Nu este un secret pentru nimeni faptul ca o solutie wireless reprezinta un compromis din punct de vedere al calitatii sunetului atunci cand discutam despre casti. Indiferent de tehnologia de transmisie utilizata, fie ea bluetooth, IR sau RF, sunetul obtinut este la o calitate ceva mai scazuta fata de un model la acelasi pret, dar care utilizeaza clasicul fir. Plecand de la aceasta regula se ridica intrebarea fireasca: totusi de ce am cumpara o pereche de casti wireless? Raspunsul este simplu, pentru ca in foarte multe situatii avantajele aduse de lipsa firului compenseaza pierderea de calitate de care am pomenit mai sus.

Da, mi-am cumparat si eu casti wireless, chiar doua! Acest articol este despre un produs pe care-l folosesc aproape zilnic de mai bine de doua luni de zile. Am achizitionat pentru utilizare casnica un set Sennheiser RS 185 si o casca suplimentara HDR 185. Va marturisesc din start ca am ascultat muzica la ele doar cat sa pot sa-mi fac o parere mai clara despre calitatile lor audiofile, in rest sunt folosite in exclusivitate conectate la un TV, in dormitor. Pachetul RS 185 costa 1600 Ron iar o pereche suplimentara de casti costa 800 Ron.

RS 185 (1 of 1)-2

Explicatia acestei achizitii este simpla. Eu si sotia suntem mari amatori de filme si seriale, am dotat dormitorul cu un TV maricel de 46″ pentru aceasta activitate, care are loc numai dupa ce reusim cu dificultate sa adormim printesa casei (intr-o viata anterioara sigur a fost bufnita). Filmele vizionata in surdina nu au nici un farmec, asa ca am decis sa incercam niste casti wireless. Transmitatorul RS 185 ofera posibiltiatea de a conecta doua casti simultan, asa ca i-am acordat o sansa. Rezultatul a fost pestatie asteptari, am redescoperit placerea de a da sonorul pana la un nivel la care aud aproape tot ceea ce-mi doresc. Castile au control de volum individual, deci pot sa le dau cat de tare vreau, fara sa ma bombane cineva ca e prea tare, ca e prea mult etc. Uber Cool!
In cele peste 200 de ore de cand folosesc aceste casti nu am avut nici macar o singura data o cadere de semnal, interferente sau un artefacte sonore, nimic. Totul a mers foarte bine, semn ca sistemul de transmisie-receptie implementat este puternic si de calitate. Acesta este de tip radio.

RS 185 (1 of 1)

Pachetul standard contine tot ceea ce este necesar pentru conectarea la o sursa analogica sau digitala. Pe langa transmitator si casti mai exita acumulatori, cablu analogic RCA-RCA si cablu digital optic. Spre deosebire de modelele inferioare, transmitatorul de la RS 185 este dotat cu intrare digitala optica, fiind foarte usor de conectat la iesirea optica a unui televizor. Selectarea intre intrarea digitala si cea analogica se face prin intermediul unui switch aflat pe parte din spate a transmitatorului. Am facut si teste cu un convertor digital-analog dedicat, un Matrix Mini i Pro conectat pe analogic la transmitator. Sunetul obtinut a fost mai bun semn ca este exista o limitare la nivelul convertorului integrat in transmitator, dar diferentele nu a fost uriase. Nu cred ca se justifica achizitionarea unui DAC atat de scump pentru vizionarea filmelor, dar daca aveti unui deja, va recomand sa testati si aceasta varianta.

RS 185 (1 of 1)-5

Transmitatorul este acelasi timp si un dock ce incarca acumulatorii din casti. Trebuie doar sa asezati castile pe acesta in pozitie verticala, in asa fel incat contactele aflate la mijlocul headband-ului sa atinga contactele aflate in partea superioara a transmitatorului. Un led rosu aflat in partea frontala a acestuia se aprinde in momentul in care acumulatorii se incarca, iar in momentul in care sunt incarcati complet isi va schimba culoarea in verde. Din specificatiile producatorului un ciclu complet dureaza 8,5 ore.
Autonomia testata  este de aproximativ 14 ore, in cazul castilor folosite de mine si cel putin o ora mai mult la cele ale sotiei. Probabil ca volumul semnificativ mai mare la care le utilizez eu influenteaza acest aspect.

Montarea acumulatorilor este destul de simpla. Earpad-urile se rasucesc usor si se desprind, dupa cum se vede si din schema de mai jos. Fiecare casca are un loc special unde se monteaza acumulatorul, trebuie doar sa fiti atentie la polaritate.

