Printr-o coincidenta mi-a ajuns pe masa de teste o pereche de casti speciale. Cine a mai citit vreun articol de-al meu, deja stie ca am o opinie ceva mai speciala fata de castile planar-magnetice, fiind un fan Audeze, LCD-2 si LCD-3, modele care m-au impresionat destul de mult, incat le-am achizitionat in decursul timpului.

Curiozitatea m-a impins catre un nou brand, destul de nou in Romania si anume HiFiMan.

HifiMan este un nume serios in lumea castilor rafinate, din pacate rar auzit prin Romania. Initial faceau casti portabile mai simple, cu driver dinamic, dupa care au inceput producerea primelor playere portabile Hi-Fi, iar la scurt timp au lansat  primele lor casti planar-magnetice HE-5.

Cu ajutorul lui Dan Gheorghe, un prieten apropiat de la care am imprumutat castile, voi scrie astazi despre un model din clasa superioara si anume HE-560.

Succesoarele fostelor HE-500, casti mult discutate pe forumuri straine, HE-560 este un model relativ nou, care imbunatateste vechile HE-500.

Hifiman (26 of 41)

Hifiman (30 of 41)

Aspectul exterior:

Castile sunt impachetate intr-o cutie frumoasa de lemn, aceasta fiind o confirmare a statusului de casti premium.

Primul lucru care socheaza este greutatea castilor. Sunt foarte usoare, cantarind doar 380 de grame, sunt cele mai usoare planar-magnetice testate de mine. Greutatea reduse si design-ului bine gandit a suspensiei cupelor, transforma HE-560 in niste casti foarte comode si primesc nota maxima la acest capitol. Se apropie destul de mult de Sennheiser HD-800 care pentru mine sunt regina confortului.

Castile le-am folosit ore in sir fara nici o durere in zona gatului sau in jurul urechilor, lucru ce nu pot spune despre LCD-2/3 de exemplu – care practic iti maresc masa musculara a gatului daca le folosesti zilnic 🙂

La constructia castilor s-au folosit materiale de calitate cum ar fi lemnul, metalul, pielea naturala.

Pentru a oferi un confort ridicat si acea greutate scazuta s-a folosit destul de mult plastic: in zona cupelor, inelele care tin cupele si clips-urile care ajusteaza inaltimea sunt toate din mase plastice. Partile din metal au greutate redusa, fiind mult mai subtiri decat la castile concurentei.

Ma deranjeaza acest lucru? Nu, castile sunt clar mai functionale si mai comode, insa arata mai putin premium decat ceea ce ofera Audeze, lipseste aceasta constructie de tanc si aerul aristocrat al firmei americane.

Inca un motiv pentru care castile sunt asa de usoare este si constructia driverului si mai ales a magnetilor. Aceste casti folosesc doar o singura pereche de magneti puternici, cate unul pe fiecare din cei doi driveri. Prin comparatie Audeze la modelele din seria LCD folosesc doua perechi de magneti, astfel driverul fiind inconjurat de doi magneti puternici lucrand in configuratie push-pull, unul impinge si unul trage . O astfel de configuratie mareste greutatea castilor.

HifiMan in shimb au folosit magneti mai puternici si driver mai subtire, reducand substantial greutatea castilor.

Este incredibil cata inginerie si dedicatie este pusa in gandirea si fabricarea acestor casti.

Cablul desigur ca este detasabil, este unul de tip coaxial, este primul cablu de acest fel vazut pe casti, este interesant, insa conectorii care practic se insurubeaza pot contorsiona cablul. Din aceasta cauza prefer conectorii mini-XLR sau chiar si cei de 3.5mm fata de acestia. Poate unii ar prefera conectori prin insurubare, care confera o oarecare siguranta, eu insa nu ma numar printre acestia. Cred ca in timp ar putea deteriora integritatea cablului.

Cablul in sine este de calitate ridicata, imbracat intr-o camasa de material textil, asemenea celui de Sennheiser HD-800. Conductorii interni sunt o combinatie dintre cupru si argint pentru a avea o conductivitate cat mai buna.

