Continui  seria testelor cu cele mai bune perechi de casti hi-fi din segmentul  de pret 100-150 de Euro; asa ca, astazi, voi analiza un produs cu nume sonor. Audio-Technica este un  nume foarte bine cotat  in domeniul castilor si microfoanelor de top,  iar modelul ATH AD700 este propunerea lor in aceasta gama de pret.

DESCRIEREA FIZICA:

Castile sunt supra-aurale, de tip deschis, iar driverii folositi au dimensiuni foarte mari (53mm).

Design-ul  denumit  3D Wing este foarte interesant si original in acelasi timp, fiind folosit pe toata gama hi-fi/high-end. Nu exista nici un fel de reglaje, practic castile se adapteaza singure  dupa forma si marimea  capului. Exista un arc dublu, de mari dimensiuni, care uneste cele doua cupe  si doua headband-uri de dimensiuni medii, care sunt captusite cu burete si material foarte moale.  Arcul se deschide cat este nevoie si, datorita flexibilitatii celor doua headband-uri, casca se autoregleaza.  La inceput am fost sceptic cand am constatat cu surprindere ca nu pot sa modific nimic, dar chiar functioneaza. Si nu sunt eu un caz particular si fericit ; am testat  ulterior pe mai multe persoane inainte a da trage o concluzie.

Au un aspect masiv , dimensiunile cupelor sunt impresionante,  dar, in acelasi timp  sunt usoare si comode. Cupele au earpad-uri foarte mari si moi, fabricate din velur de foarte buna calitate.  Zona de contact din jurul urechilor  este mai mare decat la seria HD5xx de la Sennheiser  si din acest motiv  AD700 sunt mai comode , mai placut de folosit pe perioade lungi.

Exteriorul cupelor este din aluminiu perforat, cu gaurele hexagonale . Partea metalica  fiind anodizata este rezistenta  la zgarieturi superficiale si nu se decoloreaza usor. Materialul arata foarte bine, lasand  impresie de lux si calitate, dar, totodata este fragil; cunosc un caz concret, un prieten a deteriorat exteriorul castilor destul de usor.

Cablul este lung (3m) si suficient de solid pentru a asigura o fiabilitate indelungata in utilizare. Standard vine cu mufa de 3,5 mm,  in pachet existand si adaptorul de 6,3 mm,care se cupleaza, prin insurubare, in mufa originala.

Specificatii tehnice conform producatorului:

–          Type:   Open-air Dynamic
–          Driver Diameter :  53 mm
–          Magnet:   Neodymium
–          Frequency Response:   5 – 30,000 Hz
–          Maximum Input Power: 500 mW
–          Sensitivity:  98 dB/mW at 1 kHz
–          Impedance:  32 ohms
–          Weight: 280 g
–          Cable:  3.0 m (Single/Hybrid-PCOCC)
–          Connector:  1/8″ (3.5 mm) mini stereo, gold-plated


Metoda de testare este deja traditionala pentru categoria din care face parte AD700. Testul va fi compus din doua parti: muzica si jocuri/filme.

Toate aprecierile le-am facut considerand clasa de pret din care face parte acest model de casti.

TEST 1: MUZICA

La capitolul muzica am testat  castile cu ajutorul unui  Iphone 4 , direct din iesirea stereo a placii de sunet Xonar D2 si cu Rd-25 DAC/Amp-ul produs de AD Labs.

Voi  asculta, ca de obicei, inregistrari de buna calitate: Pink Martini – Sympathique (1999), Cesaria Evora – Miss Perfumado (1992), Chesky – Audiophile Test Disc Vol.3 , Ultimate Demonstration – Disk Chesky Records si AC/DC – The Razor’s Edge (1990).

Am ascultat numai muzica de tip lossless (FLAC, APE, Cd-uri originale), cu exceptia Iphone 4, unde am folosit Mp3-uri la 320kbps convertite de mine din FLAC-uri de buna calitate.

Dupa mai multe ore de auditia atenta am constat:

–          O imbunatatire notabila in momentul in care au fost conectate la  DAC-ul extern cu iesire de casti amplificata. AD700 suna decent direct din Iphone 4 sau din Xonar D2, dar contributia DAC/Amp-ului a fost mai pronuntata  decat in cazul HD558 sau Sr80i.

–          Sounstage-ul este foarte prezent si larg, te plaseaza chiar in fata scenei, in primul rand de scaune. Sunt castile cele mai credibile la nivelul prezentei scenice si al plasarii instrumentelor  pe care le-am ascultat in aceasta categorie de pret.  Inregistrarile “live”, muzica clasica, jazz-ul si genurile lente  sunt punctele  forte, iar senzatia ca te afli “acolo” este mult superioara concurentei.

–          Detaliile si rezolutia sunt la un nivel bun, comparabile cu Sennheiser HD5xx, dar mai slabe decat la Grado Sr80i.

