Salutare cascofili™

M-am bucurat sa vad printre noile produse anuntate la cea de-a 10 aniversare o pereche de casti in-ear hibride.

Desigur ca si acestea sunt facute de la zero de catre inginerii FiiO, fara colaborari cu alti dezvoltatori de casti.

Daca la F5 mi-a captat atentia cablurile detasabile si diafragma suflata cu titaniu, la F9 mi-a atras atentia design-ul unic hibrid si diafragma dinamica din PEK – pentru prima data folosita in dezvoltarea unei diafragme dinamice.

Casti hibride:

F9 nu sunt niste casti simple pentru ca de bas se va ocupa un difuzor dinamic avand Ø de 9.2 mm, iar de frecventele medii si inalte vor avea grija doua armaturi balansate, ambele parti impacate de catre un crossover personalizat. Aceasta abordare hibrida cred ca isi merita locul in topul castilor producatorului chinez. Tehnologia armaturilor balansate am explicat-o pe larg aici:

Ce este un CIEM?

 

Continutul pachetului:

F9 se vor comercializa in 2 versiuni: F9 SE ce nu au cablul detasabil si F9 care vin in pachet cu doua cabluri detasabile. Unul normal de 3.5 mm ce vine si cu comenzi pe fir (raspundere apel, volum + si -) care functioneaza cu terminalele Android, din pacate nu si cu iOS. Celalalt cablu este unul balansat de 2.5 mm impletit din OFC, avand puritate de 5N – la prima atingere lasa impresia de calitate. Vom testa ambele conexiuni (SE si BAL) la capitolul sunet.

In cutie se mai gasesc sase perechi de dopuri, trei perechi negre – care ofera un sunet cat se poate de neutru si alte trei perechi gri cu rosu in interior care accentueaza putin basul.

Husa de transport din plastic dur pare facuta cu simt de raspundere si este rezistenta la apa.

La partea opusa cascutele se ataseaza prin conectorul MMCX, care se gaseste si pe F5 sau pe IEM-urile Shure din gama superioara.

FiiO F9 Balanced (1 of 1)

Tehnologia din spate:

Cablurile detasabile rezistente sunt un lucru bun, conectorul MMCX universal folosit si de alti producatori iarasi este un lucru bun. In caz de o defectiune vor putea fi inlocuite rapid si usor.

Un design hibrid bun nu este usor de implementat: avem de a face cu trei plaje de frecvente redate de trei difuzoare diferite, toate trei controtale de un crossover personalizat. Imi dau seama ca majoritatea resurselor au fost concentrare exact la acest capitol.

Diafragma dinamica care se ocupa doar de bas nu este una simpla din celuloza, ea este creata din polieter cetona (PEK) care face parte dintr-un polimer nanocompozit foarte rigid. Din ce mi-a aratat FiiO pare un polimer extrem de rigid si usor, printre altele este mai rezistent decat beriliul si titanul! Datorita spatiului de lucru extrem de mic Ø difragmei dinamice este de doar 9.2 mm VS de 13.6 mm in cazul cascutelor F5, acest lucru a avut un mic impact asupra basului despre care vom discuta foarte curand.

Armaturile balansate care adesea sunt folosite in design-uri de top din toata lumea sunt sigur ca vor aduce un plus performantei audio in regiunea mediilor si inaltelor.

In corpul metalic al castilor se pot observa doua gauri mici care de fapt sunt niste porturi care elimina o parte din energia si vibratia diafragmei, celalalt port elimina presiunea aerului acumulata intre timpan si casti. Confortul este sporit datorita lipsei presiunii aerului in canalul auditiv dar si datorita dopurilor alungite moi la atingere.

La capitolul confort nu am ce sa le reprosez, le port in urechi uneori doua-trei ore si uit ca trebuie sa le mai scot.

FiiO F9 Balanced (1 of 1)11

Bine Dom’le ne spui si noua cum suna castile?

