INTRODUCERE:
Cu ceva timp in urma am primit de la un prieten, pasionat de muzica, un e-mail, in care era atasata o poza cu o placa de sunet noua , lansata de Asus sub denumirea de Xonar Xense One. Cel mai interesant lucru pe care l-am observant era logo-ul producatorului de casti, SENNHEiSER, prezent pe scutul metalic al placii. Cunoscand calitatile seriei Xonar D2/Essence (detin un Xonar D2/PM in PC-ul personal) si colaborarea ASUS cu firma din Wedemark, nivelul asteptarilor a fost unul ridicat, asa incat am primit cu nerabdare pachetul Xense. Sa trecem la fapte :).
PREZENTARE:
Pachetul face parte din categoria “Premium Gaming Audio Set”, dupa cum este promovat de cei de la Asus si, contine placa de sunet Xonar Xense One si o pereche de casti SENNHEiSER PC350. Am testat individual, atat placa de sunet, cat si castile, pentru a constata cat de reusita este alaturarea acestor doua produse.

PLACA DE SUNET:
Xonar Xense One este acoperita partial cu un scut metalic, care in afara de un rol estetic , mai indeplineste si functia de ecranare impotriva câmpurilor electromagnetice generate de numeroasele componente aflate in PC. Initial, am crezut ca ajuta la racire, dar nu atinge componentele fierbinti de pe placa pentru a disipa caldura in mod eficient, dimpotriva . PCB-ul de la Xense One este mai scurt decat cel de la Xonar D2, placa fiind probabil conceputa pentru un slot PCIx1 si tot din aceasta cauza, are nevoie de alimentare suplimetara de 12v, slotul nefiind capabil sa-i asigure curentul necesar.
La capitolul conectica , Xense One sta foarte bine. Gasim pe bracket-ul extern patru mufe: două pentru Jack-uri de 6,3mm (una pentru iesire căşti şi cealaltă pentru intrare microfon), un conector (asemanator unei mufe DVI) , la care se ataseaza adaptorul multicanal cu patru ieşiri jack de 3,5mm şi ieşirea digitală coaxiala SPDIF. Asus sustine ca, Xense One este capabila sa amplifice casti cu impedanta cuprinsa intre 32-600ohmi, insa asupra acestui aspect voi reveni pe parcursul articolului.

De asemenea, doresc sa mentionez ca, in manualul placii de sunet se gasesc doua avertizari si anume: – – inainte de a conecta orice tip de casti la iesirea dedicata, trebuie setata impedanta corespunzatoare din driverul placii
– nu conectati nici un fel de sistem de boxe la aceasta iesire.
Pentru a conecta un amplificator stereo sau monitoare de studio la placa de sunet, folositi adaptorul multicanal, in nici un caz nu le conectati la iesirea de casti, deoarece aceasta are amplificare dedicata si exsita posibilitatea sa apara probleme in utilizare, de la distorsiuni de semnal pana la deteriorarea hardware-ului folosit.

Dupa ce am studiat cu atentie “exteriorul” placii, am inceput sa demontez scutul metalic, astfel incat am putut realiza un mic inventar al componentelor folosite si, dupa cum veti observa, acestea sunt de cea mai buna calitate:
-procesor de sunet Asus AV100 (C-Media CMI-8788 OxygenHD rebranduit )
-condensatori electolitici “audiofil grade” Nichicon Fine Gold
-DAC BurrBrown PCM 1796 pentru canalele stereo, binecunoscut printre pasionati pentru calitatea lui se foloseste si in CD-playere de top
-DAC Cirrus Logic CS4362A pentru sunetul multicanal
-amplificator 6120A2 de la Texas Instruments
-OPAMP-uri pe sockets pentru a da libertate pasionatilor in personalizarea sunetului.

