FOR ENGLISH VERSION PRES FOLLOW THIS LINK
INTRODUCERE:
In urma cu cativa ani Asus lansa o adevarata provocare in segmentul placilor de sunet cu modelul Xonar D2, oferind o calitate a sunetului si a componentelor utilizate ce pana in acel moment se regasea in segmentul exclusivist al echipamentelor hi-fi de inalta fidelitate. De la acea data, seria Xonar nu a mai avut rival in acest segment, concurenta tinand cu greu pasul cu noile modele, iar Asus a continuat o serie de lansari bine tintite cu care a satisfacut aproape toate gusturile utilizatorilor.
Am facut aceasta mica recapitulare, deoarece azi ne vom ocupa de cea mai recenta placa de sunet Xonar, pe numele ei Phoebus. Denumirea provine din grecia antica, Phoebus fiind unul dintre numele sub care era cunoscut zeul Apollo, zeul zilei, al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii, fapt ce denota increderea si importanta deosebita pe care o acorda producatorul acestui model.
PREZENTARE:
Asus a gandit acest produs ca fiind unul dedicat in mod explicit segmentului de gaming, si din acest motiv a luat decizia sa prioritizeze optiunile disponibile si modul de utilizare, in acest sens placa facand parte din gama ROG (Republic of Gamers). Cele mai importante noutati disponibile pe Phoebus sunt:
–tehnologia ROG Command, ce reduce zgomotul ambiental cu pana la 50%. Algoritmul proprietar Asus foloseste doua microfoane integrate in consola externa, ajutand la o comunicare mai facila intre jucatori in medii zgomotoase de tip LAN-party sau internet cafe.
–consola externa Control Box la care se pot conecta castile si microfonul, poate ajusta controlul volumului sau activa functia mute. Aceasta poate fi pozitionata pe birou, oferind un control rapid al sunetului, avand in acelasi timp un aspect placut.
–noul soft Xonar Audio Center, ce va ofera o multime de optiuni in functie de sistemul de sunet pe care doriti sa il utilizati. Acesta ofera o multitudine de posibilitati de configurare a sunetului, fiind intuitiv si cu o grafica placuta.
Pe langa acestea, reintalnim cateva dintre lucrurile bune folosite si la alte modele Xonar, cum ar fi carcasa metalica (avand un design un forma de scut), care in afara de un rol estetic , mai indeplineste si functia de ecranare impotriva câmpurilor electromagnetice generate de numeroasele componente aflate in PC si conectorii iluminati cu leduri de culori diferite pentru o conectare facila a diverselor aparate.
Componentele de „sub capota” se prezinta si ele foarte bine, avem condensatori electrolitici “audiofil grade” Nichicon Fine Gold pentru partea de filtrare, DAC-chip BurrBrown PCM 1796 pentru conversia D/A, DAC Cirrus Logic CS4362A pentru sunetul multicanal, amplificator 6120A2 de la Texas Instruments. Daca facem exceptie de noul procesor Oxygen Express CM8888DHT, restul componentelor folosite sunt practic identice cu cele pe care le intalnim in constructia modelului Xense One, cele doua placi fiind destul de asemanatoare, lucru lesne de observat atunci cand le privim una langa cealalta.
Pentru a hrani cum se cuvine amplificatorul de casti, placa este dotata cu alimentare separata de timp molex pentru 12V, beneficiind de o sursa de curent mult mai curata decat cel furnizat de soclul PCI-Express.
Spre deosebire de Xonar Xense sau STX nu mai avem op-amp-uri montate pe socluri, dovada clara ca cei de la Asus se adreseaza celor care-si doresc o sursa de sunet de foarte buna calitate out-of-the box si nu sunt pasionati de a experimenta diverse modari. Personal as fi preferat mai multa libertate in alegerea op-amp-urilor, dar acest lucru nu cred ca va reprezenta un impediment pentru majoritatea utilizatorilor.
PCB-ul placii este unul foarte atent lucrat, fiind compus din mai multe straturi, partea digitala fiind complet separata de partea analogica cu ajutorul a doua straturi cu efect de ecranare, pentru evitarea interferentelor.
La capitolul conectica, Xense Phoebus ofera aproape tot ce-si poate dori un utilizator normal. Gasim pe bracket-ul extern mufe dedicate pentru casti si pentru microfon, conexiunea dedicata consolei externe, iesiri analogice multicanal, iesire digitala SPDIF (toslink cu adaptor) si intrare line-in pentru surse externe.
METODOLOGIE DE TESTARE:
Pentru iesirea de casti am folosit Sennheiser HD558, Grado SR80i, Beyer Dynamic DT880 (250 Ω) si Sennheiser HD800 (300 Ω).
Pentru muzica stereo am folosit amplificatorul Creek Destiny 2, impreuna cu o pereche de boxe Dynaudio Focus 160.
Pentru diverse comparatii am folosit un combo de la firma Burson, format din DAC-ul extern DA160 si amplificatorul de casti HA160, si placile de sunet Xense One si Xonar D2/PM.