HDR 185

Castile sunt de dimensiuni mari, circumaurale, cu earpad-uri moi acoperita cu velur fin, foarte placut la atingere. Confortul oferit este la cel mai inalt nivel. Calitatea fabricatiei este si ea foarte buna, castile sunt robuste, plasticul este solid si de buna calitate, iar arcul headband-ului este din otel. Design-ul de tip deschis le ofera un sunet mai aerisit, mai natural si cu o pozitionare mai buna in spatiu.
Am testat si o pereche de casti HDR 175, acestea fiind un model inchis si cu earpad-uri din piele sintetica. Ofera avantajul ca izoleaza mai bine de exterior si bas-ul este ceva mai percutant, dar suna mai putin natural, iar urechile se incing mai repede intr-o pereche de casti inchise. HDR 175 sunt perfect compatibile cu transmitatorul RS 185. Eu am preferat doua HDR 185, acestea nu se aud foarte tare in exterior, si dupa cateva teste am ajuns la concluzia ca nu se aud deloc din camerele invecinate.
Pachetul RS 185 contine transmitatorul si o pereche de HDR 185 care vine deja sincronizata cu acesta. Adaugarea unei casti suplimentare este foarte simpla, nu trebuie decat o asezati 3 secunde pe dock-ul de incarcare si acesta va face automat acest lucru.

RS 185 (1 of 1)-7

Castile sunt dotate cu un buton de on/off care este sincronizat cu transmitatorul, acesta porneste si se opreste simultan cu castile. Butonul on/off trebuie apasat 3 secunde pentru pornire sau oprire. In timpul functionarii acest buton apasat o singura data scurt are functia de Mute. Mai exista pe casti doua butoane care controleaza volumul, doua butoane pentru balansul L/R si unul cu functia Level.
Butoanele de balans sunt inutile, nu prea am inteles sensul lor pe aceste casti, mai mult incurca, uneori se apasa accidental, fiind usor de confundat cu butoanele de volum atunci cand avem  castile pe cap. Am testat si exista 10 pasi stanga, 10 pasi dreapta, dupa care se aude in casti un sunet beep care indica ca am atins limita maxima. Va recomand sa apasati simultan cele doua butoane pentru 3 secunde daca simtiti ca nu aveti volumul echilibrat corect. Aceasta operatiune reseteaza in mod automat balansul.
Butonul Level comuta intre Automatic Level Control (ALC) si Manual Level Control (MLC). Modul ALC egalizeaza nivelul de intrare al diverselor surse analogice, iar modul MLC ofera control manual pentru acestea, de la potentiometrul aflat pe transmitator. Similar cu algoritmul Dolby Volume, intalnit pe AV Receivere, pentru uniformizarea diferentelor de volum intre canalele TV. Functia in sine este utila, dar nu justifica prezenta unui buton pe dedicat pe casti.

RS 185 (1 of 1)-4

Sunetul:
Bas-ul este usor accetuat la acest model, un lucru perfect normal daca tinem cont ca sunt niste casti destinate in primul rand filmelor si jocurilor. Impactul este bun, bas-ul fiind bine controlat si nu distorsioneaza nici la nivele foarte ridicate.
Rezolutia este buna si spatialitatea fiind peste medie, se simte experienta celor de la Sennheiser in materie de casti deschise. In multe filme mi-ai oferit senzatia ca ecranul este mai mare, anumite sunete „iesind” din zona acoperita de acesta, efectul obtinut fiind foarte placut.
La o auditie mai critica exista si lucruri mai putin placute, mai ales in cazul redarii unor instrumente pretentioase sau a unor pasaje muzicale complexe. Amplasare instrumentelor in spatiu, microdetaliile si echilibrul tonal nu este la nivelul unor casti audiofile de top, dar HDR 185 nici nu au aceasta pretentie. As evaluat prestatia lor undeva la nivelul modelului HD 518, ceea ce este exceptional pentru o pereche de casti wireless.

RS 185 (1 of 1)-11

Concluzii:
Sennheiser RS 185 impreuna cu perechea suplimentara de casti HDR 185 mi-au depasit asteptarile, fiind niste casti care se aud excelent daca luam in considerare scopul pentru care au fost concepute si ofera confort, fiabilitate si usurinta in utilizare. Le recomand fara rezerve pentru toti cei care au nevoie de o pereche de casti wireless de calitate si inteleg ca acestea nu vor inlocui HD 800 sau alte alti asemenea monstrii, destinatia lor fiind una complet diferita.

Pro:
– confortabile si solide
-materiale de calitate
-sunet excelent pentru casti wireless
– sistem de transmisie-receptie impecabil

Contra:
-butoane inutile pe casti
-nu se pot folosit mai mult de doua casti simultan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.