Desi este un brand foarte cunoscut in SUA si UK, in Romania apare abia acum.
In decursul timpului m-am lovit de foarte multe comentarii la adresa produselor marcii, cele mai multe dintre ele fiind pozitive si avand darul sa-mi trezeasca interesul. Ei bine, asteptarea a luat sfasit si intr-un final am la dispozitie pentru testare aproape intreaga gama Audioengine.
Astazi voi vorbi de boxele de raft A5+, modelul de top al companiei.
A5+ sunt boxe active de o calitate buna, designul este facut in SUA iar productia in China, sub un strict control al calitatii.
Calitatea fabricatiei este la nivel inalt, fiind cateva clase peste ceea ce intalnim in mod uzual la niste boxe de PC. Incintele au un design minimalist si atragator, cabinetul fiind din MDF vopsit negru mat, alb lucios sau bambus carbonizat. Amplificatorul integrat in boxa master este facut cu simt de raspundere, beneficiind de aportul unul transformator toroidal de dimensiuni generoase. Functioneaza dupa principii clasice, in clasa AB si oferta o putere de 50w/canal.
Wooferele de 5” sunt din Kevlar iar tweeterele sunt din matase cu magneti de neodymium.
Fiind niste boxe create pentru PC, dimensiunile acestora nu sunt foarte mari avand inaltimea de 27 cm, latimea 18 cm si adancimea 20 cm.
Boxele au 2 intrari analogice, una jack de 3.5mm prin care se pot conecta direct la PC/telefon/player portabil (in pachet exista cablu dedicat) si o conexiune RCA.
Boxele mai au si o iesire RCA pentru a conecta un subwoofer extern activ, cum este de exemplu modelul Audioengine S8.
Mufa USB din spate nu are functie de host, este doar o priza pentru a conecta un DAC wireless sau Bluetooth. Audioengine are un portofoliu modelele B1 si W3 pentru cei interesati de transmiterea fisierelor audio in mod wireless catre boxele A5+.
In cutie mai gasim si telecomanda simplista ce ofera 4 butoane: on/off, mute, volum + si -.
Inspectand bine boxele am observant pe panoul din spatele boxelor o fanta care ajuta eliminarea undelor nedorite din spatele wooferului si pentru a imbunatati adancimea basului, boxele fiind de tip bass reflex.
Performanta audio:
Dupa cum vedeti si in poze amplasarea boxelor pe biroul meu nu este una excelenta, distanta intre ele este cam mica si in spate au putin loc pentru a oferi un sunet mai aerisit. Insa, chiar si in aceasta pozitie boxele mi-au placut mult, timp de 3 saptamani am reluat toata colectia de muzica la puricat.
Prestatia boxelor este departe de sunetul tipic de boxe de calculator care il auziti in mall-uri sau in magazine de componente PC, sunetul este din alta clasa fata de cel auzit in boxe precum Logitech sau Creative. Mai degraba le-as compara cu branduri mari si consacrate din lumea Hi-Fi. Am ascultat destule sisteme ca sa pot afirma ca la acest pret un amplificator stereo si o pereche de boxe nu vor suna la fel de bine.
Inca din primele auditii pot spune ca boxele impresioneaza prin lejeritatea si naturaletea lor, prin imaginea stereo bine plasata in campul auditiv si prin scena larga, ce umple imediat camera de auditie.
De la primele melodii m-a impresionat profunzimea si calitatea basului, nu prea inteleg cine si-ar dori si un subwoofer la acest model, pentru filme sau jocuri cred ca ar fi o variant buna, dar pentru muzica ar putea fi deja prea mult.
Basul a avut o extensie impresionanta pentru dimensiunile boxelor, fiind in acelasi timp si bine controlat. Imi place ca este prezent numai atunci cand trebuie, dinamica basului este buna, iar diferentele dintre low si high bas sunt sesizabile usor, atunci cand rulez teste dedicate. Pe unele melodii sunt momente cand nu il auzi si cand apare brusc parca te loveste o unda in piept, placuta senzatia.
Camera mea de auditie are 20 m2 si pot spune ca A5+ au umplut-o lejer, pana in 25 metri cred ca sunt foarte ok boxele.
