For English version click here.

Lumea placilor de sunet destinate PC-urilor, dominata cu autoritate de Creative pana in acel moment, era bulversata in urma cu patru ani de cei de la Asus. Lansarea seriei Xonar, cu ale sale modele de varf D2/PM si Essence ST/STX, aduceau pc-ul pe un teritoriu destinat audiofililor. Pana in acel moment, singurele alternative viabile au constat doar in Cd-playere scumpe sau DAC-uri externe. Daca D2/PM era o placa de sunet dedicata sistemelor PC-multimedia, Essence viza segmentul entuziastilor audiofili, oferind iesiri RCA stereo, amplificator de casti integrat, op-amp-uri pe sokets si DAC-chip-uri high-end de la BurrBrown. Essence ST/STX a ramas, pana in acest moment, referinta segmentului, avand un succes deosebit printre pasionatii auditiilor de calitate.

Cu aceste produse, cei de la Asus au ajuns foarte aproape de limitele unor placi de sunet interne si, din acest motiv, urmatorul pas se numeste Asus Essence One. Acesta este un DAC extern in toata regula, construit cu simt de raspundere, respectand toate principiile audiofile.

DESCRIEREA:

Xonar Essence One se prezinta foarte bine fizic, cutia este realizata integral din aluminiu, lasand impresia de lucru bine facut, impresie la care contribuie si greutatea respectabila a DAC-ului. Design-ul carcasei este dominat de “tigrul Qing” un simbol vechi de 4000 de ani, care in legendele chinezesti reprezinta aspiratia necontenita a omului catre esenta sunetului. Pe panoul frontal avem butonul de power, iluminat in albastru de jur-imprejur atunci cand este pornit, functia de up sampling, care dupa spusele producatorului realizeaza “8x Symmetrical Upsampling”, apoi un selector de sursa cu optiunile coaxial, optical, USB si chiar un buton de “mute”, regasit destul de rar pe un DAC. Mai departe, avem 2 potentiometre de volum, unul pentru boxe si celalalt pentru casti, o serie de LED-uri care indica bitrate-ul primit de DAC si, in final, iesirea dedicata castilor. In fiecare cutie exista un pliant in care apar masuratorile de laborator pentru exemplarul Essence One respectiv. Arata izbitor de asemanator cu o felicitare si poata denumirea de „Audio precision test report”.

Pe spate, lucrurile arata cel putin la fel de bine, conectica fiind cvasi-completa: iesiri analogice RCA nebalansate, iesiri AES/EBU balansate prin conector XLR cu 3 pini, intrari S/PDIF tip RCA si optica plus intrarea USB tip asincron. Toti conectorii sunt bineinteles auriti, atat pe fata, cat si pe spate, cu exceptia celor de alimentare; o veste buna o reprezinta si prezenta conectorului IEC standard folosit pentru alimentarea de la priza, conector care va permite viitorilor proprietari sa experimenteze personal pe tema controversatului subiect numit cabluri de alimentare si efectul lor asupra sunetului

La interior, DAC-ul lasa impresia ca face parte din cu totul alta clasa de pret, nicidecum entry-level; avem un transformator toroidal absolut impresionant, daca avem in vedere ca vorbim despre un dispozitiv care nu consuma foarte mult, un etaj de alimentare construit cu tranzistori si un numar impresionant de opamp-uri si condensatori de calitate. Opamp-urile sunt montate pe soket-uri, fiind posibila schimbarea lor cu usurinta, in functie de gusturi si posibilitati. Fara sa pretind ca inteleg perfect schema folosita de Asus – nu sunt electronist – voi trece la enumerarea unor elemente identificate de catre mine; date cu ajutorul carora un electronist pasionat de audio isi va face probabil o impresie mai clara despre Essence One…

Alimentare:

– Transformator toroidal, output +5V 0.9A, +12V 0.7A, -12V 0.7A
– 1x PM06AVE3 LM2940CT -5.0 P+ (National Semiconductor Voltage Regulator)
– 2x JM13ABE3 LM2990T -12 P+ (National Semiconductor Voltage Regulator)
– condensatori fara brand inscriptionat, probabil OEM pentru Asus.

Digital:

– DSP: Analog Devices ADSP-21261 (150MHz SIMD SHARC Core, 900MFLOPS)
– USB: C-Media CM6631 (asynchronous USB up to 24bit/192khz)
– S/PDIF: AKM AK4113VF (cel mai performant transmitator AES/EBU din oferta AKM)
– DAC: 2x BurrBrown PCM1795 (32bit/192khz, 123db SNR) folositi in mono mode, cate unul pentru fiecare canal, pentru cresterea SNR-ului. Aceste dac-chip-uri le regasim, de exemplu, la varful de gama al receiverelor Onkyo, modelul Tx-NR5008.

Analog boxe:

– 3x JR12ACE3 LM 4562NA (National Semiconductor OPAMP)
– 6x 13AE08W NE 5532P (Texas Instruments OPAMP)
– condensatori WIMA si Nichicon.

Analog casti:

– 2x EM13ABE3 LME 49600 TS (National Semiconductor High Current Audio Buffer)
– 2x JR06ABE3 LME 49720NA  (National Semiconductor OPAMP)
– condensatori WIMA si Nichicon.

Potentiometrele de volum sunt produse de celebra firma Alps, produsele acestora regasindu-se in constructia unor amplificatoare stereo scumpe.

