Prima generatie Momentum a reprezentat pentru cei de la Sennheiser startul unei noi ere. A fost momentul in care producatorul german s-a decis sa ofere pasionatilor de muzica o serie intreaga de casti, unde sunetul de calitate sa fie dublat de un design modern si un confort sporit. Astfel au aparut Momentum,  Momentum On-ear, Momentum In-ear si intrega gama Urbanite. Toate aceste modele au in comun un aspect exterior tineresc, ce atrage atentia si o constructie de calitate.

La trei ani de la aparitia primei generatii avem un nou model, denumit destul de simplu Sennheiser Momentum 2.0.  Asteptarile consumatorilor sunt mari,  avand in vedere ca modelul original s-a bucurat de un succes si a fost primit foarte bine de catre utilizatori.

headphones (1 of 1)-2

headphones (1 of 1)-14

Primul lucru pe care l-am remarcat atunci cand am scos Momentum 2.0 din cutie au fost cupele semnificativ mai mari. Desi prima generatie era in anumite momente descrisa ca fiind „over-ear”, aceasta afirmatie era destul de fortata, cupele erau relativ mici, iar urechile nu erau in nici un caz acoperite complet de catre earpad-uri. Momentum 2.0 face un pas clar inainte, cupele au diamentru mai mare si urechile intra destul de bine in interiorul acestora. Am fost foarte bucuros cand am descoperit ca acum earpad-urile sunt din spuma cu memorie si acoperite cu piele naturala. Sunt foarte comode si placute la atingere, o adevarata placere sa simti materialul extrem de fin cu se muleaza pe cap si distribuie presiunea aproape perfect. Confortul a crescut semnificativ, castile pot fi utilizate perioade lungi de timp fara nici un fel de problema.

headphones (1 of 1)-3

headphones (1 of 1)-12

Ambele generatii Momentum au o constructie premium, cu headband din otel captusit cu piele naturala, earpaduri captusite si ele cu piele naturala, cabluri detasabile, telecomanda pe fir pentru smartphone si cupe din plastic de calitate foarte buna. Din orice unghi privesti castile acestea arata bine, avand acel aer de produs scump, dar care-si merita pretul.

O alta veste buna este aceea ca Momentum II sunt prevazute cu niste balamale si se pot plia, ocupand astfel mai putin spatiu si fiind mai usor de transportat. Castile sunt construite extrem de solid si chiar daca se pliaza nu dau nici o secunda senzatia ca sunt fragile si ca se pot rupe.

Nu este totul perfect la noua generatie Momentum, de exemplu a disparut mufa de tip jack 3,5mm din metal masiv si balama atirupere,  prezenta pe prima generatie. Nici noua gentuta de transport nu-mi place in mod deosebit, fiind din material moale. Preferam varianta cartonata, cu carcasa mai dura care venea la prima generatie Momentum. Mai notam aici, la vesti mai putin bune si faptul ca acum Momentum II vin cu un sigur cablu in pachetul standard, in loc de doua cum erau la vechiul model.

headphones (1 of 1)-15

headphones (1 of 1)-16

Sunetul:

Din punct de vedere sonor sunt diferente importante intre cele doua generatii. Daca originalele Momentum erau niste casti cu un sunet orientat mai mult spre bass si spre impact, la generatia noua lucrurile s-au rafinat in mod semnificativ. Momentum 2.0 ofera una dintre cele mai largi scene pe care le-am primit vreodata de la o pereche de casti inchise. Este adevarat ca adancimea acesteia este destul de mica, dar sa nu fim carcotasi, sunt niste casti portabile inchise, nu un monstru precum HD800. Ascultatorul este proiectat undeva in primele randuri, avand artistul foarte aproape in fata, mi-a placut senzatia asta, am simtit ca sunt mai implicat in actiune. Am comparat cele doua generatii face-to-face si Momentum are scena mult mai difuza, mai greu de delimitat, iar artistii par ca se aud de undeva din departare.

