Am facut cateva modificari in testul initial, timpul suplimentar petrecut in compania celui mai nou dac-amp portabil de la Fiio oferindu-mi satisfactii deosebite si cateva concluzii suplimentare pe care am considerat ca merita introduse in review.

Iarăşi o recenzie despre FiiO, dar de această dată pentru noul produs: E07K. FiiO a intrat în forţă pe piaţa produselor audio şi ne bucură cu produse noi din ce în ce mai des.

FiiO 07K este succesorul modelului E07, şi din spusele producătorului, au fost schimbate majoritatea circuitelor integrate, acestea fiind ridicate la standardele lui E17.

Aparatul foloseşte aproximativ aceleasi componente ca şi în cazul lui E17, conversia digitală către analog şi amplificarea dedicată fiind derivate din acesta. E17 pastreaza un usor avantaj la capitolul amplificare, oferind ceva mai multa putere, avand in acelasi timp o autonomie extinsa datorita unei baterii de capacitate mai mare (1500mAh fata de 1200mAh la E07k). Modelului E07K îi lipsesc chip-urile care se ocupă de intrarea coaxiala şi de cea optică, E07K având doar o singură intrare digitala – cea USB.

Sunt sigur că multi utilizatori nu au nevoie de mai mult de o singură intrare (USB), aşa că prin această modificare s-au tăiat şi o parte din costuri, astfel apărând E07K.

Aparatul are acelaşi meniu intuitiv, unde putem găsi EQ-ul hardware care ne permite să modificăm cantitatea de bass şi de înalte, gain-ul de la low, mediu şi high, şi evident volumul digital. Aparatului îi lipseşte butonul “input”, care se regăseşte la modelul E17, astfel că acum se poate folosi doar ca DAC şi ca Amp dacă utilizăm intrarea USB, sau doar ca amplificator portabil de căşti dacă folosim intrarea analog de 3,5 mm.

Construcţia modelului EO7K este una solidă, din aluminiu anodizat de culoare neagră, partea frontală fiind acoperită de sticlă aproape în întregime. În cutie găsim şi accesoriile: săculeţul de transport din material, husa de protecţie din cauciuc, un cablu mini to mini 3.5mm de 8cm, un cablu miniUSB pentru încărcare şi conectare la PC pe post de DAC, 6 picioruşe din silicon şi 2 benzi de cauciuc pentru ataşarea aparatului la un mp3 player portabil sau la telefonul personal.

Caracterul sonor:

Cert este faptul că E07K sună asemanator cu E17, încercările mele de a găsi diferenţe majore au eşuat. Diferentele exista dar sunt de finete, de detaliu. Am efectuat şi câteva teste oarbe,  aparatele au o prestatie apropiata. E17 pastreaza un usor avantaj atunci cand sunt folosite casti dificile, plusul de putere oferit de amplificarea mai fortoasa spunandu-si cuvantul.

Sunetul este plin de substanţă, lin, uşor la ureche, şi în acelaşi timp are un tempou rapid şi o lovitură bună a bass-ului. Sunetul este prezent mai mult pe partea analogică decât pe cea digitală, per total fiind plăcut şi nederanjant.

Este de apreciat faptul că în locul jack-ului coaxial/optic al modelului E17 fabricantul a mai adăugat o ieşire de 3.5mm, acum fiind două la numar. Da, este adevărat, acum se pot asculta două căşti conectate în acelaşi timp – funcţie interesantă pentru comparaţii rapide între două modele de căşti diferite sau pur şi simplu când două persoane vor să asculte muzică în acelaşi timp.

Dacă sunt conectate două căşti în acelaşi timp, sunetul nu se degradează şi puterea de ieşire nu scade, aparatul se încălzeşte puţin mai mult, în rest calitatea sunetului nu are de suferit.

Micul FiiO are putere destulă şi pentru căştile mai flămânde, cum sunt Sennheiser HD800 sau Audeze LCD-2 şi LCD-3. La toate cele 3 modele am folosit gain-ul pe mediu (6 dB) la volumul de 50-55 (din maximumul de 60) şi am obţinut rezultate bune.

Minusuri evidente în ceea ce priveşte redarea muzicii nu am simţit, aparatul are acelaşi sunet ce îţi ridică rapid dispoziţia, având acelaşi fun factor regasit si pe celelalte produse Fiio.

