Castile fara fir devin din ce in ce mai populare, din motive de confort sau pur si simplu de nevoie, pentru ca tendinta actuala este ca telefoanele sa nu mai aiba iesire pentru clasicul jack de 3.5mm (iPhone, Pixel si probabil mai urmeaza).

Cea mai noua categorie in domeniu sunt asa zisele modele „true-wireless”, adica castile care pur si simplu nu au nici un fir, nici macar intre ele, si care se fixeaza fiecare intr-o ureche in mod separat . Cu siguranta va mai amintiti de celebrele Airpods, acele casti cu forma de periuta de dinti prezentate de Apple odata cu lansarea lui iPhone 7. Ei bine, acel model a dat startul unei serii nesfarsite de lansari de casti „true-wireless” si acum avem pe piata zeci de variante, incepand cu modele foarte ieftine de la producatori de care nu am auzit niciodata si pana la casti de la nume consacrate precum B&O sau Onkyo, iar acestea trec binisor de 200 Euro.

In acest context noile Sony WF 1000X reusesc sa aduca ceva nou intr-o piata aglomerata si in plina expansiune si anume anularea activa a zgomotului. Din cauza limitarilor tehnologice impuse de dimensiunile mici, producatorii nu s-au incumetat sa introduca si noise-cancelling in castile de acest tip. Exista modele in-ear cu anulare a zgomului, dar acestea sunt de tip neck-band, un bun exemplu fiind ANC40BT de la Audio Technica. Sony au inteles ca este o paine de mancat in acest segment si au intrat pe piata cu un model de top disponibil pentru aproximativ 220 Euro.

Sony WF1000X (1 of 1)

DESIGN:

Ca sa nu mai lungim povestea prea mult, sa spunem din capul locului ca WF1000X arata bine, chiar foarte bine, au un design high-tech, cu materiale de foarte buna calitate. Este adevarat ca sunt ceva mai masive decat majoritatea concurentilor, iar acest lucru afecteaza confortul, dar sunt aratoase si cu singuranta atrag privirile celor pasionati se gageturi.

Ergonomia si confortul sunt medii. Datorita dimensiunilor mari le simti destul de prezente in urechi. Am facut un test si am alergat cu ele pe banda 35 de minute si am concluzionat ca nu sunt potrivite pentru aceasta activitate. Am avut ceva emotii, de cateva ori le-am tinut cu mana sa nu-mi sara din urechi, iar eu sunt un alergator (foarte) slab, care nu depaseste 9km/h. La viteze mai mari sunt convins ca vor „decola” destul de repede.

Sony WF1000X (1 of 1)-5

FUNCTIONALITATE:

Pe langa diverse accesorii de tip adaptoare de silicon, cablu de incarcare etc., in pachet avem doua casti de tip in-ear complet independete una de cealalta si o cutie de transport care are rol de depozitare si incarcator. Castile nu pot fi incarcate decat in cutia lor, deci trebuie mereu sa o aveti mereu la purtator. Cutia are si ea acumulator intern si are functie de power-bank, asigurand doua incarcari suplimentare pentru WF1000X.

Casca stanga se pune in modul asociere si se sincronizeaza cu telefonul, iar casca dreapta si sincronizeaza cu cea stanga cu ajutorul unicului buton de pe aceasta. Odata asociate cele doua isi pastreaza seterile, iar in momentul in care le scoateti din cutie se sincronizeaza intre ele automat.

Din cand in cand apar probleme de sincronizare intre cele doua casti. Nu foarte des si destul de scurte (1-2 secunde), dar exista.

Sony WF1000X (1 of 1)-3

AUTONOMIE:

Producatorul spune ca vor tine 3 ore, eu nu am trecut cu ele de 2 ore si jumatate, dar sa zicem ca ascult eu muzica mai tare si probabil consumul este mai ridicat decat in testele celor de la Sony. Oricum autonomia este slaba fata de modelele On-Ear, acolo unde fara probleme am avut 15 ore de Sony MDR 1000X si peste 20 de ore cu Sennheiser PXC 550.