Daca parcurgem cu atentie lista de mai sus, se observa clar ca, discutam de un produs construit cu atentie si orientat catre pasionatii de muzica. Cu toate ca au multe componente identice, diferentele intre Xense One si Xonar D2 sunt destul de mari. Prima are in plus iesire amplificata de casti , condensatori mai buni, alimentare suplimentara si opamp-uri interschimbabile, fiind practic un Xonar Essence STX cu iesiri multicanal analogice in plus,  fara iesiri stereo dedicate si un alt DAC (PCM1796 in loc de 1792).
In inchieierea analizei hardware, mai vreau sa mentionez “click-ul” facut de placa la pornirea PC-ului, sunet specific releelor din amplificatoare.Acesta este un indicator bun care ne arata ca, la aceasta placa de sunet, nu vor exista niciodata pocnituri in boxe la pornirea/oprirea PC-ului si, odata dezactivate line-in/mic-in, acestea vor fi dezactivate pe bune, in nici un caz nu vor influenta/amplifica in vreun fel zgomotul de fond.

CASTILE:
Castile din pachet sunt modelul PC350 si au fost lansate pe piata de ceva vreme. Desi rebranduite cu logo-ul Xense, acestea sunt in proportie de 100% aceleasi pe care le putem achizitiona si separate, de la dsitribuitorii Sennheiser.
PC350 sunt de tip circumaural inchis, iar headband-ul si earpad-urile sunt captusite cu material moale ce imita pielea. Izolarea fonica este buna; am putut sa folosesc castile la volum ridicat, fara sa-i deranjez pe cei din jur si nici zgomotele exterioare nu au influentat auditia. Castile sunt modulare si pot fi pliate destul de usor, un lucru util pentru un gamer care se deplaseaza la concursuri sau lan-party-uri. Am utilizat castile timp de mai multe ore, in filme, jocuri si muzica, au fost confortabile is deci, pot fi utilizate pe perioade indelungate, fara probleme.
Microfonul este omnidirectional si destul de flexibil. Firul, lung de 3m, este pe o singura parte, iar la capat se desface in doua, castile şi microfonul fiind conectate separat în placa audio prin jack-uri de 6,3mm. Tot pe fir, se află un potenţiometru care are functie de on/off pentru microfon si pentru ajustarea volumului in casti.

METODOLOGIE DE TESTARE:

XONAR XENSE ONE:
Pentru iesirea de casti am folosit SENNHEiSER HD555, SENNHEiSER PC350 (castile din pachet), Beyerdynamic DT880 PRO (250 Ω) si, cu voia dumneavoastra, “Regina” celor de la Sennheiser, exclusivistele HD800 (300 Ω).
Pentru muzica stereo am folosit amplificatorul Anthem 225i si doua perechi de boxe ,Triangle Titus EX si Wharfedale Diamond 9.3.
Comparatia din teste a fost facuta vs. Xonar D2/PM si vs. DAC-ul extern AD Labs RD25.
Pentru sunetul multicanal am folosit receiverul Harman Kardon 255. Acesta are si intrari muticanal analogice si poate fi folosit doar ca power cu o sursa externa.
Toate testele stereo au fost efectuate folosind functia HI-FI, in care, orice DSP/EQ mode sunt dezactivate.

SENNHEISER PC350:
PC350 vs HD555 pe Xonar Xense One, pe AD Labs RD25 si pe Xonar D2 (cu adaptoare la 3,5mm).

