Timpul trece, barba creste si melomanul insureste.

Ultimii ani fiind restrans de spatiu si timp liber am avut placerea sa imi delectez urechile numai cu sisteme acustice bazate pe casti.

Iar din acest motiv am si uitat cum suna o pereche de boxe de raft in camera de auditie.

Sistemul actual de casti il consider deja unul de top, nu prea mai am ce sa mai imbunatatesc la el, am ajuns la capatul drumului, misiune indeplinita!

Cum orice om trebuie sa aiba un scop in viata am decis ca in urmatorii ani sa-mi desavarsesc si un sistem stereo cu boxe, bine pus la punct.

Insa pentru a incalzi neuronii si urechile prafuite am decis sa imprumut patru perechi de boxe de raft a caror valoare se invarte in jurul rotundei sume de 2000 de lei.

Pentru a nu fi restrans de electronice am decis sa folosim echipamente din zona superioara.

Electronicele folosite pentru test:

DAC-ul folosit a fost Matrix X-Sabre Pro iar amplificatorul integrat Cambridge Audio Azur 851A, conectica Audioquest Type 4 si QED Reference.

X-Sabre Pro il consider foarte neutru si liniar, nu are coloratie si e destul de sincer. Nu indulceste nimic si nici nu incearca sa accentueze vreo frecventa aparte. Sunetul produs de acest DAC este detaliat si bine aerisit, ofera o scena audio larga si adanca, o componenta ideala pentru a analiza orice pereche de boxe.

Pentru o citi o opinie mai aprofundata rog accesati recenzia dedicata aici.

Cabridge Audio Azur 851A imi ofera 200W in 4 Ohmi, destul pentru majoritarea boxelor de podea, pentru aceste boxe de raft este arhisuficient.

Amplificatorul integrat are o minuscula coloratura pe medii si un bun control al basului care este atat de important in camerele ce n-au tratamente acustice – adica livingul normal al omului de rand.

Electronicele le-am conectat folosind cabluri balansate QED Reference pentru a minimiza impactul cablurilor asupra semnalului analog.

Boxele testate au fost:

Cambridge Audio SX60 – 1350 lei

Acest model face parte din gama entry level a producatorului britanic iar SX-60 sunt boxele de raft cele mai mari din aceasta gama.

SX-60 sunt pe doua cai, avand portul de bass-reflex orientat in fata – un lucru excelent pentru mine, avand in vedere ca nu am tratat (inca) acustic camera de auditie.

Boxele par dragute, finisate bine pentru aceasta suma de bani, par totusi cam usurele pentru dimensiunile care le au.

Verificand specificatiile am sperante mari ca vor suna excelent pe bas.

Am inceput auditia cu Infected Mushroom – Return to the Sauce deoarece eram foarte curios cum vor reda basul.

Basul se pare ca este o lama cu doua taisuri: pe de o parte intr-adevar coboara foarte jos si este bine conturat, pe de alta parte nu vrea sa plece acasa cu una cu doua. Se retrage lent si da senzatia de subwoofer slab calitativ. Cantitativ basul impresioneaza, calitativ lasa de dorit.

Stiu acest album destul de bine si din pacate raspunsul tranzitoriu pare lent iar notele usor spalate si neconturate.

Din toate boxele prezente la test au fost si cele mai ineficiente, am fost nevoit sa urc volumul cu 1-2 dB pentru a atinge volumul celorlalte boxe.

Scena pare de dimensiune medie spre larga, adancimea scenei insa e destul de impresionanta.

Ascultand Pink Floyd – Hey You pe la minutul 3:22 se aude un sonar in surdina care suna de parca era proiectat din spatele peretelui. Tweeterele cu calota din matase au sunat…matasos (hic) si neagresiv.

Sunetul per total m-a relaxat si m-a calmat cu prestatia sa. As prefera totusi ceva mai multa dinamica, viteza si impact.

Mediile au sunat putin indulcite si plasate in prim plan impreuna cu basul.

Cvartetul Dave Brubeck – Take Five a sunat destul de inchegat si de intunecat. Imi este clar ca boxele au un tuning ceva mai caldut unde basul si mediile sunt starurile show-ului iar inaltele sunt ceva mai domolite.