TESTAREA:

Am testat la Essence One iesirea de casti si iesirile stereo RCA si XLR. Pentru o imagine cat mai buna asupra potentialului DAC-ului, am folosit echipamente de top, dupa cum urmeaza:

-boxe Dynaudio Contour S1.4 si Elac BS184
-amplificatoare stereo Anthem 225i si Creek Destiny
-casti Sennheiser HD800 si Audez’e LCD-2
-cabluri interconect balansate Nordost Purple Flare
-cabluri interconect RCA Chord Crimson, Eagle Cable MC90, Nordost Purple Flare
-convertor USB-Coaxial Ad Labs Mars
-dac-amp Burson HA-160D


Muzica ascultata:

– Zdob si Zdub-450 de oi
– Eagles – Complete Greatest Hits Disc 1
– Katie.Melua – The.Katie.Melua.Collection.2008
– Film Music of Hans Zimmer – City of Prague Philharmonic Orchestra
– 50 Cent – The Massacre [2005]
– The LINN Collection
– Dire Straits – Love Over Gold
– Chesky Records-Ultimate Demonstration Disc
– Diana Krall – Quiet Nights
– Vivaldi-The Four Seasons (BluRay Audio DTS-HD MA 24/96)
– Sting-Live in Berlin (BluRay DTS-HD MA 24/96)
– WYCLEF JEAN Featuring Refugee Allstars – The Carnival 1997
– Marcus Miller – M2 (2001)
– Armin.Van.Buuren-Universal.Religion-2008
– CD1 JAZZ&CLASSICS (playlist personal)
– CD2 MODERN Music (playlist personal)

SUNETUL IN BOXE:

Fara indoiala, Essence One se adreseaza iubitorilor de bas, asa numitilor „bass-head”. Acestia o vor aprecia cu siguranta, exceland la acest capitol. Mi-a placut calitatea bas-ului, avand amploare, precizie si adancime. Camera de auditia a fost umpluta pana la un nivel foarte ridicat de frecventele joase si am hotarat sa domolesc bookshelf-urile Contour cu niste bureti, introdusi in gaurile de bass-reflex. Rezultatul a fost unul excelent, frecventele joase fiind foarte bune, indiferent ca am ascultat muzica clasica, jazz sau hip-hop. Unul dintre cele mai solicitante teste de bas, chitara lui Marcus Miller din Red Baron sau Power, este absolvit fara nicio problema de Essence One. In sistemele de test, frecventele joase fiind perfect controlate, dinamica si viteza fiind la cote inalte.

Prezentarea scenei mi-a placut in mod deosebit. Soundstage-ul este larg, amplasarea vocilor si a instrumentelor in spatiu este foarte corect transmisa ascultatorului. Piesa “Singin’ In The Rain” in interpretarea celebrilor Pavarotti, Domingo si Carreras are o imagine stereo excelenta, prezentarea scenei fiind foarte precisa – backing-ul vocal feminin in stanga, cel  masculin in dreapta si orchestra  in fata lor, totul petrecandu-se in spatele celor trei tenori.  Pe muzica clasica lucrurile sunt similare, poti distinge cu precizie distanta la care se afla solistul, vioara sau pianul. In momentul in care am folosit cablul balansat Nordost Purple Flare, scena a devenit si mai extinsa. Aceasta a fost singura diferenta notabila intre iesirile RCA nebalansate si iesirile XLR balansate, una deloc de neglijat de iubitorii jazz-ului, muzicii live sau muzicii clasice.

Datorita timpului destul de limitat in care am avut in posesie Essence One, acesta a fost folosit intensiv. Timpanele nu mi-au obosit dupa cateva ore de ascultat muzica neintrerupt, caracterul sonor al dac-ului de la Asus fiind unul cuminte, relaxant, lipsit de sibilanta sau agresivitate. Livreaza sunetul corect, nu incearca sa faca mai mult decat poate, iar rezultaul este un sunet placut, echilibrat si relaxant, potrivit pentru auditiile lungi.

Nivelul detaliilor se afla in media clasei din care face parte. Este superior tuturor placilor de sunet ascultate de catre mine, indiferent ca se numeau Essence ST, Auzentech X-Fi sau Creative X-Fi Titanium, dar usor sub dac-ul RD26 al celor de la Ad Labs. Acesta din urma este mai detaliat si mai precis, sunetul fiind mai transparent, microdetaliile avand o prezenta mai substantiala. Trebuie tinut cont ca, aceste lucruri se estompeaza pe sisteme ieftine, boxele Dynaudio si Elac fiind in general neiertatoare la aceste capitole. Viorile din Vivaldi-The Four Seasons sau triunghiul din Stereoplay – The Pink Panther Theme „urca mai sus” cu Rd26, sunetul „taie” mai fin si mai precis timpanele. Extensia freventelor inalte nu este una de referinta, probabil s-a preferat pastrarea unui caracter mai echilibrat si mai relaxant, in defavoarea unei rezolutii chirurgicale. Este greu de obtinut un sunet foarte rezolut, fara ca aceasta sa devina agresiv.