Sa trecem la aspectul cel mai important si anume la…

Hifiman (34 of 41)

Hifiman (36 of 41)

Caracterul sonor:

Am aceste casti de ceva timp si la inceput imi era mi-a fost greu sa definesc amprenta lor sonora. Sunt pur si simplu diferite.

In cazul lor mi se pare ca sunetul nu vine din interiorul castilor, parca se naste din aer.

Ascultand soundtrack-ul Interstellar semnat de catre Hans Zimmer, am simtit un efect nou, neintalnit pana acum si anume ca notele muzicale nu ies din cupele castilor, mai degraba se formeaza in mintea mea.

De asemenea am simtit ca notele muzicale se tin de mana, adica parca totul are o ciclitate, o fluiditate. Prin comparatie, la castile dinamice auzi cum incepe o nota si cum se termina, auzi o scurta pauza, aici parca pauza nu ar exista. Imi vine destul de greu sa redau prin cuvinte acest efect.

Acelasi lucru l-am simtit si pe Chord Hugo (o comparatie stupida, stiu, cine compara un DAC/Amp cu niste casti??) la care aveam impresia ca stia ce muzica vreau sa redau, nota dupa nota, oferea o fluiditate nemaiauzita pana atunci.

Un alt aspect care m-a lovit a fost imagea care inconjoara ascultatorul, complet 3D si holografica. Cred ca este cea mai precisa imagine stereo auzita pe casti. Ca o scurta comparatie,  Sennheiser HD800 ofera acelasi efect, chiar mai accentuat, oferind o grandoare a scenei artificiala chiar, insa instrumentele si notele se aud mai difuze, nu asa de bine delimitate si accentuate cum o fac HE-560.

Nota zece pentru imaginea stereo excelenta si foarte bine realizata, din pacate nici macar LCD-3, casti de doua ori mai scumpe nu ofera aceeasi imagine stereo inchegata.

Scena este larga si propagata in toate directiile, auzi sunete chiar si in spatele tau, unele parca vin de jos, altele zboara in sus. Scena este larga si bine aerisita, este ceva mai buna decat cea a castilor LCD-2 si LCD-3, insa nu intr-atat de larga cum o face HD800, la care nu mai auzi capatul scenei.

Hifiman (40 of 41)

 

Toti acesti trei factori de care am vorbit pana acum, si anume nasterea sunetelor din aer, imaginea holografica si marimea scenei sunt cele mai speciale aspecte ale acestor casti, care practic le diferentiaza destul de mult fata de oricare model ascultat de mine pana in prezent.

Sa trecem usurel catre spectrul de frecventa.

Per total castile au o tonalitate destul de liniara si foarte apropiata de inregistrarea originala. Coloratura este minima si rar auzita.

Raspunsul in frecventa si tonalitatea castilor seamana foarte mult cu ceea ce ofera Sennheiser HD800 care pana in acest moment sunt castile cele mai tehnice (din pacate nu sunt si cele mai placute casti pentru auditii), dar fara a oferi acele inalte nebune, specifice varfului de gama Sennheiser.

HE-560 imprumuta multe calitati din ambele tabere, avand corectitudine, aerisire, detaliul castilor dinamice si oferind muzicalitate si fluiditatea castilor planar-magnetice.

Voi incepe cu basul care impresioneaza de la prima nota.

Ascultand cateva piese The Prodigy, The Chemical Brothers a fost destul ca sa imi dau seama ca basul auzit este foarte tehnic. Este redat precis, este adanc, loveste tare si dispare instantaneu. Nu este lent, boomy sau murdar, este exact invers si acest aspect m-a bucurat enorm.

Executia basului este bine realizata si simtita pana in timpane. Ascultand niste melodii mai basoase, fara ca sa vreau am dat volumul mai tare, si apoi si mai tare. Abia cand mi-am dat castile jos am simtit ca imi tiuiau urechile din cauza volumului ridicat la care am ascultat. Mi-am dat seama ca basul si sub-basul nu distorsioneaza aproape deloc, fapt ce m-a facut sa ridic volumul atat de mult. Deobicei cand incep sa aud o usoara distorsiune ma opresc si dau putin inapoi rotita de volum.

