dion-Best Ballads
– Francis Goya – Greatest Hits 2CD – 2009
– Dire Straits 1985-Brothers in Arms
– Chesky Records-Ultimate Demonstration Disc
– B&W-Demo Disc
– Vivaldi-The Four Seasons (BluRay Audio DTS-HD MA 24/96)
– Sting-Live in Berlin (BluRay DTS-HD MA 24/96)

Dupa cum se poate observa, am ascultat aceleasi albume ca si in testul cu Onkyo 609. Cele doua receivere au fost testate la cateva zile distanta si am considerat ca va fi mai usor sa fac anumite aprecieri folosind material audio identic. Din acelasi motiv si in cazul configuratiei multicanal am folosit aproximativ acelasi material audio-video – evident, impreuna cu set-up-ul multicanal obisnuit format din boxe 5.1 Wharfedale Diamond 9 (9.3 front, 9.1 surround, 9.cs centru si subwoofer 10SW).  In cadrul testului multicanal, Denon 1912 a fost comparat direct cu Onkyo 1008 – cel mai bun receiver ascultat de mine in clasa 1000-1500 Euro.

FILME VIZUALIZATE:
– Ice Age – Dawn of the Dinosaurs (Bluray, DTS-HD MA)
– 300 (Bluray, DolbyTrueHD)
– Shutter Island (Bluray, DTS-HD MA)
– Invictus(.mkv, DTS)

DOTARI, DESIGN, CONECTICA:

Din punctul de vedere estetic nu sunt foarte multe noutati.  Denon AVR-1912 pastreaza neschimbata linia de design a marcii, fiind usor de recunoscut de catre cei familiarizati cu produsele Denon. Look-ul clasic hi-fi este completat de un display generos ca si dimensiune, pe care sunt afisate o multitudine de informatii utile. Contrastul meniului este foarte bun, caracterele afisate fiind de dimensiuni mari si usor lizibile. Meniul on-screen (via HDMI-out) este intuitiv si usor de folosit, insa fara a excela la capitolul grafica. Este usor neplacut faptul ca, receiverele lansate in anul 2011 nu au un meniu adaptat ecranelor HD, ci se continua aceeasi grafica SD invechita si inestetica.

Conectica aparatului este bogata, avand sase HDMI-in si un HDMI-out (toate certificate 1.4), doua intrari digitale spdif (coaxiala si toslink) si obisnuitele intrari analogice stereo, S-video si component. Iesirile preamplificate multicanal, prezente pe 1910 si scoase la lansarea lui 1911, nu se regasesc nici pe noul model. Cu ajutorul conexiunii Ethernet (dotare standard la acest model) se pot accesa servicii online de tipul Last.fm, Napster sau Flickr si, de asemenea, se poate accesa radio internet, streaming audio/foto (inclusiv FLAC HD, High-resolution audio format). Ca la majoritatea receiverelor lansate in acest an, conexiunea Ethernet este compatibila cu Windows 7. Cablul de alimentare este detasabil si se poate inlocui cu orice alt model care indeplineste standardul IEC. Lipseste, din pacate, un intrerupator on-off si din acest motiv va recomand sa scoateti receiverul din priza, atunci cand conectati cablurile audio/video. Atentie mare la conexiunile HDMI, se pot arde foarte usor in caz de utilizare necorespunzatoare.

Pe panoul frontal exista mufa USB compatibila cu iPod/iPad/iPhone si trei intrari de tip RCA (stereo+video). Mi-ar fi placut ca, pe panoul frontal, sa fie amplasata una din cele sase conexiuni HDMI-in, dar si o intrare Spdif digitala. Aceste conexiuni frontale sunt utile, mai ales daca receiverul este pus intr-un rack, iar conectica aflata in partea din spate este greu accesibila.