Ascultand tot mai des aceste boxe si comparandu-le cu celelalte ma tot batea un gand: pentru un sistem multicanal de vizionat filme SX60 sunt pur si simplu perfecte – nu sunt exorbitant de scumpe, au un bas adanc si autoritar, mai putin calitativ dar acest aspect conteaza mai putin la filme, inaltele nu te spanzura iar mediile imping nitel in fata vocile, exact ce iar trebui unui sistem multicanal.

Au fost bune si pe muzica, insa lipsa neutralitatii m-a cam deranjat.

Monitor Audio Bronze 2 – 1650 lei

Noua serie Bronze contine elemente din seriile superioare Silver, Gold si Platinum ceea ce ar sugera ca incintele au o performanta audio mult peste pretul platit.

Noul tweeter are membrane C-CAM (Ceramic Coated Aluminium-Magnesium) optimizat pentru distorsiuni minime si sunet mai clar.

Membrana concava C-CAM a wooferului imbunatateste rigiditatea si astfel scade nivelul distorsiunilor, eu sper sa aud un bas adanc si curat.

Dupa ce le-am desfacut si pipait aveam impresia ca sunt facute de aceeasi mama cu Cambridge SX60. Sunt construite destul de similar, MDF-ul are aceeasi grosime si textura, incintele au aproximativ aceeasi greutate de ~5 kg.

Designul este pe 2 cai cu portul de bass-reflex orientat in fata.

Din punct de vedere vizual nu prea m-au impresionat si desi au cateva tehnologii din seriile superioare nu aveam mari sperante, ma asteptam sa aud un sunet similar cu cel al SX60.

Dupa ce am dat play cvatetului Dave Brubeck …pur si simplu am tacut si am ascultat cu urechile ciulite toata piesa.

Din toate boxele prezente la test consider ca Bronze 2 ofera cel mai bun echilibru dintre fidelitate si muzicalitate.

Totul pur si simplu pare la locul sau si nimic nu sare prea mult in evidenta.

In sfarsit cinelele si clopoteii se aud foarte clar, vibrand nici mai mult nici mai putin decat cat ar trebui. Inatele nu sunt super rezolute, insa sunt foarte bine integrate in restul spectrului audio.

Ascultand din nou Pink Floyd – Hey You am realizat ca vocea este proiectata de data aceasta in fata in detrimentul basului. Vocea si instrumentele acustice pur si simplu au stralucit.

Ascultandu-le din ce in ce mai mult ma tot gandeam la echilibrul tonal foarte bun pe care il au. Pe aceste incinte nu am putut gasi minusuri notabile.

Scena este de marime medie spre mare insa datorita putinelor distorsiuni totul suna mult mai texturat si mai conturat.

Detaliul superior sare imediat in evidenta si mi-a adus o senzatie de aer curat si geam deschis catre muzica, ceea ce nu am simtit pe SX60.

Prestatia basului mi-a placut la fel de mult. Nu cobora atat de mult fata de boxele testate precedent insa este mult mai controlat, mai rapid, oferind o adevarata lovitura in piept.

Spre fericire el nu se prelinge asupra mediilor si pare detaliat si sprinten. Substraturi de bas nu am auzit, insa sincer nici nu ma asteptam la acest nivel de pret.

Pana la acest moment sunt boxele de care m-am atasat cel mai mult.

Sunt si printre cele mai eficiente boxe din test, pot fi conduse lejer si de catre amplificatoare mult mai modeste.

Neavand un caracter aparte si sunand destul de neutru si natural, cred ca s-ar putea integra in orice sistem stereo sau multicanal.

Daca aveti nevoie de un sunet natural cu o doza buna de calitati acustice Monitor Audio Bronze 2 sunt boxele care le cautati.

Wharfedale Diamond 11.2 – 1800 lei

Cand le despachetam am simtit din start greutatea mult mai mare fata de boxele care le testasem anterior.

In timp ce le scoteam din cutie m-am indragostit atat de finisaje cat si de design-ul modern si frumos.

Ce pot sa zic… sunt wow, de departe cele mai frumoase boxe testate, numai greutatea de 9 kg per incinta sugereaza o constructie solida si un sunet pe masura.

Am asteptari foarte mari de la aceste incinte mai ales ca deja stiam cum suna vechile Diamond 9 si 10.

