Sunet on-board? Nu!

De multe ori nu suntem multumiti de sunetul pe care-l avem atunci cand folosim calculatorul si de obicei prima reactie este aceea de a cumpara o pereche de casti sau niste boxe mai bune. Surpriza neplacuta vine in momentul in care observam ca noua investitie nu aduce plusul de calitate mult dorit,  in ciuda unei sume importante cheltuite. Motivul? Placa de sunet onboard limiteaza cel mai des calitatea sunetului si multe dintre echipamentele audio pe care le detineti sunt utilizate sub potentialul lor real. Subaprecierea sursei de sunet este probabil cea mai frecventa greseala pe care o fac utilizatorii aflati la primii pasi prin universul hi-fi si sper ca acest articol sa va ajute sa economisiti timp si bani in viitor.

In randurile de mai jos aveti explicat intr-un mod simplu raspunsul la intrebarea “De ce merita sa-mi cumpar o placa de sunet dedicata?”.

Pentru a explica mai clar diferentele dintre placa de sunet onboard si o placa de sunet dedicate, voi folosi ca exemplu placa de sunet pe care o am in acest moment instalata si anume un Xonar Xense, un model din gama superioara a celor de la Asus.  Informatiile de mai jos sunt general valabile la majoritatea placilor de sunet dedicate, indiferent de producator sau pret. Este evident ca placile mai scumpe sunt mai bine dotate si mai performante, dar pana si cele mai ieftine placi de sunet dedicate sunt mai bune decat ceea ce ofera variantele onboard.

IeiMumuKuHidrantenstein-26

1.       Placile de sunet dedicate utilizeaza componente specializate:

Spre deosebire de placa onboard ce foloseste pentru tot ceea ce inseamna iesire audio un chip Realtek ALC892 cu performate mediocre, Xonar Xense utilizeaza chipuri dedicate de calitate, specializate pentru fiecare operatiune in parte.

Conversia digital-to-analog este asigurata de chipuri BurrBrown PCM 1796, acestea fiind regasite si in solutii audio profesionale si echipamente dedicate hi-fi cu preturi de pana la cateva mii de euro. Procesorul de sunet este C-Media CMI-8788 OxygenHD, solutie foarte performanta, regasita si in echipamente de studio, iar convertorul digital-analog Cirrus Logic CS4362A este special proiectat  pentru  sunetul multicanal.

Amplificatorul de casti 6120A2 de la Texas Instruments se ocupa strict de iesirea de casti, acesta este capabil sa furnizeze curent pentru aproape orice model de casti, domestice sau profesionale. Poate pilota inclusiv cu casti cu impedanta de 300ohmi!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 2.       componente de calitate net superioare:

Daca o placa de sunet onboard este dupa cum ii spune si numele un chip aplicat direct pe PCB-ul placii de baza, placile de sunet dedicate sunt construite pe un PCB separat, cu circuite special gandite pentru performanta audio superioara. Pe langa PCB-ul in sine o placa de sunet dedicata beneficiaza de aportul unor condensatori de calitate superioara.  De exemplu, condensatorii Nichicon Fine Gold cu care este dotata Xonar Xense fac parte din asa numita categorie “audio-grade”  – adica sunt componente de inalta performanta, concepute si fabricate special pentru utilizarea lor in echipamente audio.

Placa de sunet onboard este influentata de circuitele care trec pe langa ea, circuite proiectate pentru performata ridica a procesorului, a placii video, a chipsetului si in nici un caz a sunetului. Spre deosebire de aceasta, unele placi dedicate nu numai ca au PCB separate, dar au si scut metalic care in afara de un rol estetic , mai indeplineste si functia de ecranare impotriva câmpurilor electromagnetice generate de numeroasele componente aflate in PC.

Anumite placi de sunet au amplificatoarele operationale montate pe soket, acestea fiind usor de schimbat de catre orice utilizator. Avantajul consta in faptul ca sunetului se poate tuna dupa propriul gust mai ales ca in ultimul timp exista din ce in ce mai mult producatori ce ofera spre vanzare opamp-uri after market de calitate.

1288340253

3.       Iesirile analogice de casti sau line-out sunt de calitate superioara:

In acest caz se impun niste precizari. Nu toate placile de sunet dedicate sunt dotate si cu amplificator de casti cum este cazul la modelul Asus Xoner Xense,  dar si acestea vor oferi putere de iesire mai mare, din simplul motiv ca etajul analogic de iesire este mult mai bine lucrat decat la o placa de sunet onboard. In cazul placii de sunet Xonar Xense exista un amplificator dedicat acestui scop si evident ca rezultatele sunt la ani lumina distanta de ceea ce poate oferi orice solutie integrata.

Atentie!  in cazul in care placa de sunet este dotata cu amplificator de casti, pe respectiva iesire se vor conecta doar casti, boxele active sau amplificatorul stereo trebuie conectate pe iesirea de line-out!

Pe langa iesirea amplificata de casti, placile audio dedicate ofera si o iesire line-out curata de 2V, standardul  CD-playerelor si DAC-urilor performante (de obicei pe o iesire RCA sau daca nu, pe una jack 3.5mm).

