Impresionat fiind in trecut de DAC-urile Mini-i si Mini-i Pro am zis sa incerc si noul amplificator de casti balansat care imi face cu ochiul de ceva vreme. Avand dimensiuni relativ mici si specificatii bune am decis sa il imprumut pentru doua saptamani, sa vedem ce poate.
In primul rand va spun ca spre deosebire de frumoasele Mini-i si Mini-i Pro, acest HPA-3B nu are un design atat de atragator. Aparatul este construit solid, carcasa este din aluminiu, insa are multe unghiuri ascutite, in partea superioara exista niste fante de aerisire, iar rotita de volum este indentica cu cea de pe vechiul model HPA-2.
In interior lucrurile stau foarte bine, avem condensatori audio grade Nichion Gold si Wima, potentiomentru quad Alps, transformator toroidal Noratel, iar toata conectica este de la Neutrik. Din punct de vedere al calitatii componentelor nu s-a facut deloc economie.
Un aspect de luat in considerare este prezenta op-ampurilor montate pe socket, fiind extrem de usor de schimbat. Practic utilizatorul poate tuna sunetul dupa bunul plac, puteti incerca si opamp-uri exotice cum ar fi Muses sau Supreme Opamp de la Burson. In varianta stock Matrix a montat o pereche de LME49860, excelente din punctul meu de vedere.
Specificatiile sunt si ele foarte bune, impresionanta este puterea de iesire de 3,8W in 33 Ohmi, SNR-ul de 114dB si distorsiunea armonica de doar 0,0003%.
Un lucru foarte important pentru mine este ca amplificatorul lucreaza in clasa A, lucru care il poate garanta caldura degajata in exces. Abia dupa 20 minute de functionare aparatul este fierbinte la atingere, recomand sa il folositi intr-un loc bine ventilat fara sa mai puteti ceva deasupra lui. Carcasa din aluminiu are rol si de radiator pasiv, prin acest lucru se explica multitudinea gaurilor de ventilare.
Aparatul cantareste doar 1,7 Kg si initial aveam o indoiala ca aparatul functioneaza mereu in clasa A, insa ascultand din ce in ce mai mult mi-am dat seama ca acel sunet usor, autoritar si plin il pot avea doar amplificatoarele din aceasta clasa.
M-a suprins acest fapt, pentru ca nu stiu nici un amplificator de casti cu o asfel de greutate, avand specificatii atat de bune (in special puterea de iesire). Daca mai adaug si faptul ca pe langa puterea foarte mare mai exista si un selector de gain cu trei trepte, ajungem la concluzia ca HPA-3B poate amplifica fara probleme o gama foarte mare de casti.
Pentru a examina amplificatorul pe indelete am avut nevoie de un lant audio de cea mai buna calitate, de aceea am folosit DAC-ul Hegel HD25 si castile Audeze LCD-3F, toata configuratia fiind balansata.
Un aspect care merita mentionat este faptul ca amplifcatorul are doar intrari XLR, insa vina in pachet si cu adaptoare XLR-RCA in cazul in care sursa pe care doriti sa o conectati nu are decat iesiri RCA.
Am inceput auditia cu playlist-ul standard de zi cu zi.
Performanta audio.
Ascultand piesele Omnos si Brictom de catre Eluveitie intepretate in limba galica am fost intampinat de o explozie de instrumente acustice redate armonios si placut urechii. Am remarcat o usurare si o curgere lina a muzicii, vocile feminine parca imi sopteau in urechi avand un realism dominant.
Instrumentele acustice au sunat real si precis, basul foarte autoritar si rapid a fost pe placul meu si m-a suprins.
Ascultand All My Life de Foo Fighters eram curios sa aud cat de negru poate fi fundalul.
Piesa are cateva spatii goale intre sunete, mici pauze pe ici colo si pune la incercare chiar si cele mai bune DAC-uri sau amplificatoare. Un timing prost l-as simti din prima. Din fericire amplificatorul este transparent si rapid, avand transienti bine articulati. Asa ca nu mi-a scapat nici un detaliu ascuns. Muzica a sunat real, m-am conectat instant la vocea artistului, iar picioarele deja incepeau sa o ia razna – semn ca sunetul este pe placul meu si dinamica buna pe care o are se poate auzi cu usurinta.
Pentru niste teste de bas am folosit Mambacore si Kazabubu semnate de Infected Mushroom.
Basul este foarte bine redat si cred ca este unul din punctele forte al acestui amplificator. Basul este predominant pe aceste piese, insa este redat cu o precizie aproape chirurgicala. Loveste tare, coboara adanc insa nu se scurge peste mediile de jos si nici nu este unul murdar.
Sunetele digitale sunt foarte bine pozitionate in campul auditiv si le pot detecta cu usurinta intensitatea si amplasarea.
