Dupa cum cei mai multi dintre pasionatii fenomenului stiu deja, saptamana trecuta a avut loc la Munchen cel mai mare targ destinat sistemelor high-end din Europa. Organizat in mod traditional la inceputul lunii mai, evenimentul din capitala Bavariei merita vizitat macar o data in viata. Este o adevarata desfasurare de forte, pe langa marcile de anvergura din domeniu aici putand fi admirate si produse exotice, aflate uneori in faza de prototip sau de unicat. Fiind pentru al doilea an cand suntem prezenti la targ, eram interesat sa observ cine va confirma impresiile bune de anul trecut, cine a progresat si cine ne va surprinde. In continuare va propun un rezumat pe mai multe capitole despre ceea ce a insemnat High-End Audio Show 2013.

Munchen 2013 (1 of 1)

PAGANI:

Cel mai interesant exponat de sub cupola targului de la Munchen a fost unul cu totul special. Sonus Faber a decis sa-si prezinte o parte din produse intr-un parteneriat inedit, alaturi de hipercar-ul Pagani Huayra, disponibil pentru numai 1.2 milioane de euro. Masina este uluitoare, un adevarat Hercule al soselelor, o opera de arta ce inglobeaza mai multa tehnologie decat toata industria audio high-end adunata la un loc. Nu are rost sa comentez performantele pentru ca nu am condus masina, dar  vreau sa sublinez talentul colosal al italienilor in materie de design. Interiorul este unic, cu torpedoul si usile asigurate de cureluse din piele cu catarame, gurile de aerisire seamana cu periscopul unui submarin, schimbatorul de viteze cred ca este executat de un bijutier genial, iar pe butonul rosu de decuplare a controlului tractiunii scrie HAZARD :). Cum sa nu te indragostesti la prima vedere?

Well done Pagani, fabulos!

Pagani (1 of 1)-7

Pagani (1 of 1)-8

Pagani (1 of 1)-9

DYNAUDIO:

Unul dintre primele standuri pe care le-am vizitat a fost bineinteles cel al danezilor de la Dynaudio. Fiind marca mea de suflet si avand informatia ca la Munchen vor prezenta noua serie Excite, am avut asteptari mari. Nu pot spune ca am fost impresionat in mod deosebit, noile boxe Excite fiind destul de apropiate de vechea generatie, atat din punct de vedere al design-ului, cat si al sunetului. Mi-as fi dorit o interpretare diferita, un design radical diferit care sa-mi incante retina, ceva despre care sa povestesc entuziasmat. Cei de la Dynaudio nu au fost de acord cu dorintele mele si ne-au oferit o revizie noua a excelentelor boxe din serie Excite, acestea fiind si in prima varianta una dintre cele mai reusite optiuni de a impaca sunetul de inalta fidelitate cu bugetele ceva mai modeste.

In fata standului era expus un VW Tuareg dotat cu sistem de sunet Dynaudio si pot spune ca a fost probabil cel mai bun sistem audio standard, montat direct de producator, pe care l-am auzit eu vreodata intr-un autoturism. Din pacate pentru toti cei care au expus autoturisme, acestea au fost pur si simplu transformate in banal de prezenta celor de la Pagani.

Dynaudio (1 of 1)

Dynaudio (1 of 1)-2

Dynaudio (1 of 1)-4

CHORD ELECTRONICS:

In standul Chord lucrurile au fost aranjate mult mai pe gustul meu. O pereche de monoblocuri uriase intr-un finish deosebit (SPM 14000 mk2), dirijate elegant de un preamplificator cu alura de submarin (CPA 8000), hranite de doua dintre cele mai bune surse din lume, streamerul DSX 1000 si Cd-playerul Red Reference in cea de-a 3-a declinare a sa. Toata aceasta uzina era conectata la niste boxe Dynaudio Evidence Platinum. Am luat un loc in primul rand, am ciulit urechile si… sa cante muzica! Sistemul suna excelent, avea ceea ce numesc eu o prestatie completa, viteza, detaliu, dinamica, echilibru.

Pe langa acest sistem absolut exceptional mai erau expuse diverse produse Chord, cea mai mare noutate fiind un streamer pereche pentru DAC-ul QBD76, avand extravagantul design al seriei respective. Vreau sa remarc amabilitatea personalului prezent, acestia au raspuns pozitiv la solicitarea mea de a muta standul cu aparatele expuse in vitrina pentru a-l poza. Sunt si avantaje cand ai in mana un aparat foto cat un lansator de rachete si un blitz putin mai mare decat farul din Alexandria. 🙂

Nu pot sa inchei capitolul despre Chord fara sa amintesc si prezenta unor electronice din gama mai accesibila, ce aratau ca niste lingouri de aur. Daca mie imi place look-ul extravagant al creatiilor Chord Electronics, nu pot sa nu recunosc ca aceste prezente „discrete” erau urate ca sa le descriu intr-un termen moderat. Nu prea am inteles ce a fost in mintea celui care le-a gandit, dar cu siguranta eu nu le-as dori nici cadou.

