Cu o intarziere enorma pentru care imi cer scuze vede lumina zilei si ultimul episod despre Munchen High-End Audio Show 2013. Initial renuntasem la ideea de a mai scrie aceasta parte la mai bine de doua luni de la terminarea evenimentului, dar intr-un final am considerat ca un articol scris mai tarziu este mai bun decat unul inexistent si in plus era pacat de pozele pe care le-am facut.

Cantaretii (1 of 1)

GATO Audio:

Gato este o firma daneza, destul de tanara, care mi-a atras atentia anul trecut prin design-ul deosebit al electronicelor prezentate. Din pacate in acel moment erau intr-o faza de dezvoltare si nu am putut sa le ascult. Nu-i nimic, anul acesta lucrurile s-au schimbat, cei de la Gato fiind prezenti cu un stand complet, plin de boxe si electronice, care mai de care mai frumoase. Pot spune cu sinceritate ca m-am indragostit instantaneu de „ceasul” analogic de pe modelul AMP 150, acesta venind dotat si cu una dintre cele mai dragute telecomande pe care le-am vazut vreodata. Amplificatoarele integrate sunt atat in clasa AB cat si in clasa D, unele dintre ele vin dotate standard si cu intrari digitale, avand convertor integrat.  Boxele Gato arata si ele foarte bine si suna excelent. Am recunoscut destul de usor difuzoarele ScanSpeak din seria Revelator, unele dintre cele mai bune din lume. Nu stiu exact cine este in spatele acestui brand, dar cu siguranta nu este un novice in domeniu, in lumea high-end audio este destul de greu sa nimeresti din prima si design-ul si sunetul. Am fost placut impresionat de acest brand tanar.

Gato Audio (1 of 1)

Gato Audio (1 of 1)-4

Gato Audio (1 of 1)

Avantgarde Acoustic:

A fost spectacol total la standul celor de la Avantgarde, unul dinte cele mai bune de anul acesta. Erau prezente hornurile varf de gama, seria Trio completate in zona frecventelor joase de absolut colosalul Basshorn. Se spune ca hornurile Avantgarde nu se potrivesc cu toate genurile muzicale, un zvon completat si de faptul ca in cadrul demonstratiilor se utilizeaza destul de multa muzica instrumentala, clasica sau ambientala, in general piese fara voci. Nu contest, probabil ca nu sunt perfecte, dar daca vreodata o sa aveti ocazia sa ascultati o trompeta sau un saxofon pe un sistem Avantgarde va vor trebui niste pastile de inima ulterior. Fiind concentrat sa fac poze eram langa hornul din stanga, destul de aproape si cand a inceput o trompeta sa-mi cante in ureche am crezut efectiv ca e cineva langa mine si face o gluma, era sa fac infarct :). Fanfarele, instrumentele de suflat sau corzile ciupite suna incredibil de real, efectiv boxele nu exista, este ceva cu totul special.

Avangarde (1 of 1)-2

Avangarde (1 of 1)

Avangarde (1 of 1)-4

Avangarde (1 of 1)-5

Gryphon:

Anul trecut nu am reusit sa ascult nimic la standul celor de la Gryphon si din pacate in 2013 lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Desi erau prezenti cu multe produse interesante si exista un sistem functional ce parea gata sa cante se pare ca cei care se ocupa de standul acestui producator nu este prea interesat de acest lucru. Am vorbit cu cineva din stand si l-am rugat sa porneasca sistemul pentru a-mi face macar o prima imagine despre ceea ce inseamna sunetul Gryphon, dar am primit doar un simplu „Sorry, no music today”. Nu prea am inteles care este rostul amenajarii unei camera plina de boxe daca nu canta muzica. Nu-i nimic, mai incercam si anul viitor.

