Creative Tehnology este cel mai mare producator de placi de sunet din zona pc-consumer si a dominat cu autoritate piata de profil timp de mai bine de un deceniu. In ultimii ani concurenta s-a inasprit pe acest sergment, companii precum Asus sau Auzentech oferind produse de foarte buna calitate. Pentru a raspunde competitorilor, cei de la Creative au scos pe piata doua modele noi din gama X-Fi: Creative X-FI HD USB si Creative X-FI Titanium HD. Creative X-FI HD USB este o solutie externa, cu conexiune USB si va fi descrisa pe larg in acest articol.

Descriere tehnica:

Noua placa audio externa de la Creative face parte din categoria entry level, dar vine cu multe promisiuni. X-Fi HD este de culoare neagru mat, are dimensiuni compacte, cantareste foarte putin, iar plasticul carcasei este placut la atingere. Este comoda in utilizare si are o multime de setari software (moduri gen gaming, filme sau muzica). DAC-ul stereo folosit este unul de foarte buna calitate si anume AKM AK4396VF, acelasi care se regaseste pe Auzentech X-FI Bravura sau X-FI Prelude. Alimentarea se face doar prin USB, cei 5V fiind de ajuns pentru toate task-urile. Toate aceste caracteristici sunt direct proportionale cu pretul acestei placi si anume, 400 lei.
Specificatiile sunt bune, dar usor exagerate la capitolul SNR (Signal-to-noise ratio).

Specificatii tehnice:

Playback: 24-bit Digital-to-Analog conversion of digital sources in 24-bit with sampling rate of up to 96 kHz without audio monitoring
Recording: 24-bit Analog-to-Digital conversion of analog sources in 24-bit with sampling rates up to 96 kHz without audio monitoring
Signal-to-Noise Ratio: Front Channel Out/Headphone: 114 dB (20kHz Low-pass filter, A-Weighted)
Audio Technology: THX TruStudio Pro
Connectivity: Microphone input (1/4” jack)
Headphone output (1/4″ jack)
Line in / Phono in* (2 x RCA jacks)
Line out (2x RCA jacks)
Optical SPDIF input and output (2 x optical connectors)
Equipped with RIAA EQ (Equalization), which allows recording from a turntable directly without a pre-amp.
Interface: USB 2.0.
Placa este certificata THX.

Conectica este variata, dupa cum urmeaza:
Mini USB – aici se foloseste ca placa audio externa dedicata (DAC) sau ca DAC + amplificator de casti
Optic – DAC pe intrarea digitala
Intrare Line In/Phono In – intrare analogica si de pick up
Line Out – se foloseste iesirea DAC-ului, semnalul este mai curat si nealterat
Optic Out – pentru a fi folosit ca un transport sau ca un convertor USB la Optic
Iesire de casti – 6.5 mm
Iesire de microfon – 6.5mm, amplificata

Testare:
Placa de sunet a fost folosita ca DAC cuplata cu Burson HA-160D (folosit ca amplificator) si ca DAC +Amplificator casti (am cuplat castile direct pe iesirea frontala dedicata) , pentru a realiza cat mai bine potentialul ei.Castile folosite in test au fost Sennheiser HD555 si HD800.
De asemenea, in teste comparative am folosit Xonar DX – o placa de sunet buna pentru sisteme entry, cu un raport calitate pret foarte bun.
Am folosit o mare varietate de muzica, incepand cu cea simfonica, jazz si terminand cu rock si metale.

Sunetul:

X-Fi HD a sunat mai putin detaliat in comparatie cu Xonar DX, sunetul a fost usor mai palid, cu frecventele joase mai accentuate. Bas-ul este mai adanc, dar in acelasi timp pare mai slab definit, nu este la fel de controlat, pare lent si bubuit.

Pe muzica cu percutii, tobe si instrumente care suna ascutit, X-FI a sunat mai relaxat, insa a pierdut din detalii, in timp ce Xonar DX a sunat mai energic, dar mai obositor. Acest lucru este deranjant pe muzica noua, insa placut pe muzica veche, unde inaltele sunt greu de trezit.