Un alt aspect la care exista diferente importante este reproducerea frecventelor joase. La noul model s-a renuntat la abordarea „it’s all about the bass„, sunetul fiind mult mai bine balansat din punct de vedere tonal. Sa nu intelegeti ca lipseste bass-ul, nici vorba, dar este mult mai precis, mai bine dozat si mai rapid. Daca la primele Momentum am avut senzatia ca cei de la Sennheiser au incercat sa se inspire oarecum de la Beats si sa ofere o cantitate mai mare de bass in detrimentul celorlalte frecvente, la noul model nici nu se mai pune problema.

Mediile sunt mult mai prezente, usor scoate in evindenta, vocile fiind foarte bine articulate. Indiferent ca a fost vorba de soaptele lui Katie Melua,  de vocea impunatoare a Dianei Krall sau de versurile recitate apasat de Allan Taylor, fara exceptie toate au fost mai clare, mai cristaline. A fost o adevarata placere sa ascult cateva din vocile mele preferate, am scot de la „naftalina” inclusiv cateva piese de suflet cu Edith Piaf si Mario Lanza. Orele s-au scurs repede, a fost o buna perioada de timp in care pur si simplu am lasat deoparte analiza si am ascultat muzica fara sa ma gandesc la altceva.

headphones (1 of 1)-4

headphones (1 of 1)-7

Dinamica este exceptionala, castile fiind foarte rapide la schimbarile de ritm si de volum. Am ascultat la volum mai mare decat o fac de obicei si am avut momente in care a intrat in scena o trompeta sau o toba mare si am clipit fara sa vreau. Momentum 2.0 au un sunet usor agresiv, dar in sensul pozitiv, o anumita rautate ce imprima dramatism si scutura bine timpanele ascultatorului.

Ambele generatii Momentum au scalat foarte in functie de calitate sursei. Desi sunt niste casti portabile, cu telecomanda pe fir pentru smartphone, calitate audio a fost destul de slaba atunci cand le-am ascultat direct din iPhone. In momentul in care in ecuatia a intrat noul player Fiio X3 lucrurile au capatat o alta dimensiune, diferentele au fost spectaculoase. Ulterior am introdus in sistem si un amplificator Fiio E12A IEM si din nou am avut o crestere de calitate, mai ales la nivelul scenei si al microdetaliilor. Totusi diferentele de la iPhone 6 la Fiio X3 au fost mult mai mari decat cele aduse de introducerea lui E12A IEM.

Comparate cu niste casti din zona high-end de tipul HD800 sau LCD-XC, noile Momentum se comporta onorabil, fiind inferiore  la capitolele soundstage si detalii. Am simtit ca vocea lui Michael Buble din Fever se suprapune intr-o anumita masura peste contrabas, iar aerul dintre instrumete nu este la nivelul pe care-l ofere HD800. Desi din punct de vedere tehnic Momentum 2.0 nu au o prestatie egala cu ceea poate reproduce un varf de gama, nu sunt foarte departe. Aceste casti relativ accesibile, conectate direct la micutul Fiio X3, mi-au oferit o experienta sonora apropiata de sistemele de top pe care le-am ascultat in decursul timpului.

headphones (1 of 1)-10

headphones (1 of 1)-13

Concluzii:

Fara sa fiu un adept al castilor inchise pot spune ca noua generatie Momentum m-a cucerit definitiv. Le consider printre cele mai bune casti inchise pe care le-am ascultat vreodata si cele mai bune casti portabile din segmentul lor. Au fost o surpriza placuta, pentru ca ma asteptam sa primesc acelasi sunet Momentum pe care-l stiam de la prima generatie, intr-un ambalaj mai frumos. Din fericire Sennheiser m-a contrazis si am primit niste casti speciale. Foarte bine finisate, comode, cu un sunet placut si o agresivitate ce da sare si piper muzicii, noile Sennheiser Momentum reprezinta un model ce va sta pentru multa vreme in topul recomandarilor mele.

