Asteptam de mult timp un combo DAC/Amp de top de la FiiO, mai ales daca luam in considerare ca ultimele astfel de aparate au fost E18 si E17K lansate acum 4 ani si respectiv 3 ani in urma.

Q1 Mk2 mi-a demonstrat ca FiiO nu si-a uitat clientela de odinioara, dar eu asteptam ceva superior, ceva care sa ma surprinda si sa ma uimeasca.

Stiam prea bine ca se lucreaza la noul flagship Q5 de mai bine de doi ani – amiralul producatorului in materie de DAC/Amp. In sfarsit este lansat si avem posibilitatea sa il bibilim si testam minutios atat pe casti cat si pe boxe.

FiiO Q5 inlocuieste E17K/E18 si toti predecesorii sai, oferind nu doar un sunet mai bun si amplificare mai potenta de casti, dar si functii noi mult asteptate.

Ce reprezinta de fapt noul Q5?

In primul rand este un adevarat hub audiofil, atat pentru casti cat si pentru boxe, numai bun de folosit pe strada cu un telefon inteligent prin Bluetooth sau prin cablul microUSB dar poate fi si un DAC potent pentru PC-ul Dvs sau pentru sistemul Hi-Fi din sufragerie.

Sub capota Q5

Hardware-ul a fost ales cu mare atentie, Q5 fiind burdusit cu multe componente de top, multe dintre ele se regasesc doar in echipamente mult mai scumpe.

Inima aparatului o reprezinta cele doua chip-uri de la AKM si anume AK4490EN folosite din ce in ce ma des in industria audio datorita sunetului catifelat si rezolut. Cele doua DAC chip-uri sunt capabile sa decodeze atat material PCM pana la 32bit/384 kHz si material DSD nativ pana la DSD 256!

De intrarea USB se ocupa noua generatie XMOS, mai exact interfata XMOS XUF208 care ofera stabilitate, zgomot digital (jitter) redus si transport nealterat al semnalului catre celelalte componente.

Doua bucati Textas Instruments OPA1642 de inalta performanta se ocupa de filtrul low-pass care transmit semnalul catre modulul de amplificare casti AM3A, adica acelasi modul folosit si in playerul X7 MkII.

Amplificarea se face de catre un amplificator operational OPA8620 (JFET) si un OPA926.

Initial acest modul a fost conceput pentru playerul de top X7 MkII, insa datorita performantei ridicate a acestui modul s-a decis folosirea lui si in Q5. Puterea de iesire este totusi putin mai mare fata de X7 MKII (470mW in 16 Ω fata de 380 mW in 16 Ω pe X7 MkII folosind iesirile balansate).

Pentru fiecare circuit in parte s-au folosit 7 regulatoare de tensiune, pentru a oferi tensiune curata care stim ca direct afecteaza performanta audio.

Q5 poate primi date si prin Bluetooth, chip-ul folosit este Qualcomm CSR8670 care ofera suport oficial pentru AptX. Inainte de a ridica o spranceana trebuie sa stiti ca decodarea nativa prin aptX o vor face tot cele doua AK4490 si nu decodorul integrat din CSR8670. Deoarece este inca imposibil de transmis in timp real un stream de date PCM in format 16 bit/44.1 kHz, aptX a fost alegerea potrivita datorita compresarii semnalului pana la 352 kb/s (rata de compresie este de 4:1), care poate fi suficient pentru majoritatea ascultatorilor. Desi tehnic chip-ul Bluetooth poate suporta BT versiunea 5.0, la momentul testarii versiunea BT este 4.2. Din cate inteleg in viitorul apropiat ar putea aparea update-uri de firmware care printre altele pot updata si versiunea de Bluetooth, inclusiv la aptX HD.

Ca si in cazul Q1 Mk2, noul Q5 este certificat MFI (Made For iPhone) si functioneaza perfect cu terminalele iOS, atat prin cablul microUSB > Lightning din pachet cat si prin Bluetooth. El va functiona si cu terminale Android, desi producatorul nu specifica acest lucru. Totusi recomand testarea in prealabil pentru a verifica functionalitatea pe telefoanele Android. Din testele noastre a functionat perfect cu toate aparatele dotate cu USB-C si cu toate terminalele Android ce suporta OTG audio out.