La reproducerea frecventelor medii, ambele placi se situeaza la un nivel satisfacator. Vocile sunt bine definite, fara un timbru deosebit, cateodata acestea se amesteca cu restul spectrului de frecvente, lucru de asemenea valabil la ambele modele. Un lucru care mi-a placut mai putin a fost amplasarea mult prea in fata a vocilor, scena fiind autoritar dominata de acestea. Soundstage-ul este aproape inexistent, doar pe inregistrari live facandu-si simtita prezenta.

Datorita inaltelor ragusite si bas-ului mai “boomy”, detaliile par taiate pe alocuri. Unele pasaje mai aglomerate devin greu de ascultat, iar anumite microdetalii dispar. Am simtit prezenta acestor microdetalii in auditii pe placi de sunet mai scumpe, cum ar fi Xonar D2 sau Essensce ST.

Pe inregistrarile Chesky Records sau B&W, pierderea detaliilor nu se simte atat de mult, calitatea deosebita a inregistrariilor compensand lipsa de rezolutie a sursei. Pe muzica obisnuita, nu cea de teste, dispar unele sunete de fundal, lucru care nu se intampla pe placile audio mai avansate.

Pe rock aglomerat, sunetul uneori poate deveni putin aspru si amestecat, insa oricum suna mult mai bine decat orice placa de sunet on-board. Sunetul cu bas mai pronuntat este placut pe genuri de muzica mai noi, cum ar fi muzica electronica, iar rock-ul suna plin si placut. Sunetul are o tenta neagresiva, ceea ce inseamna ca, dupa ore de ascultat muzica, urechile nu obosesc, acesta fiind un plus mentionat in carnetul meu.
Partea software este intuitiva, usor de folosit, se pot activa diferite efecte preinstalate, se poate folosi EQ-ul dedicat, driverele ASIO dedicate fiind si ele o surpriza placuta. In aceste conditii sunetul nu este alterat de catre sistemul de operare sau de catre transport. Setarile pentru filme sau jocuri sunt usor de utilizat si isi fac treaba foarte bine.

Amplificarea de casti este mediocra, asadar sa nu va ganditi sa folositi casti cu impedanta mare. Recomand casti cu impedanta de pana la 50-70 de Ohmi, cum ar fi Sennheiser HD558 sau Audio Technica AD700. Castile mai pretentioase decat cele mentionate cer o amplificare dedicata.

Concluzii:
X-Fi HD este o placa de sunet interesanta, ce se datoreaza mai mult numarului de conexiuni, caracteristicilor si a portabilitatii. Partea software este bine pusa la punct si usor de folosit. In ceea ce priveste partea audio, X-Fi HD este buna pe bas si slaba pe inalte, mediile fiind intre acestea doua. Este o placa entry-level, destinata pasionatilor de sunet, incepatori sau utilizatorilor de laptop. Daca nu aveti prea multe pretentii, dar doriti un up-grade al placii on-board, atunci placa audio Creative X-Fi HD este o alegere buna. De asemenea, raportul calitate/pret este unul echilibrat si anume, primim atat cat investim :).
Nu o recomand ca sursa de sunet intr-un sistem stereo dedicat sau pentru casti scumpe.

Pro:
– Raport pret/calitate bun
– Functionalitate ridicata intr-o singura cutie
– Software bine pus la punct, setari pentru orice divertisment multimedia
– Alimentarea prin USB o face un companion bun la drum, cuplata la un laptop
Contra:
– Mediocra din punct de vedere sonor, nu se recomanda doar pentru muzica
– Detaliile ascunse, inaltele prea sterse, bas bubuit
– Calitatea constructiei mediocra, plastic subtire, “prinde” usor zgomot electromagnetic.