PRO:

-constructie premium
-foarte confortabile
-sunet echilibrat, agresivitate placuta
-soundstage larg

CONTRA:

-pachet standard mai sarac
-nu mai vin cu superbul jack de 3,5mm din metal masiv
-nu vin in pachet cu un Fiio X3 🙂

headphones (1 of 1)-17

headphones (1 of 1)-52

35 COMENTARII

    • Momentum sunt mai crisp, mai clar, cu detalii usor mai pregnante. MDR-urile sunt ceva mai bassoase si mai lente, asa le-am perceput eu intr-o comparatie direct. Prefer noile Momentum oricand, dar retine ca oamenii sunt diferiti si gusturile nu se discuta.

  1. buna ziua,

    o intrebare: folositi vreun site de muzica online, gen grooveshark, tidal? pe care l-ati recomanda ca are inregistrarile mai bune?

    • Salut.
      La un moment dat am folosit HD Tracks, pana cand mi-au blocat contul pe motivul ca nu mai accepta plati din Romania. De atunci nu am mai vizitat site-urile de profil.

  2. Ar fi de mentionat ca diferenta de pret intre cele doua generatii in acest moment este de ~120E pe amazon.de iar la noi in tara de 520ron din cate vad. Practic cu diferenta de bani se poate cumpara un Fiio X1 alaturi de Momenum over-ear 1st gen. Felicitari pentru review-ul scurt si la obiect.

    • Este un punct de vedere foarte bun. In actualul conext, cu Momentum 1 la la lichidare de stoc si Momentum 2 abia lansate, diferenta de pret este destul de mare. Totusi consider ca diferenta de pret este perfect justificata si eu as plati fara sa clipesc pentru a avea modelul nou.

    • Foarte bun noul Fiio X3, eu il prefer clar fata de Fiio X5 datorita dimensiunilor, este MULT mai mic. Nu sunt genul care sa car un bolovan in carca doar ca se aude mai bine. Pentru asta exista categoria „Darku” care e in stare sa care o baterie de masina dupa el, numai sa se auda ca la Ateneu 🙂

      • Si eu as tinde tot catre X3 2nd gen fata de X5 ca portabil. Totusi, care e parerea te subiectiva in privintza X3 2nd gen vs X5 ca dac cat si iesirea de casti? Asa pe scurt, cateva cuvinte.

        • Strict ca sunet prefer X5-ul. Nu stiu sa-ti descriu exact ce are, dar suna mai clar, am impresia ca extrage mai multe informatie sonora din piesa, probabil si constructia mai complexa a amplificarii este o cauza. Torusi o sa fac la un moment dar o comparatie intre noul X3+E12A si X5. Sunt la aproximativ acelasi pret, iar E12A IEM edition este atat de bun incat tind sa cred ca impreuna cu X3 vor fi foarte,foarte greu de batut.

    • Pai din cate stiu eu inca nu au venit in Romania. Si eu le astept, batranele mele HD555 cauta un inlocuitor si pana acum nu am gasit ceva care sa indeplineasca toate sarcinile din caiet.

  3. fidelio x2?
    sunt cam tentat la momentul actual si oscilez intre fidelio x2 la 1350 lei si hd 650 la 1450 lei noi ambele dar problema e ca nu am nici sursa, un amarat de sansa clip si nici amplificator si nici bani pentru ele
    totusi inclin spre hd650 pentru ca scaleaza dar x2 suna bine fara amp … nu mai stiu nimic

  4. am uitat, de oppo pm-3 !?
    vad ca lumea e super incantata pe head-fi de ele si sunt cam pe la 2300lei la noi si am gasit si sony z7 pe amazon de tot la acelasi pret … e greu de tot

    • Salut. Vezi ca esti intr-o confuzie majora. Articolul de mai sus se refera la Momemtum OVER-EAR M2, nu la varianta ON-EAR. Pe Idealo.de cea mai ieftina varianta similara cu cea din articol este 302 Euro. Te rog nu mai da informatii eronate.

      • Mea Culpa!
        In titlu si in articol era folosita doar denumirea de momentum M2 fara a se specifica ca e varianta over-ear.
        Singurul loc de unde se deduce ca este varianta over-ear este citez „prima generatie era in anumite momente descrisa ca fiind “over-ear” -mi-a scapat acest element.
        Scuze inca odata.

