Prezentate in premiera la targul de la Munchen din acest an, Dynaudio Xeo 3 au fost primite cu mare interes si entuziasm fiind primul model de boxe wireless lansat de un producator consacrat.

Inovatoare prin modeul de utilizare, Xeo 3 si 5 sunt probabil unicele boxe care nu au nevoie de transport, CD player sau DAC, de amplificare dedicata sau de cabluri, boxele avand totul deja inclus.
Boxele sunt 100% wireless, iar transmitatorul este si DAC in acelasi timp. Fiecare boxa are incorporata amplificare dedicata, unica remarca fiind  nevoia folosirii a doua prize pentru a conecta ambele boxe.

Boxele au o calitate a constructiei la cele mai inalte standarde Dynaudio, sunt destul de grele dar compacte, fiind o varianta ideala in special pentru spatiile mici. Design-ul  minimalist-modern si cromatica (negru si alb) se imbina armonios cu orice decor.  Modelele in varianta alba se asorteaza foarte bine cu aparatura Apple, iar cele pe negru amintesc de adevaratul spirit hi-fi.

Ambele finisaje disponibile sunt glossy, lucru ce aduce un aspect premium modelelor Xeo dar necesita o grija suplimentara, actionand ca un adevarat magnet pentru praf si amprente.

Conectarea este de usoara si de intuitiva. Modulul wireless se conecteaza la calculator prin conexiunea mini-USB sau la sursa Dvs. audio prin intrarea digitala Optica sau cele doua intrari analogice: RCA si AUX in. Nu este necesara instalarea unui soft suplimetar, modulul Wireless Xeo fiind plug-and-play atunci cand este conectat la PC.
Daca alegem intrarea USB a calculatorului, in playerul software trebuie selectat Dynaudio XEO ca procesare audio iar din telecomanda poate fi ajustat volumul dorit, intrarea sau canalul.

In continuare  ma voi axa pe modelul Xeo 3, modelul bookshelf mic dar voinic.

Am ascultat o mare varietate de piese pe aceste boxe, genurile muzicale abordate ajutandu-ma sa le inteleg mai bine calitatile si sa le descopar punctele slabe.

Xeo 3 foloseste amplificare dedicata de 50W pe woofer si tweeter, porturile de bass reflex se afla in partea din spate, iar raspunsul in frecventa conform producatorului este de la 48 Hz la 22 Khz.

In realitate, in camera de 20 metri patrati in care au fost testate boxele, am fost nevoit sa folosesc buretii de reducere a bass-ului, boxele fiind amplasate pe standuri Dynaudio destul de aproape de perete. Fara bureti aveam impresia ca am un standfloor de 1m in fata mea, bass-ul fiind surprinzator de puternic  si potent avand in vedere dimensiunile reduse ale acestor boxe. De asemenea, buretii au  redus si din vibratiile peretilor si a geamurilor.

Astfel, sunetul a devenit mai usor la ureche, s-a domolit atacul, cat si lovitura in piept,  devenind  mai placut , mai relaxant de ascultat timp indelungat.

Este bine de stiut ca daca detineti deja o pereche de Xeo 3 si doriti un upgrade fara sa schimbati boxele, atunci puteti adauga un DAC dedicat conectat pe intrarea analogica a transmiter-ului  si diferentele vor fi sesizabile.

Pe parcursul a doua saptamani, timp in care le-am testat, am tot incercat sa le caut punctele slabe, ba chiar l-am chemat si pe Savu pentru a aplica teoria conform careia patru urechi aud mai bine decat doua.
Dupa cateva ore de auditii si brainstorming am ajuns la concluzia ca sunt niste boxe foarte bune, oferind o prestatie demna de un sistem stereo cu pretentii, oferind in plus avantajul spatiului ocupat si al usurintei in utilizare.

Xeo 3 sunt fara discutie boxe Dynaudio, chiar si cu ochii inchisi puteam sa spun asta fara sa vad ce brand sunt. Au un bas abundent si adanc, atacul puternic  si rapid, medie dominanta si carnoasa,  inalte detaliate dar nezgaraiecioase – caracteristici intalnite la toate boxele  Dynaudio pe care le-am ascultat.

Se  recomanda amplasarea boxelor la minim 2 m distanta una fata de cealalta, daca le folositi intr-un sistem nearfield PC, atunci cel putin 1.5m. Iar distanta optima pana la ascultator ar trebui sa fie de maxim 4 m. Punctul spot pentru mine a fost distanta de 2.5m de la boxe, acolo am cel mai detaliat si aerisit sunet.

Sunetul il pot caracteriza ca fiind gros si plin de substanta, deloc uscat sau subtire. Bass-ul si frecventele medii sunt predominante, jazz-ul de tot felul si rock-ul acustic este un deliciu total, nu mai zic de muzica electronica noua sau veche. Atata energie in doua cutii atat de mici.

