HA-160DS este fratele mai mic al lui HA-160D si a fost lansat luna trecuta.
Pentru cei care sunt in cautarea unui sunet de calitate, dar nu vor sa cheltuie o avere pentru acest scop si pentru audiofilii debutanti, Burson Audio vine cu o solutie: modelul HA-160DS. Device-ul este atat o sursa audio cat si un amplificator de casti de calitate si imbina armonios sunetul intim, placut si neobositor.

Ideea a fost simpla:
Spre deosebire de HA-160D, noul model a fost creat doar pentru pasionatii de muzica in casti, astfel reducandu-se pretul final.
Dupa cum ne arata specificatiile producatorului si pozele cu interiorul produsului, observam ca circuitul de DAC si amplificarea de casti, faimoasa pentru propriile circuite discrete HD Op-amps sunt identice cu cele din 160D. La acest model lipseste iesirea de DAC si Preamp, au fost reduse intrarile analogice la una singura, fata de trei cate erau la modelul 160D. De asemenea, a fost schimbat potentiometrul de volum stepped proprietar cu un Alps Blue Velvet, sursele de alimentare au fost schimbate cu unele mai mici iar conexiunea USB nu mai este izolata galvanic. Toate aceste schimbari au dus la micsorarea pretului cu 350 Euro, ceea ce il face mai accesibil in randurile pasionatilor de casti.

HA-160DS este mai mic si mai usor, avand doar 4,5 kg. In mare parte a fost datorat folosirii unui strat de aluminiu anodizat mai subtire si a doua surse de alimentare mai mici.

La exterior arata la fel de elegant si simplu iar calitatea constructiei nu a fost schimbata, nu-i putem reprosa nimic micului 160DS, materialele folosite sunt premium iar design-ul reusit.

Specificatiile in sine sunt identice, puterea de iesire este similara iar circuitele sunt egale in mare masura cu cele intalnite in 160D:

Masuratori:
Input impedance: 36.5 KOhms
Frequency response: ± 1 dB 0 – 20Khz
Signal to noise ratio: 110dB
THD: <0.12% at 150mW , 0.06% at 100mW
Channel separation: <54dB Output power: 250mW (less than 1% distortion) Output impedance: phones out 5.6 Ohms Power dissipation: >20W, internal, regulated power supply

Intrari:
1 x USB Connection (Support up to 24bit @ 96Khz with 10ppm low jitter clock)
1 x Coaxial RCA (Support up to 24bit @ 192Khz)
1 x gold plated RCA (line level input)
Outputs:
1 x headphone jacks 6.35mm
General:
Weight: app. 4.5 kg
Colour: silver anodized aluminium

Dimensiuni:
240 mm x 220 mm x 80 mm

Ca muzica am preferat sa ascult:
– Big Tuna – Sweet home Alabama
– Luna Amara – Pietre in alb
– Laura Pausini – E ritorno da te
– Nik Bärtsch’s Ronin – Modul 47
– Trigon – Opt-i-mistic
– Therion – Children of the Stone: After the Inquisition
– Kwoon – I lived on the Moon
– Vivaldi – The Four Seasons

Am incercat sa acopar o gama cat mai larga de genuri muzicale, ca sa imi dau seama de performanta device-ului in sine. Pentru comparatie am folosit binenteles HA-160D, acesta fiind modelul meu de referinta in majoritatea testelor.

Din punctul meu de vedere raportul pret/performanta pe care il ofera, 160D este foarte greu de batut in zona 1000-1300 Euro, prestatia acestuia ca DAC/Preamp/Amplificator fiind una cu totul remarcabila. 160DS costa 800 de euro si am fost foarte curios sa vad ce ofera acest model pentru aproximativ 350 euro mai putin. Am comparat aceste produse si in cateva teste “blind”, unde pe langa mine au participat si persoane mai putin pasionate de domeniul audio.

Castile folosite au fost Audez’e LCD-2, Sennheiser HD800 si IE8.

Caracterul sonor (si comparatii cu HA-160D):

160DS este mai iertator daca folosim inregistrari de calitate mediocra, nu se observa atat de mult imperfectiunile inregistrarilor sau zgomotul de fundal. Gain-ul este setat undeva intre High si Low fata de 160D, dar este suficient pentru castile “flamande”, cum ar fi ortodinamicele LCD-2 – la acest capitol lucrurile stau foarte bine.

Potentiometrul de volum de la noul model poate fi setat mai precis. Imi place mai mult aceasta varianta deoarece, la modelul 160D, uneori doream un volum intermediar, intre 2 pasi, ceea ce nu era posibil, aici in schimb se poate seta cu precizie volumul dorit.