–          Raspunsul in partea de sus a frecventelor este bun, inaltele si mediile sunt clare si bine definite, o ureche putin mai antrenata separa foarte usor amplasare instrumentelor. Nu exista agresivitatea specifica Grado, iar sunetul nu “taie” timpanele ca in cazul concurentei. Nu le recomand fanilor genurilor muzicale mai rapide, ritmate (rock, metale, house, muzica moderna in general) .

–          Raspunsul in partea de jos a frecventelor este doar de calitate medie, bas-ul nu coboara suficient de mult in frecventa si lipseste acel impact de care este nevoie in anumite pasaje mai ritmate.

–          Audio-Technica AD700 redau sunetul  foarte deschis si aerisit, acesta curge foarte muzical, placut si relaxant. Nu am avut nici un fel de problema sa ascult mai multe genuri muzicale ore intregi.

TEST 2: JOCURI  SI FILME

In cadrul  testului de filme am urmarit “Armored” ,  in format Bluray,  cu coloane sonora DTS-HD MA si functia DolbyHeadphone activata.  Pentru ca au fost sarbatorile de iarna si timpul a permis, am mai urmarit “Locked Down”, un Mkv cu coloana sonora DTS. Ca sa fac o paranteza amuzanta, nu am fost foarte inspirat  de aceasta data in alegerea filmelor, amandoua fiind destul de slabe.

Castile au fost conectate la receiverul  Harman Kardon 255.

Jocurile testate au fost Counterstrike – pentru pozitionare si imagine 3D, respectiv World of Warcraft – pentru timp indelungat pentrecut in fata monitorului. Cum la WoW a aparut de curand o continuare (Cataclism), testul  de comoditate s-a transformat intr-unul de anduranta.

-castile sunt extrem de comode, nu am simtit nici cel mai mic disconfort in perioadele lungi petrecute in fata televizorului sau monitorului. Urechile nu transpira si presiunea ear-pad-urilor asupra capului este insesizabila. Am jucat WoW timp de 6 ore, fara sa ma ridic de la birou, intr-un confort deplin.

-sunetul este placut si relaxant, urechile nu obosesc nici un moment.  La aceste casti algoritmul de virtualizare DolbyHeadphone „straluceste” cu adevarat, senzatia tridimensionala este foarte pronuntata si au fost momente, in care am avut crezut ca ascult boxe in configuratie 5.1, nu casti.

-bas-ul este discret; in anumite momente am simtit lipsa lui cantitativa. La acest capitol concurenta sta mai bine; HD558 – prin cantitate si SR80i  – prin claritate si atac.

-soundstage-ul mare, de care beneficiaza AD700, ajuta foarte mult in CS. Pozitionarea adversarilor in functie de sunetele auzite se face foarte usor, practic am fost mereu sigur de directia si distanta de la  care se auzeau pasii sau focurile de arma.

-firul lung (3m) a fost util pentru a conecta fara probleme castile la receiver; era de preferat  sa fie detasabil ca la HD558 si astfel, sa permita inlocuirea lui, dupa preferintele fiecaruia.

CONCLUZIE:

Daca ar fi sa gasesc 2 cuvinte, prin care sa poata fi caracterizat modelul Audio-Technica AD700, acestea ar fi soundstage si relaxare. Sunt cele mai comode casti testate de mine vreodata si au o imagine scenica comparabila cu modele mult mai scumpe.  Exceleaza pe muzica lenta si daca aceasta este favorita dumneavoastra, atunci invesitia in aceste casti ar deveni aproape un chilipir.

PRO:
-soundstage fara concurenta
-foarte comode
-sunet muzical ,aerisit, relaxant
-calitatea constructiei
– foarte bune de gaming

CONTRA:
-bas slab calitativ si cantitativ
-rezoltutie si detalii la nivel mediu

19 COMENTARII

  1. Mana cereasca pentru mine site-ul vostru, am citit pe nerasuflate review-urile facute cu maxim profesionalism si sper sa ma ajute sa fac alegerea potrivita. Favoritele mele erau Grado SR80i …review-uri favorabile pe unde am citit, sound performant, dar toti s-au plans de lipsa confortului.
    Asa ca o sa tulbur apele si-o sa includ serios in discutie Sennheiser 558 si Audio-Technica AD700, totusi ultimile fiind cele mai scumpe la momentul asta si sincer nu mi le permit, adica nu as da atatia bani insa review-ul a fost foarte de convingator. Gusturile mele muzicale acopera o arie destul de larga si cred ca Nat King Cole, sau Barry White s-ar auzi minunat pe AD700, insa nu stiu cum ar suna Kaiser Chiefs sau Red Hot Chili Peppers’s. Ma multumeste ca pentru games se aude bine, fiind si eu un impatimit al celor doua jocuri amintite mai sus, deci e foarte posibil sa trebuiasca sa stau cu ele pe cap ore bune. Dilema in care ma aflu acum e mai profunda decat inainte desi numarul castilor din care trebuie sa aleg s-a redus considerabil. Pe care voi alege, nu sunt inca hotarat, insa cel mai putin cu ochiul imi fac 558-ul. Astept o parere avizata totusi care coroborata cu pretul sa-mi dea rezultatul final.
    Multumesc anticipat, o zi faina!