Dupa cum spuneam la fel ca in cazul lui X7 MkII, amplificarea de casti se face prin module interschimbabile, ia acest moment 6 module de amplificare sunt puse la dispozitie, cel mai recent fiind AM3B, cu intrare pentru mufa balansata Pentacon 4.4mm.

Modulul stoc de la Q5 este AM3A care pe langa iesirea normala de 3,5mm oferta si o iesire balansata de 2,5mm TRRS.

Continutul pachetului

  • Husa de transport din material textil cu logo-ul FiiO

  • Cablul microUSB pentru incarcare si pentru conectare la PC

  • Cablul microUSB catre Lightning pentru dispozitivele iOS

  • Cablul analogic de la jack 3.5mm la jack 3.5mm

  • Cablul adaptor digital de la jack 3.5mm la coaxial

  • Adaptorul de la coaxial RCA la Optic

  • Surubeltina pentru schimbarea modulului de amplificare si un set aditional de suruburi

  • Doua seturi de inele de cauciuc petnru a atasa o sursa mobile (smarphone, player)

  • Un despartitor din silicon care se poate folosi intre Q5 si o alta sursa audio pentru a evita zgaraieturile.

Observ ca FiiO ofera separat si cateva accesorii aditionale cum ar fi husa din piele, si husa 2-in-1 din piele pentru Q5 si un iPhone 6/6S/7/8.

Pentru cei cu terminale Android trebuie achizitionat un cablu USB-C la micro USB sau micro USB la micro USB. Noi pentru teste am achizitionat de pe Amazon, acolo am gasit versiuni scurte de 10cm.

Design si Functionalitate

Combinatia dintre aluminiu anodizat si aluminiu sablat (cu zirconiu) arata izbitor de bine.

Spatele acoperit cu pielea ecologica da un aer de rafinament si bun gust. Aparatul are butoane, iesiri si intrari pe toate cele 4 parti laterale asa ca tineti-va bine. Este putin complicat la inceput, insa in doar cateva minute totul devine clar ca buna ziua.

In partea de sus gasim cele doua comutatoare de bass (On/Off) si de gain (Low/High), de asemenea o intrare digitala combo coaxiala sau optica si iesirea curata de linie (1.8 V Rms).

In partea dreapta gasim rotita de volum digitala, butonul de pornire/oprire si led-ul care se aprinde la redarea pieselor DSD. In partea stanga avem o intrare microUSB care se ocupa doar de incarcarea dispozitivului si cele trei butoane de play/pause, inainte si inapoi care din pacate functioneaza doar la redarea muzicii prin Bluetooth.

In partea de jos se afla modulul de amplificare unde mai gasim inca un port microUSB ce incarca si conecteaza USB DAC-ul la PC si doua iesiri de casti: cea normala de 3.5mm si cea balansata de 2.5mm.

Per total imi place mult cum arata si cum se simte in mana, pare solid si este lucrat finut.

De mentionat este ca aparatul mai are cateva functii suplimentare care se pot accesa doar dupa instalarea aplicatiei FiiO Music.

Dupa conectatea lui Q5 prin Bluetooth la iPhone apar optiuni suplimentare in aplicatia FiiO Music cum ar fi: ajustarea balansului canalelor stanga si dreapta, alegerea filtrului digital (5 la numar), activarea unui temporizator de oprire dispozitiv dupa un timp la alegere, oprire led, comutarea functiilor porturilor USB, afisarea nivelului bateriei.

Bateria are capacitatea de 3800 mAh si tine in jur de 25 de ore folosindu-l pe post de amplificator de casti si in jur de 10 ore in modul DAC/Amp.

Folosind aparatul pe Bluetooth a functionat ireprosabil avand telefonul in celalalt buzunar, intr-un spatiu deschis incep sa am intreruperi de semnal cam de la 10 m distanta.

Vorbind de calitatea audio prin Bluetooth am ramas destul de surprins, cu o pereche de casti portabile precum Sennheiser Momentum M2.0 diferenta este insesizabila pe Bluetooth fata de redarea directa din PC al unui fisier lossless 16 bit 44.1 khz.

Pe casti de calibrul Sennheiser HD660S am sesizat diferente mici, cred ca se pierde putin din rezolutie si din claritatea imaginii stereo pe Bluetooh insa diferensa este mica, exact cum ai compara un mp3 de calitatea 320 kb/s cu un wav la 1411 kb/s.