Chord (1 of 1)-3

Chord (1 of 1)-4

Chord (1 of 1)-7

Chord (1 of 1)-9

OCTAVE:

Desi nu sunt un mare pasionat de amplificatoare cu lampi, mi-au stralucit ochii cand am intrat in standul Octave. Stiam marca, o ascultasem in mai multe ocazii si daca anul trecut in standul celor de la Octave cantau electronice din zona mai accesibila, anul acesta am vazut preamplificatorul si monoblocurile Jubile, varful de gama al producatorului si totodata unele dintre cele mai buna sisteme pe tuburi din lume. Cum boxele erau ca si anul trecut tot Dynaudio si tot Evidence Platinum care-mi incantasera urechile la standul Chord, asteptarile mele au fost mari. Ei bine, sistemul a confirmat din toate punctele de vedere. Am inteles cat se poate de bine de ce atunci cand se pune problema unui amplificator pe tuburi pentru boxe Dynaudio cel mai des sunt aduse in discutie produsele Octave. Sistemul avea o fluiditate deosebita, sunetul te invaluia, te facea sa te simti foarte aproape de artisti. Mi-e greu sa ma decid unde au sunat mai bine Evidence Platinum, aici nu era rezolutia si viteza nebuna din standul Chord, era altceva, o prestatie organica, mai vie si mai expresiva. Foarte bun sistemul propus de cei de la Octave, au dat o savoare aparte muzicii.

Octave Jubile

Octave Jubile (1 of 1)

Octave&Dynaudio (1 of 1)-3

RAIDHO ACOUSTICS:

Nu stiu exact cine este inginerul-sef al exoticei marci daneze, dar cu siguranta daca nu se ocupa de proiectarea boxelor ar fi facut o cariera de succes in chirurgie. Boxele Raidho sunt probabil cele mai rapide si mai rezolute incinte acustice din lume, tweeterul ribbon din dotare fiind o referinta absoluta la acest capitol. Ei bine, cei de la Raidho au considerat ca si asa exoticele difuzoare din ceramica nu sunt indeajuns de performante si au venit cu o varianta simpla: „sa le facem din diamant”. Nu este o gluma, noua serie D vine dotata cu difuzoare avand membrana dintr-un material tratat cu o pulbere din cea mai nobila transformare a carbunelui. Rigiditatea a fost imbunatatita dramatic, asfel incat boxele de raft D1 si micutele boxe de podea D2 ofera un nivel al informatiei sonore si o bogatie timbrala foarte greu de imaginat. Cei de la Raidho iti ofereau posibilitatea sa tii in mana ambele membrane, se simtea destul de usor faptul ca membrana de diamant este mai rigida.

Am ascultat si actualul varf de gama Raidho, uriasele C4.1.  Boxele au o prezenta deosebita, volumul intern mult mai mare decat in cazul celorlalte modele oferindu-le capacitatea de a acoperi fara probleme standul in care eram prezent. Desi D1 sunt niste boxe exceptionale, C4.1 impun imediat respect si arata cu usurinta cine este seful. Nu vreau sa-mi imaginez cum vor suna niste eventuale D4, asa cum nu vreau sa-mi imaginez pretul lor.

Raidho (1 of 1)-3

Raidho D1 (1 of 1)-4

Raidho D1 (1 of 1)-9

Raidho D1 (1 of 1)-11

PRIMARE:

Suedezii au prezentat noua gama de varf, formata din preamplificatorul PRE60 si finalul stereo A60. PRE60 duce mai departe ideea intalnita la modelul PRE32, oferind un design flexibil, upgradabil cu un modul multimedia ce contine un DAC 24/192KHz, USB asincron, wifi, Spdif, toslink, Ethernet si o aplicatie dedicata tabletelor si telefoanelor inteligente. A60 continua noua orientare a celor de la Primare catre clasa D, utilizand module proprietare construite in-house sub o tehnologie patentata.  Avantajele clasei D se vad cu ochiul liber, la o putere de 300W la 8ohmi si 600w la 4ohmi, A60 are dimensiuni compacte. Eficienta energetica recunoscuta a acestei tehnologii ajuta acest final de mare putere sa nu aiba nevoie de o carcasa cu fante pentru racire si de aici vine un mare avantaj, este mult mai ferit de praf.

Nu am ascultat in conditii prea bune noile produse si de aceea nu vrea sa ma pronunt asupra sunetului, dar ma astept sa fie in ton cu ceea ce ofera marca in acest moment, viteza si control foarte bun al frecventelor joase. Combo-ul PRE60/A60 impreuna cu modulul multimedia anuntat se prefigureaza a fi un sistem versatil si performant, oferind streaming, conversie DA si amplificare, toate la nivel inalt intr-o forma compacta. Numai timpul ne va spune daca pariul Primare cu clasa D este unul castigator sau nu.

