Orice produs nou al celor de la AD Labs imi starneste curiozitatea  din doua motive. Primul se refera la raportul calitate/pret  foarte bun, pe care l-au dovedit de-a lungul timpului produsele marcii si, cel de-al doilea,  faptul ca sunt 100% proiectate si fabricate de o firma romaneasca. Momentan este singura la acest nivel si sper ca reusitele lor sa mai inspire si pe altii.

DESCRIEREA PRODUSULUI:
RD26 este produs de AD Labs, o divizie care apartine de Rockna Audio. Acestia sunt responsabili si de  ultraperformantul DAC Wavequest, unul dintre cele mai avansate convertoare digital-to analog din lume, din punct de vedere  tehnologic. RD26 se adreseaza unui alt segment de piata, pretul propus fiind cuprins intre 449 si 599 Euro, in functie de varianta dorita de client. Cele trei versiuni  disponibile sunt RD26/b (basic) cu intrari SP/DIF si AES/EBU (449 E), RD26/u – versiunea basic +intrare usb asincrona 192k/24bit (pe fir) (499 E) si RD26/w (wireless) care este versiunea basic cu wireless usb (599 E). La toate aceste variante se poate comanda optional telecomanda (44 E). Astazi voi testa cea mai scumpa si totodata, cea mai interesanta varianta dintre cele trei,  RD26 Wireless.


La exterior DAC-ul este elegant si frumos finisat. Carcasa lui RD26 este de culoare neagra, fiind construita din aluminiu anodizat, ceea ce ii confera acestuia un aspect placut, high-tech. Panelul frontal este echipat cu display, iar carcasa are si rol de protectie impotriva interferentelor electromagnetice. Schimbarea iesirilor sau intrarilor poate fi facuta cu ajutorul butoanelor de pe panelului din fata sau din telecomanda, in cazul in care optati pentru aceasta. De altfel, va recomand aceasta optiune, partea frontala pe care se afla butoanele este dintr-un  material  lucios, fiind astfel un adevarat magnet pentru amprente.

La interior lucrurile stau foarte bine, nu am vazut un DAC la acest nivel de pret, „blindat” cu atatea componente de calitate.  Alimentarea este eminamente liniara, cu doua transformatoare separate pentru sectiunile analog si digital, cu un banc de filtrare  de peste 40.000 uF  – aproape cat al unui amplificator de putere.  Sectiunea analogica este alimentata dupa  o schema proprietara AD LABS, care ofera,  pe langa un nivel de zgomot propriu foarte redus si o rejectie  foarte buna a interferentelor  de frecventa ridicata. De altfel, tot convertorul este presarat cu stabilizari aproape pentru fiecare circuit – ceea ce denota o grija deosebita pentru eliminarea zgomotului.  Pe partea de digital audio am observat un ”mariaj” intre circuitul de receptie, upsamplig asincron SRC4392 (TI) si circuitul de conversie WM8741 de la Wolfson.  Buffer-ele de iesire care amplifica si castile sunt TPA6120  de la Texas Instruments.  Toate circuitele par sa fie alese cu performante de top in domeniul lor.  Layout-ul general al placii din RD26 este foarte ingrijit si se observa preocuparea pentru trasee cat mai scurte intre componentele critice.

RD26 este unul dintre cele mai versatile DAC-uri pe care am avut ocazia sa le testez.  Exista  modul USB wireless performant,  capabil sa transmita rezolutii de pana la 48 KHz/24 bit, iesire de casti amplificata, iesiri stereo RCA si balansate (XLR) si imputuri digitale (coaxial si AES/EBU).

Fiind foarte interesat de calitatea transmisiei wireless, am testat intensiv aceasta optiune, rezultatele fiind foarte bune.  Semnalul nu  a avut nici un fel de cadere sau interferenta, nici macar atunci cand am pus sursa semnalului in alta camera si practic undele treceau prin perete.  Am comparat, de asemenea, calitatea audio provenita dintr-un transport coaxial cu varianta wireless, folosind muzica in format lossless(16k/44.1bit). Nu am sesizat nici o diferenta in cadrul acestei comparatii, dovada certa ca modulul wireless isi face treaba foarte bine, fara pierderi de calitate. DAC-ul mai are in componenta si  control de volum, phase invert, channel switch si cinci filtre disponibile la doar o apasare de buton.  Sunt disponibile filtre linear phase, minimum phase si apodising.  De altfel, RD26 poate fi cuplat direct la un amplificator de putere, in cazul in care este necesar.

