Sennheiser anunta anul trecut  primele sale amplificatoare de casti dedicate HDVA600 si HDVD800, identice pe partea de amplificare dar diferite prin convertorul D/A integrat in modelul mai scump.

Ei..nu sunt chiar primele amplificatoare Sennheiser daca luam in calcul si HEV90 lansat in anii ’90 sau mai tarziu in anii 2000 modelul HEV60, ambele dedicate electrostaticelor HE90 si respectiv HE60 dar acestea sunt mai mult legende decat lucruri palpabile. Ambele modele au fost ultra rare si foarte putini sunt cei care le-au ascultat macar o data.

Avand in vedere ca Sennheiser inca nu a produs nici un amplificator pentru castile sale dinamice, anuntul de anul trecut cu privire la iminenta lor lansare a pus capat unei lungi perioade de asteptari din partea fanilor.

Eu cred ca este o decizie destul de intarziata, avand in vedere ca HD800 au fost lansate in 2009 si fiecare posesor de HD800 detine deja cel putin un DAC si un amplificator decent. Oare va putea noul HDVD800 interesa posesorii de HD800 si sa se reorienteze la aceasta solutie all-in-one  fata de aparatura care deja o detin? Nu stiu..insa insir impresiile mele dupa o ascultare minutioasa de aproape 3 saptamani, timp in care am intors HDVD800 pe toate partile.

HDVD 800 (1 of 1)

HDVD 800 (1 of 1)-3

HDVD 800 (1 of 1)-4

Expresia de “German Engeneering” des intalnita la multe produse Made in Germany nu este folosita aleatoriu. Chiar de la prima privire si atingere iti poti da seama ce au vrut sa transmita teutonii prin aceasta expresie. Gadgetul audiofil este construit cu o precizie uluitoare, milimetrica chiar. Desi greutatea si volumul nu impresioneaza, sare in ochi finisajul frumos, si atentia la detalii, arata chiar un pic futurist, un design ce se combina frumos cu HD800.

Aparatul este relativ usor (~2kg) insa specificatiile impresioneaza:  balansat 100% cap coada, intrari analogice RCA cat si XLR balansate, intrari digitale USB, coaxial, optic si AES/EBU, iesire de DAC XRL si iesiri de casti 6.5mm cat si XLR balansate, DAC chip TI Burr-Brown 1792. Potentiometrul este de calitate superioara, 10KDX4 de la Alps.

Personal imi place lumina albastra a butonului de power si geamul deasupra prin care se vad o parte din circuitele interne si rotita de volum foarte lina si placuta la atingere.

Amplificatorul din pacate nu are un comutator de gain pentru casti de diferite impedante si sensibilitati.

HDVD800 l-am folosit obligatoriu impreuna cu HD800, dar am incercat din curiozitate si LCD-3 pe el, la ambele am avut disponibil si cablu balansat.

Aparatul a fost supus unui burn-in de peste 100 de ore inainte de a fi testat cu cea mai mare atentie.

HDVD 800 (1 of 1)-2 (2)

HDVD 800 (1 of 1)-3 (2)

HDVD 800 (1 of 1)-5 (2)

HDVD 800 (1 of 1)-8

Muzica devorata a fost:

Alternosfera – Epizodia

Django Reinhardt – The Best of Django Reinhardt

Gothart – Cabaret

Hans Zimmer – Man of Steel OST

Led Zeppelin – Mothership

Eluveitie – The Arcane Dominion

Vita de Vie – Acustic

Sha’s Banryu – Volume One

 

Probabil ca deja va ganditi de ce pentru niste casti asa ca HD800 am folosit asa mult rock, folk si muzica jazz. Acest model este cunoscut ca fiind mai putin potent pe aceste genuri muzicale, mai ales pe rock. Ei, am ales aceasta muzica pentru ca HDVD800 transforma aceste casti radical, fiind o combinatie cu totul speciala.

