Sunt deja cateva luni de cand detin un adaptor BTR1 de la FiiO, de care sunt destul de impresionat. Recent am zis sa incerc si noile μBTR si BTR3 si m-am gandit ca ar fi o idee buna sa fac un test comparativ intre cele 3.
Daca va intreabati ce sunt mai exact aceste mici aparate si ce anume fac ele, atunci raspunsul este destul de simplu: ele transforma castile normale cu fir in casti wireless.
Raspunsul mai amanuntit este ca ele fac mult mai mult de atat, ele ofera cele mai noi tehnologii Bluetooth precum Aptx-HD si LDAC, inglobeaza un amplificator de casti dedicat si doua din ele folosesc si un DAC dedicat. Ele pot transforma telefonul Dvs ordinar intr-o sursa audio de calitate amplificand o pereche de casti.
BTR1
Avand in vedere ca BTR1 s-a lansat acum cateva luni, FiiO nu a incorporat cele mai noi chip-uri Qualcomm, cel gasit in BTR1 este CSRA64215 care suporta doar standardele SBC si AptX.
BTR1 de asemenea foloseste un DAC dedicat pentru decodarea audio, cel folosit este AKM AK4376. Amplificatorul intern de casti ofera in jur de 15mW putere intr-o sarcina de 32 Ω, puterea oferita este suficienta pentru majoritatea castilor portabile.
Capacitatea bateriei este de 205 mAh ce ofera in jur de 8 ore de utilizare intensiva.
Corpul BTR1 este in totalitate metalic ce ii convera resiztenta sporita la zgaraieturi.
Unicul minus este folosirea conexiunii microUSB in locul USB type C gasit pe celelalte 2 dispozitive.
Noul microBTR este mezinul familiei, cel mai usor si cel mai accesibil aparat din cele 3.
Sincer, piticania nu este recomandata audiofililor inraiti pentru ca nu are un DAC dedicat, performant si nici un amplificator de casti potent. Ofera numai 10mW in 32 Ω iar autonomia este in jur de 9 ore datorita bateriei de 120 mAh.
Cu toate acestea, μBTR fenteaza batranul BTR1 cand vine vorba de capabilitatile Bluetooth folosind chip-ul Qualcomm CSR8645 care ofera un codec suplimentar, cele suportate sunt: SBC, aptX si AAC. μBTR mai are si NFC pentru al imperechea cu dispozitivele compatibile printr-o singura atingere, comod nu-i asa?
Imi place destul de mult cum arata, este simplu si elegant, plasticul alb este placut la atingere, de apreciat este faptul ca au trecut pe USB type C pentru incarcare.
BTR3 e complet alt animal fata de restul deoarece suporta toate formatele wireless precum: AAC, SBC, AptX, AptX LL, AptX HD, LDAC, LHDC si HWA!
Totul se datoreaza celui mai performant Bluetooth chip de la Qualcomm: CSR8675. Regasim de asemenea FNC pentru cuplajul printr-o singura atingere si acelasi USB type C. Lumina de desubtul sticlei frontale indica codecul Bluetooth folosit. Se pare ca telefonul care il folosesc (Xiaomi Mi Mix 2) transmite semnal AptX HD (lumina galbena) care este mai mult decat bun in opinia mea.
BTR3 foloseste un DAC de inalta performanta, mai exact este vorba despre AKM AK7376A, este mai avansat decat cel folosit in BTR1. Raportul semnal / zgomot (SNR) este mai ridicat si are o plaja dinamica (dynamic range) mai extinsa.
Are de asemenea un amplificator de casti ma puternic oferind 25 mW putere intr-o sarcina de 32 Ω. Capacitatea bateriei este de 300 mAh iar autonomia este de 11 ore.
Comparativ cu celelalte 2 dispozitive foloseste un microfon “cVc noise cancelling” ce anuleaza unele zgomote, l-am testat personal in diferite locatii si functioneaza foarte bine.
Probabil cel mai mare avantaj fata de restul este ca BTR3 poate fi folosit ca un DAC extern pe USB pentru calculatorul Dvs. Odata conectat la PC apasati butonul de pornire de 3 ori pana lumina logo-ul FiiO devine alba, semn ca modul DAC USB a fost activat.
