Primele lucruri care-mi vin in minte cand ma gandesc la NAD, sunt legate de excelentul raport pret/calitate caracteristic marcii canadiene si de amplificatoarele stereo din zona entry, aproape imbatabile in segmentul lor. Intotdeauna am respectat abilitatea celor de la NAD de a oferi produse de calitate superioara unui segment de clienti care nu au sau nu sunt dispusi sa cheltuiasca sume ridicol de mari pentru a obtine un sunet rafinat. In ultima perioada canadienii au avut o campanie agresiva de lansari de produse interesante, cum ar fi media tunerul-ul NAD 446, modulul de upgrade MDC DAC (compatibil cu amplificatoarele C375BEE si C356BEE) si convertorul wireless NAD DAC1. Pe acesta din urma il vom analiza in randurile ce urmeaza.
DESCRIEREA PRODUSULUI:
Niciodata produsele marcii nu au excelat la capitolul design si nici Nad Dac1 nu face exceptie de la regula. Aspectul sau exterior este de o simplitate dezarmanta, pe partea frontala existand doar un led care se aprinde rosu cand nu primeste semnal si albastru cand este sincronizat cu dongle-ul USB. Pe partea din spate a dac-ului gasim doua iesiri analogice de tip RCA, o iesire coaxiala digitala si mufa pentru alimentatorul din pachet. Acesta vine dotat cu adaptoare pentru orice tip de priza, fiind posibila utilizarea lui in orice retea cu 220V. Tot pe partea din spate exista un mic switch cu trei pozitii (1/2/3), pentru a alege frecventa de sincronizare. Acelasi switch il gasim si pe dongle-ul USB, care impreuna cu led-ul rosu/albastru ne indica sincronizarea corecta a aparatelor.
Dupa cum se poate observa din poze si din specificatii, NAD Dac1 poate fi folosit pe post de convertor digital-analog, sau de transport wireless pentru un alt convertor.
Interiorul nu are darul sa impresioneze pe nimeni, fiind foarte simplu. Receptorul wireless este montat pe  un pcb separat, iar pe placa principala regasim printre altele chip-ul de conversie, acesta fiind un Burr-Brown PCM1781, realizat de Texas Instruments.
Testarea:
In cadrul testelor am folosit desktop-ul cu sistem de operare Windows 7 Ultimate Edition pe 64 de biti, player-ul folosit fiind Foobar (cu Wasapi) si muzica lossless in format FLAC.
Sistemul de sunet a fost compus dintr-un amplificator Creek Destiny si o pereche de boxe Dynaudio Focus 160. Pentru comparatie am mai folosit un convertor extern Rockna RD26 wireless, o placa de sunet Xonar DX si un cd-player Creek Evolution.
Utilizarea lui Dac1 este extrem de simpla, nu este necesar nici un fel de driver. Dogle-ul usb este plug-and-play, fiind imediat recunoscut de windows ca o o placa de sunet externa. Trebuie selectata aceeasi treapta de sincronizare pe dac si dogle-ul usb si gata, „sa cante muzica!”. Transmisia wireless este limitata la 48Khz/16 bit, redarea fisierelor high-resolution nefiind posibila.
NAD Dac1 este exclusiv wireless si din acest motiv unul dintre cele mai importante aspecte ale funtionarii sale de care am fost interesat a fost stabilitatea semnalului. Nu am observat pierderi de semnal, distanta intre dongle si DAC a fost de 4m fara obstacole. Este adevarat ca am dezactivat in prealabil reteaua wi-fi din casa, pentru a elimina orice posibilitate de interferente in banda de 2,4GHz. In cazul in care apar interferente este recomandabil sa incercati sincronizarea pe alta treapta, este una din solutiile sugerate de producator. Tot la acest capitol mai mentionez o recomandare venita de la Nad: in cazul in care folositi dac-ul la un laptop se recomanda sa conectati dogle-ul in portul usb cel mai indepartat de locul in care este plasata antena wi-fi interna a laptop-ului.