Am folosit si ceva Chemical Brothers, in special albumele vechi unde sunt folosite des chitari si tobe pe langa sunetele digitale.
Ma bucur ca nu aud un terci audio, dar aud ceva bine delimitat, foarte dinamic, chiar exploziv as spune. Ma abat putin spunand ca LCD-3F sunt casti greu de amplificat si ca sa le trezesti la adevarata valoare va trebuie ceva de la bun in sus.
Spre suprinderea mea HPA-3B se incardreaza cu brio in aceasta categorie. Lucru care cu vre-un an in urma nu credeam ca este imposibil pentru acest nivel de pret.
Pentru testele care pun in evidenta marimea scenei si adancimea ei am folosit muzica balcanica, in special Gothart. Albumul Cabaret este un exemplu bun pentru o muzica bogata si bine inregistrata.
Din prima am simtit ca scena audio nu este foarte larga, de parca limitarile scenei ar fi auzite. In schimb mi-a placut adancimea ei care m-a facut sa localizez cu exactitate distanta unor instrumente acustice fata de ascultator, unele fiind usor prezente in fata si altele mai in spate sau mai lateral.
Scena desi nu este foarte larga, nu este deloc aglomerata sau murdara.
De exemplu cand aud contrabasul impreuna cu o voce masculina le pot delimita pe ambele foarte usor, un sunet nu le domina pe celelalte. Basul cat si sub-basul parca ar canta pe mai multe nivele si efectul de terci si aglomeratie nu apare niciodata.
Trecand si pe ceva rock classic, in special Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Nazareth s.a. am fost intampinat de o naturalete evidenta, de parca niste triode NOS ar fi ascunse undeva prin carcasa. Sunetul a prins viata, amploare si parca s-a decomprimat. Desi micile imperfectiuni ale inregistrarii au fost aparente, ele practic nu au mai contat, placerea auditiei a fost una mult mai mare.
Desigur ca un mare rol il are si restul lantului audio, s-ar putea pe ceva inferior sa mai dispara din magia pe care o aud.
Trecand pe niste muzica autohtona semnata de Taraful Haiducilor …am fugit repede sa imi iau un pahar de vin, nu am mai rezistat.
Ce pot sa spun, lautarii imi cantau in fata mea…pot sa mai adaug ceva?
Pe langa naturalete, realismul a fost ceea ce m-a surprins cu adevarat.
De remarcat este nivelul de detaliu ridicat si redarea mediilor intr-o maniera muzicala. Acel “digitus” lipseste cu desavarsire si acest lucru ma bucura enorm.
Toate notele muzicale parca au o greutate ridicata, o masa voluptoasa, tonalitatea este bine pusa la punct iar toate sunetele sunt pline de substanta. Este exact sunetul care mie imi place.
Pe toate aceste melodii am auzit transienti rapizi iar schimbarea brusca a intensitatii denota o dinamica buna si negatuita.
Conluzii.
Amplificatorul Matrix M-Stage HPA-3B in configuratie balansata a sunat peste asteptarile mele, m-au surprins in special transientii rapizi, lovitura curata a fiecarei note cat si realismul pe care-l poseda. In afara de prezentarea limitata a scenei pe latime nu prea mai am ce comenta.
Designul este doar ok si nu impresioneaza prin look-ul sau edge design, dar probabil o carcasa mai fancy ar fi ridicat semnificativ pretul produsului.
Constructia este solida, componentele interne sunt bine alese, iar rezultatul final este foarte bun.
Desi pana acum detinatorilor de casti de top le-am recomandat doar amplificatoare relativ scumpe ~1000 Euro pentru a stoarce cat mai mult din castile preferate, de astazi aceasta recomandare se schimba drastic.
HPA-3B se comercializeaza cu 1990 RON si mi se pare o alegere excelenta, avand un raport pret-calitate foarte greu de concurat.
In topul personal a detronat amplificatoare mai scumpe si acest lucru este greu de realizat.
Pro:
- Constructie solida si durabila
- Tonalitate buna, capteaza sufletul muzicii
- Echilibrat in ceea de priveste raspunsul in frecventa, nimic nu sare in evidenta
- Bas adanc si autoritar, medii usor indulcite, inalte aerisite dar neagresive
- Extragerea buna a detaliilor
- Constructie full-balansata reala si single-ended
Contra:
- Scena limitata pe latime si pe inaltime
- Designul nu este punctul forte
- Degaja destul de multa caldura
Echipamente folosite pentru articol:
iMac > Audiobyte Hydra Z + ZPM > Hegel HD25 > Matrix M-stage HPA-3B > Audeze LCD-3 + cabluri audio Audioquest si QED
Multumesc pentru review-ul foarte detaliat, ca de obicei dealtfel. 🙂
Dupa ce-am citit articolul mi s-au cam aprins calcaiele dupa el, mai ales ca mai citisem ceva in prealabil si pe Head-Fi si nu numai. Black Friday-ul de la AV Store a venit cu o reducere bunicica, asa ca m-am incumetat sa-l iau. Nu-mi pare rau, intrucat este foarte puternic, are 3 pozitii de „gain” pt. tot tipul de casti, sunet curat, clar si detaliat si duce si casti balansate si nebalansate; poate totusi sunetul este putin cam obositor pt. mine pe termen lung, intrucat sunt obisnuit cu ceva mai multa „caldura”, dar sincer nici macar nu i-am facut „burn-in”-ul.
