Piata castilor de gaming este in continua expansiune si daca acum cativa ani aveam un numar rezonabil de producatori si de modele, in acest moment asistam la o adevarata inflatie de noi aparitii cu nume din ce in ce mai pompoase. Pana aici lucrurile nu sunt deranjante, dar in momentul in care am experimentat calitatile sonore ale acestor produse am fost in cele mai multe cazuri dezamagit, majoritatea sunand mediocru, departe de ceea ce isi doreste un pasionat al sunetului de la o pereche de casti.

DESCRIEREA:

Avand intiparita in minte situatia descrisa mai sus am primit de la Asus cele mai noi si mai avansate casti pe care le au in oferta, modelul Vulcan Pro. Prezentate pentru prima data anul acesta la Computex in Taiwan, modelul Vulcan Pro este practic identic cu modelul Vulcan ANC cu mentiunea ca versiunea PRO beneficiaza de un microfon putin mai lung si are in pachet si un cablu USB dotat cu un procesor digital de sunet (Rog Spitfire).

Vulcan Pro face parte din seria ROG (Republic of Gamers) a celor de la Asus si asa cum era de asteptat, ambalajul si continutul este spectaculos. Totul arata foarte bine, de la cutia de carton si pana la borseta speciala in care se transporta castile, aceasta avand forma de scut, inspirata din sigla ROG. Castile arata si ele la superlativ, rosul aprins al cupelor aducandu-mi aminte de motocicletele Ducati pe care le aveam in showroom pe vremea cand lucram in domeniu :).

Unul dintre lucrurile care mi-au placut foarte mult la Vulcan Pro este posibilitatea de a detasa microfonul in cazul in care nu aveti nevoie de el, astfel transformandu-se in niste casti normale. Excelent! Alte caracteristici pozitive ar fi faptul ca se pliaza, fiind astfel usor de transportat in borseta speciala, si firul pe o singura parte care este detasabil. Design-ul circumaural impreuna cu earpadurile foarte moi si headband-ul captusit le fac sa fie foarte comode, Vulcan Pro fiind printre cele mai comode casti inchise pe care le-am folosit vreodata. Pentru ca pachetul sa fie complet, cei de la Asus au dotat standard castile si cu un adaptor 2 pin pentru utilizarea in avion.
 
Specificatii tehnice:

 

SUNETUL:

Gaming:

Impulsionat de noul patch de la Diablo 3 si cu ceva chef de DOTA dupa o pauza destul de lunga, am folosit intensiv  Vulcan Pro timp de o saptamana. Privite din punctul de vedere al unui gamer castile se prezinta bine, fiind comode, cu o izolare foarte buna a sunetului, inclusiv atunci cand nu este activata functia ANC (pana la 30db dupa specificatiile celor de la Asus), iar microfonul flexibil functioneaza ireprosabil.

Castile au un bass pronuntat, frecventele joase fiind dominante in majoritatea cazurilor, un lucru care in jocuri precum cele mentionate mai sus nu deranjeaza. Izolarea fonica aproape completa de mediul exterior si  capacitatea castilor de a furniza cantitati mari de bass ofera o senzatie de imersiune totala in Diablo 3. Rezultate bune am avut si atunci cand am jucat CS sau Dota, exploziile grenadelor sau focurile de arma avand forta necesara.

DSP-ul ROG Spitfire ofera o calitate a semnalului mai buna decat iesirea standard a unui laptop sau a unei placi de baza desktop, dar nu poate rivaliza cu o placa de sunet din categoria superioara. In jocuri am utilizat alternativ ROG Spitfire si Asus Xonar Xense One si la fiecare schimbare am simtit diferente notabile in defavoarea solutiei USB. Cele trei functii pe care le ofera sunt utile in situatii particulare, dar nu le pot lauda prea mult, pe desktop-ul meu nu le-am gasit decat partial utilitatea, probabil daca foloseam un laptop situatia se schimba destul de mult.

Amp:  atunci cand este activate, se obtine un volum mai mare. Daca tinem cont de faptul ca Vulcan Pro au randament bun, nu am simtit nevoia sa o folosesc.