BTR3 are si el corpul metalic insa este infasurat cu un strat de sticla 2.5D oleofobica rezistenta la amprente. Pentru mine BTR3 arata cel mai “sexy” si suna cel mai bine comparativ cu celelalte doua.
Inainte de a va dezvalui rezultatele testelor comparative doresc sa mentionez o functie interesanta pe care am escoperit-o.
Daca detineti un televizor inteligent atunci cel mai probabil are si un adaptor Bluetooth. Detin un smart TV Sony din generatia 2017 si unul din generatia 2014, ambele au conexiuni Bluetooth. Cat de bucuros am fost cand am descoperit ca toate cele 3 aparate functioneaza cu televizoarele din dotare.
Pe langa muzica sunt si un mare amator de filme iar dupa ce familia se duce la culcare mai vizionez cate un film sau doua. Pana la acest moment utilizam boxe la volum scazut pentru a nu deranja frumoasele adormite, multumita adaptoarelor Bluetooth FiiO pot viziona filme cu orice set de casti doresc.
BTR1 si BTR3 au condus cu usurinta o pereche de casti inchise Sennheiser Momentum 2.0, chiar si castile deschise HD660S au avut destul volum si autoritate.
Un prieten apropiat detine setul Bluetooth Sennheiser RS185 pentru a viziona filme seara tarziu, insa pe mine nu m-a impresionat atat de mult, castile suna destul de aglomerat, transparenta nu este la un nivel ridicat si uneori pot suna destul de murdar.
Folosind HD660S impreuna cu BTR3 toate problemele mentionate mai sus dispar, combinatia suna aproape la fel ca si un sistem desktop bazat pe auditia in casti.
Pentru acest scop μBTR e destul de bunicel folosind casti portabile, din pacate nu poate pilota casti mai mari cum o fac cu usurinta BTR1 si BTR3.
μBTR
Voi incepe cu μBTR avand in vedere ca este foarte usor de setat si din perspectiva calitatii audio e mai putin impresionant.
Suna destul de Ok, nimic nu iese in evidenta si probabil cel mai important aspect este ca nu suna deloc rau. Per total semnatura sonica e destul de liniara, fara denivelari pe spectrul acustic, suna mai mult decat adecvat pentru majoritatea castilor de dimesniuni mici si portabile.
Va avertizez ca oferind maximum 10mW putere nu este capabil sa conduca casti mari dar se va descurca decent cu cele portabile. Pentru unele casti intra-ureculare va avea o rezerva destula de putere, pe altele se va auzi un his in surdina. De exemplu are his pe castile FiiO FH5 care se aud destul de incet, dupa ce dau play imi este foarte greu sa il mai detectez.
Raza Bluetooth este destul de buna, am lasat telefonul in fata PC-ului si am inceput sa ma plimb prin casa cu castile conectate la μBTR pentru a testa puterea semnalului BT. La o distanta de 5 m separat de un perete din beton, conexiunea mergea brici, la al doilea nu a rezistat si s-a deconecta, la 9 m distantanta intr-un spatiu deschis incepea sa aiba deconectari repetate, puterea semnalului BT este chiar suficienta in opinia mea.
Folosind servicii de streaming precum Tidal Hi-Fi de pe telefon a functionat destul de bine dar din nou nimic nu iese in evidenta, cu siguranta nu va impresiona un audiofil avid insa va suna decent pentru un ascultator casual.
L-am scos afara pentru o fuga sanatoasa de 5km avand telefonul in buzunarul drept si μBTR atasat de tricou. Folosind Tidal Hi-Fi si facand streaming de muzica lossless am avut cateva deconectari scurte(am numarat 4) intr-o ora. Folosing muzica lossy stocata in memoria telefonului am avut mult mai putine deconectari, am avut exact doua in aceeasi perioada de timp.
Consider ca μBTR s-a descurcat decent si per total mi-a lasat o impresie pozitiva.
BTR1 l-am testat pentru o perioada mai indelungata si va pot spune mai multe despre el.
Desi nu are NFC, USB type C si codecul AAC castiga mult teren cand vine vorba de performanta acustica. In opinia mea suna mult mai bine decat μBTR la orice capitol.
