Deja de doi ani stiu ca sa lucreaza cu drag si spor la un proiect  special, la un player portabil care urma sa revolutioneze piata portabilelor.

In sfarsit dupa munca intensa, sute de ore de testare, tunare si retunare a sunetului, am placerea sa va prezint ceea de acum incolo se numeste FiiO X7 – playerul varf de gama al celor de la FiiO.
De la prima atingere am realizat am in mana un produs cu totul diferit de ceea ce au facut pana acum. Dimensiunile, greutatea, lipsa rotitei de meniu si display-ul touch sunt schimbari majore.
Este important de mentionat ca acest dispozitiv a fost creat exclusiv pentru auditii muzicale la cel mai inalt nivel,  punandu-se accent foarte mare pe calitatea sunetului si mai putin pe portabilitate si dimensiuni reduse. Este destinat celor  pasionati si entuziasti, nu este un gadget bun la toate.
X7 este greu, este mare, iar bateria tine mai putin decat celelalte playere portabile. Toate aceste sacrificii au fost facute pentru a inghesui cat mai multa tehnologie si componente de top intr-o carcasa lucrata dintr-un singur bloc de aluminiu.

Fiio X7 (1 of 1)-2

Sub capota X7:

X7 a fost conceput pe platforma Android 4.4 folosindu-se componente care sa consume cat mai putin curent. Astfel procesorul este un quad-core Cortex A9 (SOC RK3188) ruland la o frecventa de 1.4Ghz, avand 1Gb de memorie RAM, iar memoria ROM interna este de 32Gb, dintre care 27Gb utilizabili, disponibili pentru instalare de aplicatii third-party  si pentru  muzica. Display-ul este un panel IPS avand diagonala de 4”, iar rezolutia de 800*480 pixeli. Trebuie sa intelegem ca pentru un astfel de aparat, toate componentele trebuie sa consume cat mai putin, dar in acelasi timp sa functioneze fluid, fara sacadari. Din acest motiv display-ul este ceva mai mic decat tendinta actuala a celor mai noi smartphone-uri, iar rezolutia este mai mica. Fiio X7 nu are nevoie de un precesor de top sau foarte mult RAM, pentru ca in cele mai multe cazuri maxim 2 aplicatii vor fi deschise simultan.

In ceea ce priveste componentele audio, lucrurile stau complet opus.
Producatorul nu a facut absolut nici un compromis.
Avem chip-uri si componente care se folosesc in echipamente audio de casa, care se alimenteaza de la priza.
Astfel DAC-ul folosit este mult laudatul ESS 9018S (varianta desktop, nu cea mobila 9018MK2) cel mai bun dac-chip comercial construit vreodata, din punct de vedere al specificatiilor. Partea proasta este ca acest chip consuma mai mult decat varianta lui mobila, fiind pentru prima data cand este implementat intr-un disponzitiv mobil.

Este important de stiut ca acest chip a fost programat 100% custom folosind codare FPGA, la fel si potetiomentrul de volum este de data aceasta digital, programat din acelasi ESS 9018S.
Conversia I/V este facuta de 2 chip-uri OPA1612 si buferul de iesire al DAC-ului este tot un OPA1612.

fiio-x7-1

Foarte interesanta este implementarea amplificatorului de casti.
Acesta este detasabil, playerul avand un design modular. Modulul de amplificare stoc foloseste combo-ul OPA1612 si AD8397.
La momentul actual producatorul mai lucreaza la inca 3 module de amplificare, modulul de putere medie (bazat pe operationalele Muses 02 folosite si in excelentul amplificator portabil E12A), un modul de putere ridicata, si un modul pentru casti balansate.

Aluminiul folosit pentru constructia integrala a playerului face parte din seria 6000, daca nu ma insel Apple foloseste acelasi metal pentru constructia noilor iPhone 6S si 6S Plus din cauza caracteristicilor super rezistente al acestui aliaj.
Pentru un numar atat de mare de componente, folosirea unei baterii de capacitate mare a fost un must-have, aceasta are o capacitate de 3500 mAh.
Playerul mai are si un slot de memorie microSD care la momentul actual suporta carduri de 128 Gb.