Basul este impresionant atat prin cantitate, cat si prin calitate. Rockul si muzica electronica au sunat foarte placut, dinamic si vioi. Parca as dori ceva mai multe substraturi de bas, insa pentru asa ceva cred e nevoie de boxe mult mai performante si electronice pe masura.
Frecventele medii sunt usor accentuate, scoase in fata, in mod placut as spune.
Sunetul in sine, ca un tot intreg imi aminteste de semnatura boxelor Dynaudio, Audioengine avand ceva din calitatea acestora: tonul gros, sunetul plin si bogat, inalte detaliate si rafinate.
Sunet bogat, plin si carnos aud si aici. Vocile masculine suna foarte autoritar si greoi, chiar si vocile feminine parca au un ton ceva mai ingrosat decat cat ar trebui sa fie. Instrumentele bazate pe corzi suna iarasi foarte bine, reverbul corzilor este ceva mai lung, astfel chitara si vioara/violoncelul se aud mai placut, mai melodios dupa gusturile mele.
Inatele mereu mi s-au parut ca sunt in puctul spot, au aerul necesar incat sa aud microdetalii ascunse, insa nu urca asa sus incat sa aud sibilanta sau discomfort.
As fi droit totusi mai multa informatie in zona inaltelor si poate o piscatura mai puternica pe inaltele extreme.
Nivelul de distorsiune este jos, ajung foarte repede la un volum ridicat fara a auzi distorsiuni deranjante sau clipping al amplificatorului.
Fiind boxe de calitate au nevoie obligatoriu de o sursa, fie ea o placa de sunet dedicata sau un DAC extern. Nu uitati ca toate acestea isi ating potentialul maxim numai prin folosirea fisierelor audio lossless de calitate.
Boxele au fundalul destul de intunecat, dar nu complet negru. Se pot asculta fara probleme si la volum scazut, dinamica oferita va fi una buna si nu pot spune ca sacrifici impact sau detaliu.
Extragerea detaliilor este buna, insa microdetaliile nu sar in evidenta asa mult. Pentru acest nivel de pret, cred ca detaliile sunt la un nivel ridicat incat sa pot auzi subtilitati si sunete ascunse.
Semnatura sonica este una destul de echilibrata, boxele ofera o coloratura placuta, scot usor in evidenta basul si frecventele medii, iar inaltele sunt puse pe planul doi. Nu am simtit gauri in spectrul de frecvente, sau alte greseli serioase.
Ma deranjeaza doar un singur lucru, tine de constructia in sine si nu de sunet: nici o data nu poti sti la ce volum sunt boxele, rotita de volum este una digitala si telecomanda nu iti poate spune daca esti la 10 sau 80% din volum. Daca vrei sa asculti la exact 50% din volumul boxelor nu prea o poti face fara un decibelmetru – asta e cam unicul minus care il pot gasi.
Cel mai impresionant lucru pentru mine a fost imaginea stereo 3D cat si marimea scenei audio pentru niste boxe de asemenea dimensiuni.
Eu stau cam la 1.5m distanta de aceste boxe, ii puteti spune auditie near-field si obtin o amplasare a sunetelor excelenta. Vocile le aud centrate, parca imi ies din monitor si nu din boxe, unele sunete le aud din partea dreapta a mea, alte sunete le aud in diferite locatii, de parca sunetul ar veni din tot peretele din fata mea.
Sunetul umple repede camera si scena este relativ mare fata de marimea boxelor, concertele live se aud grandios, daca inchid ochii sunt intr-o sala de concert nu in cameruta mea de la bloc.
Pe concerte jazz am simtit intimitatea salii mici, de parca artistii ar fi chiar in fata mea, prestarea scenei audio este schimbatoare, pe jazz obtin un sunet intim, cald si placut, pe orchestre si concerte live scena creste exponential, apare acea grandoare si adancime a scenei.
Sunt curios de performanta boxelor daca ar fi amplasate mai corect fata de ascultator si daca as folosi si standurile dedicate pentru a mai scapa de vibratiile nedorite. Cu siguranta ar aduce un spor de calitate auditiei.