Performanta Audio

Pentru inceput vreau sa va spun ca am ascultat cu mai multe ocazii chipseturile AKM, am o idee foarte solida cum ar trebuie sa sune unul, sunetul catifelat de care sunt capabile l-am auzit pe Hegel HD25 si pe FiiO X5 MkIII.

Nu stiu exact ce mumbo-jumbo au facut FiiO insa Q5 suna foarte diferit.

Sunetul cu extremitatile taiate a lui X5-III a disparut, muzicalitatea destul de accentuata al lui Hegel HD25 nu mai este prezenta, Q5 suna mult mai liniar si mai corect.

Suna atat de liniar incat il poti folosi lejer intr-un studio, seamana mult cu un sunet de monitoring, fiind extrem de precis si liniar.

Nu este clinic sau plictisitor deloc, este destul de incisiv avand un atac bun si o retragerea instantanee a notelor si o redare neasteptata a microdetaliilor.

AKM-urile mereu au pus accentual pe lejeritate, aerisirea buna, insa mult mai putin pe extragerea detaliilor.

Presupun ca datorita alimentarii bine puse la punct Q5 suna mult mai detaliat decat aparatele mai sus mentionate, atat de detaliat incat il clasez lejer peste playerul X5-III. Prestatia audio este foarte asematoare celei auzite pe FiiO X7 MKII si in general ma duce cu gandul mai mult spre chipseturile ESS Sabre decat spre cele de la AKM.

Pacat ca nu am la indemana un Chord Mojo presupun ca este cel putin la acelasi nivel in materie de extragere a detaliilor din piesele preferate (revin in cazul in care fac rost de unul).

Micile detalii se aud cu mare usurinta, cu Sennheiser HD660S pot distinge cu usurinta imperfectiunile inregistrarilor fara a depune prea mult efort , detaliile ascunse devin mult mai evidente si mai conturate.

Un alt aspect care m-a impresionat este largimea scenei audio care rivalizeaza lejer prestatia DAC-urilor desktop. Sunetul respira usor, notele se lovesc foarte tarziu de un perete imaginar, declinul lor este destul de rapid, dar neted si calm. Consider ca scena larga de care este capabil este mai mare decat cea auzita pe alte dispozitive FiiO. Daca pe X7 MKII m-a impresionat mai mult adancimea sunetului, aici pot sa spun ca grandoarea sa pe axele X,Y,Z este mult mai interesanta si iese bine in evidenta.

Am savurat cu usurinta muzica jazz si clasica, iar datorita atacului bun si a declinului instantaneu al notelor au stralucit atat pasajele rapide cat si cele aglomerate.

Atacul si impactul sunt la un nivel superior, mi-am dat seama imediat dupa ce am conectat Q5 la amplificatorul integrat Cambridge Audio Azur 851A si la boxele Monitor Audio Silver 100.

Basul a inceput sa loveasca rapid, au aparut straturi si substraturi, este clar ca accentul s-a pus mai mult pe calitate decat pe cantitate.

Controlul bun asupra notelor este din nou prezent, lipsa totala a ecoului sau a unei perdele duce la o prestatia cristalina in care notele respira usor si in care dinamica nu are de suferit.

Frecventele medii si basul au sunat bine conturate, avand o textura calda si destul de naturala dar cu toate acestea suna la acelasi nivel cu restul frecventelor, mi se par neutre si bine imprastiate in jurul ascultatorului.

Frecventele inalte sunt si ele foarte bune, poate chiar prea bune avand un contur bine realizat. Fata de predecesoarele sale Sennheiser HD660S sunt bazate bine in aceasta zona a frecventelor, foarte rar pot deveni sibilante, impreuna cu Q5 si-au aratat caracterul sincer de care sunt capabile.

Rareori am auzit o usoara sibilanta, in special pe rock modern unde masterizarea buna nu a fost prioritatea numarul 1.

In afara de acest aspect, inaltele sunt cristaline, nu sunt deloc taiate, ba chiar cred ca extremitatile de jos (sub-bas) cat si cele de sus sunt bine realizate, fara nici o taiere, le aud clar fara a ciuli prea mult urechile.

