Sennheiser IE80 – referinta audiofila in buzunar
In ziua de azi ascultatul muzicii este unul dintre cele mai intalnite hobby-uri, alaturi de vizionarea filmelor si de lectura. Muzica face parte din viata fiecarei persoane, asa ca iubitorii de muzica nu s-au limitat doar la ascultatul muzicii pe sisteme si dispozitive fixe destinate incaperilor, au dorit ca muzica sa poata fi ascultata peste tot. In consecinta, echipamentele si solutiile portabile devin o adevarata provocare pentru companiile de profil. In prezent, producatorii audio tind sa scoata modele din ce in ce mai mici, dar care sa concureze cu dispozitivele mari.

Ca si castile full-size, castile portabile au trecut printr-un lung proces de adaptare la noile cerinte, modernizare si perfectionare. Acest lucru a fost valabil si pentru compania Sennheiser, care a lansat in acest an modelul de casti portabile IE80 – varianta imbunatatita a modelului IE8 lansat in anul 2009.

Despre IE8 pot spune ca era varful de gama al castilor portabile din gama celor de la Sennheiser, iar in scurt timp a devenit si un model de referinta.Chiar daca nu cantaresc mai mult de 5 grame, IE8 prezentau un sunet natural si lipsit de oboseala, iar amprenta sonora putea fi usor comparata cu HD650.

IE80 prezinta imbunatatiri estetice, avand partea laterala total din aluminiu – ceea ce ii confera un look clasic, un plus de calitate si rafinament. De asemenea, este de apreciat calitatea constructiei cat si numarul mare de accesorii din dotare.

Continutul pachetului
Pachetul IE80 contine zece seturi de ear tips de marimi diferite: tipsuri simple – trei marimi, tipsuri duble – trei marimi, doua marimi de cauciuc duble si doua marimi de tipsuri din spuma (asemanatoare cu Comply Tips). Sigur se gaseste un model pe gustul fiecaruia.

Personal prefer tipsurile duble din silicon de marime medie. Imi ofera cea mai buna izolatie fata de zgomotul ambiental, si au un confort sporit. Teoretic, cele din spuma ar trebui sa fie cele mai bune pe timp de iarna, deoarece odata inserate in ureche se incalzesc si iau forma canalului auditiv, astfel avand cea mai buna atenuare, insa pentru mine au fost putin cam incomode. In afara de acestea, mai avem in pachet si o clema pentru fixarea cablului, adaptoare aurale pentru fixarea castilor dupa ureche, pixul care are functia de reglaj manual al nivelului de bas cat si functia de curatare si intretinere. Dar probabil cel mai frumos si mai interesant accesoriu este cutiuta din metal pentru transport. Cutiuta este bine lucrata, cu un interior captusit cu spuma moale pentru depozitarea si transportul castilor in siguranta, avand de asemenea si un spatiu destinat pentru doua perechi de tips-uri si pentru kitul de intretinere si reglare bas.
Specificatiile tehnice sunt aceleasi ca si la modelul IE8, le regasiti in poza de mai jos:

As vrea doar sa adaug ca ambele modele atenueaza zgomotul pana la 26 decibeli. Sunt mai multe nivele de bas care se poate adapta la dorintele fiecaruia. Castile folosesc drivere  dinamice din magneti rari si puternici, avand o presiune acustica de maxim 125 decibeli !

Caracterul sonor ( + comparatii cu IE8):
In mare parte noile IE80 seamana mult cu IE8 pe care le cunosc de mai bine de doi ani, insa sunt si mici diferente intre ele.

Am preferat sa ascult mai mult muzica acustica, folk autohton si ceva rock.

Pe muzica clejanilor de la Taraful Haiducilor am simtit basul ceva mai pronuntat pe IE8 si frecventele medii mai accentuate, insa sunetele de pe fundal erau usor de tot mascate, iar inaltele erau clare si neagresive. Per total, muzica avea un fler natural, neagresiv, iar sunetul era lin si totodata lovea din plin.

Pe IE80, Haiducii sunau mai spatios si putin mai adanc, insa pierdeau usor pe bas si pe medii. Zgomotele de fundal puteau fi distinse mai usor si inaltele au fost mai pronuntate. Am distins un sunet mai focalizat, avand un detaliu putin mai bun, insa mai agresiv d.p.d.v. al inaltelor. In pasajele mai aglomerate IE80 au avut atac-ul mai slab si ritmul mai domol.
In concluzie, ambele  modele au sunat foarte bine, insa putin diferentiat.

Pe rock-ul autohton al trupelor Vita de Vie si Luna Amara am preferat mai mult IE8 si am sa va spun si de ce:
IE80 au sunat excelent pana cand au inceput pasajele aglomerate, cu multe tobe si mult bas, in acel moment sunetul devenind inconsistent si usor deranjant. Inaltele au devenit mai sibilante, iar basul nu era atat de adanc. Acest lucru m-a facut sa prefer IE8 in detrimentul noilor IE80. Modelul IE8, in pasajele mai aglomerate, a tinut ritmul cu basul adanc, tobele  rapide si vocile mai agresive. Interesant a fost faptul ca IE8 nu m-au deranjat deloc, acolo unde IE80 erau aproape iritante.