Reproducerea excelenta a frecventelor medii a avut ca rezultat o auditie prelungita, in care am savurat voci feminine de referinta. Rebecca Pidgeon, Celine Dion, Cesaria Evora sau Diana Krall m-au vrajit inca o data cu talentul si emotia muzicii interpretate. Xonar Essence One suna rotund, frecventele medii fiind bine prezentate in context, imbinandu-se placut si discret cu instrumentele de pe scena. Rezultatul fiind o prezentare cu aroma „live” a inregistrarii. Boxele Elac BS184 au un caracter mai agresiv, cu inalte ascutite si frecventele medii usor dominate de forta bas-ului. Cuplate la amplificatorul Creek Destiny si cu Essence One ca sursa, am avut o surpriza foarte placuta, sinergia celor trei avand ca rezultat un sunet perfect balansat si un plus de muzicalitate.S-a dovedit inca o data ca „matching-ul” componentelor ce alcatuiesc lantul audio este extrem de important in rezultatul final.

Un aspect mai putin placut este conexiunea USB. Practic, dac-ul a fost inutilizabil folosind aceasta conexiune, sunetul fiind plin de distorsiuni, zgomot de fond si pocnituri. Cel mai probabil, vina o poarta driverul USB aflat inca in faza beta, sunetul fiind ireprosabil pe conexiunile digitale Toslink si Coaxial. Am instalat respectivul driver pe patru pc-uri diferite cu acelasi rezultat.

SUNETUL IN CASTI:

La acest test am facut o comparatie directa intre Essence One si Burson HA-160D.

Primul lucru remarcat la Essence One este amplificarea, fara probleme, a castilor cu impedante ridicate. Aparatul nu are un switch de impedanta, insa nu se simte nevoia implementarii unuia. Dac-ul Asus a fost silentios, inclusiv cu Sennheiser IE8, casti foarte sensibile la zgomotul analog si electromagnetic. Aparatul a condus cu autoritate atat IE8, cat si marile HD800 sau Audez’e LCD-2. Pentru LCD-2 am folosit rotita volumului in jur de ora 12 si pentru HD800, ora 11. Aparatul foloseste rotite de volum separate pentru boxe si pentru casti, ambele fiind marca Alps – de calitate ridicata, avand distorsiunea harmonica foarte scazuta si diferenta de canale inaudibila.

Ca si partea de DAC, pot spune ca amplificatorul intern suna cald si intunecat, avand un atac nemaipomenit. Asus are bass-ul ceva mai adanc decat Burson, lovind chiar mai tare, insa pierde usor la partea de control. Cuplat impreuna cu LCD-2, pe unele piese rock, bass-ul mi s-a parut prea mult, lovind tare si coborand pana la cele mai joase octave. Iubitorii de bass cu siguranta il vor aprecia.

Mediile sunt si ele usor accentuate. A fost o mare placere sa ascult aproape o zi, piesele preferate old rock, cat si ceva jazz. Frecventele medii sunt placute si usor data in spate (laid back), prin comparatie „mediile” pe Burson sunt usor mai in fata. Pe Essence One chitarele, viorile si pianul au sunat exceptional, sunetul parca te chema sa mai asculti o piesa, un album in plus. Ajutat de „mediile” bune, DAC/Amp-ul are o prezenta deosebita pe unele piese, datorita lor cat si a imaginii stereo exceptionale am avut senzatia pielii de gaina.

Pe „inalte”, lucrurile stau un pic diferit, acestea sunt date in spate, neaccentuate. Nu lipsesc, dar nici nu se simte extensia extrema. La acest capitol primeste o bila neagra. Inaltele sunt mai putin detaliate, iar extensia aproape inexistenta. Presupun ca, prin folosirea altor amplificatoare operationale (op-amp-uri), sunetul poate fi tunat si inaltele schimbate, in functie de preferinta. Deci, inaltele pot fi ridicate usor sau accentuate cu un cost relativ mic.

Datorita bass-ului si mediior autoritare, cat si inaltelor retinute, sunetul este foarte calm si dulce. Are acel sunet analogic intalnit tot mai rar in componentele facute pe tranzistori. Aparatul mi s-a parut un pic mai melodios decat Burson, insa a pierdut mult pe partea detaliilor, focusarii imaginii si a frecventelor extreme, mai extinse. Personal, mi-a placut mult prestatia sonora a acestui dispozitiv, cu mici exceptii. Pentru o placere pura in auditii, Essence One suna mult peste surorile mai mici XonarEssence STX sau Xonar D2/D2x.

HD800 cu Essence One a fost o combinatie reusita, calmand inaltele si in acelasi timp, adaugand un dram de bas si mai mult suflet prin media armonica.

La volum ridicat, aproape de maxim, am simtit un usor clipping si distorsiune atat cu HD800, cat si cu LCD-2, ceea ce spune ca, amplificarea este mai slaba decat in cazul lui Burson, insa, presupun ca, nimeni nu va face auditii lungi la un volum atat de ridicat.

Essence One are viteza, lovitura si ritmul (PRaT) foarte bine puse la punct. La un moment dat, m-am trezit ca faceam headbang pe soundtrack-ul “Hanna” si pe alte piese rock mai energice. Pentru muzica ritmata, rapida, nu veti avea probleme, il recomand fara rezerve.

CONCLUZII:

Asus au facut un important pas inainte cu Essence One, fiind cu adevarat un produs care se adreseaza segmentului audiofil. Sunetul foarte bun si constructia solida recomanda noul produs Asus ca pe un concurent puternic in segmentul dac-urilor de 400Euro (pret neoficial deocamdata). Consider ca, produsul testat nu a fost la 100% din potential, schimbarea op-amp-urilor si un update de firmware avand posibilitatea sa aduca imbunatatiri considerabile, lucru care s-a mai intamplat in decursul timpului si cu alte placi din seria Xonar.

