Disponila la vanzare incepand cu aceast aluna este noua gama hi-fi Rotel 12 Series, care inlocuieste linia de succes 06SE a companiei.

In timp ce noile produse includ un CD player, exista un puternic accent pe muzica rulata din retea sau stocata pe calculator, cu dotari ce includ conectivitate cu fir si fara fir, si prezenta la toate modelele (mai putin cel mai ieftin) a conectivitatii Bluetooth ce permite rularea muzicii de pe dispozitive portabile sau de pe calculatoare.
Alte noi dotari includ controlul unui intreg sistem folosind o aplicatie pentru iOS, cu playerul de retea Rotel RT-12 (care combina UPnP, radio prin internet si tuner DAB/DAB+/FM) actionand ca un hub de control pentru CD playerul conectat si pentruamplificator.

RT-12 costa 834€ si foloseste DAC-ulWolfson WM8740 utilizat in toate produsele digitale din gama. Acesta poate rula formate audio AAC, MP3, WMA (maiputin lossless), OGG Vorbis, WAV, AIFF, FLAC si AU, avand integrata conectivitatea de retea fara fir si cu fir.
Exista si un tuner radio standard in gama, Rotel RT-11 la un pret de 359€, cu DAB/DAB+/FMsi 30 de presetari disponibile in frecvente.

Rotel RCD-12 este CD player, la un pret de 641€, cu mecanism de introducere a discului prin fanta, despre care Rotel afirma ca desi in noua gama sunt dedicati catre partea de retea, “sanatatea muzicii disponibile pe CD este totusi in crestere si RCD-12 este playerul perfect pentru a utiliza noile discuri, precum si vechi preferinte”.

Concepte de design echilibrate

La fel ca si cu noile componente, produsul este construit folosind Balanced Design Concept – un mod de lucru utilizat indelung de catre firma, care inseamna implicarea personalului din Marea Britanie si Japonia sa lucreze in comun partea interna, selectia partilor componente si evaluarea critica a sunetului, in ceea ce este descris ca“o sinteza disciplinata de fizica, electronica si inginerie mecanica”.
Printre elementele cheie ale acestui design se afla si ceea ce compania numeste designul “Symmetrical Signal Trace”, care implica folosirea aceleiasi cai de semnal pentru fiecare canal in mod identic, pentru spatialitate optima si pentru soundstage.

Impamantarea stelara, in care toate firele de impamantare se terminaintr-un singur plan, este de asemenea folosita, iar o atentie deosebita a fostac ordata pentru planificare asursei de putere: spre exemplu, in RCD-12 s-a avut grijasa se pozitioneze DAC-ul cat mai aproape posibil de sursa de putere, pentru performanta optima.

Gama de amplificatoare

Amplificatoarele din gama incep cu modelul Rotel RA-10 la un pret de 448€, ca inlocuitor pentru RA-04SE, si a fost conceputca un sistem simplu, direct. Furnizeaza 45W pe canal, are ton sibalance controls care pot fi ignorate (bypassed) si intrari ce includ o preamplficator phono. La fel ca si modelul pe care il inlocuieste RA-04SE, nu are telecomanda.

Modelul urmator in gama este Rotel RA-11, cu un pret de 641€, si RA-12, cu un pret de 770€, ambele avand DAC-ul Wolfson 24-bit/192kHz si intrari optice&electrice digitale, si USB. La cele doua modele se pot conecta dispozitive portabile si calculatoare folosind Bluetooth – un dongle este furnizat impreuna cu fiecare produs, pentru a fi introdus in socketul USB de pe panoul frontal.
RA-12 are mai multa putere: in timpce RA-11 furnizeaza tot 45W pe canal ca si RA-10, modelul RA-12 furnizeaza  60W pe canal.

Aplicatii de control
Ambele modele au un display frontal si telecomenzi, precum si compatibilitate cu sistemul de control Rotel Link atunci cand sunt folosite impreuna cu RT-12: noua aplicatie de control ofera control total al tuturor functiilor componentelor, pana la nivel de control al tonului din amplificatoare, precum si comunicare bidirectionala pentru a arata pe ecran setarile alese de utilizator.
Toate noile produse vor fi disponibile la distribuitorii Rotel incepand cu luna iulie, in culorile negru sau argintiu.