Bass-ul, cât şi frecvenţele medii sunt predominante, sunt puţin mai accentuate, dar tocmai acestui fapt se datorează naturaleţea şi sunetul mătăsos care ne place. Joasele coboară destul de adânc fără a pierde mult din control sau din putere, mediile puţin mai ridicate fac vocile mai dulci, iar pianul, trompeta şi viorile sună mai plin şi mai bine conturate.

Chiar dacă sunt aerisite şi destul de extinse, înaltele nu sunt deloc zgârâiecioase sau uscate. Pe alocuri, înaltele extreme (extensia) sunt puţin tăiate, parcă ar fi existat un semicerc care rotunjeşte sunetul peste zona 19-20 KHz.

Îmbucurător este faptul că sunetul nu este voalat sau înceţoşat ca în cazul unor convertoare digital către analog (exemplu: Creative X-Fi HD USB) şi per total sunetul nu vrea să fie super tehnic sau forţat. Rezultatul final fiind un sunet relaxat şi domol, nealterând linia frecvenţelor sau a echilibrului tonal.

Micul DAC/Amp ştie să adauge culoare în aparatura mai liniară sau mai palidă ca sunet. Deţinătorii de boxe sau de căşti cu un caracter mai uscat, înalte agresive sau bass insuficient, se vor bucura de acest device interesant.

Am încercat mai multe genuri muzicale, dar într-un final m-am trezit că ascultam doar muzică mai energică, mai ritmată, ceea ce oglindeşte abilitatea DAC/Amp-ului de a se îmbina perfect cu muzica mai vie. Vreau să adaug că în momentele aglomerate nu pierde controlul frecvenţelor, instrumentele nu se lovesc între ele, fiecare îşi are zona sa de acţiune bine definită.

Pe muzică lentă (post-rock, jazz, blues, cât şi puţin folk) DAC-ul a sunat la fel de bine, scena relativ mare nu a avut de suferit, imaginea stereo fiind bine delimitată, doar pe unele piese complicate şi complexe (Sonate simfonice) se simte o mică alterare a imaginii, sunetul având scena largă în plan bidimensional (stânga – dreapta), însă pierde din înălţime şi din adâncime, sunetul fiind ceva mai 2D decât în cazul soluţiilor mult mai scumpe.

L-am folosit şi pe stradă cuplat la CIEM-urile US 3D şi cu căştile Sennheiser HD-25 II şi am avut rezultate bune. Împreuna cu US 3D am tunat puţin bass-ul pentru o profunzime şi un atac mai bun, cât şi un sunet mai extins în toate direcţiile. Pentru HD-25 II care au impedanţa de 70 de ohmi, nu am folosit EQ-ul, gain-ul setat pe mediu mi-a oferit o libertate mai mare în setarea volumului. Cu ambele căşti am primit un sunet mai bogat şi mai plin, parcă mai articulat faţă de ieşirea mp3 playerului din dotare. Sunt sigur că poate amplifica şi căşti mai pretenţioase decât în cazul meu.

De curiozitate am încercat şi amplificatorul E09K cuplat prin dock-ul dedicat şi am fost plăcut surprins că funcţionează fără nici cea mai mică problemă. Dacă folosesc “Lo Bypass”, atunci E09K preia controlul asupra micului E07K, pornirea/oprirea device-ului sau volumul muzicii, cât şi nivelul de gain fiind controlate doar de dock-ul E09K. Împreună, acest combo ridică performanţa cu cel puţin 2 clase faţă de amplificatorul integrat al E07K, sunetul căpătând un control absolut, un bass şi mai autoritar, şi per total un sunet mai plin şi mai precis.

Ca şi în cazul lui E10 şi E17, frăţiorul E07K suportă maximum fişiere 24bit / 96KHz şi ştie să reproducă muzica în modul Kernel Streaming, cât şi în WASAPI (bit perfect), ambele fiind alegerea oricărui audiofil serios având ca sursă şi transportul PC-ul . E17 este capabil sa redea fisiere 24bit / 192KHz pe intrarile spdif.

Concluzii:

Un DAC mic, dar destul de potent, şi un amplificator de căşti portabil în aceeaşi cutie.

Display-ul este intuitiv şi meniul simplu de folosit, calitatea construcţiei a rămas neschimbată: aluminiu negru anodizat, combinat cu sticlă pe partea frontală, nimic de reproşat.

Vă recomand cu toată încrederea acest aparat, la acest nivel de preţ nu ştiu nicio placa audio internă care să sune la fel de natural şi de uşor la ureche.