26 COMENTARII

  1. Felicitari autorului pentru review. Pe partea sound-ului, este clar ca putine lucruri in plus mai pot fi spuse. Daca, insa, imi permiteti o critica constructiva, iata cateva puncte pe care as dori sa le mentionez:
    1.1) Desi partea de sound este foarte bine prezentata lipsesc cu desavarsire referiri cu privire la celalalt aspect al acestei surse, respectiv comportamentul in filme si jocuri. Nu mi-e foarte clar daca placa se adreseaza exclusiv audiofililor astfel incat punctul contra referitor la „nu se recomanda doar pentru ascultat muzica” este oarecum lipsit de sens. Daca gresesc aici, atunci trebuie macar lamurit targetul acestei placi.
    1.2) Creative se lauda ca placile lor sunt cele mai potrivite pentru gaming, o evaluare a acestor afirmatii ar fi fost extrem de utila pentru eventualul cumparator. Asta, deoarece nu cunosc in ce masura aceasta placa face fata (daca face) cerintelor de gaming actuale. De asemenea, un comparativ cu alte placi Creative sau d.ex. Asus in aceasta privinta ar fi fost util.
    2) Placa nu prezinta iesire nativa 5.1 ceea ce poate fi o problema pentru ‘gaming’ sau filme.
    3) Intrarile de inregistrare, de asemenea, reprezinta un punct forte al placii, punct ce nu a fost atins de review.
    4) Lipseste cu desavrasire comparativul cu o placa similara, adica o placa de sunet USB extern (in minte in vine ASUS U1 sau ceva de genul). Este foarte binevenita comparatia cu un ASUS Xonar intern, insa mult mai relevanta ar fi fost comparatia cu alte placi externe USB, cu care aceasta placa intra in concurenta directa. Ar avea, de asemenea, mult mai multa relevanta pentru un potential cumparator
    5) Prezentarea mai larga a software-ului cu care vine placa, eventual cateva sugestii ar fi de asemenea foarte utile, mai ales ca firma Creative insasi pune mare insemn pe ele.
    6) Trebuie explicititat de ce este entry-level, avand in vedere ca pretul este destul de piperat, chiar intre placile Creative. Entry level fata de cine? Cititorul trebuie sa inteleaga acest aspect. Daca ea este entry level, atunci cine este mainstream si cine este in segmentul high. Este vorba de placi de sunet in general sau doar de externe?
    Numai bine

  2. Noi am testat aceasta placa de sunet ca pe o solutie audiofila entry-level. Nu sunt gamer, deci nu am testat in jocuri, fapt ce se observa in absolut toate articolele mele. M-am concentrat doar asupra sunetului.
    Nu am avut posibilitati tehnice sa testatam intrarile de inregistrare pentru ca nu avem microfoane.
    Am comparat placa Creative cu Xonar DX, placa la aproape acelasi nivel de pret. Din pacate nu am avut la indema alte placi externe, daca as fi avut aceasta posibilitate, cu sigurtanta faceam o comparatie. Nu putem avea orice placa audio externa pe care o dorim, resursele sunt mereu limitate; comparam cu ce avem.
    Este entry level casi nivel de pret, fiind ieftina pentru o placa de sunet externa cu pretentii. Folosim cabluri coaxiale sau de alimentare ce sunt mai scumpe decat acest X-Fi. 400 ron nu este un pret mare, daca dorim sa ascultam muzica de calitate.
    In masura in care timpul ne va permite si daca voi mai avea la dispozitie placa (eu sau Savu) vom testa si lucrurile dorite de tine.

    Multumim de sugestii.

  3. Salut. In primul rand ma bucur foarte mult ca ai facut acest site. Mult succes in continuare cu el. Eu deja te am la feed-uri.

    Poti sa imi recomanzi o placa de sunet mai buna decat Creative X-FI HD pentru castile mele Senn HD598?

    Multumesc

  4. Bugetul ar fi 400-600 Ron. Externa neaprat ca am laptop.
    Pentru improvement-uri majore as mai putea scapa 100-200 de ron in plus.

    Multumesc mult!

  5. Salut, multumesc pentru raspuns. Pare interesanta recomandarea ta dar depaseste chiar si bugetul extra-extins de mine. In plus nici pe Amazon nu o gasesc.
    Mai aveti si alte recomandari ceva mai accesibile?

    Multumesc,
    V.

  6. Salut.Este in buget acum. Insa ramane cealalta problema. Ai idee de unde as putea sa il iau? In RO nu cred ca il gasesc pe undeva. nu :)?

    Am pe cineva acum in America si speram sa fie pe amazon produsul pentru ca l-as fi luat tmai ieftin.

    Thx again.