Denon AVR-1912 este bine dotat, avand tot ceea ce este necesar pentru un utilizator normal:

  • decodeaza toate formatele HD-Audio existente (DTS, DTS-HD MA,DD, DolbyTrue HD, etc)
  • are suport pentru formatul video 3D si audio return channel (toate conexiunile HDMI sunt certificate 1.4)
  • converteste toate sursele video analog in digital (upscaling la 1080p) si le trimite via HDMI-out catre display
  • sistem de autocalibrare Audyssey MultEQ,. Il recomand cu mici “rezerve”, deoarece in cadrul testarii a calculat eronat distanta boxelor,  avand, per total,  rezultate ceva mai slabe decat la Onkyo 609. A se verifica daca distantele sunt corecte la sfarsitul calibrarii.
  • Standby pass-through, receiverul poate fi folosit in standby, semnalul audio-video trece nemodificat prin AVR catre televizor via HDMI.
  • Denon Remote App pentru  iPhone, iPod Touch sau iPad (disponibil in AppStore). Cu ajutorul acestei aplicatii puteti controla receiverul direct din device-urile Apple.  A fost anuntata si o varianta pentru Android. Este interesant sa stai pe canapea si sa controlezi mai multe device-uri din telefonul mobil de exemplu, :).
  • Apple Airplay wireless music streaming. Probabil cea mai importanta noutate cu care vine Denon AVR-1912.  Aceasta functie permite sa faceti streaming wireless din orice device Apple care are IOS 4.2 sau mai nou  si din computere care ruleaza iTunes.

In momentul in care l-am desfacut, Denon 1912 ne-a dezvaluit cate ceva din componentele sale. Partea de procesare video si audio este bazata pe chip-uri de la Analog Devices, iar filtrarea este  asigurata de condesatori de buna calitate, Nichicon Audio Gold Tune. De asemenea, se poate observa ca, exista cate doi tranzistori pentru fiecare din cele sapte canale de amplificare. Am remarcat o constructie ingrijita, avand componente de calitate, care sunt un indicator al fiabilitatii aparatului.

Denon AVR-1912 este un receiver in configuratie 7.1, cu o putere declarata de 90w/canal in 8ohmi si 125w/canal in 4 ohmi. Aceasta este masurata  la un THD de 0,05% (8ohmi) si respectiv 0,7% (in 4 ohmi). Pe site-ul oficial, producatorul nu specifica cate canale au fost incarcate in timpul masuratorilor.
Din punct de vedere al randamentului amplificarii, acest model are eficienta ridicata. In interior nu exista ventilatoare, iar temperatura la care ruleaza este scazuta, daca il comparam cu modelele echivalente de la Harman Kardon sau Onkyo. Temperatura de functionare poate deveni un aspect important, de exemplu, atunci cand receiverul  va fi amplasat intr-un raft din mobila sau intr-un rack mai putin ventilat.

Sunetul in configuratie stereo 2.0:

Inainte de inceperea auditiei, am activat functia “pure audio”, pentru a fi sigur ca orice corectie de ton sau procesare este decuplata.

Primul lucru care surprinde  in mod placut este nivelul bun al detaliilor. Sunetul este bogat in informatie, bine definit, amanuntele sonore “fine”, cum ar fi microdetaliile, se fac prezente in scena, fiind corect reprezentate. Am fost placut impresionat de acest aspect, nu ma asteptam ca, la acest nivel de pret, un receiver sa ofere un sunet atat de rezolut.

Raspunsul in frecventa este in media clasei, cu ceva probleme in zona frecventelor joase, unde receiverul are momente in care pierde controlul, sunetul avand tendinta sa bubuie. AVR-1912 oferta un bas corect, daca acesta nu este foarte mult cantitativ sau foarte aglomerat.  In momentul in care scena se aglomereaza, iar frecventele joase provin din mai multe surse, receiverul este pus in dificultate, nefiind astfel capabil sa le redea corect.

Muzica electronica sau rock-ul  sunt printre genurile muzicale cele mai potrivite pentru Denon 1912, avantajate  de faptul ca sunetul urca bine in frecventa, fara sa zgarie urechea sau sa devina sibilant. De asemenea, instrumente precum chitara lui Francis Goya si viorile din “Cele patru anotimpuri”, beneficiaza din plin de nivelul bun al detaliilor oferite de receiver. Noul model Denon poate fi comparat fara probleme, la acest capitol, cu modele mai scumpe, fiind cel mai bun din clasa sa.

AVR-1912 pastreaza caracterul casei Denon, cu o amprenta sonora mai rece, analitica. Acest lucru se simte cel mai usor in zona frecventelor medii,  unde vocile feminine sunt clare si foarte precise, bine focusate, dar lipsite de caldura. Vocea Cesariei Evora pierde putin din savoare fata de Onkyo 609, de exemplu, dar castiga la capitolul soundstage, scena fiind mai larga si mai precis amplasata.

