Cu o saptamana in urma am participat la evenimentul de lansare a celor mai noi modele de proiectoare Sony 4K in Romania, acesta avand loc in cadrul noului showroom AVstore. Prezentarea mi-a trezit interesul inca de la inceput, pentru ca-mi oferea ocazia sa vad un proiector de top Sony VPL-VW520ES, cu o rezolutie nativa 4K, ce urma sa proiecteze continut de calitate foarte buna pe un ecran de top Projecta Tensioned Elpro, special destinat acestui format. Toate aceste echipamente au fost montate intr-o camera special amenajata si dotata cu incinte Audio Physic din seria Classic.

Cum Sony este un nume greu in domeniul cinematografiei si in industria de divertisment, iar Projecta este cel mai renumit brand de ecrane de proiectie din Europa, se profila o experienta deosebita.

Eveniment Sony (1 of 1)-3

Pentru cei mai putin familiarizati cu termenii tehnici, va spun ca rezolutia Ultra HD sau 4K este in acest moment la inceput de drum, dar rezultatele sunt absolut extraordinare. Afiseaza de 4 ori mai multa informatie comparativ cu rezolutia Full-Hd, aproximativ 8 milioane de pixeli, adica o cantitate uriasa de informatie. In mod comercial, in cazul televizoarelor, rezolutia Ultra HD sau 4K este de 3840 X 2160 pixeli, dar in functie de domeniul de aplicare, acesta poate fi diferita. De exemplu, in domeniul cinematografic, standardul 4K (DCI) este de 4096 X 2160 pixeli. Mai jos am atasat un tabel cu standardele existente si raportul imaginii pentru fiecare dintre ele:

Rezolutii 4K

 

Porportiile 4K

Dupa cum se observa, daca avem aceeasi dimensiune fizica a pixelului (dot pitch), o imagine 4K va ocupa o suprafata de 4 ori mai mare decat o imagine Full-Hd.

Proiectorul prezentat, Sony VPL-VW520ES, este un produs premium si acest lucru se simte inca din momentul in care-l vezi scos din cutie. Aparatul are un aer high-tech, telecomanda se simte foarte bine in mana, iar lentilele de dimensiuni mari atrag imediat atentia unui fotograf pasionat. Nici nu se poate altfel, la pretul de 45.999 Ron este al doilea cel mai scump proiector din gama home-cinema a celor de la Sony, fiind un produs exclusivist, destinat cunoscatorilor. Este disponibil alb sau negru, fiind usor de integrat in orice living, in ciuda dimensiunilor destul de mari. Toate reglajele sunt complet automate si se pot efectua din telecomanda. Pentru cineva mai putin familiarizat cu proiectoarele, poate parea un lucru nesemnificativ, dar va garantez ca este important. Nu este chiar cea mai usoara misiune sa reglezi perfect focusul sau sa obtii o imagine incadrata corect cu reglaje manuale, mai ales atunci cand proiectorul este montat intr-un loc mai greu accesibil. Sony VPL-VW520ES isi respecta statutul de produs de top si beneficiaza de toate reglajele de care aveti nevoie si de cateva in plus.

Eveniment Sony (1 of 1)-9

Din punct de vedere vizual imaginile proiectate de Sony VPL-VW520ES sunt un adevarat spectacol. In mod paradoxal, cea mai impresionanta experienta este modul in care sunt redate imaginile in format Full-Hd si am sa va explic imediat de ce. Cu ajutorul tehnologiei Reality Creation, Sony VPL-VW520ES reuseste sa faca un upscaling extrem de eficient de la rezolutia Full-Hd la rezolutia sa nativa 4K, avand ca rezultat o calitate impresionanta. Este un aspect foarte important, deoarece continut nativ 4K este destul de putin in acest moment, in schimb continut Full-Hd exista aproape nelimitat, fiind accesibil oricui. De obicei functia de upscaling este supra-apreciata, in majoritatea cazurilor eficienta ei fiind discutabila, dar cei de la Sony au reusit sa demonstreze ca aceasta poate avea rezultate spectaculoase.

Continutul nativ 4K redat de Sony VPL-VW520ES iti taie pur si simplu respiratia. Un ecran cu diagonala de 3m privit de la o distanta de 2m nu da nici un moment senzatia ca este prea mare, iar nivelul de informatie vizuala oferita este urias. Am pus cateva clipuri video pe pauza si am privit cu atentie, impresia initiala este ca te uiti la o poza facuta cu un DSLR performant, nu la o captura dintr-un clip video. Senzatia este greu de descris in cateva cuvinte, face parte din categoria „trebuie sa vezi ca sa intelegi cu adevarat”.