    PS:Ar trebui sa faceti si un mini-forum sau ceva de genu pentru discutii de genu. Cred ca asa ar beneficia mai multi de sfaturile care le dati.

  7. Se cumpara direct de pe site-ul lor oficial prin PayPal, sau de pe Ebay, pe site in sectiunea „Store”. In ambele cazuri transportul este gratuit.
    La forum inca ne gandim, multumim pentru sugestii 😉

  8. Eu am un X-fi Titanium HD din totdeauna am fost fan Creative infine, ptr mine asta e placa suprema si din cate m-am informat e peste Xonar Essence. Am ascultat si X-fi HD usb nu se apropie deloc cu ce am eu dar nici nu as putea spune ca e aruncat in comparatie cu alte modele de la alte marci

  9. Detin si eu o astfel de placa audio si un sistem microlab 2.0 – solo 7c.As dori sa va intreb daca un amplificator separat se merita pentru astfel de boxe (tin sa precizez ca as dori sa achizitionez unul sh, fiind dispus la o investitie maxima de 500 RON).Muzica pe care o ascult este in format flac – 192 Kh / 24 bit (credeti ca la aceste boxe impreuna cu un eventual amplificator se simte diferenta fata de 44.1Khz / 16 bit). Multumesc.

  10. Salut Shtruckk. Nu am ascultat Microlab Solo 7 dar din cate stiu eu sunt boxe active, au amplificarea integrata. Eu as incerca un pas mai sus, sa cumpar un amplificator standalone si o pereche de boxe SH ceva mai bune decat solo7 pentru a-l pune in valoare.

  11. Multumesc pentru raspuns.Am gasit la cineva un amplificator sh denon pma 560.Am citit cateva review-uri bune despre acest aparat, daca imi puteti spune si d-voastra o parere.Tin sa precizez ca sunt la inceput in acest domeniu si de aceea doresc o opinie cat mai avizata.
    O zi placuta.

  12. Aveti idee unde gasesc o placa de sunet externa, cu iesiri pe 5.1 canale care sa sune mai bine decat o solutie on-board, ma intereseaza mai mult pentru filme si jocuri de pe laptop.

  13. Buna ziua, un rev. foarte bun. Va multumesc pentru informatii. avand in vedere ca nu sunt deloc cunoscator al marcilor si producatorilor de echipamente pentru redarea sunetului, indraznesc sa va cer, daca puteti sa imi recomandati o placa de sunet buna (eventual externa). Sistemul audio (boxele) folosite de mine sunt Logitech Z906. Va multumesc anticipat!

    • Salut Victor. Iti recomand o placa de sunet interna de la Asus. Un Xonar Dx sau mai bun in funtie de ce te tine buzunarul. Ca idee Logitech-ul respectiv nu merita investitia intr-o placa de sunet dedicata, este suficienta intrarea lui digitala.

  14. Multumesc mult pentru raspunsul foarte prompt. eu ma gandisem sa iau o placa externa gen Creative X-FI Surround PRO 5.1, USB sau Placa de sunet Creative Sound Blaster X-Fi HD, ma gandesc poate il pot folosi pe viitor si cu un laptop sau alta solutie portabila. Ce parere ai?

  15. Salutare 🙂 poate ma poate ajuta cineva sa aleg intre dac magic 100 si v 90 dac. V 90 e putin mai scump, am sa le folosesc cu un yamaha a-s500. Sau o alta sugestie in aceasi categorie de pret. Va multumesc!

  16. Salutare, stiu ca e cam tarziu 🙂 dar acum am dat peste aceasta placa audio si am o intrebare: daca intru cu semnal analog in ea si ies pe digital, voi avea ceva delay din cauza conversiei? mersi

  17. Buna.
    Am o intrebare despre acest produs: pe conectorii RCA „LineIn / PhonoIn” se poate conecta al doilea computer/laptop?
    Va multumesc anticipat 🙂

    • Pe intrarea Line in/PHono in se poate conecta orice sursa analogica. Teoretic poti sa conectezi un computer din placa lui de sunet cu un cablu jack la 2xRCA. De ce ai vrea sa faci chestia asta este mai greu de explicat insa 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.