Introducere:

Inca din martie 2014 sunt un fan al playerului portabil FiiO X5, lucru care se regaseste probabil in toate articolele scrise ulterior. X5 mi-a schimbat total perceptia despre ce poate un player portabil , mai ales d.p.d.v. al performantei audio. M-a impresionat atat de mult incat am decis sa-mi vand DAC-ul si sa folosesc micul player pentru acest job sfant – redarea muzicii.

Tot de atunci nu am mai folosit nici un program software de PC/MAC deoarece playerul are line-out curat si il conectez direct la boxele active sau la casti, muzica fiind stocata in totalitate pe cardurile microSD.

Pana la acest moment nimic nu mi-a detronat playerul preferat, dar intotdeauna exista loc pentru o evolutie.

Va prezint a doua generatie X5, dezvoltat de producatorul chinez timp de un an de zile.

Fiio X5 II (1 of 1)

Fiio X5 II (1 of 1)-3

Prezentarea celei de a doua generatii a fost o supriza placuta, insa vazand ca X3 si-a primit urmasul, era doar o chestiune de timp pana cand vor actualiza si X5-ul la noul standard de calitate si look.

Dupa cum vedeti si in poze noul X5 seamana cu fratiorii mai mici X1 si X3.

Ma bucur sa raportez ca meniul s-a imbunatatit si este mai intuitiv, iar rotita de cauciuc si materialele folosite sunt si ele un pas inainte.

Playerul este mai usor cu 30 de grame fata de vechea generatie si cu aproximativ 12% mai putin voluminos, imbunatatindu-se ergonomia destul de mult.

Display-ul si butoanele din fata nu mai ies din relief si sunt la acelasi nivel cu carcasa, astfel sansa de a va zgaria ecranul este mult mai mica. Ies in evidenta culorile mult mai vii si contrastul mult mai bun al ecranului, presupun ca a fost folosit un display IPS de o calitate superioara.

Fiio X5 II (1 of 1)-4

Fiio X5 II (1 of 1)-20

Interfata este mai intuitiva fata de vechiul model, totul se misca mai repede, avem functia de “instant On” care trezeste playerul din hibernare imediat, chiar si dupa o luna de zile de stand-by.

Playerul ca si in cazul noii generatii X3 are un jack hibrid ce indeplineste functia de line-out si coaxial out (transport digital), al doilea jack este iesirea amplificata de casti.

Ca si in cazul celorlalte playere FiiO, aparatul nu are o memorie flash proprie, insa ofera doua sloturi de memorie microSD cu ajutorul carora puteti stoca pana la 256Gb de muzica.

Fiind de dimensiuni mai mici si mai usor decat vechea generatie, playerul sta foarte bine in mana si buzunar si nu iese asa de mult in evidenta.

Cand il atingi ai acelasi sentiment ca este construit dintr-un singur bloc de duraluminiu, avand o constructie solida, precisa si placuta atingerii.

Ma cam intristat faptul ca se ofera doar intr-o singura culoare si ca nu mai pot avea culoarea neagra al clasicului look X5, sa speram ca pe viitor vom primi mai multe variante.

Personal imi place look-ul industrial al noului X5, dar si vechiul X5 are ceva aparte. Un lucru oarecum deranjant il reprezinta noile butoane de navigare – sunt la acelasi nivel cu carcasa (pentru a nu fi presate singure in buzunar) insa eu le prefer putin scoase in relief, parca am un control mai bun asupra playerului. Prefer mai mult butoanele vechiului player ca de altfel si design-ul primei generatii, cu ceva mai multa personalitate.

Fiio X5 II (1 of 1)-21

Fiio X5 II (1 of 1)-24

Un alt aspect care ridica un mic semn de intrebare este renuntarea la “usitele” din cauciuc ce acopereau sloturile de carduri si protejau impotriva prafului. La noul model s-a renuntat la ele. Cand exista carduri in aparat nu vor fi probleme dar in cazul in care unul din sloturi este liber este posibil sa intre ceva praf sau scame prin mica fanta ramasa descoperita.

Daca vine vorba de rotita de scroll, este un upgrade destul de mare fata de vechiul model, fiind acum mai precisa si mai robusta, oferind o rezistenta mai mare.