Pentru specificatii complete vizitati acest link.

Fiio X7 (1 of 1)-8

Interfata grafica:

X7 poate fi folosit in 2 variante. Poate fi bootat ca un simplu dispozitiv Android – unicul mod prin care se pot instala si folosi aplicatii third party.

In modul Android am instalat aplicatii de redare muzica precum Neutron Player si Onkyo HiFi Player, insa nu mi s-au parut mai complete sau mai speciale decat aplicatia stoc dezvoltata de FiiO.
O functie foarte importanta pe care X7 o poseda este utilizarea serviciilor de streaming audio in format lossless daca sunteti in aria unui semnal Wi-Fi ceva mai bun.
Am instalat programe precum Spotify, Apple Music, insa cel mai mult am folosit Tidal care merge excelent pe X7, de parca au fost facute unul pentru celalalt.
Selectand calitatea maxima disponibila, incarcarea fisierele audio avand semnal de ± 70 mb/s se face practic instantaneu. In medie astept 1-2 secunde pentru a incarca si reda melodia dorita. Tidal avand o vasta colectie de muzica internationala  si muzica romaneasca. Am fost placut surprins sa gasesc majoritatea compozitorilor romani si toate formatiile care m-au interesat.

Screenshot_2015-12-03-19-54-01

 

Screenshot_2015-12-03-20-03-26

A doua varianta de utilizare a playerului este Pure Music Mode, in care interfata Android stoc dispare si putem folosi doar programul de redare audio dezvoltat de FiiO. In acest mod FiiO a oprit majoritatea proceselor secundare din Android care impiedica mai mult  sau mai putin redarea cat mai precisa a fisierelor audio. Tot in acest mod bateria va avea o durata mai lunga de functionare. In mod normal ascultand la volum mediu si folosind casti portabile autonomia a fost in jur de 9 ore, maxim 10 ore de utilizare – in functie de luminozitate displayului si volum. Daca pornesc Wi-Fi si Bluetooth autonomia scade.

Pentru a testa conectivitatea Bluetooth cu alte aparate audio am folosit 2 boxe portabile si anume HP Roar Plus si Philips SBT30. Ambele boxe au fost recunoscute instantaneu si au functionat fara probleme. Raza de actiune mi s-a parut destul de mare, la 10 metri distanta semnalul este inca puternic si nu imi sacadeaza muzica.
Utilizand programul stoc, FiiO a implementat cam tot ce ti-ai putea dori, avem navigare dupa fisier, dupa artist, album sau stil de muzica.

Se pot incarca si playlisturi customizate si playerul le va reda, am fost placut surprins sa aflu ca stie sa imi redea playlistul dintr-un fisier .CUE (in cazul in care rip-ul CD-ului cu muzica este un singur fisier WAV sau Flac).
Se pot crea din player playlisturi customizate, se poate face playlist doar cu muzica favorita, se poate cauta practic instant orice melodie din mii de fisiere.
Avem un EQ foarte bine pus la punct, pe langa cele 8 presetari se poate customiza dupa plac tot spectrul de frecvente care este afisat grafic mai sus.

Screenshot_2015-12-03-20-16-29

Screenshot_2015-12-03-21-06-57
Playerul suporta practic toate fisierele lossless PCM de pana la 24 bit 384 kHz, precum si DSD64 si 128 chiar si extensiile .iso, .dsf sau .dff.
Colectia mea face parte in mare parte din fisiere flac, wav sau ape si mai rar mai am si cate un fisier DSD, toate au fost redate instant si fara probleme.

Este clar ca softul utilizat de mine inca nu este versiunea finala asa ca  din cand in cand X7 se mai poate restarta, de asemenea functia de USB DAC la acest moment nu este implementata, in viitorul apropiat aceasta functie urmeaza sa fie adaugata.

Pentru functiile complete va rog accesati acest link.

Sa trecem la partea cea mai interesanta.