PRO:
-design placut
-constructie solida, componente de calitate
-bas excelent
-conectica si versatilitate la cel mai inalt nivel
-posibilitati de upgrade
-vocile medii reproduse deosebit
-soundstage larg

CONTRA:
– driver USB imatur
– fara telecomanda
– detalii sonore doar la nivel mediu

Acest articol a fost finalizat cu largul concurs al colegilor mei Sandu si Cosmin, carora le multumesc pe aceasta cale. Vreau sa mai multumesc celor de la Asus Romania, pentru oportunitatea de a testa acest produs in premiera in Romania si a va oferi acest review, primul din lume despre Essence One.

59 COMENTARII

 1. Care ar fi diferenta dintre el si Rockna RD-26 ? Din articol se intelege ca ar fi total opus ca „sound” dac-ului Rockna. Imi plac mult detaliile de la Rockna dar nu-mi place lipsa extensiei la bass cu toate ca e foarte rapid si corect redat dupa parerea mea personala. Ma gandesc serios la un amplificator de casti si as dori sa stiu daca merita din acest punct de vedere cei 300-350E speculati pe diferite site-uri. Oricum, la dotari,look si prestatia sonora foarte buna pentru banii lui ar trebui sa fie o alegere foarte buna pentru cei cu buget redus dar ceva pofta de muzica.

 2. Ai dreptate Marius, Asus e aproape opus lui RD-26. Essence One are mare accent pe bass si medii, precum RD-26 il gasesc mai neutru si ceva mai controlat pe tot spectrul de frecvente, ca volum in casti as spune ca Essence One il are mai ridicat. Nu sunt fan op-amp-uri insa acest aparat chiar mi-a placut, la partea cu amplificarea pe casti am scris eu, si am fost putin socat stiind ca este entry-mid level. Astept si eu info referitor la pret, , nici macar noi inca nu stim cat va fi, la 300 euro imi iau si eu unul ca sistem secundar 🙂

 3. Ooooo..felicitari, de cand astept un review la acest produs ! Imi facea cu ochiul de ceva vreme si devenisem nerabdator. Sa vedem acum cand il vom gasi pe piata si la ce bani….sper sa nu fie o problema 🙂

 4. @Essence este mai cald, mai melodios. Rdac are timbrul dac-urilor bazate pe Wolfson, mai analitic. Sunt doua abordari diferite, verdictul va fi dat de echipamentul folosit si mai ales de gusturile ascultatorului.

 5. Salutare tuturor audiofililor ! Sunt intr-o dilema: mi-am achizitionat de curand o pereche de monitoare Yamaha HS80M. Mentionez ca le-am achizitionat pt a asculta muzica in special. Momentan folosesc o interfata audio pe usb, M-audio Transit. Pot spune ca sunt destul de multumit de calitatea redarii materialului in format lossless. Intrebarea mea este urmatoarea: s-ar merita sa achizitionez o interfata audio pe usb ceva mai performanta, in zona de pret 200-250$ ? Ma orientasem spre E-MU 0204 sau 0404 . Dar un asus xonar essence one , cand se va mai ieftini ? S-ar simti o diferenta sesizabila in redarea materialului audio ?

 6. poate trebuia sa il testezi pe niste monitoare de studio biamplificate cu adevarat neutre cum ar fi:
  jbl 6328, genelec 8260a.

  sau niste boxe liniare adevarate pasive(desi imi mentin parerea ca un crossover pasiv si un amplif pt toata gama de frcvente plus cablurile aferente sunt o pierdere de materiale bani, timp si tehnica inferioara):jbl 4429, revel performa f52, infinity prelude 40.

  amplif: denon pma 2010ae, accuphase integrat clasa a(cel mai ieftin nu conteaza), eventual un rotel rb 1090 la primii 20 30 w in clasa a.
  nu pe dynaudio care nu au nici o treaba cu neutralitatea, sau pe un amplificator creek sau anthem AB cu traf comun si topologie ne-diferentiala(intrarile xlr sunt transformate in cinch in intrarea in circuit deci o pacaleala).

  sau ia-ti un amplif american ATI din seria 2000 cel putin cu circuit complet diferential.

  insa trebuia sa le testezi pe cele de studio cu adevarat neutre.

  daca imi zici ca e plin de bas si cam lipsit de detalii pe ceea ce ai testat tu si aici ma refer la boxe in primul rand nici nu pot sa te cred pt ca nu ai cum sa iti dai seama pe un sistem ca al tau care abereaza de la neutralitate.

  ma astept sa imi stergi comentul dar poate ca asa deschizi putin ochii:)
  numai bine

 7. Salut Paul. Nu sterg nici un comentariu in care limbajul este decent. Fiecare este liber sa-si exprime parerile personale, oricum nu voi putea impaca pe toata lumea.
  Multi scriu ca folosesc echipamente prea scumpe, tu spui sa-mi iau Acchphase in clasa A etc 🙂

 8. salut savu, hmm ma asteptam sa-l stergi.

  pai jbl 6328 care pt mine este o referinta este mult mai ieftin decat combinatia dynaudio anthem sau creek plus cablurile folosite de tine.

  la acuratete si masuratori nici nu se compara.

  am ascultat in Viena

 9. si tot o parere personala: denon din seria pma s10II, III, sa11 ar putea fi cele mai bune amplificatoare realizate vreodata. mmmm in afara ca nu-s cele mai puternice, asta datorita circuitului utilizat si trazistorilor UHC MOS.