Gryphon (1 of 1)

Gryphon (1 of 1)-2

Kharma Audio:

Ca de obicei unul dintre cele mai frumoase standuri din intreaga expozitie a fost cel de la Kharma.  Electronicele avea capace transparente pentru a fi tehnologia la vedere, mocheta de pe jos si canapelele erau in acelasi ton cu furnirul boxelor, toate produsele erau iluminate discret, se simtea de cand le calcai pragul ca te afli intr-un loc unde cineva a fost foarte atent la detalii. Boxele prezente erau varful de gama, Grand Exquisite, niste incinte uluitor de scumpe, listate la peste 200.000 Euro. Daca aceasta suma nu a sunat suficent de inspaimantator vin si completez cu prezenta solutiei preamplificator + dual monoblock  Excuisite Signature, aceste avand si ele preturi de peste 100.000 Euro fiecare.  Sunetul era unul foarte bun, cu o prezentare excelenta a tuturor genurilor muzicale pe care le-am ascultat in cadrul demostratiei celor de la Kharma dar nu avea acel WOW factor pe care l-am intalnit la alte sisteme. Pur si simplu nu suna ravasitor, impresionant si tinand cont de colosalul pret la care se ridica intreg sistemul am plecat usor dezamagit.

Kharma (1 of 1)

Kharma (1 of 1)-4

Kharma (1 of 1)-6

Lansche Audio:

Un sistem bine inchegat, bun din toate unghiurile. Brandurile prezente sunt nume rare: boxe Lansche Audio, amplificatoare Mola Mola si convertor EMM Labs. Sistemul avea de toate, forta , transparenta, rezolutie, boxele semiactive 8.2 avand integrate amplificatoare de 2400w pentru a putea conduce mai bine cele doua uriase difuzoare de bass de 18 inchi amplasate in partea din spate a incintelor. O alta particularitate a acestor incinte este tweeterul cu plasma Corona, amplasat la mijlocul baffle-ului intr-o incinta separata. Acesta este responsabil de unele dintre cele mai fine microdetalii pe care le-am auzit vreodata, fiind din punctul meu de vedere unul dintre cele mai bune tweetere din lume in acest moment. Desi design-ul boxelor nu este unul deosebit, textura furnirului folosit era foarte eleganta si aducea un plus de finete acestor adevarate uzine de forta.

Lanche Audio (1 of 1)

Lanche Audio (1 of 1)-2

Lanche Audio (1 of 1)-4

Sonus Faber & D’Agostino:

Premiul pentru frumusete este usor de acordat si de aceasta data. De fapt este aproape firesc sa ajunga in Italia, un loc unde creativitatea si dragostea pentru frumos sunt un mod de viata. Intrebati doamnele cine fac cei mai frumosi pantofi, intrebati domnii cine fac cele mai frumoase masini :). Sistemul format din Sonus Faber Amati Futura si electronicele D’Agostino era pur si simplu superb. Sincer sa fiu nu am acordat prea multa importanta sunetului, desi acesta nu era rau de loc, dar eram pur si simplu vrajit de ceea ce poate iesi din mainile artistilor peninsulari.  Calitatea finisarilor este fara cusur, demna de cele mai scumpe ceasuri sau bijuterii, lacul de pe Amati Futura este mai frumos, mai lucios si mai elegant decat de pe orice alta boxe prezenta la expozitie. Preamplificatorul D’Agostino, prezentat in premiera, pastreaza  pe partea frontala carismaticul ceas analogic specific marcii, iar inelul din jurul acestuia functioneaza ca potentiometru de volum. Nu este probabil cea mai practica solutie dar cu siguranta este una dinte cele mai frumoase.  Telecomanda este si ea cu totul speciala, conceputa sa se potriveasca vizual cu echipamentele D’Agostino. In spatele acestui design se asculte knowhow la cel mai inalt nivel pentru ca, sa nu uitam, Dan D’Agostino este cel care a infiintat si a condus timp de cateva decenii marca Krell.