Fiio X7 (1 of 1)-7

Prestatia Sonora 

Fara doar si poate este cel mai bun sunet portabil care l-am auzit vreodata de pana acum. Nu prea exista termeni de comparatie si imi este cam greu sa ma exprim de acum in colo.
Acesti doi ani de cercetare si dezvoltare au adus roade si X7 suna extraordinar.
Desi pentru mine etalonul redarii muzicii la un nivel inalt era X5-II, declar ca X7 l-a detronat fara drept de apel.
Am ascultat de nenumarate ori implementari diferite ale aceluiasi DAC chip ESS 9018, pe Burson Conductor a sunat cald, foarte vioi si plin de substanta iar pe Auralic Vega a sunat extra detaliat si super rezolut, cu multe straturi si subtraturi de informatie, ambele aparate totusi suna foarte diferit.
Am impresia ca X7 imprumuta cate ceva de la ambele.

X7 suna foarte aerisit si detaliat si acelasi lucru spuneam si despre X5 si X5-II, insa abia acum cand pot sa le compar imi dau seama ca X5 suna ceva mai granulat, mai putin aerisit, si parca are un voal deasupra notelor muzicale. Daca nu compari cu X7, nu iti poti da seama de acest aspect pentru ca efectul nu este deloc evident.
X7 are distorsiunea armonica atat de joasa incat pune la mare incercare aparatele de masurare, X7 nu este doar o lupa pentru muzica, este un adevarat microscop!
Pe X7 orice microdetaliu ascuns, orice imperfectiune a inregistrarii este atat de evidenta ca poate deveni si enervanta. Pe inregistrarile vechi The Beatles, dar chiar si pe cele ceva mai noi Queen, Deep Purple sau Pink Floyd defectele inregistrarii si a masteringului sunt atat de evidente inca nu mai am nevoie de o atentie speciala si liniste totala pentru a le auzi. Chiar si pe boxele mele active care sunt cel mult mid-fi, daca nu chiar entry level – Audioengine A5+ am auzit o diferenta sesizabila fata de X5-II. Am avut zenzatia ca am schimbat boxele cu altele mai bune, cu dintr-o clasa superioara.

Nu doar nivelul de detaliu a fost imbunatatit dar si transparenta, vidul in care plutesc sunetele, marimea scenei si adancimea ei. Atat boxele cat si castile mai slabute nu pot reda corect campul auditiv, acea senzatie de a fi acolo, plasarea perfecta a sunetelor in campului auditiv nu este usor de facut.
Aceasta amplasare devine o simpla joaca daca folosesc acest player.

Fiio X7 (1 of 1)-4

Pe X7 am auzit sunetele nu doar pe inaltime si latime, dar paca unele veneau din spatele meu, iar altele veneau sub un unghi anume spre ascultator.

Pe echipamente audio de top acest efect este des intalnit insa pe portabile am simtit acest efect pentru prima data.
In articolele dedicate X5 si X5-II mentionam scena larga si holografica pe care le prezentau acele playere. X7 cu usurinta intrece acea prestatie. Limitarile scenei in campul 3D se simte foarte putin pe castile inchise si deloc pe castile deschise. De boxe nu mai spun – pur si simplu unii artisti sunt in camera cu mine, iar unele instrumente parca vin din afara spatiului de auditie.
Calitatea sunetului se datoreaza in mare parte si transientilor ultra rapizi pe care ii are.
Fiecare sunet este o noua poveste, se aude clar inceputul notei, mesajul notei si declinul ei, totul se petrece atat de rapid si totusi atat de precis si de bine redat.
Avand transientii rapizi, playerul nu are probleme in redarea muzicii foarte aglomerate, pasajele incarcate sau schimbarile drastice in dinamica si intensitate se fac cu atata usurinta incat conceptul de sunete dispare complet. Muzica devine un tot intreg, curgand ca un izvor racoritor.

Interesant este ca sunetul mi s-a parut foarte neutru si liniar, dar in acelasi timp natural si placut urechii, nefiind uscat, sibilant sau lipsit de substanta.

Fiio X7 (1 of 1)-13

X7 nu are nici o semnatura aparte, suna foarte liniar si nici o parte din frecvente nu par accentuate sau taiate.

