Care este cel mai accesorizat device din toate timpurile? iPhone-ul. Cei de la Epson au decis ca nu ar fi rau daca ar exista si un proiector care sa poata avea ca sursa direct iphone-ul tau: fie ca vorbim de instantanee capturate, de viitoarele virale de pe youtube  sau de filme convertite pentru a putea fi redate de catre produsele Apple. Indiferent de varianta, videoproiectorul Epson MG-850HD iti ofera ocazia de a-ti pune in valoare telefonul, mp3 player-ul sau tableta Apple.

Precum am procedat si in cazul modelului de care aminteam in review-ul precedent, Epson TW 480 , nu am folosit suporti speciali sau ecran de proiectie, ci doar ceea ce oferea aparatul in pachetul comercial(mai putin cablul HDMI ce a fost rechizitionat din visteria proprie).

Interiorul mecanic al apartului ofera exact aceleasi caracteristici precum EH-TW 480, adica:

2800 Lumeni
3000:1 contrast
corectie trapez
HDMI/USB
-acelasi zoom 1.2x
aceleasi lentile
aceeasi distanta de proiectie

Spuneam ca este gandit (si)ca un accesoriu pentru idevice-uri dar nu numai, motiv pentru care dock-ul culiseaza (d)in interiorul proiectorului, pentru a fi folosit doar la nevoie. Deasemenea, toate intrarile si iesirile sunt ascunse in asa fel incat atunci cand aparatul nu functioneaza, sa pastreze un design foarte uniform. Cum ne asteptam, si lentila acestui model este protejata de o usa culisanta, ce este utila doar daca nu uitati sa o folositi atunci cand proiectorul se odihneste.

Dock-ul si (in stanga si in dreapta sa) boxele sunt pozitionate cu spatele la ecran, asa ca putina atentie inainte de a il monta si a va aseza, daca doriti sa auziti ceva fara a creste volumul.
Se mai adauga o telecomanda minimalista, foarte reusita ca timp de raspuns si senzatie atunci cand se manevreaza, insa este doar pe jumatate iluminata(partea care controleaza functiile unui idevice instalat in dock), ceea ce este nedrept fata de momentele in care doresti sa urmaresti si din alte surse si esti nevoit sa aprinzi o lumina/bricheta/lumanare/ aplicatie in telefon pentru lanterna pentru a vedea ce tastezi. Stim sigur ca bateriile ar face fata la a ilumina complet bagheta, ca doar spuneam ca folosesc cu sfintenie resursele concurentilor directi, Panasonic. Oricare ar fi explicatia, este ciudat sa ai o telecomanda iluminata doar pe jumatate.
Un buton interesant este cel ce este reprezentat de o cana de cafea; la apasarea sa aparatul nu mai proiecteaza nimic, doar ilumineaza, ceea ce inseamna ca vei avea un imens dreptunghi alb pe perete si o incapare precum ziua. Am preferat ca in loc de pauza din butonul mai sus mentinat sa folosim butonul de pauza al filmului urmarit, pentru ca este chiar obositor pentru ochii, ca in intunericul din camera sa isi faca aparatia o dalba figura geometrica. Probabil cine a decis asta a decis si ca doar jumatate de telecomanda sa aibe lumina. Niste minti luminate, fara indoiala. Te poti descurca chiar si asa, dar este amuzant sa vezi cum nu vezi decat o parte din taste.

Spuneam ca aparatul, din punct de vedere mecanic, este identic cu EH-TW 480, asta insemna ca asezat la o inaltime de 69cm, la o distanta de 243cm, s-a obtinut o diagonala de 224cm.
Vine fara HDMI, ca toate produsele in gama aceasta de pret si la conectarea unuia, este necesara apasarea butonului Source, daca nu este deja un iPod/iPhone sau iPad montat in dock, caz in care MG-850HD isi face treaba singur, pentru ca porneste default pe sursa iPod.

Meniul:

Aici se face diferenta(in afara de cea evidenta intre 850HD si TW480). MG-850HD are mai multe variatii, si surprinzator, chiar folositoare. Spun in mod surprinzator pentru ca exista o gama extinsa de produse ce ofera functii pe care nu le acceseaza nimeni niciodata, nu din lipsa de interes, ci din lipsa unor rezultate relevante.
La ce variatii ma refer exact? Pai la tipurile de moduri de imagine, pentru ca la cele ce tin de aspect ratio, (aparatul fiind nativ 16:10), nu selectati  decat Zoom, restul fiind inutile in practica.
Avem Auto, Zoom, 16:9 si Normal. Observam ca a disparut(comparand cu TW480) varianta Native, dar nu este bai, caci Zoom(cine credea?) este singura optiune pe care o recomand, dupa cum se va vedea si din poze. O recomand nu doar pentru ca umple ecranul cel mai bine, dar chiar se vede cel mai coerent.