HDVD 800 (1 of 1)-2 (2)

HDVD 800 (1 of 1)-4 (2)

HDVD 800 (1 of 1)-7

Performanta audio:

Chiar de la prima auditie, mi-am dat seama usor ca DAC/Amp-ul a fost gandit si dezvoltat folosind HD800, nu este nici un dubiu in acest sens.

Nu pot vorbi despre topologia amplificatorului sau ce fel de cirucuite, respectiv componente au fost folosite, insa un lucru e sigur, cu el HD800 isi ia zborul…

Detinand HD800 mai mult de 3 ani, le stiu bine caracterul, punctele lor forte  si slabiciunile. Dupa vechile mele recenzii se observa ca m-am reorientat mai mult catre planar magneticele LCD-2 si apoi catre LCD-3 datorita sunetului mai pentru sufletul meu. Mereu am simtit ca HD800 le lipseste tonalitatea corecta a unui instrument din lemn, greutatea unui contrabass sau emotiile care ti le lasa piesele preferate. Inaltele de multe ori pentru mine erau abrazive si zgaraiecioase si astfel cu timpul le-am folosit din ce in ce mai rar.

Folosind HDVD800 imi vine sa sterg ultimele 2 fraze scrise despre aceste casti si sa inversez totul.

Este destul de uimitor cum au tunat Sennheiser acest aparat si cat de serios s-au gandit sa modifice HD800 in ceea ce probabil au vrut sa faca de la inceput, fara sa le iasa asa cum si-au dorit.

Destul de remarcabil este basul la HDVD800. Basul este autoritar, bine definit, precis, se aud cele mai joase octave fara a ma zgribuli la fata ca sa le aud. Da, este adevarat, aparatul nu este unul neutru sau liniar dar nici nu se vrea a fi unul. Basul a fost intentionat ajustat pentru ultimele 2 modele de top lansate: HD800 si HD700. Daca pe alte amplificatorare (exceptie Soloist si Conductor) basul a fost anemic, rusinos si pe planul doi, pe HDVD800 el este bine definit si destul de greoi si agresiv. Am ascultat rock pe HD800 de parca eram la un mini concert.

05992558-photo-sennheiser-hdvd-800

HDVD 800 (1 of 1)-6

HDVD 800 (1 of 1)-9

Fecventele medii am simtit ca nu prea au fost atinse, dar nici nu prea era nevoie. Se stie deja ca HD800 pot reda voci cat si instrumente pe corzi, pian si alte instrumente in zona medie a spectrului de frecvente cu o precizie foarte buna. Am simtit usor de tot o rotunjire, a fost adaugat un gram de muzicalitate, un strop de dulceaza in cana cu apa pura.

Folk-ul balcan Gothart a sunat sublim! Am reascultat albumul de mai multe ori si de fiecare data am ramas socat de lejeritatea sunetelor care curg si de limpezimea lor iar focusarea a fost foarte usoara catre orice instrument.

Mi-a placut la fel de mult si albumul Acustic al celor de la Vita de Vie, a sunat  emotionant, plin de metafore si de sensuri ascunse, viu si natural, nici o urma de sibilanta sau de dinamica cheala. Prestia a fost una energica si naturala, iar HD800 si-au aratat adevaratul potential.

Pe frecventele inalte a fost usor simtita o schimbare de atitudine, o taiere al inaltelor de sus (de la 15 khz in sus) – cred ca fost facuta intentionat pentru a recapata mai mult fani in randul posesorilor de HD800. Inatele au fost redate foarte usor la ureche, neagresiv, de parca iti gadila urechea in loc sa o sfasie. O combinatie aproape perfecta pentru HD800.

Remarc ca am ascultat HD800 conectate in mod XLR si impresiile de mai sus sunt toate formate in contextul conexiunii balansate.

Pe iesirea de 6.5mm s-a observant ca scena s-a micsorat considerabil, instrumentele au devenit mai aglomerate, iar dinamica a avut de suferit.