Numele Amati provine de la o celebra familie de lutieri inalieni din Cremona. Cel mai de seama reprezentant al familiei, Nicolo Amati este considerat unul dintre cei mai mari creatori de viori din toate timpurile, un om cu tehnici si principii ce au precedat cu mult epoca in care traia. Pe langa creatiile sale legendare Nicolo Amati ramane in istorie ca fiind maestrul unor ucenici lutieri ce au schimbat istoria muzicii pentru totdeauna. Numele lor este Antonio Stradivari si Andreea Guarnieri.

Sonus Faber (1 of 1)-3

Sonus Faber& D'Agostino (1 of 1)

Sonus Faber& D'Agostino (1 of 1)-2

Sonus Faber& D'Agostino (1 of 1)-3

Sonus Faber& D'Agostino (1 of 1)-4

Thrax:

Stiam produsele Thrax de mai mult timp dar recunosc ca am avut o scapare majora. Nu stiam ca sunt construite si proiectate integral in Bulgaria! Da, asa este, vecinii nostrii de la sud de Dunare se pare ca ne dau lectii nu numai despre turism dar si despre cum se pot construi electronice de prima clasa. Carcasele sunt proiectate si construite de la zero iar la interior exista tehnologie de ultima ora, unul dintre inginerii principali fiind om cu state vechi de lucru la Primare. Am ascultat sistemul Thrax in doua variante, atat cu amplificatoarele pe tuburi Spartacus cat si cu amplificatoarele hibride Heroes, ambele dirijate elegant de preamplificatorul Dionysos. Mi-au placut la fel de mult cele doua variante, cu un plus de fluiditate si rafinament pentru Spartacus si un plus de viteza si dinamica pentru Heroes. In functie de boxe, camera si gusturi personale se alege varainta preferata. Oricum felecitari Thrax.

 

 

Thrax (1 of 1)

Thrax (1 of 1)-2

Thrax (1 of 1)-3

Thrax

 Rockport Technologies & Absolare:

Anul acesta a fost primul meu contact cu boxele Rockport, marca despre care citisem destul de mult. Sistemul era alcatuit din electronice Absolare si boxe Altair, o prezenta masiva, greutatea fiecarei boxe fiind de peste 230kg. Constructia este una mai putin obisnuita, cu un woofer masiv de 15 inchi amplasat in laterala in timp ce pe front baffle este montat un tweeter cu dom de berilliu, un mid-range de 4,25inchi si un midbass de 9 inchi. Desi nu este o solutie clasica mai intalnim aceasta abordare la boxe masive precum Opera Malibran sau Kef Blade. In general acest tip de boxe sunt mai mofturoase cu pozitionarea in camera, mai ales daca aceasta nu are dimeniuni generoase. Aici nu a fost cazul, standul celor de la Rockport fiind un fel de open-space, pe care modelul Altair nu a avut nici o problema sa-l umple. Electronicele Absolare sunt o prezenta eleganta, finsate cu piele naturala si culori pastelate, deosebite. Au condus cu autoritate boxele Rockport lasand impresia ca sunt un maching foarte bun, impresia finala fiind excelenta.

Absolare (1 of 1)

Absolare (1 of 1)-2

Absolare (1 of 1)-3

Absolare&Altair (1 of 1)

Burmester:

Marca oficiala ce echipeaza autoturismele Porsche si Mercedes fiind pe teren propriu in Germania  a venit cu un stand bine organizat, de dimensiuni impresionante, in care exista cam tot ce are mai nou in oferta. Nu sunt apreciez in mod deosebit look-ul oglinda afisat de Burmester la toate electronicele marcii dar acesta au alta calitati. Anul trecut nu prea mi-au placut sistemele existente si pentru ca nu plec niciodata cu idei preconcepute am fost interesat sa le evaluez din nou. Am ascultat o pereche de bookshelfuri B10 care aveau un sunet extrem de cristalin si rafinat si in mod remarcabil reuseau in ciuda dimeniunilor modeste sa acopere un spatiu de auditie  mare. Foarte interesant si competent si streamerul Musiccenter 111 ce s-a dovedit a fi un convertor DA de calitate foarte buna si un preamplificator capabil sa tina sub control o pereche de monoblocuri naravase. La final am plecat cu o parere dramatic imbunatatita si cu dorinta de a mai asculta aceasta marca.

