Revin cu o continuare a recenziei DAC-ului iDAC2 la care pe langa sistemul stoc am mai adaugat si un iUSB3 si mai tarziu un iPurifier2.

Ce este acest iUSB3.0?

iUSB3.0 este o solutie All-in-One care se ocupa de toate problemele portului/semnalulio USB si pe care le rezolva in totalitate.

Mai exact face urmatoarele lucruri:

 • Reface semnalul original
 • Reduce zgomotul digital in urma transferului de date
 • Ofera curent curat (marja de eroare 1uV)
 • Elimita zgomotul de impamantare
 • Corecteaza diferenta de impedanta
 • Elimina jitterul USB
 • Reface integritatea semnalului USB
 • Reface timing-ul intre PC si DAC

Un video de prezentare a aparatului aveti aici:

iUSB3.0 a fost destinat in special DAC-urilor USB pe care le folositi in fata PC-ului.

Stim prea bine ca PC-urile si mai ales laptop-urile nu au cele mai curate iesiri USB.

De aceea din cand in cand pierdeti semnalul unei imprimante, mouse-ul nu mai este recunoscut, sau in general perifericele USB o iau razna.

Aceeasta poveste este valabila si pentru DAC-urile USB, unele din ele fiind influentate direct de problemele iesirii USB, altele mai putin.

De accea am incercat 3 DAC-uri diferite pentru a intelege mai exact care din ele au fost afectate cel mai mult si care nu.

DAC-urile USB din test sunt Abrahamsen A-DAC II (±270 Euro) iFi iDAC2 (±390 Euro) si un DAC ceva mai scump Hegel HD25 (±2080 Euro).

Ifi iPurifier (1 of 1)-10

Performanta iUSB3.0:

De cand am trecut 100% pe digital mi-a placut idea folosirii unui DAC USB, stocand toata muzica lossless pe un HDD intern sau extern de o capacitate cat mai mare si folosind un PC pentru a controla playlistul

Din pacate pe unele USB DAC-uri cand miscam din mouse, cand porneam imprimanta, sau in general cand aveam mai multe dispozite conectate prin USB incepeam sa aud interferente, mici sacadari ale sunetului, focusarea nu mai era aceeasi, in princiu sunetul incepea sa se destrame si pierdeam din precizie.

Unele DAC-uri erau foarte sensibile la problemele USB, altele mai putin.

Dupa teorie stim ca DAC-uri ce utilizeaza conexiunea asincrona ar trebuie sa fie mai putin susceptibile problemelor USB, cele in mod sincron sau adaptiv sunt influentate mai mult de aceste probleme.

De aceea am luat 3 DAC-uri, A-DAC II lucreaza in modul sincron, iDAC2 este asincron, iar HD25 foloseste modul adaptiv.

Ifi iPurifier (1 of 1)-11

Sa trecem la treaba.

Primul pe lista a fost DAC-ul cel mai accesibil si anume Abrahamsen A-DAC II.

Dupa cum am scris si in recenzia A-DAC II, conectat direct la un port USB din PC sunetul este cald, plin, insa nefocusat si rotund – taind din sub bas si din inalte.

De la prima auditie este clar sa sunetul este putin murdar si nefocusat, instrumentele sunt mai inghesuite si parca nu sunt asa bine aerisite.

Cand am conectat iUSB3.0 sunetul a prins un focus putin mai bun, basul l-am simtit mai curat iar inaltele au capatat un mic sclipici.

Diferenta nu a fost mare, dar sesizabila pe material de calitate.

De asemenea am simtit un tempo ceva mai rapid pe muzica electronica si rock, focusarea s-a imbunatat si acel sunet rotund a revenit mai complet si mai intreg. Ungiurile frecventelor extreme nu mai sunt taiate asa brusc.

In special pe muzica clasica am observant acest efect, dar diferentele nu au fost asa mari cum mi-as fi dorit.

Am ramas putin dezamagit, credeam ca A-DAC II poate fi imbunatatit si mai mult, se pare ca limitarea implementarii, a componentelor interne a fost atinsa.

Dau vina de asemenea si pe alimentarea A-DAC II, folosind o sursa destul de simpla, in comutatie, este posibil ca noul filtru DC iPurifier de la iFi Audio sa il ajute mai mult decat iPurifier2 sau acest iUSB 3.0

Ifi iPurifier (1 of 1)-12

Ifi iPurifier (1 of 1)-13

Urmatorul pe lista a fost iFi iDAC2 despre care am vorbit Aici.

Faza comica este ca iDAC2 lucreaza in modul asincron care in teorie nu ar beneficia de o corectie de jitter, de timing, s.a.m.d.