F9 au fost testate atat pe un setup portabil si pe un rig desktop bine pus la punct.

Pe strada F9 au fost cuplate cu un FiiO X7 MKII din care am primit rezultate exceptionale atat pe SE cat si pe balansat. Pe sistemul desktop nu mai spun, trebuia doar sa am grija de gain si volum pentru a nu le parli.

F9 sunt extrem de eficiente, oferind 106 dB dintr-un singur miliwatt putere, pot fi conduse de practic orice care are iesire de casti. Este posibil sa fie cele mai eficiente casti portabile testate de mine. Totusi sa nu va induca in eroare aceste numere, adaugarea unei amplificari minuscule dar dedicate a avut un impact placut asupra performantei audio. In special basul a devenit mult mai controlat care lovea mai rapid si se retragea inapoi fulgerator fara a se mai prelinge peste medii.

Prima impresie este una foarte placuta, simt din start senzatia unui sunet bine aerisit cu tone de microdetalii si rafinament.

Nu pot sa nu mentionez prestatia basului diferita fata de ce am auzit in F5.

Ca o mica nota, am folosit F9 preponderent cu dopurile gri/rosiatice pentru ca mi-au oferit o adancime mai buna a basului, fara a deranja viteza sau impactul, doar cu aceste dopuri s-au apropiat destul de mult de performanta basului F5 – care printre altele este excelent.

F9 mi-au oferit un bas mai precis si mai rapid, executat fulgerator, din pacate pierde putin din adancime si din extensie. Mai ales pe sub-bas simt ca este o mica lipsa de informatie. Desi adancimea basului nu va impresiona fanii Beats, restul tot ce tine de bas precum viteza, impact si detaliu – sunt la un nivel foarte ridicat! Diafragma foarte rigida si usoara isi face efectul.

FiiO F9 Balanced (1 of 1)-4

Punand castile sub lupa pe muzica rapida, pur si simplu nu am cum sa le tin pasul. Muzica rapida nu va suna niciodata aglomerat, lent, murdar sau lipsita de vlaga.

F9 ofera un sunet foarte proaspat dinamic si exploziv. Iubitorii de muzica rapida, unde urcusurile dinamice sunt atat de importante vom aprecia prestatia F9.

Datorita executiei rapide a sunetului nu exista nici o intarziere si notele nu vor persista mult, astfel ascultand muzica jazz sau in general muzica mai lenta poate fi o problema.

F9 sunt agresive si iti pompeaza imediat adrenalina in sange, daca acest lucru va displace, posibil ar fi bine sa va indreptati catre alt model de casti.

Lipsa melancoliei si sunetului cald iarasi creaza impresia de sunet metalic, tehnic, dar care afecteaza putin muzicalitatea si poate chiar sufletul muzicii.

Pe medii vocile au sunat foarte guturale, placute si bine conturate. Pink Martini si Leonard Cohen au sunat foarte conturat si bine delimitat de restul notelor.

Vocile chiar au sunat ca o entitate aparte fata de restul notelor, Cohen cu vocea sa super guturala cateodata da impresia ca iti sopteste in ureche, micile detalii nu vor fi ascunse. Desi vocea este foarte conturata, greutatea s-a a avut de suferit. De parca vocile ar fi niste cochilii goale, naturaletea si greutatea vocilor a avut de suferit putin.

Cand ma gandesc la inalte ma gandesc la un cutit cu doua taisuri. Pe de o parte inaltele sunt cristaline, cu o prezenta enorma, chiar mai mult decat mi-as dori. Sunt extra detaliate si delimitate de restul notelor.

Pe de alta parte am impresia ca aud un urcus pana in zona 10 Khz care cateodata pe anumite inregistrari ma deranjeaza. Aud pe alocuri cate un “tsss” chirurgical si deranjant.

De notat este ca atat setup-ul portabil cat si cel de acasa au fost tunate pentru un sunet cat mai sincer, neutru si detaliat, exact cum si-au propus inginerii audio, am incercat cat de mult sa le apropii de neutralitate.