Unicul repros uneori ar fi sub-basul, desi foarte bun, cateodata as dori sa fie ceva mai adanc, in rest este aproape perfect.

Ascultand noul album Sonic Highways de Foo Fighters am inceput sa iau notite de cum suna mediile si in general vocile, pianul si instrumentele bazate pe corzi.

Aici am avut o mica surpriza si anume aceea ca nu aud acel sunet gros ,cremos, dulce si fluid al castilor Audeze (desi artificiale in acest sens, sunt foarte placute urechii).

La acest aspect HE-560 au sunat mai mult a HD800 decat a LCD-3, chiar nu ma asteptam la asa ceva.

Asta e cam unicul aspect care il pot nota ca fiind…nu atat de bun pe cat mi-as dori. Adica sper sa intelegeti ca ceea ce descriu acum este ceva personal si subiectiv. Mie imi place caldura pe voci si o dulceata pe viori, chitari, din pacate acest efect nu iese in evidenta. Insa hei, nu aud nici acea uscaciune pe voci pe care o are HD800, si nici nu aud acel sunet plasticos si total lipsit de substanta pe care il are AKG K701.

Hifiman (41 of 41)

Frecventele medii sunt well…medii, exact la mijloc, nici prea accentuate si date in fata dar nici prea uscate si puse pe planul doi-trei. Castile cu siguranta nu sunt deficiatare pe medii, asftel practic neavand o coloratura aparte. Pentru unii cred ca ar fi un mare plus felul in care sunt redate vocile.

Chitarile au avut nervi si autoritate, au sunat chiar muzical si placute urechilor, mi-au placut dar nu m-au dat pe spate.

Intorcandu-ma inapoi la capodopera lui Hans Zimmer, am observant ca frecventele inalte sunt putin de tot mai accentuate decat mi-as fi dorit.

Talgerele au o usoara tipatura si un sclipici aparte. Inaltele au o tonalitate aproape perfecta, sunt foarte aerisite si bine delimitate in campul auditiv.

Ies putin in evidenta, insa nu intr-atat incat sa deranjeze, departe de prestatia HD800 sau K701, insa clar mai accentuate si mai detaliate decat cele ale LCD-3 de exemplu.

Piesa Tick-Tock unde pe tot parcursul melodiei se aude un ciocanit este atat de bine realizata, ca arata toate punctele forte ale acestor casti. Grandoarea scenei, delimitatea sunetului, imaginea holografica sunt excelente. Am inchis ochii si deja imi inchipuiam ca strabat timpul si spatiul, inconjurat de mii de stele (recomand sa ascultati piesa!), spre final chiar mi s-a facut pielea gaina.

HE-560 avand doar cate un magnet pe fiecare driver, eram ingrijorat ca nu vor avea viteza si impactul castilor Audeze (care folosesc cate 2 magneti pe fiecare driver).

Raportez ca viteza si impactul nu au avut de suferit, ba chair aud una dintre cele mai rapide amprente sonore. Impactul este exploziv, lovitura este precisa, executarea este una tehnica. Castile nu sunt lente sau lenese, daca le oferiti puterea de care au nevoie.

Dupa cum vedeti castile au un echilibru tonal bun. Nu am auzit gropi deranjante in spectrul de frecventa, de asemenea nu am simtit nici ceva care sa iasa prea mult in evidenta.

Eu, avand niste gusturi mai ciudate as fi vrut o prestatie mai dulce si cremoasa a mediilor, in rest nu prea sunt reprosuri.

Hifiman (28 of 41)

Amplificarea:

Castile au o eficienta destul de mica. Pentru a obtine un volum de 90 dB este nevoie de 2,53mW putere. Prin comparatie, pentru acelasi volum LCD-3 au nevoie de 0,14mW, iar LCD-X de 0,32mW putere.

