Aerul tare al nordului Europei este un mediu propice creatorilor de echipamente audio de inalta fidelitate. Acestia, bucurandu-se de un succes comparabil cu perioada de aur din anii ’80 a producatorilor japonezi. Danish Audiophile Loudspeaker Industries sau pe scurt DALI este unul dintre cei mai importanti producatori nordici de boxe. Faptul ca, au reusit sa se impuna pe o piata unde concurenta este formate din branduri precum Dynaudio, Bang and Olufsen, Scan Speak sau Raidho, spune multe despre produsele ce ies de pe poarta fabricii din Nørager.
Cand am primit sistemul 5.1, compus din incinele Dali Zensor si subwooferul REL T5, eram curios si nerabdator; fiind primul set surround pe care il obtinusem pentru un review. Dupa numeroasele teste cu receivere, din ultima jumatate de an, o schimbare nu putea decat sa fie un motiv de bucurie.
DESCRIEREA FIZICA:
Pachetul DALI 5.0 a fost compus din incintele de podea Zensor 5 (2550 Ron), centrul Zensor Vokal(1050 Ron) si incintele de raft Zensor 1(1100 Ron). Pe stocul importatorului nu erau subwoofere DALI in momentul testului si din acest motiv am folosit un REL T5(2166 Ron), acesta dovedindu-se pe parcursul testului o alegere foarte inspirata.
Seria Zensor este cea mai accesibila din gama producatorului danez, cu o singura mentiune: in tara lui Hamlet, acest lucru nu se traduce prin rabat la calitate. Finisarea este excelenta, fiind binecunoscuta obsesia nordicilor pentru precizie si detalii. Partea frotala lacuita, pe care se afla sigla cromata si difuzoarele de culoare bronzului, dau boxelor un aspect pe care l-am intalnit de obicei la modele mai scumpe. Incintele Zensor arata mult mai bine fara grilele de protectie montate, daca nu aveti copii mici le puteti tine cu difuzoarele la vedere.
Zensor 5 au dimensiuni destul de compacte (840 x 162 x 273mm) si sunt construite pe doua cai, avand portul de bas-reflex amplasat frontal. Beneficiaza de aportul unui tweeter de 25mm, cu calota textila si doua difuzoare de midbas, avand membrana din fibre lemnoase si suspensie din latex, diametrul acestora fiind de 13,3cm. De altfel, aceste difuzoare se regasesc pe toate incintele acustice din pachet.
Centrul Zensor Vokal parca a fost special construit pentru camera mea. Dimensiunile (161 x 441 x 288mm) si greutatea de 6,8kg sunt foarte aproape de cele ale modelului Wharfedale Diamond 9CS si a fost „perfect match” cu raftul pe care sta acesta. Zensor Vokal are portul de bas-relfex amplasat frontal, constructia fiind tot pe doua cai.
Pentru surround am folosit Zensor 1, acestea fiind cele mai mici boxe ale seriei. In ciuda dimenisunilor reduse (274 X 162 X 228mm), isi pastreaza aspectul premium, design-ul lor atragand privirile ca un magnet. Pot fi montate pe standuri sau pe perete, incintele fiind prevazute cu un sistem de wall-mounting. Fiind o boxa cu portul de bas-reflex pe spate se impune un test riguros inainte de a opta pentru acest tip de montaj.
Subwooferul REL T5 mi-a atras atentia atat prin aspect, cat si prin dotari. Finisarea completa in negru lacuit si placuta cromata cu numele firmei, aduc foarte mult cu finisarile seriei Zensor si se asorteaza foarte bine cu acestea. REL T5 poate fi conectat cu un cablu clasic de subwoofer sau direct la conectorii receiverului/amplificatorului, cu ajutorul unui sistem proprietar. Poate fi integrat intr-un sistem multicanal sau intr-unul stereo, chiar daca, amplificatorul nu are iesire dedicata de subwoofer. Are dimensiuni compacte, (267 x 302 x 297 mm), fiind o constructie de tip sealed (incinta inchisa), iar difuzorul de tip long throw are diametrul de 200mm. De altfel si amplificarea proprie este una mai putin conventionala, REL integrand in T5 un amplificator in clasa AB, mai putin intalnit in subwoofere, unde clasa D este la putere.
