Primul meu contact cu boxele produse de Elac a fost in urma cu doi ani, cand am fost invitat de un prieten, sa ascult modelul FS187. Imi amintesc mereu cu placere, deoarece a fost o experienta placuta si mi-au ramas in minte tweeterele cu un design neobisnuit. Ulterior, am mai ascultat diverse produse Elac si, cu putin timp in urma, am primit pentru testare bookshelf-urile BS 184. Fiind foarte curios cum suna boxele de raft ale producatorului german, am inceput auditiile imediat ce am intrat in posesia lor.

DESCRIEREA  FIZICA:

Boxele au venit intr-o cutie de dimensiuni generoase, fiind foarte bine ambalate si protejate. Toata aceasta grija, pentru siguranta produsului, emana respect la adresa consumatorului si am apreciat acest lucru.

Dupa ce le-am scos din cutie, am inceput sa le cercetez mai in amanunt, am dat fetele boxelor jos si  pot spune ca a fost  dragoste la prima vedere;  combinatia negru piano cu argintiu, fiind una foarte reusita. Tweeterele metalice JET III reflecta in mod placut  lumina, completand imaginea high-tech pe care o degaja  Elac BS 184. De altfel, tweetere JET sunt prezente la toate modelele din gama superioara Elac,  amprenta lor sonora distincta si design-ul original, fiind definitorii pentru aceasta marca. Difuzoarele de midbas sunt construite dupa o tehnologie proprie,  denumita  aluminium sandwich technique.  Aceasta tehnologie  consta  in adaugarea unei  folii de aluminiu, cu grosimea de 0.2mm, peste un con din celuloza, folosinde-se o procedura speciala de lipire. Suspensia membranelor rezultate in urma acestui proces este fabricata dintr-un material clasic si anume latexul.   Daca tot discutam membrane si suspensii  ,  am mai remarcat  ca, miscarea difuzoarelor de midbass la  volume mai ridicate reflecta  obiectele din camera in diverse unghiuri si creaza o imagine care te conecteaza la ritmul muzicii. Toate aceste straluciri si reflexii  au avut  si o parte negativa pentru mine , fotografierea lor a fost destul de dificila.

Dupa terminarea examinarii partii frontala a boxelor, am aruncat o privire si catre spatele acestora , unde se afla conectorii de tip bi-wire si portul de bass reflex.  Exista posibilitatea customizarii sunetului folosind  “JET Dispersion Control DC” pentru tweetere (disponibil optional) si  buretii de bass control existenti in pachet.  In cazul optiunii pentru tweetere,  nu am sesizat modificari notabile ale sunetului , in schimb bas-ul a suferit transformari substantiale prin acoperirea partiala sau totala a portului de bas-reflex, buretii formati din doua bucati fiind foarte utili.

De altfel, doresc sa va fac remarcat stikerul mic, de pe partea frontala, cu inscriptia “Made in Germany”, care, ca si in cazul inscriptiei  ”Made in Japan”, de pe castile Audio Technica AD2000, mi-a creat o satisfactie suplimentara . Mie personal imi plac lucrurile facute in aceste tari.

SPECIFICATII TEHNICE:

TESTAREA:

Pentru teste am folosit urmatoarele:
-Amplificatoare stereo: Anthem 225i
-Receiver: Harman Kardon 255 (folosit doar ca power cuplat la dac extern)
-Dac-uri: MHDT Havana si Ad Labs RD-25
-Cabluri: Eagle Cable MC90

Albume ascultate:

Ultimate Demostration Disk  – Chesky Records
Guns N’Roses –Greastest Hits
Amy Winehouse – Back To Black
Diana Krall – Quiet Nights
Jean Michel Jarre  –  AERO
Armin Van Buuren-Universal Religion
Pink Martini – Sympathique
Chesky – Audiophile Test Disc Vol.3

SUNETUL:

-primul lucru pe care-l remarci, cand asculti BS 184, este sunetul foarte detaliat, instrumentele sunt bine definite si usor de recunoscut. La acest lucru, contribuie din plin tweeterele JET, foarte sensibile,  care urca  rapid in frecventa si dau o amprenta sonora distincta .

