Intro:

Din primul moment in care am deschis cutia lui WA8 Eclipse (9600 Lei) am simtit ca este un produs cu totul special. Ei bine, am gresit, nu este special, este magic!  Evident, fapt valabil la orice lucru magic, achizitionarea lui nu are o justificare rationala, in schimb va garantez ca va va ramane intiparita in memorie ziua in care-l veti scoate din cutie si-l veti porni pentru prima data. Precizia cu care este construit, design-ul unic, senzatia de lucru executat perfect pe care ti-o atingerea potentiometrului din aluminiu si lumina discreta a lampilor fac din WA8 un produs care-ti va ramane in minte.

Face parte dintr-o lista scurta de lucruri pe care le-as cumpara fara sa clipesc si fara sa ma gandesc prea mult de ce as da atatia bani pe ele, alaturi de un Hasselblad X1D, un amplificator D’Agostino Momentum si un ceas Hublot Ferrari. Prin comparatie deja WA8 incepe sa-mi para accesibil.

WA8 Eclipse-1-5

WA8 Eclipse-1-4

 

Descrierea produsului:

Woo Audio WA8 este un amplificator de casti cu DAC, portabil, cu lampi. Portabil este un termen relativ, la peste 1kg, transportabil este termenul mai potrivit. Aparatul este un asa numit “all tube design”, nu este un hibrid. Functioneaza complet in clasa A pura, iar lampile functioneaza ca triode si au o durata mare de viata, fiind cotate la  5000 de ore durata medie de functionare.

Desi teoretic se poate utiliza in modul mobil, fiind perfect functional cu alimentare doar din acumulatorul integrat, practic este imposibil. Temperatura carcase atinge 60+ grade si daca nu aveti in dotare o geaca din azbest, probabil o sa luati foc la propriu. Asadar visul ma plimba pe strada ascultand muzica pe un amplificator cu tuburi s-a spulberat.

WA8 are doua variante de functionare, cu 2 sau 3 lampi pornite, pentru o ajustare fina a sunetului final. Eu am preferat varianta cu toate cele trei lampi pornite, basul are mai multa forta si dinamica generala este mai buna. Tuburile se pot schimba de catre utilizator, dar trebuie cumparat un kit de schimb de la Woo Audio. IMPORTANT!:Nu schimbati intre cele doua moduri in timpul functionarii. Eu am ignorat aceasta recomandare din manual si m-am ales cu un pocnet in casti de era sa fac infarct. Aparatul nu a patit nimic, castile sunt si ele intregi, dar inima mea greu incercata ma indeamna va atrag atentia asupra aceste intamplari.

Amplificatorul in sine este destul de puternic. Testele au fost facute utilizand trei perechi de casti pe care le cunosc foarte bine, Sennheiser HD 650, HD 800S si Audeze LCD4. Din punct de vedere al puterii, HD 650 si HD 800S au fost amplificare cu lejeritat. Uriasele LCD4 au mers si ele foarte bine, insa rotita de volum era la nivelul 8-9 din 10, este posibil ca in cazul unor piese cu nivel scazut sa apara o limitare a volumului. Specificatiile producatorului sunt destul de sumare, 350mW la o impedanta de 45ohmi si o recomandare pentru casti intre 8 si 600 ohmi, teoretic va putea amplifica 99% din castile existente.

Poate fi utilizat in varianta DAC si amplificator de casti via USB, sau doar ca amplificator de casti cu o sursa analogica externa. In varianta DAC-amp este compatibil cu PC/MAC/iOS/Adroid, fiind destul de flexibil in utilizare. Chip-ul USB utilizat este XMos xCore, un model recunoscut pentru stabilitate si rezultate bune.

Conversia digital-analog din WA8 este construita in jurul binecunoscutului chip Sabre 9018K, varianta stereo, cu doua canale,model pe care-l regasim intr-o multime de produse portabile, Oppo HA-2, Pono Player, Audio Technica PHA100 etc. Implementarea din WA8 este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat pana acum, dar despre acest aspect vom povesti ceva mai tarziu.

WA8 Eclipse (1 of 1)-18

WA8 Eclipse-1-6

Sunetul:

Testarea lui WA8 a fost o adevarata placere, fiind unul dintre foarte putinele produse care mi-au placut de la inceput si pana la sfarsit, si pentru ca am vrut sa ma bucur de el la adevara sa valoare am ales cateva albume care-mi plac foarte mult.

Eagles – Hotel California 24bit/192khz – Am inceput cu unul dintre albumele mele preferate all time si in acelasi timp una dintre referintele mele in materie de sunet. Pe mine ma relaxeaza si in acelasi timp imi trezeste atentia la detalii, la echilibru tonal si la acuratetea vocilor. WA8 a prestat la un nivel inalt, in special chitarile au fost exceptionale. Am primit o reproducere in acorduri de “lampa incinsa” a la Carlos Santana, cu un aer de prestatie “live” autentica. O adevarata placere si o deschidere inspirata de auditie.