Salut trezirea la realitatea contemporana a producatorului suedez prin introducerea noului receiver multicanal SPA23. Intr-un sfarsit, avem pe langa sunetul foarte bun si facilitati care lipseau in mod enervant. Noul SPA23 ofera doua iesiri HDMI, 3D pass through si meniu on-screen via HDMI. In continuare este departe la capitolul dotari de ceea ce ofera varfurile de gama ale producatorilor traditionali precum Yamaha sau Pioneer, dar cei care-si doresc un AV receiver cu reale valente audiofile vor trece mai usor acum peste aceste neajunsuri si vor aprecia prestatia sonora net superioara.

Primare & Elac (1 of 1)

Primare & Elac (1 of 1)-3

Primare (1 of 1)-2

FIIO:

In sfarsit, la Munchen am putut sa vad un produs pe care-l asteptam de  multa vreme, un produs despre care citesc de aproape un an si caruia ii preconizez un succes fulminant, inclusiv in Romania. Am pus mana pe noul player Fiio X3, un must have pentru orice pasionat al sunetului hi-fi portabil. Calitatea constructiei este buna, oferind acelasi feeling de produs ingrijit, lucrat, pe care-l ofera Fiio de fiecare data. Ecranul este de buna calitate, insa nu va asteptati la un concurent pentru ceea ce ofera smartphone-urile de top din acest moment, ca nu este cazul. Fiio X3 ofera suport pentru APE/FLAC/ALAC/WMA/WAV, fiind din acest punct de vedere cel mai complet player portabil al momentului, iar restul dotarilor nu sunt nici ele mai prejos. DAC-chip WM8740 de la Wolfson, amplificator de casti AD8397, iesire coaxiala digitala, iesire de linie si iesire amplificata pentru casti. Practic X3 poate fi un player portabil, un player-dac pentru un sistem hi-fi sau chiar un transport digital de calitate pentru un sistem cu pretentii.

Daca sunteti impatimiti ai sunetului de calitate portabil, Fiio X3 este raspunsul cerintelor voastre. Sau Astell & Kern, daca ati castigat la loto.

Fiio X3 (1 of 1)

Fiio X3 (1 of 1)-2

Fiio X3 (1 of 1)-4

 AUDIOQUEST:

Am tot respectul pentru departamentul de marketing de la Audioquest. Trebuie sa fii cu adevarat inventiv ca sa reusesti sa faci un stand cu cabluri sa fie atat de atractiv, merita apreciati. Daca anul trecut interesul era clar polarizat catre mini-dac-ul Dragonfly, care a si primit aprecieri unanime, anul acesta producatorul american nu a mai avut un produs care sa capteze interesul publicului atat de mult. Nu-i nimic, au reusit sa aranjele lucrurile in asa fel incat pur si simplu era frumos sa le vizitezi standul. La intrare te intampina o vaza cu cabluri, iar in interior erau expuse la vedere, pe pereti, toate sarmele Audioquest. Nimic extraordinar de vazut si totusi foarte placut de vizitat. Interesanta abordare.

AudioQuest (1 of 1)

AudioQuest (1 of 1)-2

AudioQuest

DALI:

Nu stiu exact care sunt cerintele consumatorilor, dar probabil cei de la Dali au facut un studiu care a spus ca se impune proiectarea si lansarea unui boombox comandat prin Bluetooth la un pret de 800 Euro. Sa nu ma intelegeti gresit, suna surprinzator de bine, are o paleta de culori vesele, calitatea fabricatiei este mult peste medie, dar…parca-mi doream altceva.

Am ascultat in premiera in standul Dali si un model pe care il asteptam de mult timp. Zensor 3 este un bookshelf care vine sa acopere un gol al gamei sale, o boxa mult asteptata de mine, si am sa va explic imediat de ce. Seria Zensor avea pana acum un singur reprezentant bookshelf, modelul Zensor 1, excelenta ca si tonalitate, dar prea mica din punct de vedere al volumului pentru a fi utilizata intr-un sistem stereo. Zensor 3 va putea sa acopere fara probleme o camera normala de bloc si va deveni una dintre recomandarile mele default pentru un sistem stereo de calitate intr-un buget redus. Intr-un test viitor voi incerca sa „potrivesc” cateva sisteme stereo cu pret total in jurul sumei de 1,000 Euro si sunt convins ca noile Zensor 3 vor fi printre preferatele mele.

O prezenta inedita au fost boxele Fazon F5 Aniversary Edition, pictate manual de catre o echipa de artisti. Unele desene erau foarte frumoase, altele discutabile, totusi nu se poate pune la indoiala munca si talentul artistilor. La petrecerea Dali (firma a implinit 30 de ani) la care am fost invitat,  am asistat live la procesul de pictare. Se munceste mult, necesita talent si o mana ce nu-si permite sa greseasca. Am atasat si un scurt film cu procesul de creatie pe care-l puteti viziona mai jos. Lucrarea la a carei nastere am asistat pe viu s-a vandut in cadrul unei licitatii, iar banii au fost donati in scopuri caritabile. Un gest frumos.

Dali Epicon (1 of 1)-3

Dali Fazon 5 (1 of 1)

Dali Fazon 5 (1 of 1)-3

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.