Salutare tuturor
Inca de la inceputul anului ma delectez cu sunetul castilor Meze 99 Classics care mi-au detronat Sennheiser Momentum 2.0 si Sony MDR-1A din topul castilor transportabile.
Astazi voi testa niste casti foarte similare si anume Meze 99 NEO.
Ambele modele 99 Classics si 99 NEO sunt facute din aceeasi coca, diferentele fiind destul de mici.
In cutia 99 NEO gasim un cablu mai putin si o husa de protectie din nailon moale la atingere fata de plastic dur.
Cupele NEO sunt confectionate din plastic negru texturat, mat si placut la atingere. Classics au cupele din nuc ce le confera statutul de produs premium.
Se pare ca si pad-urile din piele ecologica sunt putin mai largi pe NEO – acum chiar le pot considera casti over-ear
La o prima inspectie acestea ar fi cele mai mari diferente.
Constructia este la fel de modulara, orice piesa poate fi schimbata extrem de usor, castile putand fi folosite o perioada foarte indelungata.
Este un motiv clar de ce multe instrumente acustice folosesc lemnul dur in structura, folosind nucul in constuctia cupelor 99 Classics si a plasticului pentru 99 NEO se vor crea tonalitati diferite una fata de alta. Padurile de marimi diferite iarasi va avea un impact asupra sunetului.

Meze NEO (1 of 1)

Performanta audio

La o prima auditie imi dau seama ca cele doua casti sunt destul de apropiate ca si performante si daca recititi articolul scris in ianuarie o sa para luat cu copy/paste 🙂
Echipa Meze m-a asigurat ca au fost facute aceleasi testari acustice riguroase si reglare fina dupa ureche si nu numai. Tunare dupa ureche? Sigur ca da!
Vedeti voi, in componenta echipei Meze se afla si muzicieni profesionisti: Vlad Toca este unul dintre ei, tobosarul trupei Dirty Shirt de mai bine de 20 de ani si Lorand Czibere bas chitaristul trupei Riot Monk. Mare mi-a fost bucuria sa ii gasesc pe acesti baieti minunati pe Tidal Hi-Fi.
Dirty Shirt, in special albumul Dirtylicious este o capodopera. Un folk metal foarte vesel, plin de energie pozitiva dar si agresiv si carnos.
Piesele preferate: Ciocarlia, Maramu, Dirtylicious mi-au ridicat dispozitia si chiar m-au bagat intr-o nirvana si intr-o stare buna de spirit.
Desi melodiile sunt agresive si de multe ori aglomerate, 99 NEO mereu au tinut pasul cu muzica avand un control excelent de la sub-bas pana la inalte.
Schimband castile intre ele m-am convins de un lucru: 99 NEO suna putin mai agresiv si pentru gusturile mele sunt mai potrivite.
NEO sunt destinate genurilor de muzica unde viteza si impactul sunt cruciale, Classics suna putin mai relaxant, mai molestit dar si putin mai rafinat.
Meze NEO (1 of 1)-2
Pentru muzica moderna 99 NEO sunt alegerea mea, 99 Classics le-as folosi pe genuri de muzica mai lente unde rafinamentul si atentia la detalii este mai importanta.
Trecand pe Riot Monk – EP1 simt ca masteringul si calitatea inregistrarii este cu o clasa peste si totul suna putin mai curat si pot distinge cu usurinta fiecare nota, localizarea instrumentelor fiind mai facila.
EP1 pune in valoarea doua lucruri deosebite in 99 NEO si acestea sunt stralucirea inaltelor si sub basul adanc si bine realizat. Cinelele au suna foarte clar, avand o extensie neexagerata si foarte placuta, poate putin de tot mai agresive decat cele auzite pe 99 Classics.
Redarea basului este punctul forte al castilor. Basul pe acest EP iese clar in evidenta, adanc precum Groapa Marianelor, este plin de contur si substanta.
Rock On baieti! Acum nu ma mira deloc de ce basul si tobele sunt redate atat de bine pe ambele casti, se pare ca Lorand si Vlad si-au lasat o amprenta serioasa asupra dezvoltarii produselor Meze.