BTR1 are un amplificator de casti sensibil mai potent, castile mari vor suna mult mai tare si nici nu vor intra in clipping la 100% volum. Datorita DAC-ului dedicat aparatul suna mult mai spatios, mai adanc si mult mai aerisit pentru ascultator.
Daca μBTR suna prea calm si lesinat pentru electronica rapida si rock, BTR1 rezolva complet aceasta problema sunand mai rapid, mai plin, mai carnos cu urcurusi dinamice mult mai impresionante.
In opinia mea din toate cele 3 aparate BTR1 are cel mai cald si carnos sunet.
Se datoreaza frecventelor medii care sunt pozitionate mai in fata, asa ca toate vocile si instrumentele bazate pe corzi vor atrage atentia ascultatorului mult mai des. Niciodata nu m-am gandit ca un receptor Bluetooth poate suna atat de musical si plin de substanta. Pana acum sunt indragostit de BTR1.
Hisul nu se mai aude pe castile normale si nu e o problema nici pe sensibilele FiiO FH5.
Datorita raspunsului in frecventa al FH5 sub forma literei V – BTR1 ajuta mult aceste casti cu ale sale medii impinse in fata, astfel FH5 devin mai liniare si mult mai muzicale intr-un fel.
Basul cat si inaltele suna mai curat, in sfarsit basul nu mai suna ca din butoi iar inaltele au sclipiciul necesar unei auditii critice. Extremitatile de jos cat si cele de sus sunt mai prezente acum si pot fi auzite cu usurinta pe melodiile corecte.
Am fugit de multe ori cu BTR1 conectat la telefon. Cand faceam streaming de muzica lossless prin Tidal Hi-Fi rareori am avut deconectari, semnalul este mai puternic si mai stabil decat cel al μBTR dar este mai mult o presupunere decat un fapt real. Daca foloseam fisiere lossy stocate pe memoria telefonului posibil aveam o singura deconectare (pe o milisecunda) sau niciuna in decursul unei ore.
Intr-un spatiu deschis BTR1 rezista pana la vreo 11 m iar avand un perete de beton intre emitator si receptor semnalul rezista pana la ~7 m.
Cand foloseam televizorul pentru a viziona filme puteam lejer sa ma plimb prin casa in cautarea unor calorii fara a avea deconectari deranjante.
BTR1 a ridicat stacheta si mi-a intrecut asteptarile in materie de receptoare Bluetooth.
BTR3
Saltul calitativ de la BTR1 la BTR3 a fost mai mic decat cel de la μBTR la BTR1.
In afara de aspectul fizic, de toate codecurile si tehnologiile BT si de capabilitatile DAC-ului USB, sonic BTR3 suna putin mai bine, mai curat, mai detaliat si mai tare decat BTR1.
Cea mai mare diferenta este ca BTR1 suna mai cald si mai carnos pe cand BTR3 suna mult mai liniar si neutru cu toate castile testate.
Frecventele medii nu mai sunt impinse in fata si sunt pe aceeasi linie cu restul frecventelor, totul suna mai curat si mai clar.
Conturul notelor este mai delimitat pe BTR3 si circula mai mult aer intre note.
Performanta inaltelor e buna, poate chiar prea buna caci cateodata impreuna cu FH5 sunetul poate devein obositor pe termen lung, insa cu Momentum 2.0 este exact ce a prescris doctorul. Inaltele sunt putin evidentiate insa doar putin.
Prezenta codecurilor Aptx HD si LDAC au facut o diferenta mai mare decat anticipam, mai ales cand faceam streaming de muzica lossless. Telefonul meu se pare ca trimite semnal AptX HD iar pe playerul FiiO M7 am testat codecul LDAC. In ambele cazuri streamingul de muzica lossless a sunat identic cu conexiune prin cablu, un rezultat excelent in opinia mea.