-bas-ul este curat si bine articulat,  boxele coboara bine  in frecventa, mai ales, daca ne gandim ca discutam despre incinte de tip bookshelf.    Melodiile  cu tobe sau instrumente de percutie sunt o adevarata placere, viteza si amploarea bas-ului fiind remarcabile.

-boxele sunt rapide si au o dinamica foarte buna;  pasajele aglomerate din concertele  rock si jazz  ascultate nefiind o problema pentru ele, sunetul  a fost coerent pe tot parcursul testelor.  Daca as avea ceva sa le reprosez, acest lucru ar fi  usoara acoperire a frecventelor medii de catre sunetul ascutit al tweeterelor si forta basului.

-nu am avut probleme cu amplasarea boxelor in camera;  cu ajutorul buretilor oferiti in pachet am putut obtine, de fiecare data, un bas clar si echilibrat.

-un aspect ce merita mentionat, este legarea cablurilor la bornele boxelor .  Un prieten, care este foarte obisnuit cu amprenta sonora Elac, mi-a atras atentia ca exista o usoara sibilanta in momentul in care firele erau conectate la bornele de jos sau cand erau intercalate (un fir jos unul sus).  In momentul in care au fost  conectate la bornele de sus,  sibilanta a disparut.

-sunt boxe pretentioase la amplificare si dificil de condus. Cuplate la receiverul Harman Kardon (doar ca power, am folosit aceleasi DAC-uri externe),  sunetul s-a schimbat radical – in mod negativ ,  vocile artistilor se auzeau de parca acestia erau lipsiti de vlaga, iar bas-ul era sters, lipsit de viteza. Nu le recomand intr-o configuratie multicanal, fara a fi testate in prealabil pe receiverul  cu care vor lucra.

-BS 184 isi pastreaza eficienta si la SPL mare, in niciun test sunetul nu a pierdut din calitate odata cu ridicarea volumului catre maximul puterii suportate.  Evident ca, aici, discutam de utilizarea acestora in limitele specificate de producator, orice abuz, poate duce la  deteriorarea boxelor.

CONCLUZII:

Asadar, am mai petrecut o saptamana foarte placuta, de aceasta data in compania boxelor  Elac BS 184 si le-am returnat cu o usoara urma de regret;  prestatia lor fiind una care m-a incantat. Datorita calitatilor demonstrate in aceasta perioada, le recomand , mai ales celor care asculta rock, metale sau muzica elecronica, fiind de-a dreptul stralucitoare pe aceste genuri muzicale.  Pretul de lista este justificat si  prin finisarea foarte buna, sunetul detaliat si dinamica exceptionala.

PRO:

-tweetere intr-o clasa a lor
-dinamica foarte buna
-sunet amplu
-finisare foarte buna

Contra:

-pretentioase la amplificare
-medii usor retinute
-sunt un adevarat magnet pentru praf si amprente

12 COMENTARII

  1. Salut Andrei. Incerc sa-ti raspuns pe scurt:

    -Wharfedale 9.3 sunt mai bune pentru multicanal, sunt mai usor de amplificat si condus
    -Wharfedale 9.3 sunt foarte bune la banii lor (250 E)
    -Elac BS184 sunt mai detaliate, mai rafinate, mai greu de amplificat, ceva mai agresive pe inalte, mai dinamice.

    Diferenta este semnificativa in favoare lui Elac dar cu un pret maricel (trebuie amplificator mult mai scump, DAC/CD-player mai bun).

  2. @Remus

    Salut. Da, pot estima ca vor suna decent pe un Yamaha a-s500 cu care le-am si ascultat la un moment dat. Acesta costa in jur de 400 Euro, o suma absolut decenta pentru un amplificator bun.

  3. salut!
    un review pt elac bs 63.2 se poate ?
    sau daca nu macar ce parere aveti despre ele? m-ar interesa intr-o configuratie stereo alaturi de yamaha as-500.
    multumes

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.