Burmester (1 of 1)

Burmester (1 of 1)-2

Burmester (1 of 1)-3

 MSB Technologies:

Unul dintre liderii mondiali in tehnologia dedicata conversiei D/A, MSB sunt cunoscuti in primul rand pentru modulele discrete state-of-art pe care le produc. Multe din sursele de referinta sunt bazate pe acestea fiind considerate un etalon al calitatii.  Este bine sa nu uitam totusi ca MSB produc si amplificatoare foarte bune, monoblocurile Platinum fiind prezente la Munchen intr-o foarte frumoasa nuanta negru mat. Am putut admira in standul celor de la MSB si convertoarele de top Diamond DAC, Signature Plus si noutatea Analog DAC. Pe acesta din urma il poti usor confunda cu o platforma antivibratii, avand o forma extrem de simpla si discreta, mai ales in configuratia de baza. Impreuna cu toate upgradeurile disponibile se transforma intr-un dac multifunctional de clasa, cu functie de preamplificator, iar display-ul optional primeste nota maxima, fiind unul dintre cele mai originale pe care le-am vazut vreodata. Nu cereti detalii, e greu sa va explic in cuvinte :). Am ascultat MSB in mai multe ocazii, sunt electronice de top cu rezolutie si bogatie timbrala deosebita, in cazul in care se iveste ocazia sa le ascultati nu ezitati, merita.

MSB & Nebula Speakers (1 of 1)

MSB (1 of 1)-3

MSB (1 of 1)-4

MSB (2)

MSB

Simaudio Moon & Martin Logan:

Fiind proprietar de amplificator Simaudio Moon am pasit cu interes in standul firmei si am fost intampinat inca de la intrare cu o surpriza. Era prezenta noua serie Neo, de fapt o varianta revizuita a seriei Moon. Daca la interior schimbarile nu par majore in schimb design-ul este inspirat din seria Evolution, fiind practic niste replici ale acesteia la dimeniuni mai mici. Cum seria Moon Evolution de la Simaudio este una dintre cele mai frumoase din toata industria high-end (daca nu ma credeti cautati imagini cu Evolution Red) am inceput sa ma uit cam urat la mai vechiul meu Moon 340i. Mi-e clar, nu voi avea liniste pana nu-mi fac upgrade la cutie. :).

Despre sistemul Martin Logan/Simaudio nu pot sa povestesc mare lucru, era o muzica ciudata, un fel de clasica-house, probabil cineva de la stand facea experimente cu creatiile proprii. Sistemul prezenta caracteristicile clasice ale electrostaticelor Martin Logan cu sweetspot larg, scena mare si bass autoritar, in rest nu prea am inteles mare lucru datorita genului muzical redat. Oricum am ascultat aceasta combinatie in mai multe ocazii si nu am fost dezamagit niciodata. Sunetul electronicelor de la Simaudio trebuie ascultat mai pe indelete pentru a fi inteles, este o marca cu o amprenta mai discreta, mai putin spectaculoasa dar cu un rafinament aparte.

Martin Logan (1 of 1)

Martin Logan (1 of 1)-2

Simaudio (1 of 1)

Solution:

Mereu cand ajung sa ascult electronice Solution am un zambet larg pe fata. Primul dintre motive este acela ca marca elvetiana face niste amplificatoare foarte bune, printre cele mai bune din lume. Cel de-al doilea motiv este ca aceeasi marca din tara cantoanelor isi proiecteaza electronicele fara nici un fel de restrictie de forma sau volum si ulterior designerii disperati incearca sa le cuprinda intr-o carcasa. Astfel a luat fiinta unul dintre cele mai ciudate amplificatoare integrate din lume, modelul 530. Nu stiu exact cum se pronunta cuvantul integrat in reto-romana sau care dintre cele patru limbi oficiale sunt vorbite de inginerii de la Solution, dar acest amplificator cu prestatie sonora exceptionala are ceva mai putin de un metru cub.  Sunetul dupa cum am mai spus este ireprosabil, aparatele Solution pur si simplu s-au jucat cu pretentioasele Focal Stella Utopia dovedind ca cel putin din punct de vedere al proiectarii lucrurile sunt executate cu simt de raspundere.