OK, sa trecem si la partea interioara a playerului, pentru mine aici lucrurile stau mult mai interesant.

DAC chip-ul nu a fost schimbat, este folosit acelasi model de top Ti PCM1792, conversia I/V este facuta de noile FET-uri OPA1652 pentru o distorsiune ultra joasa, dupa care urmeaza doua bucati OPA1612 avand functiile de filtru low pass si amplificare a voltajului.

Pentru mine lucru cel mai interesant este amplificarea de casti al acestul player si anume amplificarea curentului de care se ocupa BUF634.

Aceste BUF634 sunt niste chip-uri desktop class care consuma destul de mult si care ofera maximum 250mA curent in castile Dvs, prin comparatie vechiul X5 scotea maximum 150mA.

Fiio X5 II (1 of 1)-54

Fiio X5 II (1 of 1)-55

Au mai fost implementate si doua oscilatoare de cristal (in locul doar unuia) pentru a mai scade zgomotul digital, astfel unul se ocupa doar de material DSD sau PCM avant rata de esantionare multiplu de 44.1Khz, iar celalalt se ocupa de rata multiplu de 48Khz. Astfel playerul suporta nativ fisiere DSD si PCM avand rata maxima de esantionare de 192Khz/24 bit, avand doar 1ps de zgomot digital, o imbunatatire de 25 de ori fata de vechiul player. Oscilatoarele sunt fabricate in USA de SiTime. De altfel noul X5 este bine garnisit in interior cu componente de cea mai buna calitate, condensatorii de la Wima sau PGA2311A, cel mai performant chip analogic de control al volumului de la BurrBrown, intarind impresia ca avem de-a face cu un aparat construit la cele mai inalte standarde.

Da taticule, vorbe frumoase, dar cum toate aceastea au impact asupra calitatii sunetului? Aflam in scurt timp.

Fiio X5 II (1 of 1)-56

Fiio X5 II (1 of 1)-57

Performanta Audio:

Primul lucru care sare in evidenta este adancimea scenei si acea senzatie ca totul suna foarte fluid.

Primul X5 m-a impresionat mult prin largimea si grandoarea scenei, adancimea ei desi era Ok, nu era destul de adanca incat se te poti plimba usor prin inregistrare.

Acel plus de curent/amperaj si cele doua oscilatoare au avut un impact grozav asupra sunetului.

In sfarsit pe langa latimea spectaculoasa a scenei, a aparut si adancimea ei, substraturile de informatie si sunete ascunse sunt mai usor de prins si perceput.

Acesta este marele plus fata de vechea generatia – adancimea si fluiditatea sunetului mult imbunatatita.

In articolul de anul trecut scriam de liniaritatea si naturaletea primei generatii X5 care a fost bine venita si care am apreciat-o la acel moment. Se pare ca nu toti au apreciat acea liniaritate si noul player a fost nitel retunat pentru un sunet mai vioi si mai distractiv.

De exemplu basul este acum mai adanc, loveste mai autoritar, este mai rapid si este mai aerisit. Acest lucru te face sa crezi ca noul player este putin mai cald in ceea ce priveste raspunsul in frecventa.

Basul putin mai inflorit sare in evidenta practic imediat ascultand noul album Infected Mushroom – Friends on Mushrooms (2015).

Impactul este excelent, intrecand incetisor prestarea basului vechii generatii. Iubitorii de bas vor aprecia schimbarea.

Desigur fiind un produs destinat adevaratilor iubitori de muzica, schimbarea nu este majora, nu este nicidecum un player destinat celor care cauta sunet de boom box, bas super umflat sau greoi.

Fiio X5 II (1 of 1)-7

Fiio X5 II (1 of 1)-8

Cred ca este primul player al companiei care are un echilibru extraordinar in ceea ce priveste raspunsul in frecventa.

Frecventele medii sunt bine conturate si pline de substanta incat sa incite, iar frecventele inalte sunt destul de detaliate si aerisite incat sa auzi extensia subtila a notelor, fara a deranja prin sunete ascutite sau abrazive.

Vechiul X5 este putin mai liniar si mai plat, usor lipsit de substanta, dar nu cu mult.