Tehnic pare construit ca un tanc, totul in interior e de calitate buna si bine lucrat. Nulul de protectie este decuplat de masa amplificatorului printr-o rezistenta in paralel cu un condensator, asta ca sa nu intre „parazitii” de pe reteaua de 230V (nenea Meier Corda face asta in amplifurile sale si nu numai el). Are ditamai condensatorii de 4.700uF/35V, regulatoare NJM7818/7918 (deci atentie ce OPAMP-uri bagati in el, ca vorbim despre +/-18V aici!) si un ripple masurat de vreo 70uV RMS, deci foarte OK as spune. Poate ar fi fost ideal sa aiba un filtru EMI/RFI pe intrarea de 230V, potentiometrul ALPS sa fi fost pozitionat aproape de mufele de intrare si nu la 25 de cm distanta, tranformatorul sa fi fost ecranat EMI, dar probabil ca deja ma gandesc la scule de peste 1.000 EUR. 🙂
Salut Raul,
Ma bucur ca ti-a placut.
Iti recomand sa incepi auditiile abia dupa ce HPA-3B este cald la atingere, dar cand este fierbinte suna cel mai bine. Poate suna ciudat, dar asa este. Sunetul devine mai plin si mai bogat, in special basul si mediile devin mai aparente si apare lichiditatea sunetului.
Mai lasa-l la „prajit” cateva zile non stop, se mai deschide cu timpul.
Te rog sa imi spui care este si restul lantului audio, poate buba vine de acolo.
Multumesc, am observat ca intr-adevar dupa ce se-ncinge suna mai „cald” si mai „deschis”. 🙂 Oricum, scula-si merita fiecare banut, nici nu am indoiala.
Ascult la un ASUS Essence One DIY-MUSES si DIY-MKii (cu DSD upgrade), cu sursa modificata radical (schimbat regulatori + refacut trasee de masa + adaugat condensatori si filtru CRC), trasee PCB taiate si tras cablu de alimentare direct pe cele 2 DAC-uri (este totul pe Head-Fi).
Tocmai am terminat de „balansat” Beyers-urile mele DT800/600 cu cablu gros AWG20, ecranat. Pot spune ca scena a crescut simtitor, iar detaliile de asemenea. Ma bucur ca are mufa XLR 4-pini, e mai simplu si mai estetic pt. cablu. Din nou recomand cu caldura amplificatorul, mai ales ca are si iesire balansata si „single ended”, iar daca-l mai prindeti la vreo promotie e chiar perfect. 🙂
Buna Darku, am niste casti sennheiser hd650, sunt la inceput in asta ma poti ajuta cu un amplificator capabil sa le duca? Am avut versiunea mai veche de la matrix mstage hpa2 , si burson soliost, dar sincer nu straluceau deloc parca nu aveau amplif destula putere pt ele, un amplif pt ele doresc si un dac sau streamer ceva cu wifi , multumesc anticipat
Salut Ciprian,
Ideal ar fi sa nu te iei dupa recomandari sau recenzii si sa asculti singur intr-un showroom unde poti testa mai multe amplificatoare, DAC-uri.
HPA-3B este complet alt animal fata de HPA-2 daca folosesti un cablu balansat pentru HD650, asta e clar.
HD650 scaleaza foarte mult cu un amplificator balansat din testele pe care le-am facut.
Sunt de aceeasi parere vis-a-vis de Burson, bun pe planar-magnetice si mai slabut pe dinamice.
Ma poti ajuta cu un info de unde sa iau cablu balansat pt hd 650 din romania?multumesc
Incearca importatorul oficial Sennheiser in Romania, adica AVstore
Salut Darku,
Am ascultat amplificatorul astazi pe un DAC decent si AKG-urile mele Q701 cat si pe o pereche de LCD 2 cu cablu balansat, si am fost impresionat de el. Ca DAC eu am un Cambridge Audio DacMagic Plus ce dispune de iesiri balansate, insa castile au doar cablu nebalansat. La prima vedere, castile ar trebui rewired pentru a le trece in mod balansat. Din experienta ta, crezi ca ar merita efortul pentru aceste casti, sau ar trebui sa ma indrept catre HPA-3U, ce functioneaza doar in mod nebalansat, dar dispune si de un DAC built in?
Multumesc,
Alex