Albume ascultate in timpul testelor:
Ultimate Demostration Dsik – Chesky Records
Guns N’Roses –Greastest Hits
Amy Winehouse – Back To Black
Diana Krall – Quiet Nights
Jean Michel Jarre – AERO
Armin Van Buuren-Universal Religion
Pink Martini – Sympathique
Chesky – Audiophile Test Dsic Vol.3
Vivaldi – The Four Seasons – Chesky Records
B&W – Demonstration dsic
Cesaria Evora – Miss Perfumado

MUZICA:
Primul lucru care merita mentionat la Xonar Xense One este ca, a sunat cvasi-identic cu Xonar D2 ca is sursa de sunet in sistemul stereo. Am schimbat placile de sunet intre ele de mai multe ori si nu am sesizat nicio diferenta. Xense One pastreaza toate calitatile Xonarului D2, dinamica, bas clar, detalii bune, sunet cu forta si amploare, soundstage, intr-un cuvand prestatie sonora excelenta pentru clasa din care face parte. Despre prestatia lui Xonar D2 puteti citi un review scris de Cosmin aici.
In momentul in care am comparat Xense One cu DAC-ul RD-25, au existat usoare diferente in favoarea solutiei propusa de AD LABS. Sunetul este mai amplu pe acesta din urma, iar anumite detalii sunt mai evidente in cazul solutiei dedicate. De exemplu, vocea Rebecai Pidgeon in “Spansih Harlem” se aude mai natural si cu o senzatie de “live” mai credibila. In piesa “This Can’t Be Love- Diana Krall” pianul a sunat mai grav si mai pregnant in melodie, cand am utilizat DAC-ul extern.
Diferentele existente au fost insa subtile si putin deranjante, mai ales daca luam in calcul pretul celor doua surse de sunet. RD-25 este un DAC extern , dedicat exclusiv segmentului entuziast/audiofil si pretul lui de achizitie este de doua ori mai mare decat cel al pachetului Xense.

AMPLIFICAREA CASTILOR:
PC350 sau HD555 au fost conduse fara probleme de amplificatorul integrat, acesta avand o prestatie buna inclusiv cu Beyerdynamic DT880 Pro. Pe acestea din urma singurul punct in minus a fost o usoara sibilanta, inexsitenta pe amplificatoare scumpe cum ar fi Woo Audio WA6SE sau Meier Corda Prehead. Totusi discutam de o solutie foarte decenta, implementata pe o placa de sunet care costa impreuna cu castile din pachet mai putin de 250 Euro. Curios sa vad limitele placii in general si a amplificarii de casti in special, am cuplat Sennheiser HD800 la Xense One. Le ascultasem in prealabil pe un DAC/Amp de calitate (Burson HD-160D review aici) si…am avut un mic soc :). Pe aceleasi muzica, dinamica si detaliile au disparut, sunetul a devenit plat si lipsit de vlaga. A fost doar un experiment pentru a intelege potentialul maxim al placii de sunet, in mod evident cine va alege sa-si cumpera o pereche de casti de nivelul SENNHEiSER HD800 se va orienta catre un set-up audio serios.

SUNETUL MULTICANAL:
Iesirile multicanal analogice au fost comparate cu DAC-urile receiverului Harman Kardon 255. Dupa ce am urmarit cateva pasaje dinamice din filme pot spune ca solutia integrata din AVR are un bas mai pronuntat ,in timp ce folosind Xense One sunetul este mai echilibrat. Cei de la HK au preferat sa scoata bas-ul in fata, o decizie de inteles pentru publicul tinta al produsul ui , dar eu prefer solutia propusa de Asus, mai neutra si mai detaliata.