        • Nici o problema, bine ca am lamurit problema. Important este sa ajunga informatiile corecte la utilizatori, macar acum raman comentariile noastre si este mai clara situatia. Era frumos sa fie Momentum M2 (over-ear) la 200 Euro, off…

  5. Salutare !
    Sunt noul posesor de Focal Spirit Classic,si le ascult infipte in Dragon Fly 1.2.Ma asteptam la mai mult bas de la ele ,si banuiesc ca dacul nu le duce cum trebuie,adica partea de amplificare este slaba.
    Daca asi lua un Fiio 12A,s- ar simti o diferenta mare in plus,sau sa incerc cu FiioX3K.
    Care e diferenta intre X3K si Dragon Fly V1.2,ma refer strict la partea de dac,care e mai bun?
    Intre Momentum 2 over ear si Focal Spirit Classic care ar fi diferntele ,atat la confort cat si la sunet?

    • Salut.

      E12A este cel mai bun amplificator de casti portabil pe care l-am ascultat pana acum. Sigur va fi o diferenta mare. Totusi recomand Fiio X3K, este un player portabil cu amplificare foarte buna si cu un dac de top. Nu am facut o comparatie directa vs Dragonfly, dar vine cu niste avantaje certe din punct de vedere al mobilitatii.

  6. Yeeeeessss …am pus in sfârșit stăpânire pe Momentum 2 ..superbe ,doar ca trebuie sa ma mulțumesc cu sunetul de la iPhone 6..vine acuși si noul fiio x 3

  7. Foarte bun review-ul,felicitari!
    As vrea un sfat ,detin un Fiio X3K (noul model) si casti Fiio EX1 de care sunt foarte multumit.As dori niste casti mai „serioase” pentru ascultat acasa (micutele EX1 sunt bune ca solutie „mobila” ) si nu sunt hotarat: Sennheiser Momentum 2.0 sau AKG K702 care sunt cam pe la acelasi pret.
    Marele plus ar fi scena la AKG,dar nu siu cum ar suna deoarece caut un sunet mai „cald” nu ma omor dupa sunetul bright.
    Ai avut ocazia sa asculti AKG,intre cele doua ce ai alege?

  8. Se poate o mica comparatie cu Mezo 99 Classic? Doresc sa le folosesc pe un Fiio X1 (generatia 2) si au fost folosite in review-ul noului Fiio X1. Oarecum sunt aceeasi zona a preturilor (cel putin in perioada asta de Black Friday).
    Oarecum am ajuns sa aleg intre aceste modele si nu ma pot decide, multumesc.

    • Salut Ovidiu,
      Acest week-end voi posta recenzia Meze 99 Classics.
      Pe scurt 99 Classics le consider mai bune, dar sunt si mai mari (mai mult transportabile decat portabile, dar le poti folosi si pe strada fara probleme). Meze sunt si mai eficiente, excelente casti d.orice.p.d.v. – design, fiabilitate, constructie modulara (usor de intretinut) si nu il ultimul rand sunetul cald si rezolut.

  9. Salut. Am cumpărat recent aceste căști. Ascult deocamdată la ele fără un dac/amp și îmi pare că sunetul e unul destul de banal. Au nevoie oare de o perioadă de rodaj șiu de un dac?

  10. Buna ziua. Am un buget de 1000-1100 lei pt achiziționarea unor casti bluetooth. Le voi folosi pe strada la un telefon samsung A5(2017). Eu m-am oprit la Sennheiser Momentum 2.0, dar am vazut cateva revieuri bune si la Bose 35 (deși astea depășesc multicel bugetul daca nu le prind la vreo promotie). Citeam de asemenea ca unele casti care au aptx se aud considerabil mai bine pe dispozitive care au aptx. Stiti cum as putea verifica daca telefonul meu are asa ceva? Dacă aveți alta sugestie de căști in bugetul asta o astept cu drag :). Văzusem

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.