O alta arie unde am simtit o imbunatatire fata de veche generatie este redarea frecventelor medii. Tot ce inseamna voci, instrumente pe corzi si alte sunete au mai multa emotie si substanta atasata, tonul este nitel mai gros si mai conturat fata de vechea generatie. Notele parca sunt mai saturate iar culorile sunt mai vii.

Abia dupa ce compari aceste doua playere cap la cap, iti dai seama abia acum ca prima generatie X5 suna ceva mai bland, mai palid si putin mai sarac in ceea ce priveste emotiile redate de muzica.

Ca o mica comparatie, detin un CD player portabil legendar si anume Sony Discman D-250 care suna sublim pentru varsta sa de 26 de ani, am fost mereu impresionat de naturaletea sa si de fluiditatea pe care o poseda.

Ei bine, noul X5 aproape ca suna la fel de natural si fluid.

Ascultand niste Nirvana in format PCM 16 bit pe X5 cat si pe CD mi-a fost deajuns sa inteleg ca noul X5 este ceva cu totul special.

Cruditatea, greutatea genului rock, cat si micile sunete auzite de pe albumul Live se aud cu atata usurinta incat pur si simplu daca esti destul de relaxat te poti teleporta in sala de concert.

Fiio X5 II (1 of 1)-16

Fiio X5 II (1 of 1)-18

Sunetul tridimensional si imaginea practic holografica intaresc aceasta senzatie.

Se poate asculta cu usurinta orice gen de muzica, de la genuri instrumentale intime si muzica compresata digitala, pana la orchestra si opere de arta grandioase.

Ca o comparatie X1 sau prima generatie X3 sunt mai dificil de ascultat pe muzica clasica sau pe concerte live, lipsa aerului intre note, lipsa senzatiei de scena larga au un impact negativ si nu le-am putut recomanda pe toate genurile muzicale.

Frecventele inalte sunt aproximativ la acelasi nivel cu vechiul model.

Inaltele au avut extensie buna, sclipiciul necesar, piscatura usoara dar si tone de microdetalii si sunete ascunse in tot spectrul de sus incat simteam pana in piept fiecare lovitura a tobelor si a talgerelor.

Posibil unii ar prefera niste inalte mai agresive si poate mai extinse, insa mie imi plac doar atunci cand ele nu imi zgaraie urechea si nu imi incrunta fruntea.

Fiio X5 II (1 of 1)-14

Fiio X5 II (1 of 1)-15

Amplificarea de casti:

Am avut doua suprize placute ascultand playerul pe niste casti mai speciale.

Prima supriza a fost cand am conectat X5 II la niste Audeze EL-8 (ambele variante, deschise si inchise) si am auzit un sunet plin, carnos, foarte natural si fluid. De parca am bagat castile intr-un amplificator dedicat de casti desktop.

EL-8 au sunat neasteptat de bine, au prins viata si chiar nu mai vad rostul folosirii unui amplificator dedicat pentru aceste casti.

Plusul de curent (250mA fata de 150mA) si-a spus cuvantul, avand un sunet mai controlat, mai inchegat si mai precis fata de vechea generatie X5.

Celelalte casti precum Sennheiser Momentum 2.0, Amperior sau Sony MDR-1A au sunt excelent pe ambele playere, cu exceptia ca noul player a oferit o adancime mai buna a sunetului si o prezentare mai naturala a muzicii.

A doua surpriza a fost cand am conectat castile custom de tip IEM Ultimate Sound 3D.

Aceste mici cascute sunt foarte eficiente, avand o impedanta foarte mica si cate 3 armaturi balansate in fiecare cochilie, sunt extra detaliate in ceea ce priveste zgomotul de fond, hiss-ul si zgomotul digital al playerului.

Ma bucur sa raportez ca este primul player pe care nu aud deloc zgomot digital sau hiss pe casti ultrasenzitive.

Toate playerele pe care le-am incercat pana acum au avut un procent mai mic sau mai mare de hiss, care ma impedicat sa folosesc US 3D-urile direct din iesirea de casti, eram nevoit sa folosesc un amplificator portabil dedicat E12A.

Noul X5 suna foarte bine cu orice casti de tip IEM, fie ele dinamice sau pe armaturi, avand 10 sau 150 de Ohmi rezistenta, nu veti mai auzi hiss-ul deranjant (doar daca este vorba de inregistrarea prost masterizata, acolo nu aveti ce face).