Fiind un brand mai putin cunoscut in Romania, este interesant de stiut ca REL este o firma cu sediul in Marea Britanie, specializata in proiectarea si fabricarea subwooferelor, avand o experienta de doua decenii in domeniu. Toate sistemele sub-bass ce poarta acest brand sunt asamblate manual de un specialist si integreaza tehnologii patentate precum ZeroQ , ARM loading, sau sistemul simultan de conectare la receiver (line-in+loudspeakers cable).
TESTAREA:
Acest sistem este dedicat in primul rand iubitorilor de filme si am considerat util, ca evaluarea sa fie una de ansamblu. Din acest motiv, comportamentul boxelor front, conectate la un amplificator stereo dedicat, a avut o importanta redusa, iar auditiile muzicale au avut doar rol orientativ.
Pentru teste am folosit urmatoarele:
-receiver: Onkyo 1009 si Denon 3311
-amplificator stereo: Creek Destiny
-DAC extern: AD Labs RD26 wireless
-cabluri de boxe: Eagle Cable Calypso
-cablu HDMI: Audioquest Forest
Ca referinta sonora am avut sistemul 5.1 Wharfedale Diamond 9 (9.3 front, 9.1 surround, 9.cs centru si subwoofer 10SW), proprietate personala. Am folosit acest set-up multicanal la vizionarea a mai bine de 100 de filme, fiindu-mi destul de usor sa observ ce schimbari aduce noul sistem.
FILME VIZUALIZATE:
-Vanishing.On.7th.Street.2011.BluRay.1080p.AVC.DTS-HD.MA7.1
-THOR 2011.BluRay.1080p.AVC.DTS-HD.MA7.1
-The.Way.Back.1080p DTS
-Kung.Fu.Panda.2.2011.1080p DTS
SUNETUL:
Spatiul din camera de teste nu este unul ideal pentru amplasarea unui sistem multicanal avand boxele frontale de tip standfloor. Insa, in ciuda acestui neajuns, Zensor 5 au sunat destul de aproape de potentialul lor maxim, fiind putin pretentioase la capitolul pozitionare. Seria Zensor a fost surprinzator de prietenoasa si cu receiverele folosite in test, boxele fiind usor de amplificat. Creek Destiny a adus un plus evident de rafinament si control, dar diferentele au fost in limitele acceptabilului, mult mai mici decat in alte cazuri.
Zensor Vokal mi-a reamintit cat de importanta este boxa centru intr-un sistem multicanal. Dialogurile au o textura buna, fiind bine articulate si usor de urmarit, indiferent de cat de aglomerata este scena. Filmul de animatie „Kung Fu Panda 2” a fost un test interesant; am recunoscut cu placere vocile celebre, care stau in spatele personajelor principale. Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Gary Oldman sau Jackie Chan aduc un plus de farmec actiunii prin cateva dialoguri savuroase, iar centrul Vokal le pune bine in valoare. Filmul, per ansamblu, este destul de simpatic, ceva mai slab totusi decat prima parte.
Campul de desfasurare al actiunii este unul extins, reproducerea lui fiind mai ampla si mai realista decat eram eu obisnuit de sistemul Wharfedale Diamond 9. Pulsul spectatorului creste si scade, in funtie de tempo-ul desfasurarii evenimentelor, boxele Zensor actionand ca un sistem unitar si oferind o actiune coerenta si cursiva. Efectele speciale din Thor nu pun niciun fel de problema sistemului, aceasta fiind suficient de rapid si detaliat pentru a nu amesteca sunetele, imbunatatind semnificativ experienta cinematografica .
Subwooferul T5 completeaza foarte bine sistemul, facandu-si simtita prezenta exact acolo unde boxele Zensor aveau mai multa nevoie. Dimensiunile compacte ale acestora si difuzoarele destul de mici nu coboara suficient de mult in frecventa pentru a suplini lipsa unui subwoofer, iar REL T5 se potriveste ca o manusa acestei situatii. Dimensiunile compacte il fac usor de amplasat, iar bas-ul capata mai multa dinamica, mai mult „nerv”. De la extravagantul Martin Logan Depth i , nu am mai avut ocazia sa ascult un subwoofer care sa aduca atat de mult entuziasm intr-un film, pastrand, evident, proportiile. Nu cred ca gresesc daca spun ca, este cea mai stralucitoare componenta a sistemului. Nu as ezita sa-l integrez intr-un set-up multicanal mai scump. Daca bugetul va permite, merita o sansa.