Are logica, pe iesirea balansata de casti, HDVD800 pompeaza de doua ori mai mult current si voltaj iar in acelasi timp ofera si o distorsiune armonica mai joasa. De aceea daca deja va ganditi la HDVD800 atunci va sugerez si un cablu balansat, combo-ul HDVD800 + HD800 doar asa ar trebui ascultat.

HDVD 800 (1 of 1)-14

HDVD 800 (1 of 1)-15

Bine..toate bune si frumoase cu HD800, dar din curiozitate am incercat si LCD-3 pe aceasta minunatie de amplificator si…surpriza!

Dinamica a disparut, viteza a disparut, totul a devenit nefocusat, iar basul a devenit lent si de tip “butoi gol de bere” 🙂

Ce s-a intamplat, cui se datoreaza acest lucru, am stricat LCD-3?

Nu am stricat nimic, dupa o cercetare mai minutioasa se pare ca inginerii Sennheiser au decis ca iesirea de casti sa aiba o impedanta de 47 de Ohmi…Fapt care si imi explica acum de ce este o idee proasta spre foarte proasta in a folosi HDVD800 pentru casti de impedanta joasa spre medie.

O idee proasta din punctual meu de vedere, toata bucuria care am avut-o cu HD800 a fost complet distrusa pe Audeze. De aceea nu consider HDVD800 un DAC/Amp universal cum ar fi Burson Conductor sau cum mai sunt si altele care folosesc zero ohmi la iesirea de casti. Nici macar cascutele mici de tip IEM sau CIEM sunt o combinatie proasta folosind HDVD800, adica adio Sennheiser IE80 si IE800 pe acest aparat.

Am avut ocazia sa compar amplificatorul cat si DAC-ul intern cu cel al lui Burson Conductor.

Performanta DAC-ului din HDVD800 a fost inferioara aparatului australian. Pe HDVD au lipsit unele microdetalii (cea mai mare diferenta) si sunetul a fost putin mai aglomerat si mai nefocusat. De asemenea a avut de suferit si rafinamentul ultimativ cat si liniaritatea mai reala pe Burson.

Amplificarea in schimb a fost ca un cameleon, pe HD800 suna sublim, insa pe alte braduri de casti poate suna complet opus si fara nici o sinergie. Conductor suna la fel pe toate castile, de orice impedanta si pe orice producator de casti.

Daca HD800 sunt unicele casti care va intereseaza sau care le doriti, atunci cred ca HDVD800 ar fi printre cea mai buna alegere. Dupa mine HDVD800 este in primul rand un amplificator de casti si apoi un DAC. DAC-ul intern nu se ridica la nivelul performantei amplificatorului. Mentionez ca daca deja detineti un DAC care va place cum suna, atunci mai bine salvati niste bani si optati pentru HDV600 (un HDVD800 fara DAC) care este identic in ceea ce priveste amplificarea. Nu prea recomand si nu vad rostul folosirii HDVD800 ca DAC pentru alte sisteme audio din casa, performanta DAC-ului este buna, dar nu stralucitoare.

HDVD 800 (1 of 1)-18

HDVD 800 (1 of 1)-17

In incheiere:

Un aparat foarte interesant si o adevarata mana cereasca pentru posesorii de HD800 sau de restul gamei Sennheiser de top (HD700, HD650) si mai putin interesant pentru alte casti de top. Nu exclud posibilitatea ca modelele cu impedanta mare de la Bayedynamic (T1 sau DT880) sa fie foarte potrivite cu HDVD 800, din pacate acestea nu au fost disponibile in momentul testului.

Calitatea constructiei este una foarte buna, chiar nimic de reprosat la acest capitol. Aparatul este bine finisat si facut cu mare grija. Design-ul futurist este in rand cu moda (aka HD800).

Prestatia sonora impreuna cu HD800 este la cel mai inalt nivel si un combo de invidiat avand in vedere sinergia intre cele doua. Cautati un combo DAC/Amplif care se impaca de minune cu HD800? Daca da, atunci HDVD800 primeste recomandarea mea maxima.