Concluzii:
Am fost impresionat de aceste boxe?
Cu siguranta am fost, pana acum am auzit cel mai bun sunet din fata calculatorului, cu usurinta s-ar preta si pentru un sistem Hi-Fi.
Aceste boxe va scapa de preamplificator, amplificator de putere sau integrat, este nevoie doar o sursa audio cat mai buna si sunetul de calitate este garantat.
Sunetul oferit de aceste boxe este mai larg si mai mare decat boxele in sine.
Pentru 1800 lei un sistem alcatuit din boxe si amplificator va ocupa mai mult spatiu iar sunetul va fi in cel mai fericit caz similar. Din acest motiv am decis sa imi procur si eu o pereche de A5+ albe, care se potrivesc perfect ca design cu biroul meu.
Audioengine A5+ sunt niste boxe scumpe daca ne raportam la niste boxe de PC, dar sunt si cele mai bune pe care le-am ascultat pana acum.
Pro:
- Sunet cald, vivid, natural
- Imagine holografica si scena larga
- Bas si medii palpabile, inalte neagresive, coloratura placuta urechii
- Finisare excelenta
- Sunet Hi-Fi la pret mic
Contra:
- Incapacitatea de a spune la ce volum asculti
- Extragerea detaliilor nu este de top, granulatie usoara pe inalte
Echipamente folosite pentru recenzie:
Audioengine A5+, FiiO X5 (DAC mode), E10K, cabluri de boxe stoc.
Felicitări.Frumos review ,elegant sistem.De unde se pot procura in Romania?Cu Dragonfly vor presta bine?Sau e nevoie de un dac mai scump pentru ele?
Deocamdata se gasesc pe Avstore
Salut Daniel,
Le aduce avstore.ro. Vor presta bine si cu Dragonfly, de asta sunt sigur.
La mine au mers excelent si dintr-un DAC ieftin (FiiO E10K), diferenta fata de on-board a fost auzita imediat.
Salut!
La DAC ce buget maxim recomanzi pentru aceste boxe? Ar merita cumparat recentul recenzat Matrix New Mini-i Pro? Fac pereche buna?
Poate o sa aveti cum sa faceti o comparatie intre aceste boxe si mult laudatele JBL LSR305, care costa mai putin dar sunt considerate de multi ca ar suna cel mai bine in categoria lor de pret / mai ”bine” ca acestea.
Multumesc 🙂
Salut Cristi,
Mini-i Pro ar putea fi cam mult, un Mini-i simplu ar fi arhisuficient cred eu, daca vrei obligatoriu si redare DSD atunci Mini-i Pro e mai mult decat ok.
Boxele scaleaza destul de mult, probabil un DAC si mai scump decat cele mentionate mai sus va mai aduce un strop de performanta, dar nu atat de mult incat se merite diferenta de bani.
Boxe Pro/de studio cum sunt acele JBL-uri am ascultat cu mai multe ocazii (Adam Audio = excelente, niste Yamaha si chiar Dynaudio), au un sunet ceva mai analitic si nu te baga asa in priza, sunt mai putin melodioase, in schimb sunt ceva mai detaliate si se simt mai multe substraturi ale muzicii. Au minusuri si plusuri, eu oricand aleg boxe de casa in detrimentul celor Pro, tine de gusturi.
Multumesc. Inca o intrebare si o propunere:
Ai avut ceva probleme cu DAC-ul Mini-i Pro pe parte de USB? E adevarat ca poate avea probleme la redarea de continut tip DVD video (.vob) si .mkv (ai apucat sa testezi aceste formate)?
La voi pe site am aterizat cautand review-uri fix la A5+, eram nehotarat intre acest model si JBL LSR305. Daca ma voi hotari sa cumpar totusi JBL-urile (99% probabilitate, ca sunt impresionat de multitudinea de review-uri pozitive), doriti / sunteti curiosi sa le testati? Pot sa le las la voi vreo luna pana ma decid si la DAC 🙂 No strings attached… bine… poate o sugestie buna apopo de DAC si am fi chit 😀
Nu am avut nici o problema pe USB cu ambele DAC-uri, din pacate nu am privit nici filme cu ele, dar nu inteleg de ce nu ar functiona. Orice film are encoding PCM pe audio (WAV, WMA, MP3) care este redat cu usurinta de orice DAC. Problema e daca ai sistem multicanal si filme cu mai mult de 2 canale, atunci DAC-ul iti va reda doar stereo, spate si centru nu va reda, iti trebuie reciever multicanal pentru asa ceva.