Chiar daca nu se impun prin  dimensiuni, boxele nu suna deloc ca niste incinte acustice mici, sunetul umple camera instantaneu, iar marimea scenei surprinde prin dimensiunile extinse.

Sunetul nu este unul inchis si nici nu are efectul de butoi, intalnit la boxele entry level,  boxele XEO3 au destula adancime  in constructie, ceea ce ajuta la prezentarea scenei cat si la prestatia aerisita.

Imaginea stereo este aproape 3D, datorita amplasarii stanga-dreapta, sus-jos a instrumentelor, sunetul astfel devine aerisitsi deloc aglomerat sau distorsionat.

Sunetul este detaliat si rezolut, dar nu la cel mai inalt nivel. Sunt inferioare la acest capitol modelului Focus 160 sau sau alte modele superioare ale producatorului danez, un lucru logic prin prisma pretului si al modului de utilizare. Detaliile usor puse pe planul doi confera boxelor un sunet mai calm si parca mai putin focusat,  ce poate fi chiar un plus pentru majoritatea utilizatorilor, audiofilii cateodata cauta nod in papura si uita de esenta muzicii, aceste boxe te fac sa vrei sa asculti muzica si nu sa o analizezi.
Spectrul de frecvente este exact pe placul meu: bass-ul si mediile usor pronuntate, iar inaltele mai calme dar si rezolute in acelasi timp.

Probabil unicul minus (daca nu iau in calcul vopseaua glossy) este redarea microdetaliilor, a sunetelor ascunse in decor. Subtilitatile vor fi mai greu de perceput, insa per total performanta sonica este una corecta, boxele au un caracter fun si o personalitate vesela, nu sunt niciodata plictisitoare sau obositoare. Boxele  presteaza excelent si in configuratii multimedia, am vizionat cateva filme si am testat un joc de actiunesi pot spune ca suna bine si pe acestea. Exploziile, impuscaturile si alte efecte speciale suna real si destul de agresiv, aducand un plus de savoare.

Emitatorul wireless, dupa cum spuneam, este si DAC, care in acelasi timp se ocupa si de toate efectele DSP sau crossover, prin aceasta putem uita de orice alt dispozitiv aditional.

Emitatorul suporta fisiere de pana la 24bit/48Khz si wireless trimite la boxe semnal 16bit/48Khz, adica calitatea CD-urilor audio normale.
Am comparat usor emitatorul cu DAC-uri dedicate din clasa entry si medie si pot spune ca suna la fel de bine ca si Fiio E17 – de care m-am indragostit instantaneu datorita calitatii sonice oferite, cat si a pretului atragator. Consider ca se compara cu cele mai bune placi audio interne si cu DAC-urile din zona ~200-300 €. DAC-ul intern a fost la fel de transparent, rezolut si neutru ca si Fiio E17 si putin peste E10.

 

Concluzii:

Eu vad modelul Xeo 3 ca pe niste boxe mai mult dedicate melomanilor, cinefililor sau gamerilor decat audiofililor suparati.

Nu am gasit minusuri substantiale sau foarte suparatoare, cele doua saptamani au fost un deliciu alaturi de ele si am incercat sa ma bucur la maxim, pana si vecinii au ascultat muzica buna, si  nu conteaza  daca au vrut ei asta sau nu :).

Boxele au un pret corect, daca ne gandim ca scapam de atatea cutii sau cabluri aditionale, nu mai zic de spatiul suplimentar si mobila speciala aparaturii audio de clasa grea.

Boxele pot fi usor amplasate in orice camera, mica sau mare, iar designul atragator, emitatorul si telecomanda mica adauga un plus de finete.

Raza de actiune a semnalului wireless este mare, de curiozitate am dus boxele in bucatarie iar PC-ul se afla in living si nu aveam pierderi de semnal.

De mentionat este faptul ca odata conectat la PC prin mini-USB, emitatorul nu mai are nevoie de alimentare separata din priza. Doar daca se foloseste intrarea optica sau analogica este nevoie si de alimentare separata.

Am testat  toate cele 4 intrari, PS3-ul se impaca de minune cu Xeo prin intrarea optica, ca Aux-in am folosit un mp3 player portabil plin cu fisiere Flac, sunetul a fost putin mai infundat si mai plat (datorita procesarii playerului) dar per total a sunat bine; pentru Line-In am folosit un DAC extern, si evident PC-ul cu intrarea mini-USB.
Pro:
–          Bass adanc, abundent si punchy.
–          Frecvente medii carnoase si puse in evidenta.
–          Frecvente inalte neagresive, usoare la ureche.
–          Scena relativ mare raportata la dimensiunile boxelor.
–          Sunet aerisit, dinamica buna si imagine stereo 3D like.
–          Uitati de sursa, CD player sau DAC, amplificator integrat sau de putere, cat si de cabluri.

Contra:
–          Microdetaliile pe planul doi.
–          DAC-ul integrat nu este la nivelul boxelor
–          Nu reda fisiere 24bit/96 sau 192Khz.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.