Pro:

– Calitatea constructiei impecabila, design futurist
– Conectica foarte buna
– Dinamica ridicata, transienti rapizi
– Sunet detaliat, foarte usor la ureche, neabraziv
– Tunat in special pentru HD800, o sinergie perfecta
– Convenienta de a conecta simultan 4 perechi de casti, amplificator balansat potent

Contra:

– DAC-ul nu se ridica la performanta amplificatorului
– Sinergie slaba impreuna cu alte casti de impedanta mica, nu este universal
– Costul cam piperat

Echipamente folosite pentru recenzie:

Sennheiser HDVD800, HD800, Amperior, Audeze LCD-3, Burson Conductor, cabluri Audioquest.

HDVD 800 (1 of 1)-2

HDVD 800 (1 of 1)-5

12 COMENTARII

  1. Excelent articol, totul punctat foarte bine ! Da, din pacate tot astea au fost si concluziile mele cind l-am testat, castile mele se auzeau foarte slab din cauza neadaptarii de impedanta si nici pe post de DAC/preamplificator nu m-au convins extrem de tare. Pretul pentru HDVD800 plus HD800 este cam piperat pentru buzunarul mioritic iar pentru cei care nu sint posesori HD800 nu prea este o solutie. Pacat ca inginerii de la Sennheiser nu au gindit produsul ca sa fie mai versatil, toata lumea ar fi avut de cistigat din asta.

  2. Ideal ar fi fost sa pui o rezistenta de 47 ohmi in serie cu HD800 si sa testezi cu Burson. Asta sa fie reteta pentru HD800? Umflarea bass-ului cauzata de impedanta neliniara a castii? Eu zic ca mai bine bagi un EQ care face exact aceeasi chestie si nu pierzi din damping-ul la bass.

  3. Și uite cum m-am iluminat în privința compatibilitații HDVD-ului.. Era de așteptat sa performeze cu HD800.. faptul ca nu o face si cu LCD3 este complet dezamăgitor.. Gusturile evolueaza în timp ..nepăstrând de-a pururi același nume.
    De-ar fi să cumparam câte un amplificator pentru fiecare pereche de căști în parte..

    Poate puneti si voi mana pe vreun Astrell & Kern.. Ar fi bun un review..
    Au trecut ere de când nu ne-am mai auzit..O placere întotdeauna.

  4. Salut. Am o problema care e destul suparatoare, de unde as putea cumpara niste pernute pentru castile mele Sennheiser 558 din tara ?

  5. Te salut!
    ti-am citit cu interes majoritatea review-urilor
    voiam sa iti cer parerea:
    momentan am un amplificator Lehmann Linear, DAC Carat Sapphire si o pereche de HD650.
    Foarte curand imi iau si o pereche de HD800 si, probabil, pana la sfarsitul anului si o pereche de LCD2 (fiindca m-au facut foarte curios review-urile tale + cele ale lui headmania)
    Crezi ca am suficient headroom cu Lehmann-ul, sau sa ma gandesc sa strecor in buget si un dac/amp Audio GD?
    fostul proprietar al amplficatorului mi-a facut un demo cu ale lui HD800 si am ramas impresionat. Diferente enorme intre 650 si 800 la claritate, atac, finete. Am vazut pe net ca acest Lehmann a fost folosit de catre Senn atunci cand isi promovau HD800 si ma gandesc ca n-au prea fost limitati financiar.
    Iti multumesc anticipat!