Pentru casti de impedanta mai mare de 150 Ohmi, sau pe planarmagnetice mai scumpe s-au simtit limitarile amplificatorului intern, subtiind usor muzica, iar sunetul tridimsional devenind bidimensional intr-o clipa.

Sunt destul de impresionat de implementarea bine gandita a tuturor componentelor care impeuna fac un aparat de invidiat.

Fiio X5 II (1 of 1)-22

Fiio X5 II (1 of 1)-23

Comparatii:

 • X5 vs X5 II

Puterea este practic aceeasi pe ambele aparate, insa pe noul X5 adancimea sunetului cat si lejeritatea cu care este redata muzica capata o noua dimensiune.

Noul X5 suna mai viu si putin mai natural, conturand foarte usor basul si mediile.

Se simt mai multe substraturi de informatie si un sunet usor mai aerisit de parca muzica e redata pe mai multe planuri.

Noul X5 merge bine si cu impedante mici, hiss-ul sau zgomotul digital nu mai este auzit deloc pe casti ultrasenzitive de tip IEM, vechiul X5 nu e excelent pe IEM-uri eficiente.

Iesirea line-out ofera un dram mai multe microdetalii pe noul model.

Per total diferentele nu sunt uriase si poate la prima ascultare nu ies prea mult in evidenta, dar cu timpul sunt din ce in ce mai bine conturate.

Fiio X5 II (1 of 1)-27

Fiio X5 II (1 of 1)-29

 • X3 II vs X5 II

X5 ofera mai multa putere si mai mult control pe casti pe orite tip.

X3 nu suna la fel de lejer si nu proiecteaza o scena uriasa in jurul ascultatorului. Adancimea scenei pe X3 este buna, aproape ca se apropie de cea a X5-ului.

X3 suna putin mai agresiv si mai incisiv, pune accentual mai mult pe extremitati decat pe muzica ca un tot intreg. S-ar putea unii chiar sa prefere X3 in detrimentrul X5 din acest caz.

Pe X5 se poate plimba mai usor prin inregistrare, X3 prin comparatie suna mai inchis si muzica e proiectata pe mai putine planuri.

Raspunsul de frecventa este apropiat, insa X3 este mai liniar/neutru pe cand X5 suna putin mai viu mai colorat.

X5 ofera mai multe microdetalii si extrage mai bine informatia de pe planul doi.

Dinamica pare mai buna pe X5, saltul de la intensitati mici la mari este mai sezizabila. Focusarea doar pe un instrument/sunet dintr-o piesa complicata se face mai usor pe X5, imaginea stereo devenind mai holorafica.

Ambele playere suna excelent, diferentele sunt mai maricele insa este si normal avand in vedere diferenta de pret.

Fiio X5 II (1 of 1)-42

Fiio X5 II (1 of 1)-51

Concluzii:

A venit si timpul cand primul X5 mi-a fost detronat, culmea este ca a facut-o un alt X5…

Pe langa toate functiile vechiului model (DAC, transport digital, amplificator casti, player hi-res) noul X5 a mai venit cu decodarea nativa DSD pe care primul model nu o avea nativ. Nu am vorbit prea mult despre acest aspect deoarece nu prea vad sensul acestui format, insa urmasii cultului DSD pot folosi cu incredere noul X5 pentru acest scop.

Design-ul si componentele interne au fost updatate la noile standarde de calitate. Apreciez toate imbunatatirile aduse si sper ca il vom vedea si pe negru curand (sunt darku nu?). Apreciez in mod pozitiv ecranul mai bun si dimensiunile reduse comparativ cu prima generatie.

Cea mai buna noutate?

Pretul. A ramas. Neschimbat.

Ma scot din sarite producatorii de telefoane si de echipamente audio pentru care un nou model este egal cu un pret mai mare, spre fericirea noastra aceasta nu este politica FiiO.