Descrierea filtrelor, precum si modul de operare complet se regasesc in manualul de utilizare disponibil la download pe site-ul AD LABS.

TESTAREA:

Muzica ascultata:
-Antonio Vivaldi – The Four Seasons
-Beethoven – The 5th Symphony
-Ultimate Demostration Disk  – Chesky Records
-Goran Bregovic – Ederlezi
-Jean Michel Jarre  –  AERO
-Pink Martini – Sympathique
-Celine Dion-Best Ballads
-Francis Goya – Greatest Hits 2CD – 2009
-Dire Straits 1985-Brothers in Arms
-B&W-Demo Disc
Echipamente de testare:
-amplificatoare stereo: Creek Destiny , Anthem 225i, Naim 5i, NAD BEE375
-boxe: Dynaudio Confidence, Dynaudio Contour, Elac FS189, Wharfedale Evo2-10
-transport: USB wireless module si AD Labs Mars
-cabluri interconect: Eagle Cable MC90 si Chord Crimson
-casti Sennheiser HD555 si HD800
-amplificator de casti: Burson HA160d
-cabluri de boxe: Eagle Cable Calypso si Groneberg

SUNETUL:
Iata-ne ajunsi si la cel mai important criteriu de evaluare a unui DAC – prestatia sa din punct de vedere sonor. Nici la acest capitol RD26 nu m-a dezamagit nici un moment.

Sunetul lui RD26 este foarte detaliat, muzica clasica fiind o adevarata placere.  Atat in Simfonia a 5-a de Beethoven, cat si in Cele patru anotimpuri a lui Antonio Vivaldi se simte „sunetul lemnului” din care sunt manufacturate instrumentele. Vioara sau pianul suna natural, iar cu un pic de autosugestie poti sa inchizi ochii si sa-ti imaginezi artistii in fata ta pe scena. Modul de redare al frecventele inalte este unul din punctele forte,  combinatia dintre ritmul viorilor imaginate de Vivaldi si rezolutia tweeterelor Esotar2 fiind o combinatie entuziasmanta si totodata coplesitoare.

Soundstage-ul este larg, bine definit, instumentele sunt corect proiectate, atat pe latime, cat si in adancime,  cu mult aer intre ele.  Background-ul este negru ” ca noaptea ” , iar in momentele de liniste totala nu se aude nici un fel de hiss sau zgomot de fond.

Extensia in zona frecventelor joase este cea mai buna auzita de mine, la acest nivel de pret. Bas-ul are „punch”, insa  este scurt si precis. Tobele din Ataraxia – Parti de mal suna foarte realist, ritmul fiind entuziasmant. Este un bas scurt si adanc, care pune la grea incercare tot lantul audio, de la DAC, continuand cu amplificarea si terminand cu incintele acustice. Nu am ce sa-i reprosez lui RD26, plusul de rezolutie adus, fata de alte surse, se traduce intr-o prestatie mai realista si mai dinamica a sunetului.

Spre deosebire de DAC-urile bazate pe chip-uri BurrBrown (PCM1792,1794), RD26 (Wolfson WM8741) suna mai rece  si totodata mai rezolut. Este analitic si neiertator cu imperfectiunile inregistrarilor, dar extrem de precis si placut cu piesele” trase” bine.  Un lucru care m-a incantat a fost sunetul lipsit de sibilanta, pe tot parcursul testului, un aspect  important pentru mine.

Frecventele medii sunt bine reproduse, dar usor lipsite de caldura. Nu exista savoarea specifica unui dac cu lampi, cum este  MHDT Havana  si nici coloratura „analogica”, ca in cazul DAC-ului Simaudio MOON 300D. As fi preferat o abordare mai romantica a frecventelor medii, cu un timbru mai dulce si mai bland. De exemplu, vocea  lui Celine Dione  sau cea a Cesariei Evora suna amplu, bine definita si perfect focusata in cadrul scenei, dar lipseste acea emotie simtita cu alte ocazii. Cred ca, un amplificator cu lampi sau niste boxe cu sunet mai inchis ar fi o sinergie buna cu noul produs AD Labs.