Pro:

–  Construcţie solidă, multitudinea de accesorii din pachet.
–  Sunet cald, moale, plăcut urechii, tonalitate corectă.
–  Bass şi frecvenţe medii bine definite, înalte neabrazive.
–  EQ hardware, posibilitatea tunării sunetului.
–  Portabilitate – poate fi folosit şi ca amplificator portabil.
–  Raportul preţ/performanţă foarte bun

Contra:

– Înalte calme, însă extensia extremă este mascată.
– Uneori imaginea stereo devine bidimensională.
– Microdetaliile pe alocuri ascunse în fundal.

Echipamente folosite pentru review:

Sennheiser HD800, HD-25 II, Audeze LCD-2, LCD-3, Ultimate Sound 3D, Burson Conductor, Fiio E07K, E17, E09K.

31 COMENTARII

  1. Salut Darku,

    As vrea sa-mi cumpar o pereche de casti bune . Am de ales intre AKG701 (noi,un magazin din ro le vinde la 900lei) , Beyerdynamics DT880 pro (250ohm,SH la 700lei) si Sennheiser HD650(ar trebui sa le caut SH). Prefer noi.

    As vrea sa le cumpar pt. muzica electronica . Vreau pt. inceput sa amplific cu Fiio E10 (de care am aflat intr-un review al tau) si am vazut un lucru interesant scris de tine : Fiio E17 e mai bun ca E10 , iar E07k suna identic cu E17 . Vreau sa le folosesc la pc ,dar daca suna mai bine E07k si-i si portabil (te-as ruga sa-mi spui diferentele intre E10 si E07k). In viitor as incerca sa cumpar DAC mai bun.

    Multumesc !

    • I-am explicat lui ETt pe mail ca nici E10 si nici E07K nu sunt deajuns pentru casti de talia K701, HD650 si DT880.
      Ca DAC ambele FiiO sunt capabile de redarea muzicii la un nivel adecvat, insa nu sunt capabile ca amplificare.
      Desigur volum de ajuns vor avea ambele modele, insa volumul nu inseamna amplificare adecvata, sau dinamica si rafinament.
      Am recomandat insa combo-ul E07K + E09K ca fiind unul bun pentru inceput si care e capabil sa amplifice cu usurinta toate acele 3 casti.
      Din cele 3 aleg HD650 sau DT880 pe motiv ca K701 suna mai palid, mai fals si mai plasticos si sunt nerecomandate pentru muzica electronica. HD650 sunt cele mai muzicale din cele 3 si DT880 sunt cele mai liniare si comode din cele trei.

  2. Imi puteti spune functia de dac este valabila doar prin usb?adica pentru a beneficia si de dac laun ipad ar trebui sa conectez prin camera connection kit?

  3. As vrea si eu sa achizitionez E07K + E09K. Il voi folosi doar acasa, legat prin USB la PC pentru a amplifica AKG K240Studio si in curand, sper eu, Audiotehnica AD900 sau AD700.
    Am trei intrebari, poate putin puerila prima. Asadar: 1) vad ca functioneaza cu ceva baterie pentru „exterior”. Daca il folosesc doar legat la PC isi ia curentul prin USB si face bypass la bateria interna sau trebuie reincarcata bateria deoarece functioneaza autonom.2) la E07 o sa fac bypass prin E09K. Vad ca acesta din urma are iesiri analog in spate. Momentan folosesc ca si sursa Xonar D2 pentru Nad 355 + Elac FS127. Este mai bun FIIO decat Xonar-ul meu si se poate folosi ca sursa pentru ce am eu? 3) voi fi limitat ca si „spatialitate” daca leg AD900 la FIIO? Ar trebui sa folosesc ceva mai bun ca sa beneficiez de sunet gen „dolby headphone” sau este ok?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Salut,
      1) Poti selecta din meniu sa functioneze doar din baterie, doar din curentul din USB (5V, 0.5A) sau ambele in acelasi timp (adica sa incarce bateria si sa foloseasca curent tot din baterie). Daca alegi a treia varianta, atunci PC-ul incepe sa incarce bateria insa E07K tot ia curent din baterie, asfel se elminina spike-urile curentului electric din PC. Prima si a treia varianta imi plac cel mai mult ca sunet.
      2) Este o intrebare pe care o primesc destul de des Xonar D2/ST/STX Vs. Fiio E07K/E17. Depinde, Xonarul are sunetul putin mai detaliat dar si mai fals si sibilant, Fiio are sunet mai natural, mai palpabil, instrumentele parca au o greutate. Nu este unul mai bun ca altul, depinde de ascultator si cum vrei sa fie rezultatul final (sunete vs muzica). Da, se poate folosi ca sursa pe Line-Out (RCA) din spatele lui E09K.
      3) Nu vei fi limitat, E09K ajuta extrem de mult E07K in ceea ce priveste castile. Daca pe unele casti E07K poate suna ceva mai palid, cupland micul DAC la E09K rezolvam problema sunetului palid sau lipsit de dinamica.
      Efectul „dolby headphone” este un DSP software, nu are de a face cu partea hardware, nu stiu daca il suporta, eu ascult muzica pe Fiio, atat 🙂