  spun asta dupa mult timp cand am fost fan Harman kardon, mark levinson etc, chiar peste accuphase.

  crown seria I(clasa I) ar putea fi alternativa eficienta clasei A dupa muuuult timp de clasa AB,D,A+AB si amplifuri scumpe de-a lungul timpui fara vreo imbunatatire semificativa in materie de electronica.

  clasa T ar putea fi surpriza acestui deceniu, insa sa vedem…

 10. Paul, acest DAC suna basos si cu detalii ascunse cam pe orice boxe sau casti testate, si in acelasi timp a fost comparat si cu alte DAC-uri (RD26, HA-160D). Impresiile noastre raman neschimbate, asa suna el in configuratia STOC. Cu alte op-amp-uri, alte cabluri, etc cu siguranta ca se poate obtine un sunet mai detaliat si mai echilibrat (dupa preferinte).

 11. Darku, s-ar merita sa investesc 200$-250$ intr-o interfata audio pe USB cum ar fi E-MU 0404 / Focusrite Saffire 6 / Focusrite Scarlett 2i2 sau diferenta ar fi insesizabila de la interfata usb pe care o folosesc momentan (M-Audio Transit) ? Mentionez ca nu va fi folosita pentru inregistrari ci doar pentru redare de continut lossless.

 12. OK, deci aceasta este o placa de sunet cu mai multe intrari. Cum o vede calculatorul in afara de portul usb, care ai zis ca nu are driveri maturi ? (EA fiind placa de sunet, deci nu are la ce sa se ataseze la calculator).
  2nd, se poate lega PS3 prin HDMI la ea si tot din ea sa iasa boxele pe rca ? in ecuatia asta poate intra si tv-ul ? pe ce intrari / conectica ?
  sau ofera o idee despre cum pot fi legate: consola, tv & boxe la ea. sau cer prea mult de la placa asta de sunet ? (boxele sunt evident unele 2.0 – SOLO 7c, cu amplificarea lor – boxe standard, active, nu pasive).
  //si incearca sa nu ma trantesti prea tare referitor la boxele mele.

 13. @Cristian
  Nu am avut ocazia sa ascult M-Audio Transit, Focusrite Saffire 6 sau Focusrite Scarlett 2i2, insa am ascultat EMU 0404, placa decenta pentru banii ei, la ea platesti mult si pentru ADC, deci nu pare o investitie corecta daca doar asculti muzica. Xonar Essence ST/STX sau Essence One mi se par peste EMU 0404, cu mult, daca vine vorba de auditii.

  @christian
  Din poze se poate observa ca are 3 intrari digitale: USB, coaxial sau Optic, nu are intrare HDMI.
  PS3-ul o sa il poti conecta prin conexiunea Optica care le au ambele device-uri. Iesirea este pe RCA sau XLR, deci vei putea conecta Solo 7C fara probleme. In acest fel sunetul va fi transportat de catre PS3 si decodat de Essence One si auzit in Solo 7c, sper ca am fost destul de clar 🙂
  Doar prin interfata USB, Dac-ul este vazut ca Asus DAC in playerul audio folosit, pe celelalte in foobar2000 (sau oricare alt player) se poate selecta SPDIF out (optic sau coaxial) iar pe panoul frontal se va aprinde led-ul ce apartine conexiunii selectate din buton. DAC-ul nu stie multicanal, pentru ca este dedicat segmentului audiofil = stereo si fidelitatii sunetului.

 14. multumesc de lamuriri darku.
  mai vreau sa stiu ceva: aceasta placa de sunet este desteapta a.i. atunci cand conectez si castile la ea, stie sa nu mai scoata sunetul pe boxe ? (in configuratia mentionata deja de tine, cu PS3 + Solo 7c deja conectate la Xonar). sau de fiecare data cand vreau sa ascult muzica / film la casti via PS3 tb. sa scot boxele din Xonar ? (ceea ce super sucks).
  in cazul in care tb. facuta miscarea sa scot boxele de fiecare data cand vreau sa ascult la casti, poti sa imi zici daca la un amplificator la care sunt legate boxele (nu astea, ci pasive – nu am, intreb doar) stie sa scoata sunetul doar pe casti si nu pe boxe ?
  si inca ceva: teoretic se poate pune Xonar pe PS3 prin usb si sa se intample cele mentionate de tine ? sau doar in relatie cu PC-ul au loc setarile alea ?
  mi-a venit greu sa ma conving ca muzica buna este stereo, dar acum stiu asta – si deci nu ma deranjeaza ca Xonar este doar stereo.

 15. Felicitari pentru review ! Se pare ca inca nu apare la vanzare nici pe la „case mai mari” gen amazon.co.uk; eu cred ca s-au sesizat in legatura cu „mica problema” pe USB; ma puteti ajuta cu un sfat ? ma intereseaza un DAC cu care sa cant flac-uri din media player-ul meu Dune HD Max sau sa fac sa sune mai bine ce scoate al meu Marantz Cd6003 pe digital out; nu ma intereseaza cantat din PC pe USB, sper numai ca ce scoate player-ul meu pe toslink/coax sa fie OK; din ce am cautat pana acum, am restrans la RD26, Rega DAC; cam care ar fi mai ok din punct de vedere al muzicalitatii ? ma refer aici din punct de vedere al pastrarii intentiei originale a artistilor/inginerilor de sunet, nu alerg dupa enhancement-uri de bass, filtre sau alte nebunii; voi atasa acest dac la un Yamaha A-S500 + Monitor Audio BX2;

  Multumesc anticipat.