Solution (1 of 1)

Solution (1 of 1)-2

Solution (1 of 1)-3

STAX:

A fost pentru prima data cand am avut ocazia sa ascult toata gama actuala Stax si binenteles ca nu am putut sa ratez ocazia. Modelele SR407 si 507 au o rezolutie deosebita si un nivel de transparenta foarte bun, dar sufera destul de mult in gama frecventelor joase si medii-joase. Sunt un fel de HD800 cu mai putin bass si o prezenare mai relaxata a muzicii, fara insa sa constituie o solutie completa din punctul meu de vedere. Modelul de varf, SR-009 sau Omega 3 cum este cunoscut in cercurile de pasionati este altceva. Sunetul este complet, extrem de transparent si natural, practic castile dispar de pe urechi, timpanele primind un sunet ce aduce foarte mult cu cel al unor boxe high-end. Chiar daca nu au impactul de la Audeze LCD2 de exemplu, 009 au fost singura Stax prezenta ce oferea bass-ul necesar. Sunt foarte probabil cele mai bune casti ascultate de mine vreodata (nu am auzit Orpheus niciodata) dar consider ca raportul pret calitate nu este unul foarte bun. Pretul este urias, la 5000 Euro doar castile Stax 009 costa de patru ori mai mult decat HD800 pe care le depasesc marginal iar calitatea fabricatiei nu se ridica la nivelul exoticelor  Audeze LCD3.

Stax (1 of 1)-3

Stax (1 of 1)-4

Tannoy: 

Nu puteam rata standul  Tannoy, unul dintre cei mai vechi producatori de boxe din lume, marca britanica avand peste 80 de ani de la debut. Erau prezente mai multe modele de boxe din seria Prestige si varful de gama Kingdom Royal.  Am ascultat un sistem cu boxe din seria Prestige (din pacate nu-mi aduc aminte modelul , se poate vedea in poze) si electronice Gryphon. Desi sursa de sunet era un pick-up sunetul nu a fost tocmai pe gustul meu, fiind in mod surprinzator destul de agresiv. In schimb scena era uriasa si foarte adanca, una dinte cele mai bune imagini stereo pe care le-am auzit la Munchen anul acesta. Scoala Tannoy si experienta de decenii se simte, este un sunet cult, partile negative le atribui unui maching mai putin fericit cu restul sistemului. Interesanta si prezentarea in varianta dezbracata a unui crossver de la seria Kingdom Royal, arata spectaculos.

Tannoy (1 of 1)

Tannoy (1 of 1)-2

Tannoy (1 of 1)-4

Tannoy (1 of 1)-5

Estelon & Vitus Audio:

Daca va intereseaza cum arata niste monoblocuri de 120.000 Euro va recomand cu incredere pozele de mai jos. Atat costa monoblocurile Master Piece Mp-M201 de la Vitus Audio. Constructia este impresionanta, fiind o solutie cu doua carcase pentru fiecare canal de amplificare, alimentarea fiind separata de output-stage.  Nu are rost sa comentam pretul, acesta este astronomic si mult peste posibilitatile oamenilor normali, in schimb va pot spune ca nu am auzit niciodata mofturoasele boxe Estelon sa sune mai bine. In ultimul an am avut ocazia sa ascult Vitus Audio din diferite game de pret impreuna cu Dali Epicon, Dynaudio Confidence, Ascendo si acum Estelon. Toate sistemele de care va povestesc au fost foarte bune, un lucru ce spune multe despre calitatile acestor amplificatoare.

Vitus Audio & Estelon (1 of 1)

Vitus Audio & Estelon (1 of 1)-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.