Pe unul din albumele mele preferate – Dire Straits 1985-Brothers in Arms -se pot observa foarte bine microdetaliile; albumul fiind exceptional de bine inregistrat. Tot pe acest album am observat cu atentie dinamica instrumentelor,  sunetele din fundal sunt foarte usor de auzit, chiar si de o ureche mai putin antrenata.  Instumentele din jurul solistului  sunt bine determinate si nu se suprapun in  niciun moment.

Stereoplay – The Pink Panther Theme, piesa pe care o cunosc foarte bine, are un sunet foarte delicat de triunghi pe fundal. Cu RD26 acel triunghi a sunat delicat si placut, fiind prezent discret, fara a iesi in evidenta.  DAC-ul AD Labs mi-a placut in toate situatiile care implica instrumente ca,  vioara, cinelul sau trompeta, avand o prestatie  buna in toate cazurile.

Precizia „chirurgicala” a boxelor Dynaudio Confidence C1 si a castilor Sennheiser HD800 m-au ajutat mult in aprecierea acestor detalii. Pe echipamente mai putin rezolute, ca  boxele Wharfedale Evo2-10 sau castile Sennheiser HD555, detaliie descrise sunt mai estompate.

Iesirea amplificata de casti isi face cu brio datoria, fara a avea insa pretentia ca inlocuieste o solutie dedicata.  Am ascultat, cu rezultate bune, atat Sennheiser HD555, cat si Beyerdynamic DT880 (250ohmi). Cu ajutorul ambelor modele sunetul a fost placut, nu am avut nici un fel de pierdere de dinamica, iar detaliile au fost toate la locul lor, asa cum le stiam din testul cu boxe.  Amplificarea de casti integrata si-a aratat limitele in testul cu pretentioasele Sennheiser HD800 (300 ohmi), unde am resimtit clar o pierdere de viteza si ritm, mai ales in pasajele aglomerate. De altfel, HD800 sunt recunoscute ca fiind niste casti greu de „pilotat”, asadar va recomand sa optati pentru un amplificator dedicat, in cazul in care va doriti un model de aceasta anvergura.

CONCLUZII:
AD Labs RD26 este un convertor cu un raport pret/calitate exceptional.  Prestatia sonora solida, constructia ingrijita – folosind componente de calitate si versatilitatea deosebita fac din RD26, in toate cele trei variante ale sale, un best-buy al segmentului de pret 400-600 Euro. Il recomand in special iubitorilor de muzica rock, electronica sau clasica.

PRO:
-calitatea constructiei la cel mai inalt nivel
-foarte versatil si usor de folosit
-conectica wireless si telecomanda (optional)
-sunet foarte detaliat
-bas scurt si rapid, inalte rezolute si bine definite

CONTRA:
-nu are intrare optica
-sunet  rece  in zona frecventelor medii
-partea frontala glossy – un magnet pentru amprente

AD Labs RD26 DAC poate fi comandat de pe www.musicaltech.ro

31 COMENTARII

  1. Salut. Ai testat cumva iesirile RCA vs. XLR? Nu am vazut sa fi mentionat pe ce iesiri ai facut testele. Oricum, e un review util. Merci!

  2. Salut Razvan. Nu am facut teste amanuntite pe iesirile XLR dintr-un motiv foarte simplu. Vreau sa fac acest test in viitorul foarte apropiat pe un sistem foarte scump (peste 50k Euro) si foarte rezolut, in ideea de a recomanda si un cablu balansat cu maching bun la RD26 (la pret decent, in concordanta cu DAC-ul). Dupa acest test voi veni cu niste completari mai „de finete” sa zic asa 🙂

  3. Salut Mihai. La capitolul sunet sunt usor diferite, PD-1 suna mai rotund si mai placut pe voci in timp ce RD-26 este mai analitic si mai bun pe muzica electronica, rock etc. Asa le-am perceput eu asa in mare. Nu am facut o comparatie fata in fata ca sa dau un verdict mai clar.

    PS: PD1 este de aproximativ 3x mai scump…la capitolul calitate/pret sigur RD26 iese castigator.

  4. Salut.Iti multumesc pentru raspuns.Da, este de 3 ori mai ieftin si pare o varianta ideala pret/calitate care beneficiaza de Wifi.Ma intereseaza in deosebi aceasta functie.Momentan ascult un TDA1541A bine implememntat, foarte muzical, insa zic eu, mai putin analitic.Nu stiu sa fie pe piata o alta varianta inafara de cele 2 care sa aiba modul Wifi si un pret cat de cat acceptabil.