SUNETUL:
Dupa mai multe zile in care am facut diverse comparatii, lucrurile sunt destul de clare. Phoebus este un model foarte asemanator din punctul de vedere al prestatiei sonore cu predecesorii sai, fiind extrem de apropiat din toate punctele de vedere de Xense One si Xonar D2/PM. Pastreaza aceleasi caracteristici care au facut din seria Xonar cele mai bune placi de sunet interne disponibile pe piata, nivelul foarte bun al detaliilor, bass-ul bine conturat, dinamica buna si separatia excelenta a instrumentelor fiind calitati absolut remarcabile daca luam in considerare clasa din care face parte. Va recomand sa cititi si articolele dedicate modelelor Xense One si Xonar D2, veti avea o imagine mai clara asupra potentialului acestor placi de sunet.
In specificatiile producatorului este precizat faptul ca amplificatorul de casti integrat poate conduce casti cu impedanta de pana la 600 ohmi. In urma testelor am obtinut aceleasi rezultate ca si in testul cu Xense One. Casti precum Grado SR80i, Sennheiser HD558 sau Beyer Dynamic DT880 au fost conduse fara probleme, in timp ce Sennheiser HD800 au pus placa de sunet in reala dificultate, un lucru normal daca ne gandim ca sunt unele dintre cele mai scumpe si mai pretentioase casti disponibile.
Comparativ cu DAC-ul extern al celor de la Burson, Phoebus nu ofera acelasi soundstage urias si aceeasi naturalate diabolica, fiind destul de clar care este modelul mai rafinat, dar sa nu uitam ca diferentele atat constructive, cat si de pret, sunt foarte mari intre cele doua modele. Diferentele de calitate intre cele doua solutii sunt mai usor sesizabile pe echipamente foarte rezolute – daca pe Sennheiser HD558 au fost doar nuante in favoarea australianului, in momentul in care am utilizat HD800 sau Focus 160, calitatea sunetului inclina clar balanta catre Burson DA160.
Standardul EAX folosit in jocuri este patent al celor de la Creative si din acest motiv, Xense One nu are support hardware pentru acesta. Cu toate acestea Xense Phoebus reuseste sa emuleze destul de bine EAX software cu ajutorul cu ajutorul tehnologiei GX3.0, ajutata si de procesorul i7 930@3,8Ghz.
CONCLUZII:
Xonar Phoebus nu reprezinta o revolutie pe piata placilor de sunet, fiind insa o evolutie interesanta a modelelor precedente. Ea ofera o calitate a sunetului excelenta si numeroase optiuni dedicate segmentului gamerilor, fiind un produs excelent gandit si construit. Phoebus reprezinta ceea ce la timpul ei trebuia sa fie Xense One, un model dedicat iubitorilor de jocuri ce ofera o calitate a sunetului demna de segmentul audiofil.
PRO:
-sunet de cea mai buna calitate.
-constructie solida, componente de calitate.
-design foarte placut.
-optiuni excelente pentru gameri.
CONTRA:
-op-amp-uri lipite pe PCB.
-iesiri de casti de 3,5mm in loc de 6.3mm.
– lipseste iesirea coaxiala digitala.
Pretul acestui produs nu a fost inca anuntat, dar asteptarile noastre sunt in jurul sumei de 150-200 Euro, vom reveni asupra articolului in momentul in care va fi comunicat oficial de catre Asus.
Felicitari pentru review, cred ca este primul de pe internet.
Asta este o placa pe care mi-o doresc, imi place foarte mult ideea de consola pe masa sa pot schimba castile rapid.
„Standardul EAX folosit in jocuri este patent al celor de la Creative si din acest motiv, Xense One nu are support hardware pentru acesta.”
Xense One? Parca era vorba de Phoebus.
@marosy
Merci de observatie, s-a corectat.
[…] […]
Cum este placa comparativ cu STX-ul? Iesirea de casti de pe control unit este si ea amplificata sau este recomandat sa conectez castile in spatele placii?
Salut. Iesire de pe control unit este amplificata dar din punctul de vedere al sunetului placa nu este mai buna decat STX, as zice ca este foarte usor mai slaba dar comparabile.
Salut. Mersi pentru raspuns. Crezi ca este vreo diferenta de calitate/amplificare dintre iesirea de pe control unit si cea din spatele placii? Singurul motiv pentru care as cumpara placa este control unitul dar nu si daca se pierde din calitatea sunetului.
Nu am testat acest lucru, dar in nici un caz nu este mai buna. Dupa cum am scris si in review placa nu este decat o versiune accesorizata a modelelor anterioare.
Salut, am acum o placa de sunet Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion si un sistem audio Logitech Z5500 5.1 . Se merita upgrade-ul la aceasta placa de sunet (sau Xonar STX) avand in vedere ca sistemul audio ramane acelasi ?
Mersi.
Parerea mea ca nu, STX e o placa gandita pentru sisteme stereo 2.0 dedicate auditiilor hi-fi. Nu prea cred ca o sa castigi ceva.
Mersi, dar Phoebus este un upgrade bun ?
Buna , detin un Edifier S550 5.1 si casti Bose AE2i , mi-ar trebui o placa audio minim 5.1 si amplificare superioara pentru casti , Phoebus pare ideal insa astept un sfat de la tine ,multumesc 🙂