Sper ca nu ai cumparat deja proiectorul si acum cauti un ecran, pentru ca iti vei limita considerabil gama de produse si dimensiuni din care poti alege, iar asta nu este un semn bun, pentru ca s-ar putea sa descoperi ca tot ce poti cumpara acum costa defapt mai mult decat puteai economisi daca luai in calcul si ecranul atunci cand ai decis ca vrei cinema la tine acasa.

Acum, ca am inceput cu o fraza asa lunga, sa sintetizam putin tipurile de ecrane de proiectie, intr-un mod cat mai aerisit posibil, pentru ca decizia nu este atat de grea pe cat pare dar nici atat de usoara incat pretul sa fie singurul criteriu dupa care merita sa te uiti.

10608-m-tensioned-projection-screen-in-home-cinema

Ce este un ecran de proiectie? – raspunsul foarte scurt este: Nu peretele din camera ta.
Raspunsul ceva mai lung  insa tot scurt este o suprafata special tratata pentru a evidentia contrastul, luminozitatea, pozitia(si uneori si sunetul) imaginilor pe care le redai via noul tau proiector.
Variantele de mai sus fac sens doar daca vorbim de experienta de HomeCinema (si despre aceasta vom vorbi), daca vorbim de Office/Educational/Portabilitate, atunci dimensiunea si ergonomia sunt punctele pe care ar trebui sa insisti.

In functie de nevoi, spatiu, proiector, specificatiile proiectorului si buget(iar ordinea este aceasta, nu invers), avem:

-Ecrane manuale, ce la randul lor sunt pe trepied, montate pe perete sau pe tavan

-Ecrane electrice cu montare pe tavan sau pe perete

-Ecrane fixe, adica un fel de tablouri mari, ce vin intr-un kit iar tu trebuie sa asamblezi rama si sa prinzi panza de ea. In mod normal, oricine a pus pe picioare vreun produs de la Ikea se va descurca si cu ecranele de acest tip.

Mai exista si alte tipuri de ecrane, dar cine va ajunge sa citeasca acest articol sigur nu se va informa despre ele dintr-o astfel de lectura, si atunci de ce sa scriem doar de dragul de a scrie?

Acum, ecranele de mai sus, indiferent daca se vor alege dupa si in ordinea de care aminteam mai sus, sunt albe sau gri si tensionate sau normale. Asta, in termeni regasiti in literatura de specialitate a producatorilor, inseamna luminozitate imbunatatita(cazul ecranelor matte white) si contrast imbunatatit(in cazul celor gri/high contrast). Daca ai sau nu nevoie de un ecran tensionat (pe ambele axe)insa, raspunsul scurt este nu. Raspunsul lung este in functie de cate zerouri iti este confortabil sa vezi scrise in dreptul unui astfel de ecran.

projecta_tensioned_descender_rf_electrol_99x220_high_contrast_cinema_vision_sound

Inainte de a le lua pe fiecare la un paragraf, as vrea sa elimin cateva griji pe care unii cumparatori potential ar putea sa le aiba:

-nu ai nevoie de un ecran curbat; pentru ca oricat de mare crezi ca este ecranul tau, tot este mic pentru putea beneficia de avantajelui unuia curbat

-nu ai nevoie de un ecran care respira; pentru ca putina lume aseaza boxa centru si subwooferul in spatele ecranului(fie din lipsa de spatiu, fie din lipsa unui stand pe care sa stea centrul, dar mai ales pentru ca, daca nu ai ecran tensionat(din acela de 5 cifre), un subwoofer destinat homecinema-ului este capabil sa iti faca valuri in ecran la fiecare sunet mai puternic

-nu este obligatoriu si automat mai bun (dar ar putea sa fie, depinde de lumina ambientala) pentru tine un ecran gri/high-contrast; pentru ca exista din ce in ce mai multe proiectoare capabile de contrast impresionant si, daca nu locuiesti intr-un cabinet stomatologic, sansele ca sa ai mai mare nevoie de luminozitate vs contrast sunt considerabile asa ca nu te arunca direct la unul gri doar pentru ca scrie HighContrast.