Sunt sigur ca pe un sistem “mai cald” unde basul si frecventele medii sunt accentuate si puse in prim plan F9 si ele vor suna mai cald, mai putin agresive si vor imprumuta ceva rafinament.

Lasand la o parte sprectrul audio, F9 imi ofera un sunet cu adevarat extins pe latime si inaltime. Scena audio este chiar interesanta avand in vedere ca avem de a face cu niste casti de tip IEM inserate milimetri de timpan. Am senzatia ca muzicienii stau la cativa metri distanta de mine, pot localiza distanta intre ei si intre mine si ei, deci consider ca holografia este prezenta si isi face bine treaba. Pe langa latime, sunetul este si adanc creand o imagine stereo peste medie.

FiiO F9 Balanced (1 of 1)-6

SE vs Balansat:

Pe X7 MKII diferentele au fost notabile dar nu uriase.

Spre exemplu pe balansat F9 capata un bas si mai rapid si controlat, dar pierde o mica parte din adancimea sa. Pe de alta parte sunetul este si mai adanc si mai extins in toate directiile, de parca muzicienii ar canta intr-o camera semnificativ mai mare.

Sunetul se decompreseaza la propriu si la figurat folosind conexiunea balansata, adaugand si mai mult aer intre note dar furand putin din magia basului. Eu accept acest compromis, oricum dopurile gri/rosiatice deja imi accentueaza basul facundu-l mai prezent si mai adanc.

Pe rig-ul desktop unde rezerva de putere este mult mai mare, diferentele au tins spre zero, diferente notabile nu am auzit.

FiiO F9 Balanced (1 of 1)-211

Concluzii:

Consider ca F9 au fost create mai mult pentru muzica moderna, plina de energie, viteza si atac si mai putin pentru muzica vintage. Castile nu sunt iertatoare deloc, asa ca vor scoate la iveala orice imperfectiune a inregistrarii, asftel le recomand pentru inregistrari de top lossless PCM sau DSD si mai putin pentru mp3-uri.

F9 au tehnicalitati padure si de multe ori m-am oprit din mers sa ma asigur ca am auzit un microdetaliu ascuns, consider ca inaltele usor tipatoare pot fi trecute cu privirea avand in vedere restul performantei si a pretului excelent.

Adica, sincer acum, casti hibride cu diafragma dinamica unica la momentul actual si doua armaturi balansate la doar 499 lei, e greu de crezut ca se poate (579 lei versiunea cu cabluri detasabile).

Ultima daca cand am verificat niste casti hibride de la AKG lucrand pe acelasi principiu, insa dezvoltate avand un know-how mai serios erau ~4300 lei…

Consider pretul foarte bun pentru sunetul tehnic de care sunt capabile, in segmentul lor de pret sunt cu siguranta greu de batut.

Pro:
-Cabluri detasabile, pachet bogat in accesorii
-Sunet rapid, tehnic si detaliat
-Scena larg deschisa, adancime foarte buna a sunetului
-Micro si macrodetalii de invidiat
-Neutre si cat se poate de liniare
-Confort ridicat, lipsa presiunii din canalul auditiv
-Pret accesibil pentru ceea ce ofera

Contra:
-Putin agresive, rafinamentul a fost afectat
-Inalte extrabazate si tocmai din aceasta cauza cam aspre
-Muzicalitatea si naturaletea nu au fost o prioritate

Echipamente folosite pentru recenzie:
FiiO F9, F5, X7 MKII, HeadAmp Pico Power, Matrix X-Sabre PRO, Audio-GD Master 9, cabluri audio bling-bling edition

FiiO F9 Balanced (1 of 1)-7

 

21 COMENTARII

  1. Mulțumim pentru prezentare. Am două întrebări,ce varianta să Aleg(am un fiio x7 mk 1): am2 +fiio f9 nebalansat sau am3 +fiio f9 balansat (peste tot citesc că nu sunt diferențe de sunet intre cabluri).
    Când apare versiunea îmbunătățită a cărților?