Fiio X5 II (1 of 1)-36

Fiio X5 II (1 of 1)-37

Pro:

 • Aparat multifunctional (DAC, transport digital, player hi-res, amplif casti)
 • Materialele folosite sunt de calitate, design industrial placut
 • Decodare nativa a fisierelor PCM cat si DSD
 • Cele doua sloturi microSD sunt bine venite
 • Sunet detaliat, bine aerisit si conturat
 • Scena extra larga a devenit si extra adanca si holografica
 • Raspunsul in frecventa excelent pentru gusturile mele
 • Pretul a ramas identic cu celui al modelului precedent
 • Raportul pret/performanta excellent

Contra:

 • Lipsit de agresivitate (poate fi si plus).
 • Lipsa unei memorii on-board.
 • Aspect exterior ceva mai banal.
 • Sloturile de carduri nu mai vin cu protectia anti-praf.

Echipamente folosite pentru articol:

Fiio X3 II, X5, X5II, E12A, Audeze EL-8 Open+Closed, Sennheiser Momentum 2.0, Sennheiser Amperior, Sony MDR-1A, Ultimate Sound 3D, Audioengine A5+

Fiio X5 II (1 of 1)-33

Fiio X5 II (1 of 1)-43

29 COMENTARII

 1. Un review foarte bine scris, care scoate in evidenta foarte bine diferentele, si fiecare dintre informatiile care imi ardeau curiozitatea.

  Consider obiectul unul foarte bun, si sper sa fiu la fel de incantat dupa ce il voi auzi!

 2. Vechiul X5 nu permitea conexiunea cu o tableta (Ipad in speta), portul USB alimentandu-se automat prin USB de la tableta, neexistand posibilitatea de a fi anulata aceasta functie. Practic nu se putea folosi ca si DAC cu o tableta (decat cu hub usb..).
  Noul X5 ar aceasta facilitate (respectiv sa se alimenteze de la propria baterie chiar cand e conectat USB)?

  • Pentru a folosi X5 II pe post de DAC, aparatul trebuie conectat la un sistem de operare home (Windows, MacOS, Linux).
   Desi sincer, nu prea as vedea rostul sa il conectat la o tableta. Pe post de player deja se folsoesc componentele interne de conversie digitala si amplificare, plus ca e foarte ieftina memoria microSD.

 3. Bun review,
  SUnt in cautare de DAC extern pt sistemul meu PC+amplificator,in special ma interesa o conectivitate prin USB asincron,totusi sunt curios cum face acest player decodarea digitalo-analogica neavand iesiri RCA.Mai exact cum pot face setup-ul intre un PC windows si un amplif?
  Mentionez ca nu sunt interesat de auditia via casti.
  Multumesc!

 4. Salut – puteti sa-mi recomandati ceva casti – preferabil ear-phones care ar merge bine cu X5-ul nou si care sa nu fie exagerat de scumpe ? Adica un 5-600 lei maximum.

  • Salut Cristi,
   Cauta niste Sony MDR-1A folosite (se gasesc pe la 500-600 lei), Focal Spirit One S, Sennheiser Momentum, poate si niste Audio-technica ATH-MSR7 folosite, niste Senheiser HD-25-II sau Amperior (desi uratele suna bine).
   Ceva casti mai slabe nu isi au rostul pe X5-II 🙂

  • Salut Flavius,
   A fost doar prezentat pentru prima oara publicului larg.
   Lansarea oficiala urmeaza in luna octombrie-inceput noiembrie pentru China si decembrie pentru restul lumii.

   Avem confirmare ca vom primi si noi o unitate de test.

 5. Salut Darku!

  N-am reusit sa ascult inca x5II dar despre x5 1’st ed.am o parere excelenta, il am si ascult apoape zilnic la el, plus ca am atasat pe otg o memorie mSata de 250GB, deci am aproape 500GB „on the go”, chiar daca visual, pe strada, arat supercablat ;).
  Pe de alta parte, am achizitionat de curand un pono si am putut astfel compara soundul, respectiv cele 2 dac-uri intre ele (pono are Sabrele). Sunetul pe x5 pare mult mai „raw”, mai brut, mai dur chiar, in timp ce pono e mult mai dulce si cumva putin impins in spate, dar totusi pregnant; bassul in schimb este mult mai ok pe pono, corect, clar, sharp. Dincolo de toate cate s-au spus despre el, pono este un player de care se poate tine seama intr-o posibila comparatie de playere Hi-FI din media de pret de 400$.
  In ultimul timp au tot aparut (sau vor aparea) pe piata playere 192-24 la preturi destul de ok, problema noastra cea mai mare rezidand in alegere; mi-e sa nu ramanem „nemancati”, ca magarul ce nu stia pe care fir de pai sa-l aleaga mai intai :).