Xense 222

4.       Auportul nativ al fisierelor hi-res 24bit 96/192 khz:

Exista si solutii onboard care suporta fisiera high-rez de 24bit/96khz, dar in acest caz decodarea se face aproape in exclusivitate software. Spre deosebire de aceasta situatie, chip-urile dedicate, indiferent ca este vorba de BurrBrown ca in exemplul de mai sus sau alte modele de la AKM, Ess Sabre, Cirrus Logic sau alti producatori, suportul va fi native, iar sunetul va fi mai aproape de inregistrarea originala.

Ce sunt fisierele high-resolution?

Daca in cazul imaginilor rezolutia se masoara in pixeli,  in cazul fisierelor audio in format digital acestea se masoara in biti si kilohertzi. Cu cat rata de esantionare este mai mare, cu atat informatia sonora este mai bogata, cu singurul dezavantaj ca dimensiunile fisierului sunt mai mari. Standardul clasic de CD (red book) este 16bit/44khz, iar fisierele audio de inalta rezolutie pot fi de 24bit/192khz, dar in cazuri cu totul speciale pot ajunge pana la 32bit/384khz. Standardul de CD sau mult blamatul mp3 sunt formate aparute in vremuri demult apuse, in care capacitatile de stocare erau foarte limitate si au reprezentat adevarate guri de oxigen pentru intreaga industrie muzicala. In zilele noastre, in care hdd-urile de 2-3 TB sunt ceva destul de comun, avem suficient spatiu de stocare pentru a renunta la mp3-uri, cel putin teoretic.

8

5.       Algoritmul digital utilizat este mult mai complex si precis:

Datorita implementarii de calitate si a puterii de procesare net superioare, placile de sunet dedicate sunt capabile sa utilizeze algoritmi de conversie mult mai avansati, iar acest lucru se traduce printr-o informatie sonora mult mai complexa. Practic exista mai multe detalii in acelasi cadru, similar daca vreti cu rezolutia fullhd de la televizoare. Aceeasi imagine, acelasi cadru, mult mai multe detalii.

10

6.       THD (distorsiunea armonica) de zeci/sute de ori mai scazuta decat placile on-board si SNR (signal-to-noise ratio) mai ridicat

Aici lucrurile sunt ceva mai simple chiar si pentru o persoana mai putin familiarizata cu astfel de termeni. Distorsiunile armonice trebuie sa fie cat mai mici sau raportul semnal-zgomot cat mai mare. Placa onboard ofera un SNR de 95 de decibeli fata de cei 118 pe care-o ofera Asus Xonar Xense.

Nu am gasit nicaieri in specificatiile producatorului ce THD are iesirea de sunet onboard, dar cu siguranta ca este semnificativ mai mare decat ceea ce ofera solutia dedicata. (masuratorile pentru majoritatea placilor on-board se situeaza intre 1 si 5% distorsiune armonica, comparativ  cu 0.001% sau mai jos a placilor dedicate).

D2

7.       procesorul este degrevat de orice sarcina in procesarea sunetului.

Intreaga operatiune de procesare a sunetului revine exclusiv placii dedicate, procesorul calculatorului fiind degrevat de aceasta sarcina suplimentara. Datorita performantelor foarte ridicate la care au ajuns CPU-urile din ultimele generatii, acest aspect nu mai reprezinta un avataj major, dar merita mentionat pentru cei care au calculatoare in configuratii mai vechi.

Placile de sunet dedicate au, dupa cum se poate observa in cele de mai sus, foarte multe avantaje. Daca sunteti pasionat de muzica sau va pur si simplu va doriti sunet de calitate in jocuri si filme, va recomand cu caldura sa cumparati una, sau macar imprumutati una de la un prieten entuziast. Diferentele sunt usor sesizabile daca aveti un sistem de sunet bun si va garantez ca microbul sunetului de calitate va va intra in suflet pentru totdeauna. Spor la auditii!

xonar-xense-3D-2

 

 

 

 

21 COMENTARII

  1. Foarte bun review., felicitări savu și la cât mai multe review – uri de calitate. Eu detin un Xonar d1 care atunci când am făcut trecerea de la Audigy SE am fost foarte mulțumit. Spune-mi te rog când voi schimba d1 sa merg pe Audioquest Dragonfly sau sa iau Xonar Essence ST ? Sau sa mai strâng ceva bănuți și sa iau un dac dedicat ? Trecerea la Dragonfly sau Essence st cât de mare va fi și la ce se va simți diferenta fata de Xonar D1. Multumesc.

  2. Eu nu mai folosesc sunetul on bord de pe vremea placi Creative Live! astfel ramanand fidel brandului.Am detinut toate varfurile de gama ale seriilor Audigy pe urma X-fi si acum detin un Titanium HD si ma gandesc sa trec la SB ZxR dar nu cred ca merita upgradeul inca! Placa o folosesc in combinatie cu un receiver si un amplificator S-Master Pro ambele Sony. Pe stereo boxe Canton si pe multicanal boxe Elac. Parerea mea e ca Sony se „pupa” de minune cu cele doua branduri de boxe germane.