ANULAREA ZGOMOTULUI AMBIENTAL:

Sony prin modelul MDR 1000X sunt liderii tehnologiei NC, acestea avand cel mai performant sistem de anulare a zgomotului ambiental din acest moment. Desi nu sunt chiar la acelasi nivel, WF1000X sunt suprinzator de eficiente si ele la acest capitol, mai ales daca luam in considerare ca intr-un model de tip in-ear este mult mai greu de implementat aceasta tehnologie. Ceea ce m-a deranjat putin este his-ul cu care vine asociat modul NC, fasaitul continu fiind deranjant la o auditie cu nivel sonor mic sau in pauzele dintre melodii.

Exista mai multe setari pentru NC, adaptativ, ambiental, etc. Sunt bine implementate si functioneaza exact cum specifica producatorul.

Sony WF1000X (1 of 1)-6

APLICATIA PENTRU SMARTPHONE:

Da, avem si aplicatie, si este chiar foarte utila. Se poate verifica nivelul bateriei, se pot regla diversi parametrii ai castilor sau folosi egalizator pentru ele, practic avem o parghie foarte buna pentru a modifica sunetul exact asa cum ne dorim. Este asemanatoare cu Captune de la Sennheiser, dar putin mai simpla.

IMG_2391

HEANDS FREE:

Comportamentul castilor ca si heandfree pentru telefon este mediocru. Am facut cateva teste si persoanele pe care le apelam mi-au spus fara exceptie ca ma aud destul de slab. Ma plimbam printr-un mall, dar nu era zgomot excesiv care sa perturbe conversatia.

Am fost neplacut surpins sa constat ca din motive care-mi scapa, doar casca stanga functioneaza in timpul conversatiilor, in casca dreapta nu se aude nimic.

Sony WF1000X (1 of 1)-8

SUNETUL:

In mod normal la o pereche de casti, capitolul sunet ar fi fost mai stufos decat toate celelalte la un loc. Nu este cazul acum, prin natura lor aceste casti sunt mai interesante din punct de vedere al functiilor decat prin prisma calitatii sunetului.

Sunetul este decent, cu usor accent pe bas, specific Sony de altfel. Nu-mi aduc aminte sa fi ascultat un model al producatorului japonez care sa nu aiba o prezenta mai accentuata a frecventelor joase. Oricum majoritatea utilizatorilor prefera mai mult bas si sunt convins ca nimeni nu are in vedere achizitionarea unei perechi de WF1000X pentru niste auditii critice, de mare rafinament.

WF1000X au o prestatie sonora peste medie, avand un nivel bun al detaliilor, raspunsul in frecventa este destul de echilibrat, mediile sunt bine definite si pastreaza intr-o proportie buna naturaletea si balansul tonal. Nu sunt niste casti audiofile, pot sa scriu o pagina de casti cu fir care se vor auzi mai bine si vor costa mai putin, dar aici discutam de un intreg pachet de functii prezente in acest model, nu doar de calitatea absoluta a sunetului.

Castile cu bluetooth au de obicei un sunet destul de slab raportat la pretul lor, iar in cazul modelelor in-ear acest lucru se accetueaza si mai mult. WF1000X ofera cel mai bun sunet dintre toate castile in-ear wireless testate de mine, cu exceptia modelelor cu neckband (Momentum In-Ear Wireless si Audio Technica ANC40BT).

Sony WF1000X (1 of 1)-4

CONCLUZII:

Sony WF1000X sunt departe de a fi perfecte, dar mi-au starnit destul de mult curiozitatea. Materialele de foarte buna calitate, anularea eficienta a zgomului ambiental si sunetul bun pentru aceasta clasa fac din WF1000X o recomandare solida daca aveti nevoie de un model true-wireless. Mai exista si factorul design si fara discutie WF1000X arata ca niste mici bijuterii high-tech premium.

Va recomand sa achizitionati un model de casti bluetooth doar dupa ce analizati propriile nevoi si ajungeti la concluzia ca aveti neaparata nevoie de un astfel de model. Nu le cumparati pentru ca sunt trendy, nu le cumparati pentru ca vecinu’ zice ca sunt bune, va asigur ca o pereche de casti cu fir bine alese la acelasi buget se vor auzi (mult) mai bine.

PRO:

  • design placut, materiale de calitate
  • sunet bun pentru aceasta clasa
  • anulare eficienta a zgomotului
  • aplicatie de telefon utila

CONTRA:

  • autonomie modesta
  • desincronizari intre cele doua casti
  • microfon slab

Sony WF1000X (1 of 1)-7

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.