Meze NEO (1 of 1)-6
Trecand pe muzica (mult)mai calma, m-am delectat cu Rachmaninov – Piano Concertos si cu Beethoven – Moonlight Sonata. Am ales intentionat aceste inregistrari.
Sa stiti ca pe difuzoare dinamice rar veti auzi o redare corecta a pianului, tonalitatea si vibratia sa sunt un adevarat examen pentru majoritatea castilor sau a boxelor.
Meze 99 NEO cat si 99 Classics sunt printre putinele marci care redau pianul cu brio. O experienta desavarsita care pur si simplu mi-a facut pielea de gaina, imi pare rau doar ca inregistrari de calitate de Rachmaninov nu prea exista si defectele inregistrarilor mediocre sunt auzite imediat.
Exista casti la care mai poti face un multitasking ceva, ei din pacate Meze nu face parte din aceasta categorie – iti capteaza imediat atentia asupra performantei acustice.
Jazz-ul Take Five de Dave Brubeck in format DSD imi demonstreaza inca o data de scena grandioasa si de aerisirea foarte buna a sunetului.
99 NEO pun in valoarea respectiva piesa si chiar la un moment dat realizezi ca sunetul are o adancime aparte care pe casti inchise rar se va auzi.
Scena este larg deschisa, poti privi si aprecia cu usurinta distanta dintre ascultator si notele muzicale.
Marimea scenei este un alt atu al acestor casti, cu el se lauda ambele modele.
Meze NEO (1 of 1)-7
Dulceata vocii China Forbes din Pink Martini – Simpatique nu a avut de suferit. Quelle belle interprétation!
Nu am putut da skip si am ascultat cap coada piesa pe ambele modele de casti. Foarte buna prestatia, cu lejeritatea rivalizeaza performanta castilor Sennheiser HD600 sau HD650.
Din punct de vedere acustic nu am ce sa le reprosez, castile sunt foarte bune pentru orice stil muzical.
NEO sunt niste casti foarte eficiente, ca si Classics de altfel. Avand o sensibilitate de 103 dB per miliwatt pot fi conduse de orice sursa audio.
Conectarea la o sursa audio desktop pune cu adevarat in valoare capabilitatile castilor, iar un amplificator de casti, chiar daca nu este nevoie musai de unul va pune in valoare basul controlat si va mai adauga un dram pe nervozitate atunci cand este nevoie.
Castile s-au prezentat decent chiar si dintr-un telefon mobil, dar daca aveti posibilitatea folositi un player dedicat audio si fisiere lossless, auditia va fi la un alt nivel de calitate.
Meze NEO (1 of 1)-3

Concluzii:
Pe aceasta cale felicit din nou echipa Meze pentru un produs de calitate realizat cu simt de raspundere si cu multa dragoste. Chiar daca 99 NEO sunt ceva mai ieftine decat 99 Classics, calitatea audio nu a fost deloc compromisa.
Folosirea plasticului se pare ca a avut un impact destul de mic supra sunetului, sunetul devine putin mai agresiv si mai incisiv care pana la urma poate fi si un lucru bun daca ascultati muzica moderna.
Vom pastra castile pentru ca ne-au impresionat desi in gama s-a de pret concurenta este apriga.
Meze 99 NEO pot fi achizitionate de pe site-ul producatorului sau de la distribuitorul oficial la pretul de 1099 Lei.
Meze NEO (1 of 1)-5
Pro:
– Tonalitate calda si placuta urechii, sunet fluid
– Scena larg deschisa, ceva rar intalnit in castile inchise
– Lipsa granulatiei si a murdariei pe bas
– Bas impresionant de adanc, executat rapid
– Mediile inflorite nitel sunt pe placul nostru
– Inalte sclipitoare si bine conturate
– Design frumos si constructie de calitate

Contra:
Nu pot fi folosite pentru mastering, nefiind suficient de neutre
– Limitarea scenei pe inaltime duce la o holografie nesatisfacatoare

Echipamente folosite pentru review:
Meze 99 NEO, 99 Classics, Sennheiser HD600, FiiO X7 MKII, Matrix X-Sabre PRO, Audio-GD Master 9

Meze NEO (1 of 1)-9

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.