Trecand de la rezolutie la tipul de imagine, gasim si aici cateva alternative, destul de bine delimitate ca si culori si rezultat: Auto, Dynamic, Living Room, Cinema si Game. Cel mai greu de observat diferentele, cel putin din poze, va fi in cazul Living Room vs Cinema. Dar Cinema castiga. Spun asta dupa ce nu am reusit sa vad absolut nicio diferenta intre unul si celalalt doar facand switch intre ele pe parcursul aceleasi secvente, insa dupa ce am urmarit un film cu care sunt foarte familiar, de 2 ori, in fiecare din cele 2 moduri, am ajuns la concluzia ca Cinema ofera imaginile pe care le stiam ca sunt cel mai aproape de ce s-a dorit.

De mentionat insa ca orice fel de aspect ratio pe care crezi ca l-ai putea seta din cele de mai sus, nu se aplica si daca vizionezi clipuri dintr-un idevice, pentru ca acolo aparatul nu te lasa se selectezi nimic. Este pacat, pentru ca, daca ati avea avea un ecran de proiectie, 50% din acesta ar ramane gol. Poti selecta modurile de imagine, dar nu aspect ratio-ul.
Meniul pentru iPod ca sursa este simplu dar suficient de clar in utilizare, oferind posibilitatea de a vedea pozele si sub forma de slideshow(dar eu nu am reusit), sa vezi clipurile video(descarcate/filmate/convertite) sau sa iti asculti muzica din telefon. In acest caz, poti sa o faci si pe intuneric, pentru ca desi regretam mai sus ca doar jumatate de telecomanda este iluminata, din fericire, tocmai cea de care vei avea nevoie acum se vede pe intuneric, se lucreaza pe jumatetea corecta a acesteia :).

Video:

Fiind aceeasi lentila precum in cazul TW480, la calitatea imaginilor se aplicat tot ce spuneam in review-ul anterior  (Epson EH-TW 480 Review proiector HomeCinema HD Ready 3LCD).

Nu avem nimic de reprosat, chiar este superior versiunii TW480 datorita modului Cinema si a variantelor disponibile pentru culori (unde deasemenea recomandam Cinema).
Calitatea imaginilor HD vs Full HD de pe un iPhone nu a prezentat nicio diferenta, lucru totusi de neinteles tinand cont ca dintr-un PC sau media player, se putea observa un plus atunci cand se inmulteau pixelii(chiar si asa, in mod artificial). Pe de alta parte insa, HD-ul de pe telefon se vede putin mai bine decat cel din alte surse. Evident, nu negam ca nu exista si posibilitatea de a cadea in capcana atat de populara: ecran mai mic, imagine aparent mai clara. Este exact ca atunci cand cineva trece de la un 32″la un 50″si i se pare ca posturile SD se vad mult mai prost decat pe vechiul televizorul(invocandu-se mereu ca nu se mai fac produse ca pe vremuri) cand defapt o sursa proasta va afisa continut prost direct proportional cu dimensiunea suprafetei pe care se afiseaza. Deci, este posibil doar sa para mai reusita imaginea.

Audio:

Cel mai bun sistem audio dintre toate proiectoarele testate pana acum, fie ca sunt modele despre care am scris aici, fie ca au ramas doar experiente neimpartasite. Nu se apropie de un sistem audio dedicat, indiferent de buget, insa se aude clar, tare si consistent. Cele 2 boxe de 10W fac un cuplu reusit alaturi de dock-ul pentru iPod, probabil ca si acest factor a inclinat balanta in a oferi un sunet pe masura aspteptarilor cand vorbin de accesorii de idevice-uri.
Volumul se controleaza din telecomanda.
Ba chiar, pentru prima ora la un proiector testat de noi, exista optiuni pentru modul audio: Standard/Vocal/Music/Movie. Desi sensibila diferenta, Movie castiga.

Concluzii:

Ne-a placut Epson TW 480, implicit ne place si modelul mai aratos MG-850HD, cu dock dedicat si telecomanda iluminata.
Desi tine minte modul in care l-ai lasat cand l-ai oprit, speram ca acest mod sa fie mereu Cinema, cu aspect ratio Zoom si culori tot Cinema.
Tinand cont ca este acelasi aparat ca TW 480 +dock+design+audio superior, dar este considerabil mai mare, decizia trebuie luata(lasand dock-ul incorporat deoparte), in functie de cat des si de departe doriti sa il plimbati. De retinut, vine fara vreo husa, asa ca atentie in ce se transporta.
Daca doriti sa vada toti ce ai in telefon sau daca pur si simplu se doreste un proiector de calitate ce sa poata, “la o adica” , accepta ca sursa si gadgetul tau Apple, atunci Epson MG850-HD este solutia.
Multumim celor de la Epson pentru disponibilitatea arata in vederea realizarii acestui mic review.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.