In mare parte noul 160DS imi aminteste foarte mult de 160D, avand mici diferente de rafinament, bass si detaliu.
Daca 160D suna carnos si cu multa substanta cu un mic accent pe bass, 160DS a ales sa fie mai neutru si mai linistit. Noua jucarie are un raspuns in freceventa mai liniar si posibil chiar mai corect. Nu pune accent pe nimic, nu iese nimic in fata si nu sta nimic prea in spate. Datorita caracterului mai calm am preferat sa ascult pe el mai mult muzica gen blues, jazz, rock vechi sau clasica si muzica in care predomina vocile.

Instrumentele in sine sunt bine definite, aranjate corect in spatiu, iar per total sunetul este inchegat, ca un tot intreg dar nu atat de rotund cum erau prezentate pe 160D. Noul Burson are scena putin mai extinsa si mai larga. In schimb am preferat 160D pentru muzica mai ritmata si mai rapida, mai ales datorita bass-ului usor mai adanc a ritmului si a tactului mai accentuat.
Partea buna este ca noul aparat imprumuta aceeasi amprenta sonora cu care este vestita echipa Burson. Sunetul este lipsit de orice sibilanta sau ascutime/usturime iar in acelasi timp fiind extins in bass si frecvente inalte, fara sa piarda detaliile ascunse pe fundal.

Este „usor la ureche” acest aspect fiind unul dintre punctele forte ale lui 160DS. Poti asculta ore intregi nefiind deranjat de nimic, cel putin pentru mine nu a parut deloc obositor si nici nu incerca sa “apese” sau sa iasa in evidenta cu ceva.

Rezultatele testelor blind au avut rezultate interesante. In toate piesele am distins si recunoscut cele doua modele. Modelul 160DS a stat mai slab la nivelul detaliilor, acestea au fost usor mai ascunse in decor, datorita scenei mai largi. Bass-ul a fost corect redat, insa 160D loveste cu siguranta mai tare, de parca ai avea un mic subwoofer la ureche.
O posibila explicatie pentru lipsa usoara a detaliilor o reprezinta potentiomentrul de volum, acesta fiind mai putin precis in specificatii, ALPS Blue Velvet adauga un pic de distorsiune armonica. Bas-ul mai putin autoritat poate fi influentat si de sursa de alimentare, mai mica decat cea din 160D.

Sunetul ca un tot intreg nu este foarte diferit fata de varianta mai scumpa si as putea trai fericit cu oricare din ele. Pentru pretul cerut, 160DS in viziunea mea este un invingator. Comparativ cu Asus Essence One, modelul nou de la Burson este mai detaliat si are un raspuns de frecventa mai larg. 160DS este mai bun, in extragerea detaliilor, in extensia pe inalte si bass, in naturaletea cu care sunt redate frecventele medii si mai ales la factorul amplificare.
Dar dupa cum am amintit mai sus 160DS nu poate fi folosit ca DAC si/sau Preamp cu alte amplificatoare sau pe boxe. Acest aspect poate fi considerat de catre unii ca fiind un minus. Poate fi folosit doar ca DAC/Amplificator de casti sau doar ca amplificator de casti, daca folosim intrarea analog din spate. Foloseste aceeasi intrare USB sau Coaxial ca si la fratele mai mare si aceleasi convertoare si chip-uri, ambele intrari digitale suporta fisiere 24bit, coaxialul ajungand pana la 192Khz iar USB-ul pana la 96Khz.

Concluzii finale:
Dimensiunile relativ mici si design-ul minimalist il fac sa se incadreze usor in orice decor. Primeste puncte pozitive la constructie si performanta, il recomand pasionatinor de casti care nu vor sa se deranjeze cu interconecti, matching intre DAC-uri, amplificatoare sau sinergie intre sistem si castile folosite. HA-160DS neavand o semnatura sonica aparte, si lucrand cu ideea “wire with gain” il pot recomanda pe orice casti, fie ele intunecate, neutre sau axate pe frecvente inalte.
Burson HA-160DS este un aparat dedicat exclusiv ascultatorilor de muzica in casti, care ofera un sunet relaxant si placut urechilor.Calitatea componentelor folosite si pretul atragator transforma acest produs intr-un concurent de temut al segmentului sau.

Pro:
– Neutralitatea, lipsa unei amprente sonore
– Sunet extins in ambele parti, extragerea buna a sunetelor din fundal
– Design simplist si elegant
– Solutie compacta intr-o singura cutie
– Lipsa disconfortului dupa o durata lunga de auditie
– Pret competitiv pentru performanta oferita

Contra:
– Bass-ul mai putin extins, loveste mai putin
– Detaliile putin ascunse, comparand cu 160D

Multumesc celor de la Burson Audio, pentru oportunitatea de a testa noul produs in premiera in Romania si a va oferi acest articol.

Echipamente folosite pentru review:
Casti: Audez’e LCD-2, Sennheiser HD800, Sennheiser IE8
Procesoare audio/amplificatoare casti: Burson HA-160D, HA-160DS, Asus Xonar Essence One

Cu respect,
Sandu Vitalie


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.