Sunetul este detaliat, avand o rezolutie mai buna decat m-as fi asteptat, avand in vedere pretul boxelor. Pe muzica mai complexa, cu multe instrumente, se simte o anumita lipsa de rafinament, de muzicalitate. In cadrul testelor facute in configuratie stereo (Creek+Zensor 5+ RD 26), sunetul are un anumit grad de brutalitate; nu am primit acea caldura, acea finete, intalnite la modelele din clasele superioare de pret. Soundstage-ul nu este atat de larg si de bine delimitat cum mi-as fi dorit, iar frecventele inalte nu au bogatia oferita de tweeterele hibride prezente pe seriile Ikon sau Mentor.
La volum ridicat, am costatat o pierdere de eficienta, semn ca, sistemul nu este gandit pentru spatii foarte mari sau petreceri. Sunetul nu a mai avut aceeasi claritate, devenind usor amestecat si lipsit de precizie. Din punctul meu de vedere, volumul pana la care sistemul isi pastreaza eficienta in proportie de 100% este destul de ridicat, dar, daca suneti adeptul unui SPL ridicat sau doriti sa-l instalati intr-o camera mai mare de 30mp, va recomand sa va orientati catre un model din gama superioara.
CONCLUZII:
Setul de boxe Zensor, completat in mod foarte placut de subwooferul REL T5, a fost o surpriza foarte placuta, avand o prestatie peste asteptarile mele si oferind un raport pret/calitate foarte bun. Pretul sistemului prezentat nu este unul tocmai mic, ajungand la aproape 7.000 de RON, dar pentru aceasta suma primiti un sunet multicanal care va imbunatati simtitor experientele cinematografice traite in sufragerie. Il recomand, fara rezerve, pentru cei care-si doresc un sistem bine legat si dispun de un buget mediu.
PRO:
–design si finisari de calitate
–usor de amplificat si pozitionat
–sunet multicanal incitant
–subwoofer entuziasmant
–excelent raport pret/ calitate sunet
CONTRA:
–boxe mai putin rafinate pe muzica
–soundstage strans
–mai putin eficiente la volum ridicat
Foarte frumos sistem, arata superb si banuiesc ca suna pe masura. Savu spune-mi te rog daca l-ai testat si pe un avr Yamaha, eu am un 1067 si eram curios daca „se pupa” cu boxele Dali.
Keep up the good work!
Salut Dinu.
Nu am testat pe Yamaha dar cu prima ocazie voi testa noua serie Aventage si-l voi cupla si cu DALI Zensor.
Daca sunteti in cautarea unui subwoofer cu adevarat avantajos incercati si BKELEC.com ; Eu am modelul XXLS400DF de la ei; L-am luat la un pret mai mult decat ok si isi merita banii. Diful e de 12 inch (30 cm) long-throw si suna extraordinar. Probabil in camere mici 20 cm ajunge, dar pt. un bas adevarat parerea mea e ca e nevoie de un dif mai mare.
Bogdan
[…] de pret imediat urmatoare sunt oferte pentru pachete 5.0 foarte interesante, cum ar fi seriile Dali Zensor, Magnat Quantum, Monitor Audio BX/M si lista ramane deschisa. Daca nu aveti acest buget, incep […]
Salut,
Ar fi interesant pe viitor daca s-ar putea face si review-uri comparative la setup-uri mai ieftine 5.0 (5.1) pentru cei cu buget redus dar cu inclinatii spre experiente cinematice hi-fi. Am in minte de ex. sistemul 5.0 XTZ 80.1, Quadral Quintas 5.0, Magnat Monitor 1000, etc.
Cu stima,
Viorel
Pentru acest sistem Dali Zensor 5.0, ati testat si subwooferul Dali Sub E-12 F ? in comparatie cu subwooferul REL T5 care este mai potrivit?
Va multumesc!