Pe muzica hibrida (folk plus jazz) a moldovenilor de la Trigon am preferat IE80. Delimitarea instrumentelor in spatiu este mai buna, scena mai larga, prezentarea instrumentelor mai corecta si sunetul mai calm. Toate acestea m-au facut sa aleg prefer IE80 la acest capitol.

Prin comparatie, IE8 au sunat mai inchis avand soundstage-ul mai mic, basul mai proeminent, care pe alocuri acoperea frecventele inalte si sunetele de fundal, iar vocile erau pozitionate mai in fata.

Acelasi lucru l-am simtit si pe muzica clasica, preferand clar IE80. Muzica a fost mai detaliata si mai spatioasa, iar viorile au avut o reverberatie mai lunga. Prin comparatie, IE8 au avut un atac mai rapid dar si mai scurt, iar sunetul pierdea din amploare si grandoare.

Ambele casti au redat coerent muzica, nu mi s-au parut dezarticulate sau prea inclinate catre o frecventa anume. IE8 redau ceva mai bine basul si mediile, pe cand IE80 le are mai neutre, iar inaltele sunt putin mai accentuate. Daca le-as compara cu modelele full-size de la Sennheiser, as spune ca IE8 se apropie  mai mult de modelul HD650, iar IE80 de HD600 / HD800.
Precizez ca IE80 nu au mai mult de 20 de ore de functionare, si avand drivere dinamice, este posibil ca peste cateva ore sa sune si mai bine. La inceput au sunat extrem de sibilant, dar sibilanta s-a atenuat in decursul orelor de ascultat muzica. Acest lucru ne spune ca burn-in-ul si-a facut o parte din treaba.

Concluzii:
IE80 au un sunet foarte bun si reprezinta un upgrade estetic, dar si sonor fata de vechiul model IE8.

Lipsa oboselii, naturaletea sunetului cat si performantele castilor le fac perfecte pentru ascultatul muzicii pe sisteme portabile. Celor care vor sa se apropie de calitatea sunetului redat de sistemele full-size, le recomand fara ezitare acest model de casti – IE80. Cuplate cu un player portabil ce stie si formate audio lossless, devin de neegalat. Personal am folosit basul la minim, insa reglarea lui face aceste casti perfecte pentru orice ascultator. Iubitorii de bas pot avea si sunetul unui subwoofer daca isi doresc, si dat la maxim chiar asa a si sunat 🙂

Pro:
-Sunet mai neutru fata de IE8, raspunsul in frecventa fiind mai liniar.
-Detalii si soundstage imbunatatit.
-Calitatea constructiei si accesoriile din pachet.

Contra:
-Inaltele sunt cateodata mai obositoare fata de vechiul model.
-Sunetul este mai putin vioi pe unele piese.

6 COMENTARII

  1. Salut @al,
    S-au impacat playerele portabile Sony NWZ-A864 si Sandisk Sansa Clip+ de minune cu aceste casti.
    A sunat foarte bine si dintr-un Iphone 4, insa prefer mereu un player portabil. Recomand si playerele Cowon care stiu si formate lossless (*flac, *ape, *wav).
    Un review pentru un player portabil curand nu va fi, insa vine un review la cutiuta aia neagra de langa IE80 pe nume Fiio E10 🙂

  2. Salut,
    Abia astept review-ul „cutiutei” dar eu acum doresc sa imi iau un player audio portabil dedicat si nu stiu ce. Iphone 4 nu a sunat mai bine decat telefonul meu, asa ca pica. Iphone 4s la fel. M-am gandit sa imi iau Cowon C2 doar ca nu am gasit nici o comparatie, nici un versus pe calitatea sunetului iar sa ma duc sa le ascult, nu am unde. Castile de strada sunt Sennheiser IE4.

  3. Salut, am o intrebare legata de cablul de inlocuire al castilor, unde as putea gasii un astfel de cablu pentru ca daca se strica e o problema mare la mine (avand in vedere k mi s-au stricat doua perechi de casti din acest motiv, un de la m50 pentru iphone si o pereche de v-moda, toate in acelasi loc la intrarea jackului care se auzea frecvent cu intreruperi). Va multumesc

  4. Salut Cristi,

    Un astfel de cablu se poate procura in acelasi magazin care vinde si castile. Distribuitorii si resellerii Sennheiser vand astfel de cabluri. Ceea ce priveste calitatea lui, poti sa nu iti faci griji, este facut foarte bine (kevlar, cupru OFC, amestec de plastic/cauciuc) si rezista in timp.

  5. Sunt curios daca, datorita calitatii castilor, unii din noi, care poate au un smartphone ( care e doar decent ca sursa si nimic mai mult ) doresc sa le cupleze la o placa de sunet, avand in vedere ca au cablul scurt, cat de mult gresesc daca folosesc un prelungitor, din ala la 10 lei cum se gaseste peste tot?

    Doi la mana, cat de mult merita un Xonar STX II fata de STX ul clasic doar pentru ca, pana acum se pare, ca ar fi singura placa cu amplificare dedicata de casti care are o setare pentru casti cu impedanta mica, randament mare, gen IEM-uri? Dar daca vine vorba de placi de sunet mai de buget, fara vreo setare de low gain sau cum sa ma exprim?

    Mersi anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.