 16. Salut.
  La intrebarea ta pe langa REGA (nu am ascultat) si RD26 (foarte bun in opinia mea), ar mai fi si Arcam Rdac. Si acesta este un convertor bun, cu o prestatie cel putin la nivelul sistemului de care amintesti. Alta varianta interesanta ar fi AD Labs RD2SE cu chip-uri BurrBrown, pentru un sunet mai putin analitic dar usor mai relaxat. Este si ceva mai ieftind decat RD26, fiind undeva pe la 300E daca-mi aduc bine aminte.

 17. @savu: Multumesc mult pentru sfaturi; momentan inclin inspre rDac; primul motiv ar fi ca rega ca si pret si calitate este in alta liga decat sistemul meu (amp + cd player) si desi sa zicem ca as putea face un efort pentru el, nu stiu daca sinergia rezultata ar fi pe masura efortului; imi amintesc ca pentru review-ul lui a-s500 ati testat cu rdac si rezultatele au fost cel putin multumitoare…apropo ati testat si cu semnal primit pe optic/coax sau numai pe usb ? ; al doilea motiv ar fi ca in felul asta as putea sa compar sa imi dau seama mai bine ce imi doresc de la un DAC: am deja burr brown in receiver-ul yamaha rx-v467 si Cirrus Logic in marantz cd6003….parca as vrea sa vad ce stie sa faca si un wolfson; ce-i drept sunt putin ingrijorat de cum scoate mediaplayer-ul pe digital out…poate sunt eu paranoic dar e usor sa te lauzi ca ai cel mai tare procesor video al momentului si sa uiti sa implementezi calumea un digital out cum ar face cei de la marantz sa zicem…..

  voi reveni cu feedback despre rezultate 🙂

 18. Am si eu cateva intrebari:
  – comparativ cu un Amp de casti pe lampi gen HiFiMAN 2 sau Little Dot MKIII /MK IV sau Darkvoice cum se compara ca soundstage si claritate?
  – op-ampii aia se pot schimba fara solder?
  – ce op-ampi ar fi disponibili pentru un upgrade?
  – ce casti ar merge cel mai bine cu Essence One: Grado RS-1, Sennheiser 650/800, AKG 702?
  – am ideeea asta nebuna sa imi iau un X-Fi Titanium HD+Asus Essence One+Little Dot MKIV+Sennheiser HD800 – ar merita banii?

 19. Am revenit cu detalii despre Arcam rDAC: initial am testat utilizand output digital (optic- cablu noname din Cora) de la playerul Blu Ray: Sony BDP S-770;

  Configuratia 1: player->[hdmi]->AV receiver Pioneer VSX-820 (DAC BurrBrown)->Magnat Quantum 557
  Configuratia 2: player->[optical digital]->Arcam rDAC->[rca nexus]->AV receiver Pioneer VSX-820 (analog in)->Magnat Quantum 557

  Am avut la dispozitie un audio CD + mp3-uri de cel putin 128 Kb/s; Sunetul e sensibil mai placut in configuratia 2; impresia generala este ca „are mai mult sens”, instrumentele sunt mai detaliate iar bass-ul mai bine tinut sub control;

  Am cules pareri inclusiv de la persoane non-audiofile referitor la diferentele de sunet si concluzia este aceeasi ca mai sus; cu toate astea, pentru non-audiofili e greu de explicat sporul de calitate sonora in raport cu sporul de pret al DAC-ului.

  Pentru Al doilea test am folosit setup-ul meu de-acasa: Media Player HDI Dune Hd Max->[atlas optical/wireworld coax]->rDAC->ampl. Yamaha A-S500->Monitor Audio BX2

  Prima constatare: nu am gasit diferente intre optic si coaxial;
  A doua: comparand configuratia de mai sus cu alta in care in loc de rDAC folosesc amplificatorul cu Marantz CD6003, inclin inspre Marantz: parca CirrusLogic-ul ala CS4398 are „ceva al lui” care in cobinatie cu micul amplificator intern din player face diferenta: mai multe detalii, mai ales pe bass.

  Mie cel putin un lucru imi este clar: rDAC face treaba buna cu muzica FLAC, MP3, etc., dar este pacat sa fie folosit ca „upgrade” pentru un Marantz…fie el si entry level;

  Am gasit ceva interesant de la LessLoss, dar din pacate costa aproape cat un Logan SH: http://www.lessloss.com/dac-2004-mkii-c-69.html

  Auditii placute,
  Costin

 20. Salut Costin. rDac este un DAC entry de calitate. Exista posibilitatea ca CD-ul de care spui sa fie la fel, de calitate. Daca cel de-al doilea este mai potrivit cu set-up-ul tau, clar acesta se va auzi mai bine. In audio pe langa potentialul „sculelor”, mai conteaza si „potrivirea” lor.

 21. A inceput sa apara si in Romania la comanda pe site-uri Essence One la aprox. 1650 RON. Daca nu as fi cumparat deja un Sound Blaster X-Fi Titaium HD si am trimis banii in China pentru un Little Dot MK III as fi cumparat DAC-ul.