Pe muzica electronica moderna basul a fost mereu rapid dar si adanc, avand multa autoritate si substanta. Efect de subwoofer lent nu am auzit si nici bas care are o singura nota mare si grasa. Rapiditatea si adancimea basului a fost binevenita si pe alte genuri muzicale, chiar si pe muzica clasica instrumentele au sunat controlat si foarte impunator.

Frecventele medii au sunat precis si transparent, melodios si bine integrat in toate melodiile. Mediile si inaltele sunt extra transparente si precise,  mereu imi dau senzatia ca ascult ceva real, care se petrece acum si nu par nicidecum ca fiind o inregistrate digitala.

Cel mai mare atu al acestui aparat este ca totul pur si simplu pare real, nu iti mai vine sa analizezi muzica insa doar sa o tot asculti.
In cele ce urmeaza voi face o mica comparatie intre X5-II si X7.
X5-II suna putin mai cald, are mediile putin mai indulcite, insa sunt si ceva mai granulate, nu sunt asa precise si netede. Asupra muzicii pare ca este intins un voal subtire si nu vezi intreaga imagine, devenind usor incetosata.
Peretii imaginari ai scenei se simt pe X5 dar nu si pe X7.
X5 nu suna la fel de rapid si nu are atacul atat de precis, parca sunetele se retrag mai incet si astfel inregistrarile devin putin mai aglomerate.
X7 suna mai aerisit, mult mai spatios si mai holografic si in acelasi timp extrage mai multa informatie din fisierul original.
X7 pare ar fi mai degraba un microscop pentru muzica iar X5 – o lupa.
De asemenea frecventele inalte pe X7 suna mai real si mai credibil, pe X5 par a fi mai taiate si usor incetosate.
Pentru mine este clar ca X7 face parte dintr-o liga superioara.

Fiio X7 (1 of 1)-14

Modulele de amplificare casti

In varianta stoc playerul vine cu modulul AM1 – modul de amplificare pentru casti de tip In-Ear (IEM) astfel puterea de amplificare nu este chiar impresionanta. Avem in jur de 200 mW in 16 Ohmi si 100 mW in 32 Ohmi, cifre foarte bune comparativ cu alte portabile dedicate dar nu impresionante fata de X5 sau X5-II de exemplu care ofera o putere dubla.

Folosind modulul stoc nu am avut nici o problema sa amplific niste casti Sennheiser Momentum M 2.0, Amperior, AKG K545 sai FiiO EX1.
Au mers excelent chiar si casti de talia Audeze EL-8 deschise si cele inchise si Oppo PM-3.
Apreciez faptul ca producatorul a decis dotarea playerului in varianta stoc cu un astfel de modul, care consuma putin si are performante extraordinare in ceea de priveste nivelul de zgomot  sau his.
Hisul este inadmisibil pentru un astfel de aparat, si nu l-am putut auzi pe nici o pereche de casti, fie ea ultrasensibila sau de impedanta ridicata.
Cu siguranta ca majoritatea utilizatorilor de X7 nu vor avea nevoie de un alt modul de amplificare, cel stoc ofera destula putere si control asupra castilor portabile.
Desigur ca pe casti mai flamande lucrurile nu au stat atat de bine, volumul nu a fost suficient chiar si pe setarea high-gain datorita acestui fapt modulul incepea sa intre in clipping  – distorsionand si gatuind dinamica.

Este nerecomandabil pentru casti greu de amplificat, pentru ele se vor lansa in scurt timp modulele separate high power si cel balansat.

Revin cu informatii suprlimentare odata ce vor fi lansate si celelalte trei module.

Fioo X7 (1 of 1)

Concluzii:

X7 din nou mi-a intrecut toate asteptarile, pe langa muzica pe care o poate reda din memoria interna si cea externa, acum pot asculta si muzica din cloud folosind servicii de streaming la cea mai inalta calitate.
Tidal a functionat excelent si chiar am redescoperit niste muzica noua, pentru ca dupa preferinte, programul iti sugereaza artisti pentru acelasi gen de muzica.