  2. HD558 sunt o perereche de casti foarte versatile dar sunetul este banal prin comparatie cu Grado. De asemenea Ad700 sunt cele mai bune pe muzica live si mai ales pe voci feminine.

    Alegerea tine mai mult de gusturile personale.

  3. Oarecum anticipam raspunsul tau, acum ramane sa aleg intre Grado si Ad700. O sa incep a te intreba un lucru simplu: De ce intre ele e o asemenea diferenta de pret(din ce am cautat eu pe site-urile din RO, Grado SR80i sunt sensibil mai ieftine, Ad700 sunt 663 roni(din cate am inteles de saptamana viitoare preturile vor scadea semnificativ la 450…te rog confirma-mi) diferenta e semnificativa, curiozitatea mea coroziva precum acidul sulfuric ma face sa ma intreb(lucru justificabil de altfel) de ce diferenta e asa mare, totusi prin prisma performantelei ambele modele sunt foarte apropiate(din ce inteleg).
    Asadar SR80i sau Ad700? Vreau parerea ta, tinand cont de faptul ca le-ai probat pe ambele, vreau sa faci o suma a perfomantei/costului/designului/ fara sa fii subiectiv(daca se poate). Astept cu maxim interes un raspuns.
    O noapte faina!

  4. Grado Sr80i este o casca spectaculoasa daca te limitezi la o utilizare de maxim 2 ore. Pentru filme, auditii prelungite sau nopti pierdute in WOW AD700 e alegerea mai buna in opinia mea. Ideal e sa le ai pe amandoua 🙂

    PS: de unde ai informatia ca AD700 se vor ieftini?

  5. Acum o saptamana am vorbit cu un amic de-al meu care activeaza in domeniul vanzarilor si mi-a spus ca e posibil ca anumite produse electronice sa se ieftineasca. Astazi l-am sunat sa-mi confirme, dar mi-a explicat ca e foarte putin probabil ca si castile sa beneficieze de o reducere importanta.
    Depre AD700 de la tine stiu(e vorba despre castile folosite in review)dar acum imi dau seama ca am inteles gresit, mea culpa:)

  6. Sal’tare,

    @Savu, as vrea sa te intreb cum se aud AD700 conectate la NAD355, sursa Xonar D2. Ma intereseaza daca se aud mai bine decat direct din placa de sunet si daca acea „spatialitate” de care vorbeai mai sus poate fio= obtinuta dintr-un amplif stereo( „La aceste casti algoritmul de virtualizare DolbyHeadphone “straluceste” cu adevarat, senzatia tridimensionala este foarte pronuntata”)
    Multumesc si astept raspunsul tau.

  7. Salut. Eu cred ca te complici sa treci castile prin NAD355. Din punctul meu de vedere Xonar D2 este absolut sificient pentru AD700, mai ales ca acest model nu are nevoie de amplificator dedicat.

  8. doresc sa achizitionez niste casti mai bune decat grado sr80i ca sound si fiabilitate intre 350-600 roni. ma poti ajuta cu un sfat? astea ar fi alegerile mele momentan:

    Audio-Technica AD700 (asta numai daca gasesc pana-n 6 mil. sigilate desi e greu)

    AKG K 240 MK II sau AKG K142HD HD sau AKG K-272HD sau AKG K240 Studio

    m-am gandit si la sennheiser, insa nu-mi inspira deloc liniste vis a vis de fiabilitate, par fragile toate castile lor. merci.

  9. Buna, as vrea sa te intreb care ar fi urmatoarea pereche de casti cu o treapta superioara fata de AD700 in limita de pret 150 euro.

    As vrea ceva care sa fie strict pentru muzica. Iesirea ar fi din amplificatorul Marantz PM6004 (stiu destul de slaba in comparatie cu ceva dedicat).

    Am avut niste Audio-Technica ES55 si desi par destul de mici in poze mie imi cadeau de pe urechi si le-am dat.

    M-ar interesa sa fie comode, sa nu-mi cada de pe urechi si poate cablul detasabil daca este posibil. Iar basul putin mai ferm decat AD700 care am inteles ca ar putea fi o problema pentru unii.

    Multumesc Anticipat

  10. Multumesc pentru raspunsul promt. Ma bucur ca este cineva cu experienta care poate da un sfat mai ales ca in cazul meu nu am posibilitatea de a testa inainte nicio casca practic si ca trebuie sa cumpar doar prin intuitie.

    Am avut niste Beyerdynamic DTX 101 ie care in comparatie cu Audio-Technica ES55 nu mi-au placut deloc (chiar daca unele sunt in-ear si celelalte on-ear). Sunet metalic, sasait chiar enervante…cumparate dupa review-uri citite pe net.

    Un salut, Claudiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.