Surround: activeaza un algoritm de virtualizare a sunetului 7.1, asemanator cu Dolby Headphones. In filme aduce un plus de spatialitate, dar in jocuri am preferat varianta clasica, stereo.

Fps: special pentru aceasta functie am reinstalat batranul CS pe calculator. Fps este un algoritm care amplifica sunetele din fundal, fiind astfel mai usor de auzit si pozitionat. La inceput suna putin ciudat, nenatural, dar cu timpul te obisnuiesti si ai un minuscul avantaj. Zic minuscule, pentru ca se pare ca modul Fps nu m-a ajutat prea mult, am iesit de fiecare data ultimul pe fiecare harta :).

ACTIVE ANC: probabil ca a fost gandita pentru medii foarte zgomotoase sau lanparty-uri cu gameri nervosa, pentru ca in viata de zi cu zi nu prea isi are utilitatea. Izolarea fonica pasiva a castilor este atat de buna incat nu prea se justifica folosirea ei in mod normal, dar probabil cei de la Asus au dorit sa fie mai catolici decat Papa si au considerat ca este mai bine sa fie, decat sa lipseasca. ANC detecteaza zgomotul ambiental cu ajutorul unui microfon aflat pe exteriorul castilor si cu ajutorul unui procesor emite in casti sunete pe anumite frecvente pentru a-l anula.

Muzica:

In muzica am dorit sa ascult castile cat mai aproape de potentialul lor maxim si am mutat auditiile pe Xonar Essence One, cea mai buna sursa de semnal din oferta celor de la Asus, capabila sa conduca in conditii bune inclusiv monstrii precum Audeze LCD2 sau Sennheiser HD800.

Cu Essence One ca sursa si amplificare, castile au avut o prestatie ceva mai buna decat in cazul DSP-ului USB sau a placii interne Xense, fara insa a se schimba in mod decisiv. Am avut parte de un sunet ceva mai detaliat, dar echilibrultonal a fost in continuare perturbat de bass-ul in exces pe care il ofera castile.

Frecventele medii si inalte sunt mai retinute, rezolutia castilor fiind usor peste medie. Daca pe muzica hip-hop sau techno nu sunt probleme majore, atunci cand am ascultat Celine Dion sau James Blunt castile au sunat destul de sters, lipsite de precizie si rafinament. Un exemplu clar a fost piesa „Vaya con Dios – Don’t cry for me , Louie”. In momentul in care intra contrabasul in actiune, acesta acopera aproape in totalitate restul instrumentelor,  suprapunandu-se inclusiv peste vocea artistei.

Soundstage-ul este decent pentru o pereche de casti inchise, fiind suficient de larg pentru a oferi o experienta muzicala placuta, scena fiind amplasata destul de aproape de ascultator.

Un mare minus al acestor casti este lipsa de precizie a bass-ului, oferit in cantitati mari, dar slab la capitolul control si atac. Probabil s-a dorit obtinerea unui impact maxim in jocuri in detrimentul rafinamentului si muzicalitatii.

CONCLUZII:

Asus ofera prin Vulcan Pro cele mai complete casti de gaming de pe piata, modularitatea si dotarile incluse fiind cu adevarat deosebite, toate completate de un design cu adevarat senzational. Din pacate, la fel ca toate castile destinate gamerilor pe care am avut ocazia sa le testez, pierd puncte importante exact acolo unde conteaza cel mai mult – la calitatea sunetului.

PRO:

– design foarte reusit.
– calitatea materialelor foarte buna.
– dotari standard exceptionale.
– izolare foarte buna a sunetului.

CONTRA:
– bass lipsit de precizie.
– mai putin recomandabile pentru muzica.
– DSP-ul USB din pachet de calitate medie.

2 COMENTARII

  1. Salutari,

    Foarte interesant articolul si alegerea produsului pentru review.
    Asus vad ca se baga din ce in ce mai mult in Audio!
    Sunt curios daca o sa scoata si o casca pentru muzica.

  2. Salut Dan.

    Momentan Asus are niste placi de sunet excelente pentru segmentul PC. La capitolul casti nu pot spune ca sunt pe deplin multumit dar tinand cont de perseverenta cu care scot mereu noutati in domeniul audio am convingerea ca vor ajunge la un nivel ridicat si in acest segment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.