Am avut boxele pe vremea cand nu erau disponibile in Romania. La 1000 de ron ar fi o solutie de luat in seama daca chiar nu exista spatiu pentru amplificator si sunt folosite preponderent pentru jocuri. Un concurent serios ar fi Audio Pro Addon T12 care poate fi utilizat si wireless prin codec APT-X fara sa mai fie nevoie de un dac. Le-am avut pe amandoua impreuna cu Audioquest Dragonfly V1.2 si tot la amplificator dedicat + boxe am ajuns pina la urma.
T12 sunt ceva mai mici ca dimensiuni, si ceva mai lipsite de vlaga. Am ascultat ambele variante.
Nu ma omor dupa nici un fel de conexiune bluetooth audio, nici macar de pe cea de la Chord Hugo. Am ascultat Hugo pe toata intrarile posibile, pe bluetooth suna absolut mediocru, mult sub potentialul demonstrat pe USB sau spdif.
Eu am un amplificator de vre-o 4000 de euro iar boxele tocmai le schimb cu ceva de 5000+ (Audio Physic Tempo 25 plus+). Propui sa le urc pe birou si sa ma joc DOTA si Diablo cu ele pornite?
A5+ sunt niste boxe foarte bune pentru cineva (inclusiv eu) care vrea un sistem de PC cu valente audiofile. Evident ca auditii serioase, de anvergura, se fac pe sisteme dedicate. Ideea e ca trebuie facuta o distinctie clara asupra segmentului din care face produsul.
La mine a fost invers, de la sistem stereo am ajuns la aceste monitoare (cumparate inaintea publicarii review-ului) intrucat le-am luat pt nearfield, si creaza un swetspot fabulos…ma ajuta si biroul mai mare decat al lui darku (laptop+monitor 24″)
ce ziceti de combinația asus essence stx 2 si audioengine a5+ ?
Cred ca ar merge – am gasit pe net destui care le foloseau pe vechiul STX si erau multumiti de ele.
Foarte util review .Si eu as vrea sa stiu cum se compara cu jbl lsr 305 , dar si cu adam audio f5. Poate si cu KRK rockit 5!
Salut,
Felicitari pt review. Cum se comporta aceste incinte comparativ cu Dali Zensor 1 si 3? Perechea E17+E09K ar fi suficienta pentru A5+? Si o ultima intrebare de nepriceput, se poate folosi un DAC+AMP desktop (E17+E09K de exemplu) pentru a conduce niste boxe pasive, sau e nevoie de ceva mai performant?
Multumesc anticipat.
http://www.pcworld.com/article/2602913/sound-blaster-x7-preview-creative-labs-aims-to-make-pc-audio-interesting-again.html
Ar fi bun un review atunci cand apare si la noi . Am un Logitech Z 5500 si as vrea sa stiu daca se merita sa fac investitia sa-l pot cupla 5.1 si in plus o pereche de boxe audioengine pentru creative . Multumim pentru ceea ce faci .Mult succes in continuare.
multumesc pentru ca scrieti. mi-am cumparat boxele astea dupa ce am citit acest text (si alte cateva, desigur). Ok, si dupa ce le-am ascultat putin la avstore.
Competitorul direct al acestor boxe este Aperion Audio Allaire, un sistem 2.0 care este in unele review-uri considerat mai bun ca Audioengine A5+.
Nu stiu daca review-urile mai bune se datoreaza faptului ca sta mai bine la partea de conectivitate sau pentru ca au sunet mai bun.
Le-a ascultat cineva? sa poata face o comparatie intre cele doua?
Da Dane, Aperion Allaire sunt o mizerie. Nu le cumpara!