  4. Frumos review! Si eu vreau un dac amp Fiio din acesta! Doar doua intrebari as avea pentru oricine stie raspunul: Ce se intampla cand (in viitorul indepartat) bateria va fi terminata, poti asculta in continuare muzica tinand aparatul cuplat la USB (ca pe fiio e10) ? Si doi: poti asculta muzica cand se incarca? Multumesc, astept un raspuns, pentru a putea face ocomanda.

    • Salut,
      La ambele intrebari raspunsul este Da.
      In cazul in care baterie e complet terminata si nu se mai incarca, producatorul am inteles ca vinde bateria separat si poate fi usor inlocuita cu cea veche.
      Nu conteaza in ce stare e bateria (e terminata, se incarca sau nu) aparatul poate fi folosit oricand conectat la un PC.
      Auditii placute! (nu uita si de muzica lossless)

  5. mi-am cumparat recent acest aparat cu scopul si speranta ca va suna evident mai bine pentru urechile mele decat placa de sunet integrata dintr-un apple mac mini .l-am cumparat doar pentru partea de dac,auditia la casti pentru mine nu prezinta interes,vreau doar sa imi sune mai bine boxele,niste microlab solo 6c.sunt constient ca sunt niste boxe de buget dar totusi speram la un sunet mai bogat….mai altfel.problema este asta,ca nu prea fac diferenta intre fiio e07k si sunetul onboard.ma intreb daca impreuna cu un fiio e09k,care este doar amplificator,se va produce o imbunatatire,o schimbare cat de mica a caracterului sonor.sunt dispus sa cumpar si acest dock chiar si pentru o imbunatatire cat de mica.astept cu interes un raspuns,multumesc

    • Salut Marius.

      Sunt multe motive pentru care nu sesizezi o imbunatatire. Boxele sunt destul de slabe, trebuie in principiu sa folosesti inregistrari cat se poate de bune (formate necomprimate sau high-rez), trebuie sa-ti setezi playerul corect. Din E07 cum iesi, direct din jack-ul de casti sau ai adaptorul L7?

  6. salutare,am cumparat acest dac cu amplificare de casti,fiio e07k,si as vrea sa stiu daca cuplat la amplificatorul fiio e09k se va auzi ceva mai bine pe niste boxe active microlab solo 6c
    am mai,sau se va auzi la fel si singur pe boxe active.multumesc,astept un raspuns pentru a sti daca are sens sa comand si acel dock fiio e09k.mentionez ca auditia la casti nu ma intereseaza

    • Salut!
      Nu ai nevoie de E09K daca asculti pe boxe.
      In schimb as recomanda adaptorul L7.
      Ca si in cazul lui Marius (comentariul un pic mai sus de al tau) L7 este cam obligatoriu si sa explic si de ce.
      Din pacate E07K nu are iesire line-out curata (cum are E10 de ex), adica iesirea sa este deja amplificata si care este facuta sa functioneze cu, casti. O iesire Line-out, sau iesirea neamplificata este obligatorie pentru folosirea boxelor active, astfel va scadea distorsiunea si chiar posibil sa auzi mai detalii noi in muzica preferata. De asemenea o iesire curata line-out functioneaza perfect cu orice impedante (chiar si de 4 Ohm!), iesirea amplificata stoc nu poate, fortand aparatul sa intre in clipping, posibil sa se incalzeazca mai mult si in general sa nu fucntioneze la potentialul maxim. Mergi pe un L7 si nu pe un E09K 🙂

  7. Daca filele MP3 sint 44khz/16bit are rost sa las Fiio E07K la 96khz/24 bit in setarile playerului de pe Windows(AIMP3, Foobar…) ? Ma gindesc ca e ca si cum fac upscaling de la SD la HD adica rau, dar daca schimb 96 khz cu 44 khz nu pare sa aiba efecte deloc.