    • Salut,
      Eu as alege AM3 + F9 pe balansat daca vrei un sunet mai spatios si mai neutru, daca te intereseaza un sunet mai natural si dat mai in fata atunci mergi pe AM2.
      Daca te referi la F9 PRO cu armaturi Knowles, probabil in noiembrie sau cel tarziu decembrie.

  2. Salut,
    Ieri mi au sosit castile, ce pot sa spun ca sunt bestiale.
    Prima impresie cu tipsurile mici am crez ca sunt open back 🙂 , nu izolau deloc la volum mediu.
    Le am testat cu Fiio x5 iiii si fac o sinergie formidabila ,DAP ul fiind dark, cu inaltele roll off.Cablu balansat mie lene sa schimb.Muzica testata pe Infecteed Mushroom. Milosh a sunat aerist is deosebit de placut.
    Soundstage fain, bass curat detalii formidabile.
    Stiu ca suna a cliche ,ca parca ai auzit delalii diferite pe acelasi cantec dar asa a fost , parca am ascultat plalylist ul meu cu continut diferit.
    Si sa nu o mai lunges , castile au o ergonomie discreta si cel mai important pot trage un nap pe o parte fara sa ma deranjeze contacul cu perna .

    • F9 suna mai „corect”, au mai multe tehnicalitati, sunt mai neutre, pe cand IE80 sunt mai muzicale dar pierd din extensii, mai ales pe registrele de sus.
      Depinde ce sunet iti place, eu voi alege IE80 pentru ca imi place sunetul cald.
      Ambele sunt la acelasi nivel insa ofera abordari muzicale diferite.
      Daca vrei referinta ia F9, daca vrei muzicalitate ia IE80

      Iar mai presus de orice parere, este parerea ta! Daca ai posibilitatea ia si le asculta singur.

      • Intre timp mi-am luat IE 80 si F9 Pro. Chiar daca nu sunt fan Sennheiser, (chiar dimpotriva) trebuie sa recunosc ca IE80 se aud foarte bine. Imi plac mai mult decat F9 Pro. IE80 au un sunet mai natural, mai plin, muzical si mai placut de ascultat pentru perioade mai lungi de timp. Fiio in schimb mi se par prea setate sa redea anumite frecvente cat mai bine, in detrimentul altora. O sa le pastrez pe ambele, inca testez, IE80 le am de cateva luni, fiio F9 pro le am de 1 saptamana. Le folosesc cu un X3 II. Concluzia este ca imi plac ambele, insa imi plac ceva mai mult IE80.

  3. Salut Darku
    Spune-mi si mie te rog cum se aud aceste căști pe iesirea balansata de la x5 3gen având în vedere că sunetul este mai cald decât pe x7 2gen si daca înaltele sant la fel de abrazive. Multumeac

    • Salut,
      Scuze de raspunsul tarziu.
      F9 pe X5-III intr-adevar suna mai bine decat pe X7-II. Si da, inaltele nu mai sunt o problema. In aceasta combinatie nu prea am ce sa le reprosez, ying si yang

    • Salut,
      Neasteptat de bune.
      Am fost putin dezamagit de F9 din cauza inaltelor tipatoare si a semnaturii prea liniare, F9 Pro nu mai au aceste neajunsuri. Suna mult mai natural (mai ales cu dopurile Comply din gel) si nu mai au inalte tipatoare. Per total suna mai echilibrat tonal, imi plac mult.
      Stau pe ganduri daca merita sa fac un upgrade..

  4. Salut Darku,
    Am citit tot review despre F9.
    Am o intrebare legata de doua produse si anume: F9Pro de la FiiO si Shure SE215-B + UNI care din ele?
    Sunt intre cele doua, ideea este ca o sa le folosesc pe tel mobil tot timpul, nu sunt hotarat, iti cer parerea!

    Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.