Unicul impediment este ca avem nevoie de un semnal wi-fi cat mai stabil, iar pe strada daca va folositi telefonul ca un punct de acces internet va manca internetul mobil destul de repede – totusi o piesa .wav sau .flac are in jur de 20-50 mb.
De constructie nu are rost sa mai spun ceva, se poate folosi si ca arma alba in situatii de urgenta 🙂
Aparatul arata simplu si frumos iar designul modular este o idee foarte buna. Astept cu nerabdare sa incerc si celelalte module.
Prestatia sonora a fost impecabila si pur si simplu nu prea i-am gasit minusuri.
Inafara de faptul ca softul s-a mai restartat de cateva ori sau ca functia de USB DAC inca nu a fost implementata, in rest nu am nimic de obiectat, extraordinar din toate punctele de vedere.

Din pacate un player fara compromis inseamna si o suma frumusica de bani.
In Europa se va comercializa la putin peste 700 Euro. Stiu, este greu de digerat un astfel de pret, insa pur si simplu discutam de un aparat de top cu performante foarte bune si componente cu cele mai bune specificatii.
Este un player exclusivist si inteleg ca foarte putini si-l vor permite, dar chiar si asa primeste recomandarea mea maxima.

PS: Daca imi poate imprumuta cineva un Astell & Kern AK120, AK120-II, AK240, Cowon Plenue 1, M sau un Sony NW-ZX2 as fi incancat sa le compar cu acest minunat X7 si sa imi las impresiile, lasati un mesaj daca detineti un astfel de dispozitiv.

Fioo X7 (1 of 1)-2

Pro:

  • Constructie robusta si calitativa
  • Design modular, nu mai avem nevoie de amplificator separat de casti
  • Functii suplimentare binevenite (Streaming muzica hi-res, Bluetooth si in viitor USB DAC)
  • In sfarsit avem primul player FiiO ce are si memorie ROM
  • Sunet extra detaliat si transparent, foarte aerisit si extins
  • Latimea scenei si adancimea ei rivalizeaza sistemele de casa mult mai scumpe
  • Realism si transienti incredibili, simti ca esti acolo
  • Raspuns in frecventa excelent, liniar si neutru, dar si natural si placut urechii
  • Nivel de distorsiune incredibil de mic, his inexistent

Contra:

  • Memorie interna de doar 32 Gb, un singur slot de expansiune microSD
  • La momentul actual USB DAC-ul nu este activ (va fi implementat ulterior)
  • Bateria se epuizeaza mai repede fata de celelalte playere FiiO (9-10 ore in Pure Music Mode, 7-8 ore streaming de muzica din cloud)
  • Calitatea de top vine si cu un pret pe masura

Echipamente folosite pentru review:

FiiO X7, X5, X5-II, EX1, Sennheiser Momentum M2.0, Amperior, AKG K545, Audeze EL-8, Oppo PM-3, Audioengine A5+

Fiio X7 (1 of 1)-17

13 COMENTARII

  1. Poți sesiza aceste diferențe pe căștile enumerate? Înseamnă că ele sunt capabile de mai mult, dacă le pui în playerul potrivit? Cum sună X7 față de un player/DAC de raft la același preț? Nu vreau să te bombardez cu întrebări, un răspuns minimal mi-ar fi suficient. Mulțumesc.

    • Castile portabile (calitative) mereu au fost gatuite de sursele audio mobile, de aceea telefonul meu este doar…telefon. Redarea muzicii pe strada au facut-o mereu playerele portabile dedicate.

      Doi ani in urma cand am ascultat prima generatie de X5 am fost nevoit sa imi vand DAC-ul din dotare (un aparat de 1800 Euro) pentru ca sunau aproape identic. X7 suna la un nivel mult superior, poti trage concluziile.

  2. Foarte fain review si pozele. Felicitari.

    Abia astept sa il aud si eu! Pacat de usb dac, sper sa primeasca upgrade in curand. La birou asa folosesc X5 cu tidal de pe computer.

    Pe de alta parte x7, are tidal incorporat, so no need for computer any more! 😀

  3. O intrebare legata de egalizator – e implementat corect, cu 0dB reali sau la fel ca in X5II – unde e practic doar un atenuator ?
    Ca la X5II cum il activez sunetul scade fix cu 6dB la iesire. Doar daca dau toate sliderele la +6dB se aude ca nivel la fel ca pe OFF.