Dupa cum vedeti castile nu sunt deloc eficiente si va trebui sa folosim obligatoriu un amplificator serios de casti, nu unul portabil ci unul de casa.

Eu am folosit un Burson Conductor Virtuoso la care am ajuns chiar si la 90% din volum. Am mai folosit si un iFi Audio Micro iDSD  care a fost ciudat de bun pentru ele, cred ca mai sus de 75% din volum nu am urcat.

Pe ambele aparate castile au prins viata si au sunat asa cum le-am descris mai sus.

De curiozitate le-am incercat direct dintr-un FiiO X5 (High gain) si dupa aceea din E12A, combinatia a fost decenta, insa departe de a scoate untul din casti.

Dinamica a fost gatuita destul de serios, iar sunetul a devenit uscat si lipsit de orice substanta.

Pe FiiO E17K si E10K a fost aceeasi poveste, volum indeajuns, dinamica gatuita, sunet ceva mai lent, mai subtire si mai plasticos. Este destul de clar pentru mine, fara un amplificator serios nici sa nu va ganditi la aceste casti.

Hifiman (37 of 41)

Concluzii finale:

Nu m-am asteptat la foarte multe de la acest brand, ba chiar l-am ignorant o mare parte din timp. Ma bucur ca am avut ocazia sa le ascult si pe aceasta cale ii multumesc domnului Dan Gheorghe pentru orele placute petrecute cu HE-560 pe urechi.

Confortul este chiar fenomenal, le-am folosit ore si ore in sir. Am vizionat fara probleme un film dupa care am ascultat trei albume unul dupa altul si nu m-a deranjat nimic. Confortul este la un nivel ridicat, ma bucur ca nu au trecut cu vederea acest aspect.

Feling-ul este premium, materialele folosite sunt bune si inteleg prea bine de ce au folosit si plastic pe alocuri.

Sunetul mi-a placut destul de mult, cu siguranta ajunge statutul de high-end.

HE-560 imprumuta ce e mai bun din ambele tabere al castilor dinamice si planar magnetice, oferind muzicalitate, naturalete dar au si abilitati tehnice cum ar fi viteza, impact, detaliu, mult aer intre notele muzicale si echilibru tonal excelent.

Inarmati-va cu un DAC bun si amplificator de casti pe masura si gata. Pot garanta ca veti reasculta toate albumele preferate si veti redescoperi ceva nou in fiecare melodie.

Sper ca voi reveni inapoi la acest brand in anii care vin, HE-1000 par Foarte Interesante.

Darku signing out!

Pro

  • Materiale premium, calitatea constructiei este buna
  • Imagine stereo holografica, foarte aerisita, scena larga in toate directiile
  • Sunet detaliat, rezolut, extragere fina a microdetaliilor
  • Caracterul sunetului este real si natural
  • Viteza si impactul sunt de top
  • Echilibru tonal bun si precis
  • Pret competitiv fata de performanta oferita

Contra

  • Lipsa unei coloraturi, destul de liniare (poate fi si plus)
  • O mica accentuare a inaltelor de sus
  • As prefera alti conectori care nu rasucesc cablul atat de mult

Echipamente folosite pentru recenzie:

HiFiMan HE-560, Audeze LCD-2/3/X, Sennheiser HD800, Burson Conductor Virtuoso, iFi Audio iDSD Micro, FiiO X5, E12A, E17K, E10K.

 

 

4 COMENTARII

    • Grea intrebare.
      Pentru ca nu le-am comparat cap la cap, dar le-am ascultat pe ambele aparate cu mai multe ocazii.
      As spune ca mini-i Pro este mult mai aratos, are mai multe intrari si iesiri si automat poate fi folosit in mai multe setup-uri.
      Mini-i suna putin mai aerisit/detaliat dar si mai strident.
      Pe cand iDSD avand mai multe filtre il poti tuna pe placul tau, poate suna si basos, si aerisit si detaliat, si strident, dar nu toate odata.
      iDSD este si ceva mai fluid, muzical. Fiecare cu preferintele sale, alege ce crezi ca e mai aproape de preferintele tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.