-gain mare (cat din lumina proiectorului este reflectata de ecran, ex. gain 1.0 inseamna ca nu se absoarbe nimic, totul se reflecta), la fel precum in cazul culorii ecranului, nu inseamna automat mai bine; luminozitatea este buna, dar nici nu vrei ca proiectorul sa aiba culorile unui led,asa ca un gain de maxim 1.2 este suficient, mai ales combinat cu un ecran matte white.

275727908_075

Ce ar trebui sa te intereseze:

unghiul de vizualizare – chiar daca nu urmeaza sa iti deschizi cinema, tot va conta; daca sunteti mai mult de 3 care vor sa vada un film, este tare neplacut sa stai la un unghi generos fata de centru si sa vezi alte culori si la o alta luminozitate imaginile.  Daca esti deja pus in fata faptului implinit si sunteti 5 care vreti sa vedeti un meci, mai bine faceti 1-2pasi mai in spate sa nu se chinuie cei din margini(asta daca te intereseaza de ei, tu stand deja central)
cum se reflecta lumina – nu este vorba tocmai de gain, ci mai degraba de unghiul la care gain-ul functioneaza. Avem 2 situatii si aici, in functie de unde te asezi si unde asezi proiectorul:
1. reflexie angulara – cea mai simpla comparatie este cu o oglinda: lumina vine de sus, se reflecta in jos; vine din dreapta, se reflecta in stanga. Unghiul la care loveste ecranul este cel in care se va reflecta din acesta
Toate ecranele au reflexie angulara(in mai mica sau mai mare masura) iar cele albe sunt cele mai predispuse la acest comporament. Tine cont ca acest comportament il va avea ecranul nu numai cu lumina proiectorului, ci si cu cea ambientala, si, desi aceasta nu te va deranaj in mod direct, va adauga la senzatia de imagine spalacita. Avantajul major al acestui tip de ecran este(pretul) si faptul ca ofera un gain bun chiar si celor ce nu sunt asezati in pozitia ideala. Din fericire, ochii si creierul se adapteaza usor si este improbabil ca multi sa poata observa diferenta de luminozitate a ecranului, atunci cand privesc unul cu reflexie angulara.

2. retroreflexia – lumina se reflecta in acelasi loc de unde a venit, ceea ce inseamna ca pozitia proiectorului este extrem de importanta si, totodata, scapi de o buna parte din problemele cu luminozitatea ambientala. Acest gen de ecrane se gasesc rar si in general sunt scumpe asa ca pot cumpara linistit modele de la punctul 1.

dimensiunea ecranului – nu lua unul mai mare decat poate proiectorul tau sa duca. Este drept ca poti obtine imaginea cat peretele, dar pierzi din detalii asa ca o diagonala de maxim 2.5m ar trebui sa fie suficient. Evident, nu il lua dupa ureche, fa un calcul inainte sa vezi daca din pozitia proiectorului(si din optiunile sale de zoom) poti obtine ceea ce iti doresti ca dimensiune.

cu sau fara black drop (acea bucata neagra de ecran de 40-60cm)  : depinde de cat de inalt iti este tavanul. Daca ai nevoie ca ecranul sa coboare mai mult decat o face unul normal, orienteaza-te catre unul cu black-drop si mai castigi jumatate de metru. Daca tavanul este jos, inaltimea ecranului este suficienta si pozitia ta o permite, nu ai nevoie de banda neagra. La fel, poti elimina aceasta nevoie si daca il montezi pe perete, acolo avand posibilitatea sa il asezi cat de sus/jos doresti. Insa atentie: il montezi, te asezi si ai senzatia de primul rand la cinema. Fa calculele inainte pentru a evita asta!

tipul de ecran: manual, electric sau fix

motorised-projection-screen

1. Ecran de proiectie Manual – daca vorbim de unul cu trepied, oricum nu ai alta solutie si ti-l recomand doar daca trebuie sa te plimbi des cu el sau daca il asezi in curte; altfel, daca nu te deranjeaza sa il cobori si ridici cu mana, este foarte bun, ai economisit niste bani. Tine cont insa ca panza acestora este predispuse la “a face valuri”, de la atat roluit sus-jos. Fiind gandite sa se manevreze usor, nu au greutati in partea de jos a panzei ca sa o tina sub o oarecare tensiune si de aici si riscul ca sa observi in timp ca nu este perfect plan. Exista ecrane manuale cu blackdrop, nu doar cele electrice vin cu aceasta functie.