6 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Caut variante pentru un up-grade pentru sistemul meu modest si ajuns, cred, venerabil (Onkyo A 7040 + Jamo E350). Alegerea ideala ar fi un sistem de pe care sa pot folosi un media player care stie sa redea fisiere lossless (FLAC, APE) si pe care sa-l conectez la una din intrarile digitale ale viitorului amplif. M-ar bucura si posibilitatea de a conecta si TV-ul pe una din intrari … Cautand deci amplifuri stereo cu DAC, am gasit variantele propuse de Rotel compatibile cu bugetul meu (5 – 8000 lei cu tot cu boxe)
    1. Ce parere aveti de amplif-ul RA-12 ?
    2. Ca sa am o idee mai clara, credeti ca DAC-ul sau este superior lui Fiio E17 ? (pe care-l folosesc ca si DAC pe sistemul actual, dar il prefer mai degraba pentru ascultarea la casti)
    3. Ce boxe de raft (+ standuri) recomandati pentru el ?
    4. Dar de podea ?
    Cam multe intrebari, recunosc. Le-am si numerotat sa fie mai simplu de raspuns.
    Astept cu interes raspunsurile dvs. si va multumesc anticipat.

    • Te salut Ionut.

      1. Din pacate nu am ascultat Ra-12
      2. Vezi primul raspuns
      3. Dynaudio Focus 160+stand3 (le detin)
      4. depinde de buget, camera, sistem etc.

      Daca vii cu lamuriri suplimentare poate rezolvam ceva.

  2. Salutari Savu,

    Bugetul in care trebuie sa ma incadrez cu amplif + boxe + dac este cel din primul mesaj. Par super boxele recomandate, dar, din pacate, sar chiar si singure peste bugetul meu.
    Despre camera : un living de bloc din anii 70, deci mic (5×3,5m) si cu ziduri de beton. Bucuria sistemelor audio 😉
    Boxele vor incadra o mobila recenta pentru living cu o lungime de 3,4m, iar una va fi mai pe colt intr-un spatiu de 60cm adancime si 45cm latime. Cealalta ar avea mai mult spatiu pe latime. M-ar atrage o pereche de boxe de raft pe standuri, dar nu-mi dau seama daca tin un bas suficient pentru camera descrisa, nefiind un adept al solutiilor continand subwoofer.
    Ca si muzica imi place muzica mai veche (Floyd, Genesis, Marillion, Yes ar fi cateva dintre exemple). Recent am descoperit ca ma atrage si jazzul.

    cu stima,
    Ionut

    • In acest caz poti sa incerci niste Dynaudio Excite X16 sau niste Dali Ikon 2. Ambele varianta ofera un soundstage larg si sunt destul de usor de amplificat. Daca vrei mai mult impact mergi pe X16, daca vrei un sunet mai relaxat si mai extins mergi pe Ikon 2. Sunt o gramada de boxe bune in bugetul asta, poti sa mai investighezi Elac, Cabasse, Usher, Focal, Epos, Monitor Audio etc.

  3. Multumesc Savu pentru indrumari.
    Dynaudio Excite X16 par niste boxe foarte bune intr-adevar. Totusi, cu standurile si ampliful sar peste limita superioara a bugetului. Mai caut, deci. Apropo, RA-12 ti se pare OK sau nu ? Nu reusesc sa inteleg de ce un site renumit de review-uri l-au cotat la 4*, iar pe fratele mai mic RA-10 fara DAC si chiar fara telecomanda (ciudata alegere a producatorului dupa parerea mea) la 5*.
    In alta ordine, revenind la boxe, imi amintesc cu placere despre basul placut si controlat furnizat de niste boxe inchise acum multi ani, daca nu ma insel, apartineau unui mag celebru al acelor vremuri numit ceva gen Kashtan. In fine, de niste incinte din zilele noastre care par sa fie construite altfel decat cu omniprezentul bass reflex gen Wharfedale Jade 3 ce zici ?
    Dar de Canton Vento 820 ?

    • Pentru ca orice recenzor sanatos la cap compara un anumit produs cu ceea ce ofera concurenta la acel nivel de pret, stelele reprezinta raportul calitate-pret pe acel palier. Si pentru mine de exemplu Yamaha A-S500 este un amplificator de nota 10, asta nu inseamna ca e mai bun ca AS2000 care este un amplif de nota 8. Generic vorbind.

      Jade am ascultat prea putin ca sa-mi dau cu parerea, Canton deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.