 22. Salut Savu, Sandu si Cosmin

  Excelent review-ul, in mod cit se poate de profesional, la obiect si cu echipamente aux. calitative si performante. Tot respectul si pt site-ul vostru, care consider f.bun (echivalent si similar cu http://www.digitalaudioreview.net.au sau http://www.6moons.com zic eu. )
  Am o intrebare: ma gindeam sa-mi cumpar acest DAC de clasa medie aprox. 550$ (eventual inalta daca inbunatesc driverul de usb si eventual inca ceva) pe care sa-l conectez la laptopul numai cu muzica rip-uita flac24bit @ 96-192khz @ 2ch si 6ch sau total alt concept de DAC-player adica un OPPO 95 care are cip Sabre32 ESS9018 @ S/R135dB pe 8ch si poti citi flac-urile sau looseless files de pe un ext.hdd prin usb sau e-sata port, fara nici o pierdere sau flawless. Pretul este aproape dublu 1000$ dar nu conteaza.
  Scopul meu este sa am o alta sursa de muzica de genul cit mai portabil decit ce am acuma.
  Anthem A5, Receiver Denon 4810CI ca si processor, Energy RC70, RC10 ; Paradigm Reffernce Sub si Front.
  Surse de muzica folosesc OPPO83 si HTPC mcubed Classic cu Asus Xonar ST, HDAV 1.3 Deluxe cu bine-nteles tone de flac de 24bit de rock, jazz si clasica.
  Care ar fi sfatul vostru sau ce alta alternativa mi-ati sugera.
  Nu vreau sa cheltui mai mult de 1500$, de preferabil cit mai putin pt DAC/player si locuiesc in Canada.
  Merci fain si bafta la tot site-ul vostru.
  bebe

 23. Salut Bebe. Eu personal consider ca sistemul tau este peste nivelul acestui DAC. Recomandarea mea ar merge spre un dac RD26 care-mi pare mai bun, mai rafinat. De preferat varianta cu USB fara wireless, cea fara fir nu suporta fisiera high-rez.

  Succes

 24. Salutare tuturor,
  Vad ca inca se mai posteaza aici, asa ca vin si eu cu o intrebare.
  Momentan detin o pereche noua de akg q701, legate la un asus essence ST.
  As vrea un sunet putin mai cald (sa nu mai fiu nevoid sa lucrez cu eq). Stiu ca aceste casti nu sunt pentru bass-heads si nici nu incerc sa le transform in asa ceva. Datasheetul amplificatorului de casti essence one scrie mare: high current headphone amp (un plus pentru castile mele din cate am citit). citind pe aici vad ca essence one are un sunet mai cald, deci cred ca ar fi exact ce caut 🙂
  Ar merita upgrade-ul, sau imi puteti recomanda o alta solutie (dac+amp)? ~ de mentionat ca sunt limitat la 2000RON
  Multumesc!

 25. @ Mihai
  – Eu iti sugerez pentru K701 direct un amplificator pe tuburi.
  Eu am dat comanda luni la un Little Dot MKIII cu tuburi stock si joi mi-a venit direct din Hong Kong 🙂
  Merita fiecare banut. EU am dat pe el cu tot cu transportul in RO – 920 RON. Din cate am citit pe net, K701 are o sinergie perfecta cu MKIII.

 26. @Azazel
  Multumesc pt sugestie, am citit si eu multe forumuri care recomanda acelasi lucru, dar little dot e doar amp, as vrea o suluti cu DAC in afara unitatii. Am vazut ca ai scris mai sus ca a aparut essence one si la noi. imi poti da cateva site-uri?

 27. eu am gasit Asus Xonar Essence One doar intr-un singur loc, nu cred ca am voie sa fac reclama :).
  Da un search pe google.ro cu filtru pt limba romana dupa asus xonar essence one si apare si siteul.
  @Mihai poti pastra ST ca sursa si sa cumperi doar un amplificator dedicat, eventual mai tarziu sa iei si un dac, doar zic ca idee.
  @Azazel cat ai platit vama sau cum ai facut? 🙂 scuze pt offtopic.

 28. Sal.
  Nu am platit absolut nimic in plus la vama sau altceva. Doar pretul amplificatorului + 71 de Dolari transportul + 50 RON taxa de transfer la Western Union = 920 RON
  Platesti prin Western Union la orice banca, intr-o ora tipul ridica banii, iti confirma pe mail si in 3 zile iti aduce amplificatorul acasa prin curierul DHL. Tuburi exista si in Romania, sunt f ieftine la maxim 40 RON perechea, asa ca daca vrei sa sune perfect iti cumperi o pereche de Mullard EF95 si ai deja echivalentul unui amplif pe tuburi de peste 1000 Dolari.

 29. Multumesc pentru raspuns.
  Ai avut cel putin noroc, cand m-am interesat eu mi s-a zis ca trebuie sa platesc TVA plus taxa vamala si am renuntat. Probabil depinde cat chef are ala de la vama sau daca te „cunosti” cu el. 🙂

 30. Nu e de vama. Se trimite prin DHL drept cadou (deoarece tu platesti la chinezoi pretul Amplificatorului + drumul pana in RO) si se trimite de la persoana fizica la persoana fizica.
  Nu o sa apara nici o surpriza neplacuta. Am verificat eu in avans cu cei de la DHL.