Cand am folosit microfonul intern al BTR3 purtand o conversatie pe telefon, apelantul mi-a spus ca aude mai bine vocea mea si a celor din parc dar nicidecum alte sunete. Se pare ca tehnologia cVc noise cancelling si-a facut efectul, cu toate acestea ar trebui sa stiti ca va bloca majoritatea sunetelor in afara de voci, daca oamenii din jurul Dvs vorbesc, apelantul ii va auzi si pe acei oameni… deja vad cum SRI-ul comanda un lot de BTR3…J
Intr-un spatiu deschis BTR3 a avut cea mai stabila conexiune iar la o distanta mare de telefon, un perete din beton nu va deconecta aparatul.
In timp ce jogging si faceam streaming de muzica, sau redam direct din memoria telefonului nu am avut deconectari, in rare cazuri am avut una.
Totusi, avand in vedere ca un telefon inteligent are o multime de sunete, notificari, aplicatii s.a.m.d. cateodata se va auzi un scurt distors in momentul in care mai multe sunete sunt redate concomitant.
De asemenea am testat BTR3 in modul DAC USB conectat la un PC, a fost recunoscut instant aprinzandu-se lumina alba pe ecranul dispozitivului. A sunat la fel de bine ca si prin LDAC sau AptX HD insa fara intreruperi sau pierderi de semnal.
Din motive inexplicabile suna putin mai tare in modul DAC USB decat prin Bluetooth, nu imi explic ce se intampla, suna putin mai tare pe cablu dar nu cu mult.
A functionat ireprosabil in modul DAC USB, aplicatia desktop Tidal l-a recunoscut instant si il puteam controla precum un DAC USB normal.
In toate cazurile BTR3 s-a purtat extraordinar, nu am ce sa-i reprosez.
Concluzii
Toate cele 3 dispozitive s-au purtat admirabil in timp ce faceam jogging, in fata TV-ului sau in miscare folosind streaming sau muzica stocata.
Mi-au placut in mod deosebit BTR1 si BTR3 pentru cat de bine au putut suna. Pentru casti tipatoare unde inaltele sunt ceva mai accentuate recomand BTR1, iar pentru castile ce au caracter sonor mai cald sau mai neutru BTR3 va fi o alegere mai buna.
Pentru ascultatorii casual, pentru cei care vor face fitness sau jogging μBTR este sufficient iar conexiunea BT e destul de stabila. Aparatul va avea his doar pe casti ultrasensibile sau pe hibride, pe casti normale (dinamice) nu se va auzi.
Scurt la obiect voi pastra BTR3 pentru nevoile personale, mi-a placut destul de mult jucaria.
Echipamente folosite:
FiiO μBTR, BTR1, BTR3, M7, FH5, Sennheiser HD660S, Momentum 2.0, Xiaomi Mi Mix 2
Salutare. Am cumparat BTR3 fara sa-l mai testez, doar bazandu-ma pe reputatia Fiio, review-ul tau si experienta mea cu produsele lor in trecut. O sa spun pe scurt ca la cateva zile dupa achizitie am cumparat si o pereche de Fiio FH5. Sunetul obtinut, mai ales datorita lui BTR3 este incredibil dpmdv pentru o sursa hifi entry level. Saltul acustic in zona asta de pret fata de sculele de acum cativa ani este mare.
Salut,
Ma bucur ca iti plac FH5 cat si BTR3. Sa stii ca FH5 pot mult mai mult daca le cumplezi la o sursa audio serioasa
Cu siguranta pot mai mult, dar setup-ul acesta doresc sa fie ultrasimplu si ultraportabil, le folosesc in metrou si la birou. Desi un Q5 mi-ar oferi conectivitate bluetooth si sunet superior e de 5x mai scump, infinit mai greu, infinit mai voluminos, incomod de folosit si carat in buzunar fata de BTR3. Am incercat de curiozitate BTR3 ca sursa, A5 ca amplificator pentru FH5 si nu prea am sesizat o imbunatatire, a fost cam prima data cand A5 nu a adus o imbunatatire sesizabila.
Dupa cum vezi de multe ori viata bate filmul (review-ul) si o amplificare suplimentara nu este mereu nevoie, mai ales pentru FH5
care sunt conduse excelent chiar si din BTR3. Ma bucur ca iti place combinatia, sa le stapanesti sanatos.
Salutare. uBTR face power on cand este alimentat? Ma intereseaza sa il conectez la sursa AUX a masinii si ar fi fantastic daca as putea sa il conectez si sa uit de el undeva.