SENNHEISER PC350:
Am comparat timp de mai multe zile PC350 cu HD555 ,preturile de achizitie fiind destul de apropiate. In momentul scoaterii din productie, HD555 se gaseau in magazine cu aproximativ 100 Euro si actualele HD558 (aceleasi driver si layout, un refresh al vechni generatii), sunt la pret comparabil cu PC350.
-castile au un sunet detaliat iar raspunsul in frecventa este liniar. Nu am auzit peak-uri suparatoare pe parcursul testelor.
-soundstage-ul nu este punctul lor forte , am ascultat mai multe inregsitrari de referinta si de exemplu pe “ Vaya Con Dios – Don’t Cry For Louie” artista canta foarte aproape ,in timp ce instrumentele se amesteca pe fundal. Nu exsita o delimitare clara in spatiu a intrumentelor prezente sonor in melodie, acestea se suprapun in momentul in care muzica devine mai complexa, cu mai multe instrumente.
-in testul de tobe de la Usher basul este lung, nu are impactul de la HD555. In acest test diferenta dintre cele doua perechi de casti a fost usor sesizabila, PC350 nu au resprodus bataile tobelor suficient de natural si credibil.
-PC350 se aud semnificativ mai incet decat HD555, la fiecare schimbare de casti trebuia sa modific atat impedanta din driver cat si volumul.
-cand am ascultat voci feminine, am sesizat existenta un ecou in casti, practic cuvintele nu se termina scurt, exista o distorsiune pe frecventele medii. Cunosc suficient de bine cum suna vocea Cesariei Evora cand interpreteaza albumul “Miss Perfumado” pentru a nu realiza rapid aceasta problema. Initial am crezut ca poate din cauza placii de sunet si am mutat castile pe DAC-ul extern RD-25, dar am primit acelasi sunet cu ecou.
PC350 pierd pe linie comparatia cu modelului HD555, nu am nici o urma de indoiala care sunt castile mai bune la capitolul muzica, dar daca luam in considerare ca PC350 este un produs destinat gamerilor si ca ofera o buna izolare fonica,confort si un microfon de calitate, balanta se mai echilibreaza .

PACHETUL XENSE IN FILME si JOCURI:
-in filme, bas-ul a fost livrat in cantitati suficiente iar sunetul detaliat creaza o experienta placuta. Algoritmul de virtualizare Dolby Headphone a functionat bine cu PC350, senzatia tridimensionala fiind credibila. Am urmarit fara probleme un film lung de doua ore si nu am avut nici un fel de senzatie de discomfort, forma si reglajele castilor fiind bine realizate.
-standardul EAX folosit in jocuri este patent al celor de la Creative si din acest motiv, Xense One nu are support hardware pentru acesta. Cu toate acestea Xense One reuseste sa emuleze destul de bine EAX 4.0/5.0 software, nu am sesizat probleme deosebite, este adevarat si sitemul a fost unul destul de bun (Q9550@3.8Ghz).
-in Starcraft nu am avut nici un fel de problema, castile fiind mai mult decat decente pentru a juca un RTS timp indelungat.
-lipsa soundstage-ului din testele de muzica penalizeaza experienta sonora in CounterStrike, pasii adversarilor sau zgomotul focurilor de arma fiind mai greu de localizat decat in cazul unor casti de tip “open sound” cum sunt Audio Technica AD700. De asemenea anumite detalii sonore au lipsit sau au fost acoperite.

CONCLUZII
Dupa mai multe zile de teste nu am reusit sa identific publicul tinta al pachetului Xonar Xense. Pe de o parte discutam despre o placa de sunet “audiofil grade” cu o constructie deosebita si o prestatie incantatoare, fiind una din cele mai complete solutii de pe piata in acest moment ; pe de alta parte avem in discutie o pereche de casti cu microfon destinata iubitorilor de jocuri electronice, cu o prestatie mediocra pentru pretul cerut. Din aceasta perspectiva nu pot considera Xonar Xense un succes, asocierea unei placi de sunet adresata entuziastilor audiofili, cu o pereche de casti adresate gamerilor fiind neinspirata. Sper ca in perioada urmatoare Asus sa vanda placa de sunet Xonar Xense One si ca produs separat, lasand la alegerea clientilor ce pereche de casti doresc sa utilizeze.

PRO:
– sursa de sunet buna
-constructie cu piese de calitate
-versatilitate,conectica variata
– casti cu izolare fonica buna
-microfon flexibil
-constructia castilor robusta

CONTRA:
-placa de sunet nu se poate achizitiona separat
-prestatia castilor mediocra
-castile au impedanta mare si sunt greu de folosit cu alta sursa de laptop/pc

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.