Eveniment Sony (1 of 1)-16

Eveniment Sony (1 of 1)-5

Redarea culorilor este la cel mai inalt nivel. Dotat cu tehnologia Triluminos proprietara Sony, VPL-VW520ES ofera o paleta impresionanta de nuante si tonuri. Printre videoclipurile 4K pe care le-am rulat erau si documentare despre wilde-life, cateva secvente din concerte, imagini din parcul Yellowstone etc. Am avut o surpriza foarte placuta sa vad ca tonuri greu de reprodus cum ar fi pielea oamenilor, apa marii, diversele tipuri de vegetatie, nisipul de pe plaja, sunt foarte aproape de realitate. Majoritatea display-urilor, indiferent ca vorbim de televizoare, monitoare sau proiectoare au dificultati in a reproduce corect aceste imagini. Proiectorul Sony VPL-VW520ES a demonstrat ca este un performer redutabil si la acest capitol, fiind si o dovada ca sistemul de autocalibrare a culorilor cu care vine dotat acest model este unul eficient.

Luminozitatea de 1800 lumeni si contrastul dinamic de 300.000:1 sunt specificatii generoase, oferind un nivel de negru foarte bun, care intregeste senzatia de imagine clara pe care o ofera proiectorul. Noul model face un pas mare inainte, avand un contrast cu 50% mai mare decat modelul precedent in conditiile in care si luminozitatea a crescut cu 100 de lumeni. Am facut si cateva teste in mediul mai luminos, calitatea imaginilor ramane ridicata, dar fiind un proiector din gama home-cinema este nevoie de o camera intunecata pentru a-i pune in evidenta calitatile. Noul model este compatbil si cu tehnologiea HDR, pentru extinderea gamei dinamice reproduse. Termenul HDR provine din tehnica fotografica, iar o descriere simpla ar fi ca zonele intunecate vor fi afisate supra-expus, iar cele foarte luminoase vor fi sub-expuse. Este necesar ca si continutul rulat sa fie de tip HDR.

Eveniment Sony (1 of 1)-18

Eveniment Sony (1 of 1)-20

Panoul 4K SRXD din Sony VPL-VW520ES este foarte rapid in raspuns, actiunea derulanduse fluid, fara sacadari. Am avut la dispozitie imagini cu dinamica mare, mai exact un videoclip cu secvente din Cupa Confederatiilor la Fotbal, desfasurata in 2013 in Brazilia. Imaginile au fost naturale, cursive, nu am observat poticniri de nici un fel, dimpotriva, mi-as fi dorit sa urmaresc toate meciurile importante la o asemenea calitate. Visez sa vad finala Champion League Live, in format 4K, de pe canapeaua de acasa, pe acest proiector. Din pacate, chiar daca as avea la dispozitie acest sistem exclusivist, va mai trece ceva timp pana vom avea disponibil continut 4K Live.

Nu credeam ca voi fi vreodata impresionat de un banal ecran de proiectie, dar Projecta Tensioned Elpro este o aparitie in orice circumstanta. Motorul este foarte silentios, carcasa are un design deosebit, iar ecranul in sine cu sistemul sau de tensionare laterala atrage privirile chiar si atunci cand nu ruleaza nimic pe el. Pretul este destul de piperat, 16.000 Ron, dar intotdeauna produsele premium vor avea costuri ridicate. Calitatea lui este insa fara cusur, indiferent daca vorbim de materialele din care este construit, design, functionalitate.

Eveniment Sony (1 of 1)-22

Proiectorul Sony VPL-VW520ES a fost vedeta prezentarii, dar merita cateva aprecieri si sistemul de sunet. Boxele Audio Physic din seria Classic sunt o prezenta foarte eleganta, fiind potrivite in aproape orice incapere, iar sistemul inedit de bas reflex le face usor de pozitionat. Sistemul de boxe a lucrat impreuna cu un formidabil subwoofer Cabasse Santorin 30 si sateliti Q Acoustics Q7000 in configuratie Dolby Atmos, rezultatul fiind coplesitor. Este de neconceput ca un sistem video precum cel prezentat in aceasta demonstratie sa nu fie completat cu un sistem audio pe masura, ar fi ca si cum ar rula Festivalul Filmului Mut la IMAX.

Prezentarea celor de la Sony poate fi comparata cu o fereastra spre viitor, un preview a ceea ce vom vedea si vom simti peste cativa ani, la nivel consumer. Chiar daca acum suntem intr-o etapa in care preturile sunt mari si continutul 4K este destul de putin si dificil de redat, este doar o problema de timp. Evolutia din ultimele decenii a aratat ca ceea ce acum pare de domeniul incredibilului, maine poate fi o realitate banala. Imi aduc aminte cum acum 30 de ani urmaream seria James Bond cu al sau Aston Martin DB6 dotat cu sistem de navigatie. Azi fiecare dintre noi are un smartphone incredibil de destept la dispozitie, infinit mai avansat decat ceea ce consideam a fi o minune in anii copilariei.

Sony VPL-VW520ES s-a dovedit a fi cel mai bun proiector pe care am avut ocazia sa-l vad pana in acest moment, un produs care poarta un pret exclusivist, dar pe deplin justificat.

Eveniment Sony (1 of 1)-8

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.