    • Daca esti un purist (cum sunt eu) atunci lasa asa cum este, si playerul software (in cazul meu Foobar2000) decide singur sample rate-ul care este redat si nu ii face nimic (upsampling sau downsampling), adica reda fisierul fara a mai adauga alte DSP-uri sau upsampling.
      Daca selectezi 24/96 atunci playerul va face upsampling la orice fisier 16/44 in 24 bit 96 Khz, unii zic ca este mai bine asa, deoarece ar putea scadea zgomotul si chair distorsiunea armonica, altii zic ca suna la fel si altii zic ca suna mai prost. Poti testa si lasa varianta care iti place cel mai mult.

  8. Buna!
    Am achizitionat fiio e07k de ceva vreme si pot sa spun ca imi place, saltul calitativ este substantial. Binenteles folosind fisiere audio de buna calitate :FLAC, ALAC, APE, chiar si fisiere 24 bit/96khz, si chiar si DFF cu foobar 2000. Problema e ca nu pot schimba parametrii de functionare in XP. Adica nu pot seta sa mearga pe 24 bit/96khz sau 16 bit, defapt nici nu stiu care este setarea actuala. Pe net am gasit chiar si clipuri video de cum se face , am urmat totul pas cu pas dar cand ajung la faza cu alegerea bit-ilor si a khz-lor nu am aceasta posibilitate. Adica nu pot da clik pe sagetica aia cu varfu in jos, sa imi apara posibilitatile si sa aleg una pentru ca nu imi apare nici o sagetica! Din pacate nu am win 7. Daca stie cineva ceva despre treburile acestea il rog sa ma ajute! Poate ajuta daca zic ca flosesc dac/amp-ul pe un laptop IBM ThinkPad, windows xp pack 3, pri usb. La prima conectare la laptop s-a instalat rapid in cam 10 secunde si m-a informat ca este ready to use. Merge bine, curat, fara zgomote straine sau his, doar ca nu ii dau de capat cu setarea bitilor si khz-lor. Multumesc mult!

  9. Help ! Am E07K (care se zice ca duce pina la 150 ohm) si am gasit la un pret bun Beyerdynamic DT770 80 ohm. Ma duc sa le probez, omul a fost amabil, am luat laptopul + E07k , le conectez dau play si se auzeau foarte incet, la volum 50, gain +6. Pareau in stare foarte buna, am tras de cablu, fire… Am avut la mine Sennheiser HD212 si la 40 volum E07K , 100% valum PC si 50% volum player era aproape de nesuportat. Cum E07K are 2 iesiri am conecata amindoaua castile si DT770 era timid rau! Acum, inteleg ca diferenta de la 32 la 80 ohm, da volum mai mic la 80 ohm… dar nici asa slab. Si nu doresc volum exagerat… dar n-am putut simti placere cu Beyerdynamic. Si direct in audio-out al laptopului erau slabe. Din ce citesc pe head-fi, astea beneficiaza mult de amplificare, dar eu n-am auzit decit inalte si ceva bass timid. De fake DT770 n-am auzit…, sa fie defecte?

  10. Oare Hifiman he400, he500 cu 38 ohm(pare ok si fara amplif) si 92(cam putin) db spl se vor auzi slab ca volum pe e07k ? Citesc pe net ca fiind planare sint mai power hungry si vad recomandari cu e17k.

    • Scuze de raspuns tarziu,
      E07K singurel nu va duce decent HE400 si HE500, ambele planar-magnetice, deci ti-ar mai trebui un E09K legat la E07K prin dock si totul va fi ok.
      Ca volum probabil va fi ok si fara E09K, insa pierzi mult din dinamica, bass adanc, viteza, rafinament.
      Recomand oricand combo-ul E07K + E09K pentru niste casti mai serioase.

  11. Buna, am fiio e07k si sunt multumit cu el. Azi insa am observat ca scrisul Volume 88 (volumul aparatului poate fi dat pina la 60 dar la mine asa se vede) a ramas ca o umbra pe ecran si se vede chiar tare cand umblu prin meniuri . A mai avut cineva problema aceasta? Sper sa dispara , il mai las cateva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.