Am fost si anul acesta la Munchen, am ascultat sisteme, am facut poze. Spre deosebire de anii trecuti, de aceasta data mi-a lipsit entuziasmul, explicatiile fiind doua. In primul rand anul acesta show-ul a fost ceva mai sarac, mai putine firme prezente si standuri „mai de criza”. Cel de-al doilea motiv a fost lipsa unei organizari adecvate, au lipsit prezentarile spectaculoase si prezentarile pe masura. Totul a lasat impresia ca merge din inertie.

Sper ca nu v-am dezamagit cu introducerea mai putin laudativa de mai sus. Au fost si lucruri interesante, sisteme mega scumpe si exotice. In randurile de mai jos punctez cate ceva din ceea ce mi-a ramas in minte de la Munchen, iar la sfarsitul articolului aveti o galerie foto generoasa, cu tot ceea ce s-a putut vedea si asculta acolo.

Dali a lansat seria Rubicon. Preturile preconizate o plaseaza in zona actualei game Mentor, suna mai bine si sunt finisate mai frumos. Din pacate au fost prezentate cu niste electronice Marantz, cu care nu se potriveau foarte bine. Cred ca va fi o serie cu vanzari bune in Romania, raportul pret-calitate fiind unul ridicat. Difuzoarele sunt derivate din cele de la Epicon, abia astept o auditie mai elaborata pentru a-mi confirma prima impresie.

Dynaudio a prezentat noile boxe active din seria Xeo t si editia Signature de la seria Contour. Eu voi ramane un mare fan Dynaudio, iar Contour este poate cea mai interesanta seria de la ei, prin prisma rapotului pret-calitate. Noile Xeo sunt bazate pe actuala gama Excite si cred ca sunt cea mai buna solutie de boxe active wireless din acest moment. Evident se poate face un sistem mai bun din aceeasi zona de pret,  compus din incinte clasice si amplificator dedicat.

-Francezii de la Cabasse au venit cu noile La Spere (150.000 E). Impresionante prin forma si dimensiuni, uriasele bile ofera o experieta marcanta, mai ales prin precizia cu care sunt delimitate instrumentele. Practic simteam foarte clar care e viola si care e vioara, chiar si in momentele in care acestea se suprapuneau. Raman in continuare indragostit de ceea ce fac cei de la Cabasse, un nume de referinta pe scara mea de valori audiofile.

Chord Electronics au renuntat sa mai prezinte impreuna cu Dynaudio si au ales PMC. Nu stiu exact care au fost criteriile, de sunet sa de afaceri, dar cu siguranta nu a fost cea mai inspirata alegere.  Boxele BBC SE arata cel putin ciudat ca forma, in toatala discordanta cu design-ul electronicelor Chord, iar din punct de vedere tonal nu puneau in valoare traditionalele calitati Chord, viteza si rezolutia. Am fost oarecum dezamagit de aceste schimbari.

-Am participat la o demonstratie cu noul Naim Statement (150.000 E) si Focal Grande Utopia (130.000 E)  intr-un spatiu amenajat special. Se intra pe baza de invitatie, dar am intarziat si am intrat printre ultimii. Binenteles ca am avut unul dintre cele mai proaste locuri din sala, undeva in cel mai departat punct din spate-dreapta. Practic am auzit doar boxa din dreapta si nu am putut sa-mi fac o opinie concreta despre ceea ce poate oferi cu adevarat noul flagship Niam. Oricum asteptarile sunt uriase de la un sistem ce afiseaza astfel de preturi, sper sa nu ma dezamageasca.

-Hornurile hibride de la Magico cu al lor pret de lista de 600.000 Euro te lasa sa te intrebi daca cei din industria asta sunt intregi la cap sau nu. Prestatia sonora a fost una consistenta, dinamica fiind absolut uriasa iar bogatia timbrala pur si simplu te lasa masca. Ceea ce trebuie insa sa le dea de gandit celor la Magico este faptul ca la acest pret se poate cumpara o casa frumusica, cu piscina si tot dichisul,  pe Coasta de Azur. Am ascultat sistem care costau o fractiune din acest pret si ofereau aproximativ aceleasi senzatii ascultatorilor.

-Un alt sistem foarte bun si din categoria celor cu preturi stupide era format din boxele varf de gama de la Marten, amplificate cu monoblocuri DartZeel. Impresionante prin dimensiuni, prin design si prin sunet, boxele Marten Coltrane Supreme 2 (400.000 Euro) au peste 2 metri inaltime si cantaresc peste 200 de kg fiecare. As fi fost curios sa vad cum arata crossoverul lor, trebuie sa fie o adevarata provocare regleze din filtru 10 difuzoare astfel incat si fie fazate perfect si sa cante unitar.

-Dupa multi ani in care le-am vazut doar in vitrine sau in reviste, am ascultat in sfarsit legendarele Sennheiser Orpheus. Model fabricat in serie extrem de mica, Orpheus au devenit mai mult un obiect de cult si de colectie decat un produs destinat audiofililor si din acest motiv este foarte greu sa ai acces la o astfel de pereche. Din fericire la Munchen era un stand la care am putut sa le ascult si evindent ca nu am ratat aceasta ocazie. Si da, sunt chiar atat de bune precum se zice!

Raidho au venit cu artileria grea, noile D5 (150.000 E) cu difuzoare din pulbere de diamant fiind prezente in standul producatorului Danez. Sunet tipic Raidho, precizia, viteza si rezolutia fiind cuvintele de ordine. Cel putin la fel de interesante au fost doua boxe mici de raft, Raidho X1 si Scansonic. Acesta din urma este un fel de sora mai mica a celor de la Raidho, care beneficiaza din plin de tehnologia si experienta acestora si ofera calitate apropiata la un pret mai mic. Veti mai auzi de aceasta marca, sunt convins.

-Boxele Estelon sunt printre favoritele mele si am avut placerea sa ascult pentru prima data varful de gama Extreme. Suple si elegante, boxele celor de la Estelon au mereu o prezenta rafinata si un sunet cel putin la acelasi nivel. Foarte rar am intalnit boxe atat de muzicale, atat de naturale, precum cele fabricate de aceasta marca din Estonia. Bogatia timbrala, precizia deosebita si usurinta cu care rezolva pasaje dificile si atacurile de pian in forta, totul incanta urechile in cel mai frumos mod cu putinta.

-Concursul de frumusete este castigat si in acest an de amplificatoarele D’Agostino si boxele Sonus Faber, lucru deloc surprinzator. Italienii stiu sa faca lucruri frumoase, in orice domeniu. Pentru adevarul istoric trebuie sa mentionez ca amplificatoarele D’Agostino pe langa faptul ca sunt niste adevarate bijuterii la exterior si compentente si la capitolul sunet. Boxele Sonus Faber nu sunt chiar pe gustul meu, dar cu siguranta ca nu sunt deloc rele nici ele. Superbe si pickup-urile Transrotor, cele mai frumoase din intreaga expozitie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.