  PS:-ca o constatare, x5 1’st.ed accepta si carduri formatate NTFS (la fel pe otg)…
  PS2:-inca n-am ascultat pono pe casti balansate, cabluri pt HD600-ele meu sunt pe drum.
  PS3:-https://www.indiegogo.com/projects/geek-wave-a-no-compromise-portable-music-player#/
  🙂

 6. Salutare. Am achizitionat recent acest player, impreuna cu amplificatorul Fiio E12a. La iesirea E12a folosesc o pereche de casti Sennheiser HD650. Per ansamblu sunt destul de multumit de sunet.
  Intrebare: playerul si amplificatorul au nevoie de rodaj?

  • Salut Cosmin,

   Nu am simtit mari diferente dupa rodaj. In schimb daca playerul sau amplificatorul abia le-ai pornit vor suna ceva mai prost, decat dupa ce vor functiona vreo 20-30 minute, cand sunt caldute la atingere atunci mi se pare ca si sunetul devine mai natural si mai bogat.

 7. Hmmm, mi-am luat si eu unul si surpriza – nu suna deloc fata de ce am citit aici – inalte cat cuprinde, bas infundat si distant si mediile de jos aproape lipsa. Atat pe casti cat si pe iesirea de linie, orice am conectat la el.
  Dupa vreo 10 ore – am sperat ca dupa un pic de ardere isi revine, m-am enervat si am zis sa ma joc un pic cu egalizatorul. Pana atunci a fost pe off. Am navigat prin presetari care imi par complet aiurea – vocea se aude mai bine pe Classical decat pe Vocal, si am intrat si in Custom unde am incercat sa ridic basii si mediile de jos.
  Surpriza – au disparut inaltele de tot desi de ele nu m-am atins.
  Ok, l-am trecut pe off si iar surpriza – acum am si inalte si medii – toata banda si bas profund si plin. Asa cum trebuia sa sune de la inceput. Bug sau nu, nu-mi dau seama – mai ales ca facusem si upgrade-ul de firmware si suna la fel.
  Probabil o sa le dau un mail la suport sa le zic.

  • Salut Eduard,
   Din cele care se comercializeaza in Romania, E12A este cel mai performant si merge extraordinar cu X5II.
   Pentru E12A si X5II iti trebuie si kitul HS16 la care recomand si cablul L17.

 8. Salut George,
  Avand in vedere ca ai un player si un amplif excelent nu vad de ce ai trage in jos calitatea sunetului folosind casti entry level.
  Nu stiu nimic bun sub 300 Ron, seria CX de la Sennheiser nu imi place, sunet bubuit si nerafinat.
  Iti recomand cel putin o pereche de FiiO EX1, Sennheiser Momentum In-Ear sau Sony XBA H1 (hibride, bas pe driver dinamic restul pe armatura)

 9. Sennheiser Momentum In-Ear si Sony XBA H1 care se aud mai bine pe fiio x5 2 (am vazut si o oferta la Sennheiser IE 60, sunt superioare celor 2?).
  Daca as face un efort care din aceste casti ar fi mai bune, Sennheiser IE 80 , NuForce Primo-8(oferta la av store) , Audio-Technica ATH-CKR9.

 10. Sennheiser Momentum In-Ear si Sony XBA H1 care se aud mai bine pe fiio x5 2 (am vazut si o oferta la Sennheiser IE 60, sunt superioare celor 2?).
  Daca as face un efort care din aceste casti ar fi mai bune, Sennheiser IE 80 , NuForce Primo-8(oferta la av store) , Audio-Technica ATH-CKR9.

 11. Buna ziua,
  Ce dac imi recomandati de la Fiio? Vreau sa scot digital din PC pe usb si sa aiba iesire de linie. Vreau ceva ca Fiio x5. Exista ceva mai ieftin? Nu as vrea sa cumpar x5, ca sa il folosesc doar ca dac. Multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.