Pink Floyd – Dark Side Of The Moon 24bit/192khz – Continuarea a venit firesc cu un alt album pe care-l iubesc cu adevarat. Ritmul a fost foarte bun si prezentarea stereo a fost si ea excelenta. Pe intreg albumul am avut o senzatie interesanta, sunetul nu a fost neaparat extraordinar de rezolut si detaliat, a fost ceva mai dulceag, mai cald, dar in acelasi timp mult mai real. Nuantele care mi-au lovit timpanele au fost parca mai apropiate de ce auzeam la vechiul pick-ul al tatalui meu, pe vremea cand incerca sa-mi puna bazele a ceea ce inseamna muzica adevarata. Inceputul piesei Time este remarcabil, pur si simplu am ascultat primele 30 de secunde de cateva ori la rand si de fiecare data am ridicat volumul. Sunetul ceasurilor este atat de real si distinct incat am inceput sa-mi testez auzul si viteza perceptiva.

Dupa ce am terminat Dark Side of The Moon am fost cuprins de amintiri si nostalgie. Pur si simplu WA8 a reusit sa ma trimita inapoi in timp, in urma cu mai bine de 25 ani, cand noptile se consumau cu TVR si “Intalnirea de la miezul noptii cu Petre Magdin”. Oare cati isi mai aduc aminte de el?

Queen – Greatest Hits 24bit/192khz – Dupa o pauza obligatorie in care am executat indatoriri parintesti am revenit cu Queen – Greatest Hits. Din punct de vedere tehnic nu este cel mai reusit album pentru teste, nici macar in varianta High-Res, cu toate acestea WA8 cuplat cu HD 800S a reusit sa-i ofere o fluiditate si un ton foarte placut. Am ascultat albumul cap-coada fara sa fiu neaparat atent la amanute, pur si simplu am inchis ochii si m-am bucurat de muzica., iar acesta este in final cel mai important lucru, indiferent de sistemul pe care-l utilizam.

WA8 Eclipse (1 of 1)-6

WA8 Eclipse (1 of 1)-7

Daft Punk – Random Access Memories  24bit-88,2khzNu putea sa lipseasca din playlist Random Access Memories, unul dintre albumele pe care le ascult foarte des, in diverse teste sau pur si simplu de placere. Unul dintre cele mai bine masterizate albume pe care le cunosc, imi semnaleaza multe lucruri destul de rapid. Aici am simtit cel mai bine semnatura sonica a lui WA8, in sensul ca nu mizeaza pe tone de rezolutie de detalii, ci merge mai mult pe ideea e echilibru si tonalitate calda. Detaliile si microdetaliile sunt, se simt, dar nu sunt atat de agresive si scoase in evidenta cu orice pret ca in alte cazuri. De exemplu Chord Hugo extrage mai multe detalii in schimb devine obositor mai repede, penalizand astfel o auditie prelungita.

Michael Jackson – This Is It 16bit/44khz – Am pastrat la urma This Is It pentru ca este un album foarte interesant. Remasterizat aproape integral, este una dintre dovezile clare ca un muzica poate suna extraordinar de bine si fara sa fie neaparat intr-un format exotic, High-Res sau DSD. Nu contest ca este posibil ca o versiune superioara sa aduca un plus la anumite capitole, dar varianta 16/44 este impecabila. Am comparat WA8 cu unul dintre cele mai bune sisteme de casti pe care le-am testat, alcatuit din DAC Matrix X-Sabre Pro conectat prin i2S la transport Hydra-Z + sursa dedicata si amplificator balansat Matrix HPA-3B. Testat cu Audeze LCD-4 se simte diferenta de putere dintre cele doua sisteme si faptul ca DAC-ul Matrix este din alta liga, insa WA8 pastreaza avantajul tonalitatii mai relaxante. Din punct de vedere tehnic este clar ca sistemul mai scump este superior, dar cumva magia lui WA8 ma atrage iremedial catre el, mai ales daca vreau o auditie care ma aduca intr-o stare de liniste si reincarcare a bateriilor.

PS: ca tot vorbim de nostalgie, am gasit zilele trecute prin casa biletul de intrare de la concertul lui Michael Jackson din 1992 ce s-a tinut pe vechiul Stadion National in Bucuresti. Este greu de imaginat ca vre-un concert vreodata va ma avea acelasi impact asupra unei tari. Eram intr-o perioada extrem de cenusie si concertul asta ne-a facut pe multi dintre noi sa ne simtim si noi mai aproape de lumea civilizata la care visam…O tempora…

WA8 Eclipse (1 of 1)-9

WA8 Eclipse (1 of 1)-14

Concluzii:

Woo Audio WA8 este unul dintre acele aparate pentru care notiuni precum raport pret-calitate, devalorizare, specificatii tehnice sau utilitate nu se aplica. Il cumperi ca sa-l iubesti si sa te bucuri de el, pentru a te lasa plimbat in timp si spatiu si a-ti crea o stare de buna dispozitie greu de obtinut. Din punct de vedere tehnic nu este perfect, pretul cerut este mare, iar utilitatea lui este limitata. Am convingerea ca la acest pret pot exista aparate mai bune, mai ieftine sau mai puternice, dar toate aceste lucruri nu conteaza, pentru ca WA8 Eclipse este Magic, si ca orice obiect Magic face parte dintr-o poveste.

THE GOOD:

  • semnatura sonora foarte relaxanta si romantica
  • implementare excelenta a DAC-ului 9018K
  • finisare perfecta
  • design superb

THE BAD:

  • conectica limitata, doar USB si analogica cu jack 3,5mm

THE UGLY:

  • pretul foarte mare il scoate din raza muritorilor de rand

 

WA8 Eclipse (1 of 1)-16

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.