Specific acestor incinte sunt magnetii imensi care ofera un control absolut al wooferului mai ales pe frecvente joase si pentru a creste sensibilitatea. De asemenea utilizarea unei baze speciale forjate dintr-o singura bucata cu capac de cupru, controleaza fluxul magnetic si asigura distorsiuni reduse in zona critica a frecventelor medii.

Tweeterul este si el nou si utilizeaza un magnet ceramic de dimensiuni mari cu capac de cupru pentru a controla fluxul magnetic iar polul este ventilat printr-o camera speciala din spate.

Incintele sunt pe doua cai, avand bas-reflex de tip Slot-Port, adica tubul portului interior se deschide intr-un slot format intre incinta si plinta – acest lucru reduce considerabil turbulenta de care sufera sistemele cu port conventionale.

Dupa cum observati atat modul in care sunt fabricate cat si designul unic mi-au starnit curiozitatea, sa vedem cum suna.

Ascultand din nou cvartetul Dave Brubeck – Take Five am realizat ca pana la acest moment ascult cel mai tehnic sunet din aceasta seara.

Executat fulgerator de rapid si foarte controlat. Detaliile mi-au sarit imediat in fata, notele par extra aerisite si in sfarsit aud o delimitare foarte clara a notelor.

Scena audio este de dimeniune mai larga iar instrumentele sunt bine imprastiate in camera de auditie.

Bas-reflexul Slot-Port imi da senzatia de sunet 3D, joasele nu ma lovesc doar frontal, ele vin din mai multe unghiuri, foarte interesanta senzatia.

Imaginea stereofonica este pana acum cea mai buna, sunetul este adanc si respira cu usurinta.

Din pacate toate aceste elemente au redus sesizabil naturaletea care era atat de prezenta pe MA Bronze 2. Sunetul este usor mai liniar, poate chiar prea liniar. Desi sunetul este dinamic si exploziv, ii lipseste doar un strop de suflet si emotie.

Sunetul per total este mai putin relaxant, putin mai incordat si mai agresiv fata de modelele testate anterior.

Mediile nu mai sunt plasate in prin-plan, sunt usor de tot plasate in spate , suna un dram mai incet decat restul frecventelor.

Basul si inaltele par foarte bine conturate si sunt bine redate.

Cinele si clopoteii au sunat clar, avand vibratia potrivita, insa pe sisteme foarte liniare ar putea suna sibilant.

Per total suna tehnic si serios, putin incordat, oferind in egala masura o dinamica exploziva si un control absolul al membranelor.

Pana la acest moment in topul personal schimba lovituri cu MA Bronze 2.

Pe Bronze 2 imi place echilibrul tonal si naturaletea iar pe Diamond 11.2 m-au vrajit microdetaliile cat si controlul excelent pe toate frecventele, grea decizie.

Q Acoustics Concept 20 – 2000 lei

Vai de capul meu cum arata aceste boxe. Finisajele sunt superbe, bornele par foarte solide si de calitate. Design-ul este minimalist si atragator, iar finisarea lor este cel putin o clasa peste toate celelalte modele.

Sunt incintele cu cele mai mici dimensiuni din acest test insa supriza! sunt simtitor mai grele decat SX60 si Bronze 2.

Boxele sunt pe doua cai, de tip bass-reflex cu portul pe spate.

Pentru a elimina rezonatele Q Acoustics au brevetat un nou sistem de realizare a incintei, numit Gelcore care practic presupune realizarea unei incinte in incinta (revedeti filmul Inception, veti intelege totul) iar intre peretii dubli se toarna o rasina speciala care elimina rezonantele.

Wooferul de 12.5 cm la acest moment este unicul lucru care ma ingrijoreaza, cred ca basul va avea de suferit.

Ok, sa vedem daca suna precum arata.

Reascultand Infected Mushroom – Return to the Sauce mi-am amintit imediat de prestatia Diamond 11.2 insa de data aceasta sunand mai precis si mai detaliat.

Am observat de asemenea ca basul desi executat rapid nu are greutate, suna destul de gol si nu are corp sau contur. Am apropiat incintele ceva mai mult de perete (initial aveam 1 m distanta de portul din spate) si voila! a reaparut basul!

Din pacate nu coboara atat de mult si se pare ca au deficiente pe sub-bas. In schimb basul auzit este rapid, avand un impact uluitor si care se retrage instantaneu.