Diferentele in cazul folosirii iDAC2 din portul USB al unui PC sau din iUSB 3.0 a fost mai mare decat m-am asteptat.

Mare diferenta, ma opresc sa spun uriasa, a fost impactul, viteza notelor si focusarea, imaginea 3D.

Ca un exemplu am folosit Chemical Brothers albumul Surrender.

In momentul in care l-am folosit impreuna cu iUSB3.0 am simtit ca trebuie sa dau volumul mai jos, atat in casti cat si in boxe.

Pur si simplu sunetul a devenit mai rapid, iar impactul basului asupra timpanului meu a fost atat de evident.

Am capatat un impact extraordinar de care nu credeam ca iDAC2 este capabil, basul impusca ca un tun de calibru mare, iar focusarea a devenit chirurgical de precisa.

M-a bucurat si momentul cand am trecut pe Jazz.

Pe langa o fucusare mai buna, am inceput sa ma plimb mai usor prin inregistrare, devenise o simpla joaca analizarea muzicii.

M-a bucurat faptul ca pe langa o delimitare mai clara si a unui contur mai palpabil al fiecarei note, sunetului nu a devenit mai obositor sau mai clinic.

Naturaletea sunetului, curgerea lina a muzicii a ramas neatinsa.

Folosind iDAC2 direct din PC suna foarte bine, insa acest iUSB3.0 la ridicat la un nivel superior, de parca as asculta un DAC mai performant.

Ifi iPurifier (1 of 1)-16

Ifi iPurifier (1 of 1)-14

Ultimul DAC folosit in acest test a fost Hegel HD25.

Hegel HD25 este un DAC foarte bun, lucru care l-am mentionat si Aici.

In viziunea mea HD25 este un DAC excelent, pentru unii ultimativ.

Putine minusuri pot fi atribuite acestui convertor, daca va intereseaza un sunet natural si neobositor.

Hegel transmite date in modul Adaptiv, producatorul mentioneaza ca modulul USB a fost gandit pentru acest mod de functionare si ca in principiu imbunatatirile ar fi minime.

Imbunatatirea a fost evidenta si le-am perceput imediat.

Ca si in cazul lui iDAC2, am primit un focus mai clar si un impact mai precis.

Pe HD25 in schimb m-a impresionat altceva si cred ca diferenta cea mai mare a fost marimea scenei audio pe toate axele.

Sunetul pur si simplu s-a decomprimat, sunetele zboara mai departe si nu mai lovesc un perete imaginar.

Scena a devenit de asemenea mai adanca, nu doar mai lata.

Daca doriti un sunet ceva mai larg si mai adanc pe HD25 acest iUSB3.0 va poate oferi acest lucru.

In rest imbunatatirile auzite pe iDAC2 le-am auzit si HD25.

Diferenta de impact si viteza nu a fost atat de evidenta, a fost simtita mai putin, deoarece cred ca varianta stoc deja are transientii foarte rapizi.

Diferentele destul de mari care le-am simtit pe iDAC2 si HD25 se datoreaza si faptului ca sunt niste procesoare audio mai performante si orice diferenta in lantul acustic este simtita imediat.

Consider ca, cu cat DAC-ul este mai performant si mai precis, la fel si imbunatatirile aduse de iUSB 3.0 vor fi mai mari.

Impresionant iUSB3.0 din multe puncte de vedere, pe langa faptul ca imbunatateste performanta DAC-urilor USB, se poate atasa si un HDD extern pe portul care transporta doar date, beneficiile nu se opresc doar aici si posibil alte dispozitive USB ar beneficia mai mult sau mai putin folosind un iUBS3.0

Pe langa iUSB 3.0, iFi a dezvoltat ceva asemanator insa mult mai mic si mai accesibil si anume iPurifier2.

In principiu face aproximativ acelasi lucru: curata semnalul USB de toti gremlinii nedoriti, readuce la normal timpul de acces, reduce jitterul digital, regenerand semnalul USB.

Ifi iPurifier (1 of 1)-17

Ifi iPurifier (1 of 1)-18

Performanta iPurifier2:

Mi-a placut faptul ca iPurifier2 se conecteaza direct la intrarea USB a unui DAC, astfel intre el si DAC nemaiexistand un cablu USB suplimentar.

Diferentele intre folosirea unui port USB din PC si iPurifier2 au fost mai mici decat in cazul lui iUSB3.0

Voi incerca in urmatoarele randuri sa explic ce mi-a placut si ce nu.

Folosind Abrahamsen A-DAC II nu am fost sigur daca am simtit vreo imbunatatire sau nu, oricum nimic iesit din comun.