2. ecran de proiectie Electric – cu montare pe tavan si/sau perete(nu presupune ca daca are montare pe tavan va avea automat si de perete si vice-versa) – tu alegi: cu telecomanda cu fir, fara fir cu IR, fara fir cu RF(daca vrei sa ascunzi carcasa in tavanul fals), cu comutator(pe perete sau langa fotoliul tau), cu trigger(pentru a porni automat cu proiectorul). Acestea vin cam toate cu o greutatea incorporata rama de jos a ecranului si aceasta tine ecranul in tensiune(pe verticala doar), astfel elimini problemele ce ar putea sa apara la cele manuale. Daca idea de a avea ecran cu trigger iti surade dar poate nu are functia asta proiectorul tau(sau ecranul), te poti uita la o telecomanda universala Logitech Harmony si o poti seta sa faca orice la simpla apasare a unui buton(se trag perdelele, coboara ecranul, porneste proiectorul, porneste receiverul, porneste blu-ray playerul, etc).

3. ecran de proiectie Fix Avantaje: este deja tensionat, nu are ce sa se defecteze la el(mecanisme, motorase), complet silentios, mereu la indemana. Dezavantaje: trebuie montat, trebuie sters praful de pe el, expus riscului de a se rupe, stropi, decolora in timp, iti ocupa mereu un perete intreg. Tine de spatiul si de nevoile fiecaruia optiunea in favoarea sau defavoarea unui ecran fix.

Screen International Major Pro C projection screen

Concluzie:

Sunt proiectoare ce nu necesita un ecran pentru simplul motiv ca imaginea acestora nu se va imbunatati substantial(cat sa justifice pretul) in urma proiectiei pe un ecran iar cei ce achizitioneaza acel tip de proiectoare (unele dintre ele foarte bune, de altfel) isi asuma asta.
Dar exista proiectoare ce obligatoriu necesita un ecran. Orice specificatie citita pe orice site al oricarui producator este data in urma testelor pe ecrane de proiectie, asa ca daca vrei sa te apropii macar de rezultatele declarate sau de laudele citite pe forumuri, ai nevoie de ecran. Un proiector de 1500euro pe un perete se va vedea mai prost decat unul de 900e pe un ecran, (asa cum unul de 1500e+ecran se va vedea mai bine decat unul de 2000e+)asa ca ia decizia cu atentie. Nu poti sa “tai colturi” (fara ecran, filme luate doar de pe net, fara media player dedicat, cu cabluri HDMI de 3m care costa 50ron, cu ochelari 3D noname) si totusi sa te astepti la rezultate deosebite.

projector-maintenance-tips

2 COMENTARII

  1. Eu chiar studiez de ceva timp proiectoare si ecrane in ideea de a dota viitorul HT. Intrebarea este de unde se pot cumpara in Romania ecrane HT de calitate sau trebuie sa comandam de afara ? De exemplu, n-am vazut in RO de vanzare ecrane fixe cu aspect 2.35:1 ?

    Altfel, ar fi utile niste teste, stiu ca ai mai facut teste cu proiectoare… proiectie pe perete alb, proiectie pe material alb (tip cearsaf?), proiectie pe ecran special. Poze la fiecare setup si o comparatie subiectiva…

  2. Nu face prostia sa iti cumperi un ecran 2.35. Ia un 16:9 si poti masca partile sus jos cu material negru. Exista in state niste ecrane chiar si cu mascare manuala. Citeste despre cih si vei vedea care e treaba. pe 16:9 vezi ok si 2.35 dar pe 2.35 16:9 se vede foarte mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.