Sunetul:
-probabil cea mai mare calitate a lui Dac1 este constanta lui. Sunetul a fost relaxat, placut de savurat intr-o auditie prelungita. Am ascultat cu placere intreg albumul „James Blunt – Back to Bedlam” fara sa-mi lipseasca ceva in mod evident. Este destul de rafinat si de muzical tinand cont de solutia constructiva folosita, oferind un sunet cuminte, fara lipsuri deranjante. Prin comparatie cu Asus Xonar DX, Dac1 ofera un sunet mai curat, cu un bas mai adanc si mai precis si inalte mai clare, mai bine definite.
-nivelul detaliilor este doar mediu, la o comparatie directa vs RD26 am simtit o usoara scadere a bogatiei informatiei sonore primite. Anumite microdetalii sunt mascate sau sunt prezentate usor fad, devenind banale si lipsite de importanta. De exemplu, saxofonul lui Paul Desmond in “Take Five – Dave Brubeck Quartet” se aude mai natural si cu o senzatie de “live” mai credibila pe solutia celor de la Rockna. Pe Nad1 sunetul este mai „cetos”, liseste acea atmosfera de „lucru real”.
-sunetul urca rapid in frecventa, „inaltele” fiind lipsite de agresivitate si sibilanta. Ramane in schimb aceeasi problema a lipsei de tranparenta. Spre deosebire de alte dac-uri (mai scumpe este adevarat), in cadrul testelor cu Dac1 nu am uitat nici un moment ca „ascult” un convertor digital-to-analog, nu mi-am dorit niciodata sa inchid ochii pentru a „simti” cu adevarat orchestra din fata ochilor. Exista o perdea virtuala intre ascultator si muzica, sunetul primit este unul corect, placut, dar parca mi-as fi dorit mai mult de la sistemul pe care-l ascultam.
-sounstage-ul este larg si bine prezentat, fiind mai bun decat ma asteptam de la micul convertor NAD. Lucrurile stau bine atat timp cat scena este aerisita si ritmul este lent. In pasajele aglomerate are tendinta sa amestece sunetele, instrumentele fiind mai greu de recunoscut si de pozitionat in spatiu.
– NAD Dac1 nu este in nici un caz o revelatie audiofila, fiind pus cu usurinta in umbra atat de RD26 cat si de cd-player-ul Creek Evolution. Trebuie punctat ca la 1200 Ron pret de lista, Dac1 costa mai putin de jumatate fata de RD26 Wireless iar cd-player-ul celor de la Creek are un pret de lista de aproape trei ori mai mare.

CONCLUZII:
NAD Dac1 este un produs de nisa, fiind exclusiv un convertor USB wireless. Piata audio ofera solutii mai bune din punct de vedere al sunetului in bugetul de 300 euro, dar, niciuna dintre acestea nu este wireless. Il recomand celor care doresc sa-si conecteze netebook-ul la sistemul audio fara cabluri suplimentare sau celor care doresc un transport wireless pentru un dac mai performant.

PRO:
-extrem de simplu si eficient de utilizat
-convertor si transport wireless la pret accesibil
-prestatie corecta, fara lipsuri majore
CONTRA:
-este exclusiv wireless
-aspect estetic mai putin reusit
-lipsit de rafinament

7 COMENTARII

  1. Arcam rDAC ofera si solutia wireless in acelasi buget de 300 EUR; desigur daca adaugam si pretul dongle-ului rWand depasim bugetul; ca si comparatie la nivel de sunet cam ce diferente ar fi ?

  2. @Costi

    Nu am facut o comparatie directa intre cele doua dispozitive, am inclina sa cred ca Rdac este superior. Atentie ca preturile la care se vinde Rdac in acest moment in Romania sunt preturi de lichidare de stoc, undeva la -30% din pretul de lista. Probabil la o asemenea promotie si Dac1 ar avea alt raport pret/calitate.

    • Am testat printr-un perete de rigips si nu au fost pierderi de semnal. Probabil ca unul din beton sau din alt material cu armatura ar fi fost mult mai greu de patruns. Semnalul wireless nu este in nici un caz solutia perfecta daca se doreste utilizarea lui prin pereti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.