De data aceasta FiiO a incercat sa imbine calitatile audio de care trebuie sa fie capabil un flagship precum Q5 cu o usoara muzicalitate in care sufletul muzicii trebuie sa fie prezent. Le-a iesit cu brio aceasta imbinare si cred ca Q5 suna peste multe aparate ascultate la acest nivel de pret.

Tot pe sistemul pe boxe am observant un bun contur al notelor, puteam simti textura instrumentelor acustice si vibratia destul de usor. Am auzit si bas pe mai multe nivele, bubuiala lipseste cu desavarsire si acest lucru ma bucura.

Pe MA Silver 100 am auzit din nou inalte mai cristaline decat cum eram obisnuit, cinelele, talgerele au sunat mai rezolut si mai curat, au fost executate rapid cu un declin la fel de rapid.

Folosind modulul stoc de amplificare casti AM3A am pilotat pe high gain destul pe usor perechea de Sennheiser HD660S pe iesirea normala de 3.5mm. Avand in vedere ca iesirea balansata ofera cam de doua ori mai multa putere, puteti pilota lejer casti dinamice ce au impedanta de pana la 300 Ω.

Dinamica a fost nealterata chiar si pe casti de asemenea calibru, deci poate fi folosit lejer ca un 2-in-1 intr-un setup simplu dar performant de casti.

Am incercat si micutele IEM-uri F9 PRO care sunt foarte eficiente dar destul de exigente la nivelul de zgomot al unui amplificator.

Hisul nu a fost prezent nici macar la volumul dat la maximum pe high gain, desigur ca nu am dat play la acel volum pentru ca parleam atat cascutele, cat si aparatul de masura personal.

Asadar consider iesirea de casti una exceptionala si curata, fara urme de his sau alte zgomote de fond, dar si foarte potenta, fiind capabila sa conduca sarcini dificile precum castile testate de mine.

Concluzii

Q5 mi-a placut atat legat la un iPhone prin Bluetooth, cat si pe cablul lightning direct. A sunat excelent ca DAC USB si ca DAC legat via optic la un Chromecast intr-un sistem stereo cu boxe.

Iesirea de casti nu a fost trecuta nici ea cu vederea, este bine implementata si poate pilota la mod superlativ o gama foarte larga de casti.

Designul este unul reusit si atragator, calitatea constructiei este si ea la un nivel ridicat, chirpiciul din aluminiu sta foarte comod in mana.

Sunetul a fost peste asteptari, intr-adevar isi merita statutul de dispozitiv amiral DAC/Amp din portofoliul FiiO.

Pro:

  • Desing simplu si frumos

  • Constructie foarte solida

  • Raspunsul in frecventa liniar/neutru

  • Viteza si impactul notelor bine realizat

  • Aerisire buna a sunetului, spatiu vid clar intre note

  • Scena larga in toate directiile

  • Dispozitiv multifunctional care poate fi usor integrat in orice sistem audio

  • Lipsa hisului pe casti ultrasensibile

  • Amplificator de casti puternic

Contra:

  • Rareori inaltele devin sibilante (posibil sa dispara dupa o rodare mai indelungata)

  • Unele setari pot fi accesate doar din aplicatia FiiO Music

  • Era minunat si un cablu USB-C micro USB in pachet

Echipamente folosite pentru recenzie:

FiiO Q5, F9 PRO, Sennheiser HD660S, Momentum M2.0 over-ear, Audio-GD Master 9, HeadAmp Gilmore Lite Mk2, Matrix X-Sabre Pro, Cambridge Audio Azur 851A, Monitor Audio Silver 100

4 COMENTARII

  1. O scurta comparatia intre Q5 (cu tot cu modulul de amplificare, ca este ieftin pachetul) si Mojo? Sau mai bine zis ce ofera q5 si nu ofera mojo si viceversa?

    • Mojo suna prea inchis si „mic”, prea in fata, fara o scena larga, insa putin mai natural si mai legat.
      Q5 suna mult mai imprastiat in toata directiile, mai aerisit, mai tehnic, mai detaliat, mai ales pe inalte, are si mai multe functii gen conexiune Bluetooth si altele. Ambele sunt bune, insa au sunet foarte diferit, functie de gusturi unul e mai bun ca altul, ambele imi plac pentru ceea ce fac, Q5 e totusi putin mai avansat si mai customizabil (module interschimbabile, EQ, etc)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.