  4. Review-ul este unul foarte bun, insa nu pot sa nu remarc faptul ca este putin prea pozitiv fata de ceea ce se gaseste si pe site-urile de afara. Cred ca trebuie comparat cu ceea ce exista pe piata, nu doar din punct de vedere a evolutiei produselor Fiio. Problema este ca in RO nu exista concurent, insa cine se indreapta catre acest model, avand in vedere costul, sigur este interesat sa vada si altceva similar, poate chiar putin mai scump.

  5. Revin, astazi am schimbat X5-ul (varianta II) cu X7 :)). Ce pot spune, doar ca este deosebit! Nu stiu cum suna alte DAP-uri in aproximativ aceeasi gama de pret, insa daca compar cu DAC-ul M2tech young pe care il detin, pot spune ca este acolo daca nu peste. Iar acest DAC cand a aparut costa undeva la peste 1.000 euro, daca vrei o sursa separata de curent mai costa si aceea inca 800 euro. Totusi este putin zgomotos, pe young ascultam la 3/4 din volum si momentele cand era un pasaj cu o amplitudine mica, nu se auzea nimic altceva in fundal. Cuplat la un amplificator dedicat, am folosit pe cel din dotare, un Baierdynamic A1, pot spune ca suna aprox la fel, desigur are mai multa putere. Cand vor aparea celelalte module de amplificare, ma intreb ce nevoie voi mai avea de aplif de casti. Continuand comparatia cu young-ul, de altfel un DAC apreciat, foarte deschis si aerisit, bine conturat pe medii, voci aduse in fata, pot spune ca X7 m-a facut sa ascult la un volum mai mic, datorita detaliilor sesizabile si la volum mic. Desigur si la volum mai mare se simte foarte bine, insa pe termen lung este mai odihnitor mai incet. Ce am mai sesizat pe acest dap, vocile sunt pline, carnoase, fara a avea scapari in zona sibilanta. Basul este bine controlat, pe o partitura foarte dinamica de Stravinsky, se simte excelent (imaginati-va acele tobe imense de la opera) – desigur, a rulat intr-o configuratie cu un amp de casti pe lampi, romanesc, iar castile au fost HD800 – insa chiar aceasta configuratie arata potentialul dap-ului ca sursa. In acest caz, implementarea chip-urilor dac de la ESS, varianta desktop, fac toti banii. Cam atat, ce pot in final, este ca am ascultat, comparat, iar acum ma gandesc sa pastrez doar dap-ul, renunt la dac si amplif de casti. Salturile tehnologice sunt incredibile, nu trebuie sa ramanem ancorati in trecut. Desigur, peste un am va alarea X7 v2, samd, insa acest X7 este parerea mea, un mare salt fata de X5, chiar si fata de alte dac-uri desktop.

    • X7 suna comparabil cu Hugo, sunt cam la acelasi nivel.
      X7 cu modulul de amplificare AM2 cred ca intrece Hugo, avand transienti mai rapizi si un sunet mai rafinat pe toata gama de frecvente.
      Nu am testat inca Mojo.

      • Daca X7 suna comparabil cu Hugo e clar ca Mojo o sa fie sub ca sunet cat si ca pret/calitate si versatilitate. Mojo pare interesant, e laudat de toata lumea prin afara, dar cum ai spus si tu, daca e comparabil cu fratele sau mai mare, e no brainer X7. Modulul de amplificare pentru X7 nu ma intereseaza momentan pentru ca doresc sa-l folosesc in sistemul stereo, pe casti mai putin. Ar fi totusi interesant sa compari Mojo cu Hugo si X7.

  6. F detaliat si documentat articolul. A venit vremea, la doi ani dupa review, sa-mi iau si eu un player muzical. Daca nu facem o analiza strict financiara, ai putea sa-mi dai o opinie Fiio x7 vs Sony NW-ZX2 ? Am avut in timp mai multe tangente cu brandul Sony si am ramas cu un feeling catre ei. Daca nu ti-e greu, as aprecia un punct de vedere cu privire la cele doua playere. Multumesc.( raspunsul-produsul il asociez cu o pereche de casti Audeze EL-8 closed back ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.