Pe o piesa am avut impresia ca suna mai rapid, pe alta parca am auzit mai multa informatie in registrele de sus, pe alta piesa parca totul suna la fel.

Am ajuns la concluzia ca pe A-DAC II diferentele sunt minore si poate chiar inexistente.

Poate ca sursa de alimentare in comunatie e de vina, poate DAC-ul nu este atat de detaliat, poate ambele, dar poate nici una.

Ifi iPurifier (1 of 1)

Ifi iPurifier (1 of 1)-2

Trecand pe iFi iDAC2 mi-a reaparut zambetul pe fata.

Impactul a crescut sesizabil, insa nu a fost nevoia sa scad din volum, diferenta fata de iUSB 3.0 fiind sesizabila.

Focusarea pe un singur instrument audio din toata orchestra iarasi s-a imbunatativ insa nu atat de mult. Precizia cat si detaliul nu sunt atat de chirurgicale, un substrat de informatie inca lipseste. Nu am simtit schimbari drastice in ceea ce priveste largimea sau adancimea scenei.

Basul am avut impresia ca suna mai visceral si mai adanc, sclipiciul inaltelor nu a fost afectat, sunetul nu a devenit mai cald sau mai rece, tonalitatea nefiind afectata.

Spre final am folosit Hegel HD25 pe care din nou am simtit diferente aproape imediat.

Scena audio a devenit putin mai adanca si mai larga insa nu atat de mult ca pe iUSB3.0

Pe bas am simtit un control ceva mai bun, de parca ar fi mai rapid.

Ifi iPurifier (1 of 1)-3

Ifi iPurifier (1 of 1)-4

Retragerea detaliilor si precizia nu a fost influentata. Tonalitatea la fel, caldura muzicii cat si transientii rapizi au ramas la fel ca si in cazul conectarii directe la PC.

Este clar pentru mine ca iPurifier2 nu este o solutie ultimativa precum iUSB3.0

Sa nu uitam totusi si sumele la care se comercializeaza aceste 2 dispozitive, iPurifier2 costa la momentul actual 522 RON, iar iUSB3.0 costa 1999 RON, deci ± e o diferenta de 4X.

Un lucru m-a bucurat in schimb pe iPurifier2, orice problema ati avea legata de conexiunea USB, daca auziti un bazait la miscarea mouselui, cand porniti imprimanta auziti distorsiuni in muzica, sau pur si simplu DAC-ul USB isi pierde des conectivitatea cu PC/Laptop atunci iPurifer2 va rezolva toate aceste probleme.

Am impresia ca pentru USB DAC-uri mai populare si mai accesibile publicului larg mai mult de iPurifier2 nu veti avea nevoie.

Pentru DAC-uri scumpe si mai performante din care se urmareste stoarcerea ultimului strop de performanta iUSB3.0 ar fi alegerea mea.

Ifi iPurifier (1 of 1)-5

Ifi iPurifier (1 of 1)-6

Concluzii: 

Impresionante ambele aparate, atat prin constructie cat si prin principiul de functionare din spatele ambelor aparate.

Din cate am observat nu este deloc clar pe care DAC-uri diferentele vor fi mai mari sau mai mici.

Credeam ca pe cele asincron diferentele vor fi mai mici spre insesizabile, insa in realitate nu a fost deloc asa.

Nu conteaza daca lucreaza in modul asincron, sincron sau adaptiv, daca DAC-ul foloseste conexiunea USB – care nu a fost gandita pentru transferul digital al muzicii in timp real, atunci oricare din aceste 2 dispozitive va avea un impact mai mic sau mai mare asupra performantei audio.

Desigur restul lantului acustic este la fel de important, sistemul audio este mereu tras in jos de veriga cea mai slaba, de mutle ori ea incepe chiar din PC-ul Dvs.

Astfel iPurifier2 il consider un chilipir marca iFi daca nu vreti sa investiti pana la un DAC mai performant.

iUSB3.0 devine un aparat ultimativ daca doriti sa scoateti ultimul strop de performanta din DAC-ul din dotare.

In urma scrierii acestui articol au avut de suferit 47284271 (in crestere) de gremlini USB.