 31. @Mihai
  Essence One se combina de exceptie cu AKG-urile de referinta.
  De la Little Dot, am ascultat in trecut MKII++ si MK V, prefer sa ma abtin in ceea ce priveste sunetul lor.
  @ Azazel
  Pentru un sunet bun al amplificatorului tau, trebuie de investit in niste lampi mai bune (Europene/americane, cat mai vechi si obligatoriu NOS) cat si circuite integrate (Op-amp) mai bune, cele stoc sunt slabute.

 32. Felicitari pentru review dar mai ales pentru initiativa intregului site! Setup-ul meu momentan este alcatuit din ASUS Essence ST + Sennheiser HD555 + Behringer Truth B3030A. Daca as upgdrada Essence ST-ul cu acest One diferenta va fi sesizabila?

  Thanx!

 33. Sunt necunoscator in domeniu, dar caut acuma sa imbunatatesc sonorizarea intr-o biserica de 700 locuri unde trebuie sa trimit din PC semnal audio catre statia audio. Si ma gandeam ca Essence Oane ar fi bun pentru a scoate un sunet bun si trimis prin XLR catre mixer. La pretul lui poate fi o solutie mai buna? Sau se merita asa ceva ca sa treci apoi printr-un mixer si apoi in niste Makie comparat cu o placa audio mai generica?

 34. Salut,

  Este extraordinar ce faci tu, personal nu am mai intalnit o parere asa de detailata in privinta calitati, este exact cea ce cautam, sunt super opiniile tale, chiar ma inveti sa ascult muzica, esti un bun mentor.
  Felicitari !!
  As dori sa stiu daca ai sa faci un review la CREATIVE Sound Blaster Recon3D Fatal1ty, sunt 3 noi aparute, la una din ele chair as vrea sa stiu ce parere ai.

  cu stima Edy

 35. @Edico

  Multumim pentru aprecieri.
  Nu stiu daca va fi un astfel de review, nu prea sunt disponibile produse Creative la teste. Review-ul care exista cu Creative este facut cu o placa proprietate personala a unui prieten.

 36. Salut,

  Excelent review, iar pozele cu circuistica interioara fac cat o mie de cuvinte…

  Legat de AO-urile stock, sunt din pacate mediocre si compromit enorm sunetul. Chiar nu inteleg deciziile producatorilor in cazul acestor device-uri audiophile. Adica la 400 euro te zgarcesti la 10-20 pt 6 AO-uri de calitate ? (si nu numai ASUS are obiceiul asta cretin)
  Aici e relativ noroc ca is pe soclu, eu a trebuit la unele sa le inlocuiesc prin lipire-dezlipire si nu e chiar floare la ureche.

  Din pacate fix bufferele din spatele DAC-urilor sunt 5532-uri si ar trebui inlocuite cu LM4562 sau mai bune pt o auditie audiophile, altfel gama dinamica are mult de suferit. (Similar este si pe Xonar D2 dar macar acolo pe front out au pus ceva mai bun de 5532, dar tot nu asa bune ca LM4562.

 37. Multumiri mari pentru toate review-urile detaliate pe care le pui pe site.
  Acum ca ati reusit sa-mi dati si mie virusul asta, ce parere aveti intre Essence One si un DAC MHDT Havana, pe care l-am gasit la un pret apropiat. Pentru inceput echipamentul meu va fi „low cost”, un MacBookPro (deci DAC-ul va fi folosit exclusiv pe USB) + nou DAC + receiver JVC 8010 (poate nu este audiophile grade dar mergea bine pe un setup HomeTheatre) + boxe Polk R50 (idem ca pentru receiver). Tineti cont ca nici urechile nu sint « audiophile », vreau doar sa ascult muzica clasica, opera, si din cind in cind cite un Queen, Phoenix si Pasarea Colibri.
  Am facut diferenta intre Fiio E10 si DAC-ul din receiver (Burr-Brown 2702, cred), ma intreb daca Asus-ul sau Havana va aduce ceva in plus.
  Pina cind gasesc undeva banii pentru un Burson.
  Multumiri anticipate.
  MU
  PS De ce nu deschideti un forum pe site ?

 38. @Martin Ursulescu

  Nu ai nevoie de DAC separat. Poti conecta MacBookPro-ul direct la receiver, pe optic (Headphone/optical digital audio out port), iti trebuie doar un cablu adaptor

 39. Vin cu o intrebare aici pt. ca nu stiu unde sa intreb…
  Potentiometrele de pe DAC-ul meu ( essence one) nu mai functioneaza. le invart dar nu au nici un efect , sunetul pare „blocat” la volum maxim.
  Folosesc DAC-ul pe calculator prin USB.

  Mersi si scuze de deranj.

 40. Mi-am luat si eu un XEO si nu prea il regasesc in review-ul de mai sus. Il am cuplat cu un HD650. Bass-ul e foarte asemanator cu ce aveam inainte (un dac chinezesc de 30$ ). Problema e cand vine vorba de medii si detalii. E exagerat de detaliat si foarte agresiv pe medii. Suna metalic si nu face casa buna deloc cu castile mele. Si ce mi se pare ciudat e ca volumul la casti atinge maximul pe la 70% din cursa, daca dau mai tare nu are nici un efect.

 41. […] In randurile de mai jos veti gasi o comparatie intre versiunea clasica a modelului Essence One si noul model Muses Edition. Accentul va fi pus strict pe diferentele sonore, din punct de vedere hardware cele doua produse fiind in proprortie foarte mare identice. Pentru un review complet al modelului Essence One clasic va recomand articolul de aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.