Ascultand Dave Brubeck – Take Five imi dau seama ca aud cele mai detaliate cinele auzite in aceasta seara. Inaltele au o prestatie detaliata, bine raspandita prin camera de auditie. Imaginea stereo e foarte bine plasata in camera.

Din pacate scena audio este de dimensiune medie, cred ca cea mai mica din testul de astazi.

Boxele nu imping atat de mult aer pentru a crea o scena larga si credibila asa ca le consider perfecte pentru camere de cel mult 20 mp.

Pe aceste incinte consider ca inaltele sunt cel mai bine realizate si lumina reflectoarelor sta mai multe pe ele, basul situandu-se ceva mai in spate.

Frecventele medii au sunat viu, nu le consider nici uscate nici indulcite, undeva la mijloc.

Vocea putin guturala a lui Elvis Presley – Fever a sunat credibila si duioasa. Mixul intre chitara, voce si micile detalii precum tobele din surdina au creat o senzatie magica si foarte reala.

Daca nu ar avea deficiente pe bas si daca scena ar fi ceva mai larga ar putea fi boxele nr.1 din acest test, din pacate sunt limitate de dimensiunile lor fizice. In schimb pot fi o baza excelenta pentru un mini-sistem stereo intr-o camera mica.

Concluzii:

Din punctul meu de vedere Wharfedale Diamond 11.2 si Monitor Audio Bronze 2 au fost cele mai complete boxe din acest test oferind tehnicalitati padure si un sunet pe masura asteptarilor. Daca preferati un sunet mai precis, atunci Diamond 11.2 sunt alegerea perfecta, daca va intereseaza muzicalitatea si medii putin indulcite atunci Bronze 2 vor fi pe placul Dvs.

Concept 20 mi-au placut destul de mult insa deficienta clara pe sub-bas si bas plus scena audio limitata pe latime ma face sa le clasez pe locul 3, desi din cateva puncte de vedere (extragerea detaliilor, prestatia inaltelor) intrec boxele mentionate mai sus.

Cambridge Audio SX60 au fost bunicele, insa basul necontrolat nu mi-a placut atat de mult, mai ales ca se prelinge si pe medii care strica tot echilibrul tonal, nu este chiar de mirare avand in vedere ca sunt si cele mai ieftine boxe din acest test.

Am incercat sa fiu obiectiv insa cum o dai, cum o masori…preferintele sunt preferinte asa ca s-a ajuns la un test comparativ subiectiv 🙂

Acestea fiind spuse va doresc cat mai multe auditii placute si multa voie buna!

36 COMENTARII

  1. Foarte bine venit acest review .
    Felicitări pentru initiativa .Asteptam cu nerăbdare si testarea altor modele Din aceasata gama de preț .
    Personal aștept un review la bookselfuri pana in 1000 Euro.
    Nu ai specificat dacă boxele sunt noi.
    Dacă sunt noi ,obligatoriu au nevoie de rodaj ,pentru a-si arata cu adevărat caracterul lor sonor , si pentru a suna la potențialul maxim.

    • Salut,
      Ma bucur ca ti-a placut articolul.
      Boxele au fost parjolite la foc mic in jur de o saptamana in showroomul distribuitorului.
      Cu siguranta in viitorul apropiat vom face teste si cu boxe din gama superioara, atat de raft cat si de podea 😉

    • Zensor 3 suna comparabil cu MA Bronze 2, au un echilibru tonal bun, suna natural si destul de muzical.
      Dynavoice nu am ascultat pana cum, foarte interesante DM-6 alea, mai ales ca au riboane..

  2. Salut, foarte frumos review… Spune-mi te rog, ce părere ai despre sistemul ăsta de la cambridge audio 🔉 format din:
    -bookshelf SX30
    -amplificator Atac 3 (vintage amp)
    -subwoofer Minx X300
    Mulțumesc anticipat.

    • Salut,
      Multumesc, ma bucur ca iti place.

      Daca tie iti place cum suna sistemul tau atunci parerea unui expert sau a unui afon nu mai conteaza.
      Timp sa ai sa tot asculti muzica..

