Sper ca acest tutorial  sa va ajute la achizitionarea difuzoarelor in functie de preferintele voastre muzicale. Caracteristicile timbrale ale difuzoarelor dau amprenta finala sunetului, dar aceasta depinde si de restul componentelor. Dupa mine, intr-un sistem ordinea importantei este :

1) Head Unit (inclusiv procesor, DAC acolo unde este cazul)
2) Difuzoare
3) Antifonarea habitaclului (inclusiv inele MDF, fete de usi refacute…)
4) Amplificator
5) Cabluri

Caracteristici timbrale ale difuzoarelor conform perceptiei mele subiective(majoritatea ascultate pe mai multe sisteme complet diferite):

1) Focal > Mid-bass de exceptie in gama Utopia si foarte bun in gamele entry si medii, este destul de rezolutiv si coboara foarte bine in frecventa. Bass-ul este ceva mai plin. Tweeterele sunt foarte transparente si neuter, dar sibilante. Personal prefer mid-bass-ul de la seria veche de Utopia si tweeterul de beryllium din noua serie. Am avut in test pe masina tweeterul Utopia Be si nu este nici el lipsit de defecte. Plusurile ar fi rezolutia, transparenta si tranzienti aproape de perfectiune, lipsa oricarei nevoi de egalizare in partea de sus,  dar in acelasi timp sibilanta destul de pronuntata, chiar deranjanta pe anumite pasaje, sunet oarecum “zgrumturos” si „subtire”, precum si lipsa spatialitatii.

2) DLS > Mid-bass foarte dinamic si rezolutiv, in special la iridium si UR, nu coboara prea bine in frecventa si trebuie ajutat de un subwoofer care sa accepte un punct de taiere mai inalt. Basul este mai plesnit (snappy). Tweetere calde si foarte fine, cu rezolutie medie(personal prefer UR in fata lui Ir dar mai ales a lui Nobelium, iar impresia mea se pare ca este confirmata si de campionul european Per Soder care le are pe masina). Toate tweeterele DLS nu au sibilanta aproape deloc dar sunt foarte directive si creeaza probleme de scena la pozitionarea in ax (probabil transparenta ceva mai slaba si transient noise). In partea de sus a spectrului este nevoie de egalizare pentru ca tweeterul sa fie liniar pana la 20KHz. Tweeterul este foarte iertator cu inregistrarile proaste si are o performanta de exceptie pentru pretul platit. Din experientele mele singurele egalizoare care reusesc sa aduca „sparkle” fara a pierde din transparenta si a digitaliza sunetul se gasesc pe Clarion DRZ-9255, Alpine F1 si Pioneer P9/P90.  Media (UR 2.5″ si Ir 3″) are un sunet foarte dinamic, ceea ce e normal, difuzorul fiind de tip dome. Limitarile fata de mediile cu con apar la frecventa de taiere (vocile masculine nu prea au corp) si la dispersie care creeaza probleme in cazul pozitionarii in bord prin reflexie cu parbrizul.

3) Hertz > Mid-bass similar cu DLS in gama Mille dar cu un sunet ceva mai cuminte si destul de neutru. Impresia mea este ca atat Hertz cat si DLS au fost gandite pentru incinte de litraj mic. Tweeter neutru si cuminte cu un sunet prea „mort” pentru gustul meu. Tweeterul Mille are spatialitate mediocra si detaliu similar cu DLS. Media-tweeter ribbon de la Hertz are detaliu foarte bun, caracteristic acestui tip de difuzor dar nu mi se pare tocmai neutra. Pe anumite pasaje muzicale mi-a placut fluiditatea ei si spatialitatea.

4) Brax/Helix > Unul dintre cei mai dinamici mid-basi intalniti de mine pana acum (seria de varf Brax Graphic Pro). Coboara mai bine in frecventa decat DLS si Hertz dar nu chiar ca Focal (seria veche). Tweeterul este aproape la fel de detaliat ca Utopia Be si are un sunet ceva mai rece. Nu necesita nici el egalizare iar la sibilanta sta mai bine decat Utopia dar sub DLS UR/Ir. Spatialitatea este din nou mai buna decat Utopia Be iar transparenta similara cu acesta.


