Infiintata cu mai bine de 60 de ani un urma de catre George Cabasse, marca cu sediul central in Brest are origini legate de muzica ce se pierd in negura trecutului. Familia Cabasse  frabrica viori inca din seculul XVIII, fiind unii dintre cei mai respectati si cunoscuti maestrii lutieri din Franta acelor ani, iar pasiunea pentru  sunetul de calitate s-a perpetuat de-a lungul generatiilor.

Carismatice, originale, coaxiale sunt cele trei atribute si definesc incintele acustice Cabasse. Cine nu a auzit, macar din reviste sau din site-urile de specialitate de revolutionarele La Sphere sau avangardistele L’Ocean? Fara indoiala ca imaginea lor ramame iremediabil intiparita in memoria privitorilor, design-ul extraterestru si tehnologia unica nu te pot lasa indiferent. Cu aceste ganduri in minte si cu amitirile placute de la evenimentul de prezentare al seriei Pacific, am dat curs unei invitatii private de a asculta e una dintre cele mai noi creatii a producatorului francez si anume Baltic Evolution.

Design-ul seriei Baltic este cat se poate de original, tipic Cabasse. Doua incinte sferice de dimensiuni medii adapostesc  driverii triaxiali TC23 si crossoverele necesare, fiind practic “core-ul” modelului L’Ocean, cu o singura diferenta notabila.  In cazul surorilor mai mari, filtrele sunt externe fiind pasive. TC23 este compus dintr-un tweeter cu membrana fabricata dintr-un polieter nou dezvoltat, suprapus pe un difuzor dedicat de medii, acesta fiind la randul sau integrat intr-un difuzor de bas. Pe cat de complicata pare solutia pe atat de interesant arata.  Wooferul  inelar este din Duocell, un material fabricat de Cabasse in-house. Este o formă de Rohacell (spuma cu densitate scazuta) utilizat pe scară largă în industria aerospațială și utilizat de către mai multi producatori de boxe din zilele noastre pentru fabricarea de conurilor rigide, ușoare, de tip sandwich. Procesul de fabricare proprietar Cabasse produce o diafragmă extrem de rezistenta deoarece nu este de tip sandwich, compania susținând că raportul rigiditate/ amortizare/ greutate nu are rival in industria de profil.

Boxele Baltic Evolution au fost completate pe partea de bass de un foarte solid subwoofer Santorin 30, dotat cu un amplificator in clasa D de 500W si o membrana cu diamentrul de 30cm. Cantarind nu mai putin de 28kg si dotat cu un procesor de sunet (DSP) foarte performant, Santorin 30 este unul dintre rarele subwoofere pe care le-am auzit integrate foarte bine intr-un sistem stereo. Un microfon și un preamplificator pe lampi pentru acesta sunt furnizate ca parte a pachetului, procedura de calibrare automată in functie de configuratia camerei fiind simplă și exactă. Sursa a fost una pe masura boxelor, un excelent SACD Esoteric iar amplificatorul a fost un integrat de la 3DLab.

Prestatia excelenta a sistemului nu m-a surprins deloc, cunosteam capacitatea inginerilor de la Cabasse si eram pregatit ca sa zic asa sa aud un sunet foarte bun, marca din hexagon fiind una dintre preferatele mele. Ceea ce am remarcat in mod deosebit a fost integrarea sistemului intr-o camera mai putin prietenoasa. Incaperea era destul de nefericita din punct de vedere acustic, cu ferestre mari in spatele boxelor si pereti acoperiti cu rigips. Daca ar fi trebuit sa instalez un sistem stereo de anvergura intr-o astfel de locatie, sincer as fi fost foarte pesimist ca rezultatul final va fi unul pe masura componentelor. Nu a fost cazul cu boxele Baltic, dinamica, rezolutia si bogatia timbrala fiind entuziasmante iar bas-ul perfect controlat. Scena a fost larga, nu foarte adanca dar bine focusata, cu instrumentele precis amplasate in spatiu. Poate cel mai interesant lucru ascultat a fost o inregistrare ’’ne-audiofila” cu o fanfara germana, genul acela de muzica tipica Oktoberfest. Energia degajata de sistem a fost uriasa, invers proportionala cu dimensiunile sferelor din fata mea, simteam parca respiratia  ”suflatorilor” din orchestra si lovitura tobei in piept. Superb!

In incheiere nu pot decat sa va recomand acest sistem, macar pentru o auditie edificatoare. Boxele Baltic fac parte din acele putine incinte acustice care arata neconventional si suna al dracului de bine, o combinatie rara de life-style si high-end. Personal mi-au placut foarte mult ca design dar este posibil sa nu fie pe gustul tuturor. As fi preferat ca masivul subwoofer sa nu fie la vedere, strica putin din eleganta si misticismul boxelor, dar aproape sigur sunetul nu ar mai fi fost la acelasi nivel.

Pretul incintelor Cabasse Baltic Evolution este de aproximativ 11.000 Euro iar subwooferul Santorin 30 costa 3.000 Euro. Succes la auditii!

Multumim domnului Sorin Oancea, importatorul oficial al brandului Cabasse in Romania,  pentru invitatia de a asculta acest sistem deosebit.

2 COMENTARII

  1. Te invidiez … Cabasse e marca mea favorita de boxe. Pacat ca nu aveau si Saturn 55, era sistemul a maxim. Oare care ar fi fost impresiile atunci … 😉

  2. Eugen si pentru mine Cabasse este una dintre firmele care-mi plac. Ofera produse competitive in aproape toate clasele de pret si asta denota respect si interes fata de clienti. De exemplu am ascultat in mai multe randuri sistemul lor 5.1 Eole si consider ca este o varianta net superioara celor de la Bose de exemplu. Pretul este in acelasi timp ceva mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.