Salutare iubitorilor de muzica buna.

Echipa Burson Audio a fost draguta si mi-au trimis un modul nou (placa DAC) pentru Conductor, identic cu cel implementat in noul Conductor SL1793.

Am acum la dispozitie doua module, cel stoc bazat pe DAC-ul ESS 9018, si noul modul bazat pe clasicul, dar bunul Ti BB 1793 (care se regaseste si in HA-160D, DA-160). Avand in vedere ca ambele le-am folosit in acelasi Conductor, mi-a fost putin dificil sa le compar. Asa ca mi-am luat o foita si am inceput sa imi notez cum mi se pare varianta stoc fata de noul modul.

Am ascultat in special folosind castile Sennheiser HD800 datorita naturii sale microscopice, iar pe testele de dinamica am folosit Audeze LCD-3. Pentru veridicitatea rezultatelor m-a ajutat cineva sa fac testele blind, adica nu am schimbat eu modulele, astfel eu m-am axat doar pe scris si delectare muzicala.

Burson Module (1 of 1)

Sa trecem la treaba:

Am sa notez cu (1) noul modul SL 1793 si cu (2) modulul stoc ESS 9018.

In primul rand mi-a sarit in fata volumul modulului stoc fata de cel nou, suna mai tare, are mai multi decibeli. Presupun ca modulul stoc are in jur de 2.2 V, pe cand modulul nou are in jur de 2.0 V iesire, modulul stoc suna clar mai tare, ceea ce automat te face sa crezi ca este mai dinamic, dar poate fi si invers, sa vedem…

Modulul 2 chiar a sunat mai dinamic, a avut o lovitura mai puternica. Pe Vivaldi – Presto de Chesky Records, modulul 2 a prins asa o viteza si o dinamica excelenta incat m-a luat valul, dirijam fericit in subconstient. Prin comparatie, Modulul 1 a sunat mai difuz si mai lent, in acelasi timp mi se parea ca mai putina informatie ajunge catre ascultator.

Burson Module (1 of 1)-5

Modulul 1 de asemenea a sunat putin mai lichid si mai placut la ureche, pot sa zic chiar mai muzical, nu a sunat deloc ofensiv, fiind foarte usor de ascultat. Este modulul care il pui si uiti de el ascultand muzica. Modulul 1 a avut de asemenea un ton mai natural si un bass parca putin mai adanc, insa nu la fel de conturat sau de rapid ca si in cazul modulului 2.

Modulul 2 in schimb a avut o imagine stereo si o delimitarea a instrumentelor clar mai bune, un detaliu mai bine conturat – auzeam cum se extrage mai multa informatie din piesele preferate, de asemenea bass-ul l-am auzit mai precis, avand o lovitura mai rapida cu un decay mai scurt.

Burson Module (1 of 1)-3

Marimea scenei a fost aproximativ la fel in ambele variante, volumul mai ridicat al modulului stoc m-a facut sa cred ca are o scena mai mica, insa nu este chiar asa. In piesele mai aglomerate am preferat modulul stoc, facand fata mai usor in pasajele mai dinamice.

Modulul 2 a avut de asemenea un contur al instrumentelor mai delimitat, pe cand modulul 1 a sunat mai moale si poate putin mai mainstream, modulul stoc are un sunet mai modern, ca o masina sport, pe cand modulul nou are un sunet mai relaxant, l-as compara cu o masina de lux.

Frecventele medii au fost usor mai bune pe noul modul. Vocile si instrumentele bazate pe corzi au sunat un pic mai natural si parca au avut o vibratie ceva mai lunga. Tonul a fost natural si intr-un final am concluzionat ca-mi plac vocile mai mult pe noul modul 1.

Burson Module (1 of 1)-6

Frecventele inalte au sunat aruncate pe planul doi pe noul modul, inaltele au sunat si mai lichide si mai usoare la ureche decat in cazul modului 2. Cel stoc a avut inaltele putin mai detaliate, dar in acelasi timp si putin mai ascutite. As nota ca un tot intreg modulul 2 suna mai neutru  – foarte putin spre partea calda, pe langa noul modul care are un sunet mai cald si nu e chiar neutru sau liniar. Noul modul imi aminteste foarte mult de sunetul HA-160D care era bazat pe acelasi DAC chip.

Fundalul mi se pare putin mai negru pe modulul 2,  pe cand noul modul are un fundal putin de tot incetosat. Pe modulul 1 este mai usor sa te relaxezi si sa asculti muzica fara sa te mai concentrezi sau sa o analizezi amanuntit – i-as atribui un sunet mai vintage.

Desi nu mai detin HA-160D, din amintiri pot spune ca SL1793 suna mai bine decat cum era HA-160D bazat pe acelasi DAC chip, numarul de componente mai mic al acestui modul fiind o posibila explicatie pentru un sunet mai bun si mai complet per total. Modulul SL1793 din Conductor SL1793 cred ca ar fi un upgrade sigur si fata de HA-160D.

Burson Module (1 of 1)-2

Conluzii:

Ambele module au plusuri si minusuri, personal optez pentru varianta stoc ESS 9018.

Sunetul mai lent si mai lin, tonul mai natural si mai usor la ureche si caracterul mai placut sunt niste plusuri evidente fata de modulul stoc. Cui i se pare Conductor in varianta stoc ca avand un sunet putin digital, recomand noul modul, cine nu detine Conductor, dar doreste totusi un sunet per total mai bogat tonal, atunci Conductor SL1793 ar fi o alegere buna.

Punctele pro pentru modulul stoc (ESS 9018):

–          Dinamica mai buna, lovitura mai rapida.

–          Puterea de iesire putin mai ridicata (mai mult volum).

–          Mai detaliat, mai multa informatie catre ascultator.

–          Imagine stereo mai delimitata, sunet mai conturat.

–          Muscatura instrumentelor mai buna.

–          Per total, sunet mai liniar.

Punctele pro pentru modulul nou (SL 1793):

–          Sunet mai smooth, mai lin si mai usor la ureche.

–          Sunet mai muzical, mai putin digital.

–          Ton mai natural si mai greoi.

–          Medii mai calde, inalte pe planul doi si putin sterse.

–          Bass mai adanc.

–          Per total sunet mai cald.

Burson Module (1 of 1)-4

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.