  3. In cazul in care discutam despre iesirile analogice, argumentele oferite sunt clare si evidente,onboard-ul neavand prea multe sanse in fata unei placi dedicate.
    In cazul iesirilor optice(Toslink) sau in anumite cazuri ,ale celor coaxiale de placile onboard, situatia sta la fel?
    Spun acest lucru intrucat nu stiu daca atunci cand folosesti o astfel de iesire te mai intereseaza sa platesti partea de conversie digital analog de pe o placa de sunet considerata scumpa.

    • Salut Florin.

      Oricand, la orice ora, facem un test cu public/martori. Eu legat la ochi, 10 din 10, spun care este dac-ul si care este sunetul onboard. Pun la bataie 500 de Euro, evident tu va trebui sa faci acelasi lucru. Cine castiga pleaca cu toti banii acasa. Te bagi?

      PS: vorbesc cat se poate de serios, plec cu banii tai, astept doar sa-mi comunici cand vrei sa-i pierzi. 🙂

  4. Buna,
    Am un Onkyo Integra TX-NR900E si o pereche de boxe Revox Studio 4 MK II, in primul rand v-as ruga sa-mi spuneti daca atat amplificatorul cat si boxele sunt ok impreuna/separat). In al doi-lea rand, va rog sa-mi faceti o recomandare de placa de sunet dedicata sau un DAC. La sistemul meu, voi simti vreo diferenta? Intreb pentru ca as vrea sa stiu daca merita costul suplimentar cu placa de sunet sau DAC-ul.
    Ascult muzica de pe PC, in format flac.
    Multumesc!

  5. E totusi de remarcat tendinta actuala in care placile audio dedicate tind spre calitatea audiofila, iar placile on-board tind spre calitatea placilor dedicate.
    Cu mici exceptii, la placile de baza de top, incepand cu anul trecut au aparut caracteristicile enumerate in articol ca fiind specifice placilor audio dedicate – PCB separat, ecranare, condesatori Nichicon Gold, OP-AMP-uri pe socket, SNR 115dB, etc.
    E suficienta o cautare pe net pe la ASUS sau Gigabyte si cam toate placile de baza cu Realtek 1150 ofera solutiile de mai sus – cu un plus la Gigabyte ptr OP-AMP-uri pe socket.
    Problema este insa alta – degeaba folosesti solutii de calitate daca le asculti pe niste pocnitori.

  6. Salut! Am de f.f. multi ani o placa de sunet Diamond Monster MX300(Aureal Vortex2 AU8830). Pentru cunoscatori, (nostalgici 🙂 ) aceste placi de sunet au fost foarte apreciate la vremea lor. Folosesc placa de sunet impreuna cu un amplituner Sony si 2 boxe home made (destul de reusite as spune, cu cate 2 difuzoare de bas cu menbrana din hartie si suspensie cauciuc, unul de medii de asemenea de hartie si inalte cu calota de matase). Ascult preponderent fisiere flac.
    In cazul acesta, folosirea unei placi de sunet Asus Xonar ar aduce un plus de calitate a sunetului sau nu? Daca ar creste calitatatea, ar fi o crestere semnificativa astfel incat sa merite efortul?
    Multumesc!

  7. Salut.Am si eu o intrebare pentru o statie audio Monarch (nu stiu cati watti are sau atceva stiu doar ca a fost folosita la nunti botezuri etc.) si boxe eurovox 450W 8ohm. ce placa de suneti mar ajuta mai mult

  8. Salut natiune ,referitor la placa de sunet onboard eu folosesc ca sistem audio un Logitech Z623 si pot spune ca nu este necesara o placa audio dedicata pentru „uz casnic” ,placa onboard este un Realtek ALCxxx adica stock din fabrica pe un laptop Dell N7010 ,de cativa ani buni am descoperit un driver foarte interesant ca si claritate in redarea sunetului si anume SRS Audio Sandbox v 1.10.0.0 (acest driver se foloseste doar daca nu este instalat sau este dezinstalat driver-ul specific placii audio ) .
    Pentru mine a fost doar pura curiozitate ce poate face acest driver ,exemple au mai fost de genu DFX Enhancer ,etc ,dar am ramas surprins de acest driver si de aceea il recomand in continuare si altora .
    Testati acest driver cu incredere si o sa auziti diferenta .

  9. Doresc sa atrag atentia ca exista pe piata placi de baza cu cipset dedicat ptr. sunet care ofera 192kHz / 24bit /TDH 0,005%. Oricum este muuult peste urechea umana oricine ce ar spune. Inainte de a investi intr-o placa de sunet dedicata sau intr-un DAC verificati ceea ce va ofera cip-ul de sunet pe care-l aveti. Sa nu va treziti ca aruncati bani aiurea. Ca nu veti avea toate componentele de super calitate vizavi de condensatori, rezistente conteaza extrem de putin! ***Ecranajele, grosimea si materialul traseelor si/sau a cablurilor conteaza muult mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.