  5. Buna. As vrea sa va intreb daca stiti de ce pe wireless, cu win 7, apar probleme de genul sa cada muzica pentru un moment si apoi isi revine ? Care poate fi problema ?

  6. Salut Marius. Nu stiu sa-ti spun exact, eu cat am folosit wireless nu am avut probleme. Este posibil sa interfereze ceva pe aceeasi frecventa, din pacate wireless nu este infailibil indiferent cat de bine este facut.

  7. Salut.De aproximativ o luna ma bucur de un rd26 Wireless.
    Concluzii: este scurt pe bas, mai dinamic si mult mai analitic pe voce in comparatie cu TDA1541A.Am pierdut putin din naturalete dar am castigat un sunet detaliat.Recomand acest Dac, insa atentie cu sistemul in care-l integrati…fara un echilibru bine definit se risca un sunet greu de catalogat!

  8. Salut , se pare ca acele intreruperi de care vorbeste Marius , se datoreaza faptului ca Dac-ul (wireless) interfereaza cu mouse-ul , cel putin in cazul meu asta a fost cauza (logitech nano) cautand in brosura mouse-ului am descoperit ca functioneaza in aceasi frecventa cu cea dac-ului , de aici si acele mici agatari ale sunetului , in momentul in care am schimbat mouseul totul a fost ok , dac-ul intradevar are un sunet incredibil de detaliat .

  9. In ipotetica idee ca as deveni gata sa scot mai multi bani decit sanaattea mea mintala imi dicteaza, cam care este un minimum de echipament care trebuie pus in aval de acest DAC (adica amplificator, boxe, preamp cu monitoare, etc.) ca sa ajungem la un sistem rezonabil? Imi puteti da citeva exemple ?
    Din nou, cu multumiri anticipate pentru raspunsurile primite.

  10. @Martin Ursulescu
    Pai eu de exemplu folosesc acest DAC in sistemul meu de zi cu zi. Folosesc un CD-player Creek Evolution pe post de transport, RD26 ca dac, aplificator Creek Destiny si boxe Dynaudio Focus 160.

    Cam asa merita pus in valoare, merge si cu un setup mai ieftin fara probleme.

  11. @Al
    1. nu le-am comparat direct dar nu cred ca sunt diferente notabile. Din cate stiu eu conexiunea USB din RD26 este identica cu cea din Mars. Personal as opta pentru varianta cu USB.

    2. RD26 mi-a placut mai mult ca Essence One, are o clasa in plus peste acesta.

  12. Salut, am o nelamurire in legatura cu dac-ul si cu iesirea XLR, daca aceasta este pur si simplu legata de iesirea RCA sau este balansata cu adevarat ?

  13. Salut, ma intereseaza dac-ul asta pentru un amplificator pe lampi + HD700. Sper sa fie o combinatie buna. Volumul functioneaza daca il folosesc doar pe post de dac sau va fi la maxim?

  14. Salut,

    am citit cu interes review-ul si ma bucur ca am avut ocazia sa descopar site-ul vostru. La final insa mi-au venit in minte cateva intrebari si poate gasim si raspunsuri pt ele:

    – cu ce casti s-ar potrivi mai bine sunetul acestui dac? (>150$) A mai avertizat cineva anterior legat de acest aspect si trag concluzia ca nu prea se pupa cu sunetul specific AKG. K550 se inscriu si ele in aceasta categorie?

    -cum se compara cu Dragonfly sau Meridian Explorer ?

    Numai bine!

    • Salut.

      Din cunostintele noastre acest aparat nu se mai fabrica in acest moment. Era un dac mai bun decat Dragonfly sau Explorer, acesta este un dac de dimensiuni mari cu alimentare separata etc. Acelea sunt niste convertoare exclusive pe USB care puncteaza la capitolul portabilitate si versatilitate.

  15. Va salut! Ati putea va rog sa imi dati un sfat? Detin acest dac de ceva timp si sunt oarecum multumit de el. Sistemul meu este compus din Transport Denon dvd 2910, amp rokasan kandy 1 mk3 sau cyrus two, boxe opera seconda. M-ar tenta un upgrade catre un rega apollo. Ce parre aveti, ar suna mai bine rega decat acest dac? Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.