5) Genesis/Scan-Speak revelator/Alpine f1 > folosesc aceleasi punct intrucat atat Genesis cat si Alpine F1 sunt la origine Scan-Speak Revelator si au sunetul foarte similar. Mid-bass exceptional ce coboara la fel de bine ca Focal si are acelasi sunet plin, este rezolutiv si are un sunet usor intunecat. Mediile Scan-Speak (12M si 15M) sunt la fel de reusite, au acealasi timbru intunecat, coboara impresionant pentru diametrul lor si au rezolutie apropiata de difuzoarele cu dom. Pozitionarea lor in bord creeaza scena si focusul excelent. Tweeterele au acelasi detaliu ca Focal Be dar au si corp, spatialitate si pastreaza acea caracteristica timbrala mai intunecata ce da impresia unei profunzimi de scena mai mari.


6) Seas excel > Mid-bass foarte rezolutiv si dinamic, similar Brax dar nu atat de rece ca acesta. Coboara in frecventa mai bine decat DLS si Hertz dar sub Brax, Scan-Speak sau Focal. Tweeterele Seas au un timbru usor cald dar foarte aproape de neutru. Detaliu de la bun la exceptional (depinde de tweeter pentru ca au foarte multe). Experientele mele relativ la marca Seas sunt ceva mai reduse asa incat nu pot face un review mai detaliat.

7) Pioneer ODR > Probabil cea mai scumpa serie de difuzoare auto din lume. Mid-bass foarte fitos care pe unele piese suna bine iar pe altele prost (posibil ca sistemele ascultate de mine sa nu fi fost tocmai bine reglate intrucat campionul european la expert unlimited si best of sound de anul acesta avea seria ODR pe masina). Dinamica si rezolutie buna. Tweeterul foarte bun, cu acelasi detaliu ca Focal Be, Brax sau Scan-Speak rev daca nu chiar mai bine. Spatialitate destul de buna dar si ceva sibilanta.

Preferintele mele personale merg catre :

Mid-bass > micro-precision 7, Brax matrix 6.1, Focal Utopia (seria veche), Brax Graphic, Scan-Speak revelator/Peerless
Medie > Scan-Speak revelator
Tweeter > Scan-Speak revelator, Pioneer ODR
Subwoofer > Brax matrix 10.1, Microprecision Z260  si in continuare JL Audio W6&7, Phase Aliante, Peerless/Scan-Speak rev


In privinta spatialitatii nu am dat nici unui tweeter calificativ excelent din cauza faptului ca niciunul nu se apropie de anumite tweetere de casa (probabil nici nu se va intampla vreodata). Urmeaza in curand un experiment in care voi testa tweeterul de pe boxele din casa (Scan-Speak revelator 9900) in masina pentru a vedea ce se intampla !


PS : Alegerea difuzoarelor depinde si de tipul de muzica ascultat si este pur subiectiva. Acest tutorial trebuie luat  pur orientativ si sa indrume la achizitionarea anumitor difuzoare numai in lipsa posibilitatii de ascultare prealabila. Daca aveti posibilitatea de asculta cu urechile voastre insa nu ezitati. Un test auditiv face mai mult decat 1000 de vorbe!

PS2: Toate aceste sfaturi si observatii se refera la seriile de difuzoare produse pana in 2009, dupa cum stim modelele se tot schimba si o data cu ele difera si caracteristicile timbrale.

3 COMENTARII

  1. Salut..te rog mult recomanda mi si mie niste difuzoare pentru un opel astra ,sa se auda super bine,nu vreau subwoofer prin portbagaj..am si copil mic si vreau doar sa se auda frumos cu bass,sa duca la un cd player alpine model nou,caci cd playerul duce super…pe fata imi trb de 16,5…iar spate de 13 cm…sa mi lasi 2,3 modele sa am de unde alege..ca pret asa in jur 5,6 mil….gasisem eu tot Alpine model spg17cs pentru fata power 280w,rms 70w…iar pe 13 cm 250 w,rms 65w……sau Magnat profection 216..pe fata 320 w,si 80 rms…iar pe 13cm,280w,rms 70……Sau mai nou un Hertz dsk 165 cu 160w si 80 w rms….si pe 13cm dsk 130 care are 120w cu 60 rms…..te rog mult da mi o idee…din acestea si daca mai stii tu ceva in afara de acestea….MERCI MULT!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.