    • Salut Tudor,
      Acum mi-am amintit ca subsemnatul aducea vreo 10 ani in urma DAC/Amp-uri de la StyleAudio 🙂 Saphire LE nu l-am testat, interesant aparat.
      Nici Lehmann Linear nu am auzit, dar am testat o clona chinezeasca a acestui amplificator si suna destul de bine, puterea in schimb mi s-a parut cam limitata, mai ales pentru planare.
      Ai un sistem bun si potent, cred ca suna destul de muzical.
      Pai in cazul tau iti ofer 2 variante:
      1. Iei in rucsac Lehmannu’ si Safiru’ si faci o vizita la AVstore pentru a vedea daca Lehmann poate duce decent o pereche de LCD-2
      2. te invit la mine sa testez si eu Lehmann + Saphire LE, iar tu la randul tau vei auzi ce pot HD650 balansate, testezi si o pereche de Audeze si un Audio-GD Master 9 ca sa fie treaba treaba.

      Ochiometric s-ar putea ca Lehmann sa aiba probleme cu planarele, LCD-2 cer absolut minim 1 watt pentru a avea destul volum si dinamica decenta, HifiMan-urile cer mai mult de atat, Lehmanul vad ca ofera doar 400 mW in 60 Ω..

  6. Acesta e primul meu DAC, asa ca n-as sti sa-ti spun daca e bun sau nu 🙂
    Vineri trebuie sa-mi ajunga un Nuprime DAC9 (si doua STA-9) si voi avea prima comparatie

    Nu stiu daca si acea clona chinezeasca avea gain, dar al meu are 2 trepte peste 0. Mi-e setat pe prima treapta si simt ca e mai mult decat pot hd650. Stiu ca gain-ul nu e aceeasi treaba cu puterea de amplificare, da` galagie face destul 🙂

    Iti multumesc atat pentru sugestie, cat si pentru invitatie, dar din pacate (sau din fericire?) locuiesc la vreo 2.500 km de tine, in cazul in care stai in Bucuresti. Locuiesc in sudul Frantei, chiar la iesirea din Monaco. Partea proasta e ca, paradoxal, aici nu am hi fi store-uri, inafara de Fnac, care are doar Devialet Phantom si alte gimmick-uri de doi bani, vandute la multi bani.

    Partea buna e ca imi fac upgrade-uri des si nu am un buget anume. Daca incep sa consider ca ceva anume merita luat, imi incolteste gandul, il tot ud, rasare, se face inalt si vajnic si rapid se gaseste si buget, ca am sotie intelegatoare 🙂 Am schimbat 4 amplificatoare stereo si 4 receivere pentru sistemul de HT in decurs de 2 ani, asa ca nu e batut in cuie nici Lehmann-ul, mai ales ca-mi fac cu ochiul Nuprime DAC10H si un Audio GD, nu mai retin exact modelul, acel dac+amplif casti (ma rog, plus un Rotel RB 1090 si un Audio GD Master 10. uff, scump hobby!)

    • Haha, iar eu deja ma gandeam la un mini-meet..

      Frumoasa locatie, vad ca iti arde focul pasiunii destul de tare, este foarte bine ca vei testa curand mai multe jucarii, experienta nu strica nicioadata, pacat ca toate sunt pe banii tai. Te invidiez cu sotia intelegatoare in schimb…:)
      Observ ca Linear are 3 nivele de gain, deci pana la urma s-ar putea sa fie o combinatie buna chiar si cu planar-magneticele. Sa ne spui si noua cum sa compara DAC9 cu Saphire LE, DAC9 ar trebui sa fie peste (etaj final de iesire mai serios, filtrare mai buna, sursa de alimentare liniara, etc) pe de alta parte nu am citit prea multe de Nuprime.
      Eu momentan imi construiesc un sistem mai potent de boxe si am ascultat de nenumarate ori setup-uri foarte serioase pe boxe si totusi la toate ceva le lipseste fata de experienta viscerala a castilor, nu stiu, au si castile ceva magic.
      Plus ca incearca sa asculti un Iron Maiden la bloc pe boxe, este imposibil, asa ca d.p.m.d.v. castile sunt un must-have daca asculti mai multe genuri muzicale.
      Cand ai de gand sa investesti intr-un rig top class de casti, lasa un mesaj si iti voi raspunde pe mail cu recomandari/pareri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.