Stripe-1

Pro:

 • Regenereaza, curata si purifica semnalul USB
 • Transforma PC-ul intr-un hub dedicat redarii muzicii la nivel Hi-Fi
 • Focusare imbunatatita, imaginea stereo mai aerisita si mai holografica
 • Marirea scenei atat in latime cat si in adancime
 • Trezirea transientilor rapizi
 • Decomprimarea reala a sunetului
 • Basul poate rupe timpanul, atentie la volum

 

Contra:

 • Ambele aparate vor imbunatati doar DAC-urile/dispozitivele USB
 • iUSB3.0 nu este tocmai ieftin
 • iPurifier2 este bun dar nu excelent

Echipamente folosite pentru recenzie:

iFi Audio iUSB3.0, iPurifier2, iDAC2, Abrahamsen A-DAC II, Hegel HD-25, Matrix HPA-3B, FiiO K5, Sennheiser HD800S, Momentum M 2.0, Audeze LCD-X/XC, Audioengine A5+

Ifi iPurifier (1 of 1)-7

Ifi iPurifier (1 of 1)-9

12 COMENTARII

 1. Felicitari pentru Review ! ma intreb oare cum s-ar compara iUSB 3.0 cu o interfata USB dedicata, ca de exemplu ultima varianta de Hydra sau cu Audiophileo ; mergand mai departe, cred ca in bugetul respectiv intra si Audio GD DI-2014, care undeva in 300 USD (fara taxe vamale), ofera: alimentare liniara, izolare galvanica, oscilator TXCO si, nu in ultimul rand, in plus fata de USB intrare optic + coaxial; nu cred ca sunt de neglijat aceste dotari: practic poti avea un transport cu output digital oricat de praf (ex. blu ray player), reclocking-ul este efectuat cu un oscilator mult mai performant, deci mult mai putin jitter; din pacate nu am avut ocazia sa compar DI-2014 cu cele de mai sus, dar cred ca e greu de batut la raport pret+features/calitate.

  • Salut,
   Ultimul test intr-adevar ar fi conectarea unei interfete Hydra Z+ZPM sau Audiophileo v2 la iesirea unui iUSB3.0. Sa vad daca pot fac rost de asa ceva.
   Pacat de Audio-GD, nu vor sa trimita nici un review sample pe cateva zile…

 2. Felicitari pentru review ! Interesant pentru multi cred ca ar fi un review al IFI Micro IDSD ( solutia IFI cea mai completa in momentul de fata ) si castigul acestuia in cazul folosirii IUSB3 ( filtrul cel mai complet al IFI in acest moment ).

  • Salut!
   Cum am scris si in recenzia iDAC2 diferentele fata de iDSD Micro sunt minore daca se asculta la boxe, pe casti castiga teren iDSD datorita aplificarii superioare.
   Suenetul ambelor aparate este aproape identic daca se foloseste Line-Out. Poti reciti recenzia iDAC2, aceleasi impresii sunt valabile si pentru iDSD Micro

 3. Foarte interesant review!
  Am 2 setup-uri compuse din Fiio EK9+FiioE17 / schiit modi 2 + schiit magni 2 pe care le folosesc in combinatie cu o pereche de casti DT 770 Pro (250 ohm). Muzica de pe laptop, in general flac
  Merita sa adaug un iUSB 3.0 ?
  Multumesc

  • Salut,
   Ma bucur ca ti-a placut.
   Dupa cum am spus si in articol recomand iUSB3.0 numai sistemelor foarte capabile si transparente (high-end), acolo se simt diferentele imediat.
   Pentru ce ai tu as recomanda maxim un iPurifier2 (dar nu sunt sigur ca sunetul va fi imbunatatit), E17 nefiind un convertor detaliat sau foarte capabil, de Modi 2 nu stiu nimic.

 4. Exceptional review, in urma citirii lui mi-am luat iDAC2. Este al 2-lea meu DAC (primul a fost un PHIREE U2S) iar sunetul…ascult muzica de vreo 45 de ani si de fapt n-am asculat nimic atit de uimitor pina acum. Hi-res-urile se aud de nebunie. Pina si ocazionalele pacanituri ale acului pe disc se aud atit de natural incit pare ca ascult chiar vinilul.
  Totusi citind aici ca filtrearea DAC-ului ar impinge lucrurile si mai departe, m-am gindit la un nano USB3, pare ceva mai uman ca pret.
  Ai putea sa scrii citeva rinduri si despre el ?
  Multumesc anticipat.

  • Salut Costin,
   Ma bucur mult ca iti place iDAC2, sa il stapanesti sanatos si sa te bucuri de el!
   Am adresat producatorului intrebarea ta, mi-au raspuns ferm ca iti recomanda nano iUSB3, ei recomanda micro iUSB3 (cel mare) doar pentru DAC-uri de peste 5000 Euro.
   Printre altele mi-au spus ca diferentele sunt foarte mici (chiar insesizabile pe DAC-uri entry-mid level) intre nano iUSB3 si micro iUSB3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.