Muzica are ritm, amplificarea fiind una rapida, nu exista probleme de timing. Instrumentele nu se suprapun, fiind bine delimitate, soundstage-ul este larg, scena este bine impartita, iar artistii se pot distinge fara probleme. Instrumentele grele  au pus serios in dificultate receiverul,  pe muzica clasica, contrabasul si mai ales pianul, fiind greu de reprodus de orice AVR din aceasta zona de pret.

Sunetul in configuratie multicanal 5.1:

Caracterul agresiv al lui Denon 1912 are avantaje clare in configuratie multicanal. Sunetul bogat si rezolut contribuie la realismul scenelor prin surplusul de detalii si microdetalii. Ambianta sonora a junglei din Ice Age – Dawn of the Dinosaurs te introduce foarte bine in atmosfera filmului. Secventele in care personajele merg  prin apa, bataia vantului sau prin vegetatia luxurianta au sunat foarte natural si credibil. La capitolul dinamica, lucrurile stau si mai bine, scenele de lupta din 300-Eroii de la Termopile fiind impresionante din punct de vedere sonor. Caracterul analitic al lui 1912 face ca vocea lui Gerard Butler sa fie si mai agresiva, iar strigatul de lupta al Spartanilor este capabil sa produca fiori privitorilor.

Receiverul  livreaza prea mult bas in anumite momente, fara ca acesta sa fie controlat corespunzator. Pentru a elimina tendinta de bubuiala am modificat din meniul receiverului setarile pentru frecventele joase, in scopul  obtinerii unui sunet cat mai echilibrat. Se impune folosirea unui subwoofer de calitate, deoarece in configuratie 5.0 nu am obtinut un bas satisfacator. Aceasta este o regula valabila la majoritatea AVR-urilor din gamele inferioare de pret, acestea  fiind gandite pentru configuratii multicanal si avand nevoie de aportul unui subwoofer activ, pentru a compensa anumite lipsuri ale amplificarii integrate.

Frecventele medii pot fi caracterizate ca fiind retinute, prin comparatie cu bas-ul sau inaltele, aspect sesizabil in momentele in care scena devine aglomerata, iar dialogurile dintre personajele aflate in centrul actiunii sunt mai greu de urmarit. Cu putina rabdare, se poate rezolva aceasta problema cu ajutorul setarilor receiverului.

Denon 1912 beneficiaza de o amplificare rapida, cu raspund coerent si rapid la sunete scurte, cele cinci incinte acustice conectate la aparat, fiind bine sincronizate. Senzatia de spatialitate este buna. Sunetul traverseaza spectrul sonor din stanga in dreapta sau din fata in spate, in mod natural, privitorul fiind corect amplasat in planul actiunii. Scena virtuala de desfasurare  a actiunii este mai restrasa in comparatie cu cea de la Onkyo 609, dar sunetul este mai plin si mai bogat in detalii.

Calibrarea cu microfonul Audyssey nu a functionat atat de bine, ca in cazul altor modele. Dupa cum am mentionat si mai sus, distanta boxelor a fost calculata gresit. Dupa ce am realizat o calibrare “la ureche” am obtinut un sunet satisfacator, nu inainte de a petrece ceva timp cu reglajul volumului boxelor surround. Acestea erau usor “subamplificate” – practic, la volum egal cu volumul celor din fata,  se auzeau prea incet.

CONCLUZII:
Denon AVR-1912 este unul dintre “greii” clasei din care face parte. Dotarile de top, usurinta in utilizare si sunetul bun in configuratie multicanal, il transforma intr-un rival redutabil pentru concurenta. Dotari precum AirPlay sau Denon Remote App il transforma intr-un aparat foarte atractiv pentru iubitorii de gaget-uri. Daca va doriti un receiver ce va fi folosit cu precadere la filme si ocazional la muzica, AVR-1912 este unul dintre modelele caruia trebuie sa-i acordati atentie.

PRO:
-conectica bogata
-apple airplay in standard
-sunet rapid si agresiv, excelent in configuratie multicanal
-meniuri si interfata intuitive si eficiente

CONTRA:
-medii retinute si reci
-controlul bas-ului putea fi mai bun
-fara HDMI in partea frontala
-sistemul Audyssey mai putin eficient decat la Onkyo 609

Denon AVR-1912 se poate testa la showroom-ul Avstore.