  3. Testul este binevenit, relevant, la obiect. In ultimii ani, autorul i-a rasfatat realmente pe „cascofili”; e foarte bine ca a gasit timp si a avut dispozitia de a ne furniza aceste informatii pretioase si din zona boxelor de raft (astept cu nerabdare continuarea anuntata in primul raspuns la comentarii). E foarte bine ca s-au folosit „scule” din gama superioara pentru a pune in evidenta / departaja boxele supuse testarii; acum, ca au fost departajate, l-as ruga pe distinsul tester sa ne ofere cateva variante pentru intregirea unui sistem stereo, mai precis cateva recomandari pentru un amplificator care sa conduca Diamond 11.2 / MA Bronze 2. Ma gandesc ca nu toata lumea are buget pentru Azur 851A, iar daca are, atunci e clar ca ar dori sa-l utilizeze cu boxe din alta clasa.
    Multumesc anticipat.

    • Salut Daniel,
      M-ai lasat fara cuvinte…multumesc.
      Voi posta inca cel putin un test comparativ in martie, posibil chiar doua, vad cum stau cu timpul liber.
      Sincer iti spun ca inainte de Azur 851A am avut cel mai ieftin integrat de la Cambridge si anume SR10 V2 (acum este la 1300 lei) si pentru boxele din testul de mai sus a fost apropiat de performanta Azur 851A. Are destula putere pentru orice boxe de raft chiar si pentru cele de podea din zona de mijloc (ce au si sensibilitatea mai ridicata)
      A sunat un dram mai putin rezolut, avand un control mai slab al membranelor insa diferenta e destul de mica fata de Azur851A daca vorbim de boxe entry spre mid-level.
      Daca te intereseaza o solutie 2 in 1 (DAC si amplificator integrat) atunci Cambridge SR20 are si un DAC integrat de la Wolfson – renumit pentru muzicalitatea sa si sunetul relaxant.
      Alt integrat bun care mi-a placut: Yamaha A-S501, sunt sigur ca sunt si multe altele la fel de bune, pur si simplu inca nu le-am testat.

      • Mii de multumiri, acum am un punct de plecare solid pentru o viitoare auditie; la prima vedere, Topaz SR20 se anunta a fi foarte promitator.
        Fiica mea e topita dupa muzica si as vrea sa o introduc incet-incet in universul audiofil, iar un sistem stereo cu boxe de raft (realmente n-ar merge altceva in camera ei) ar fi un prim pas.
        Pe de alta parte, am si alt interes personal in zona de amplificare, intrucat perechea mea de Heco Music Style 900 ma intreaba de ceva timp cand voi binevoi sa le aduc un „suflu” proaspat … Am ascultat de mai multe ori A-S501, e un aparat bun, dar sunt deschis si la alte variante. Pe scurt, va voi vizita negresit in aceasta primavara.
        Nu am scris degeaba despre rasfatul „cascofililor” : in primul rand, din cauza dvs. si a colegilor (Bibi + Savu), de aproape 3 ani nu ma mai despart de X5 (Fiio, nu BMW) acompaniat de HD598; in al doilea rand, sa ridice mana cine a citit review-ul despre HE-1 si nu a simtit furnicaturi pe tot corpul in timpul pasajelor care relatau aventura nocturna … desi n-am reusit sa fac programare la acea auditie si am venit oricum tarziu, m-am bucurat de bucuria pe care o vedeam peste tot in sala de auditie (rar cred ca vezi niste oameni asteptandu-si randul atat de cuminti pe scaune) …
        Dragi prieteni ai sunetelor, retinem angajamentul amfitrionului nostru de a posta doua noi teste comparative in sectiunea „boxe” in decursul lunii martie (stiu ca a scris cu „cel putin” si „posibil”), dar uneori mai mult inseamna mai bine …

  4. Salut Darku,

    Felicitari pentru articol! Ce sistem 2.0 recomanzi pentru o camera de 10mp? Boxele le voi folosi nearfield la PC, pentru muzica si filme. Mentionez ca ascult predominant muzica electronica, dar prefer un sunet echilibrat si clar (nu un bas coplesitor). Momentan am in vizor MA Bronze 1, QAcoustics 3010/3020, Mission LX-2, Cambridge Audio SX50, JBL LSR 305 (monitoare de studio destul de muzicale din cate am inteles), Davis Acoustics Eva si Dali Zensor 1. Cred ca un woofer de 4-5″ ar fi suficient, desi SVS-urile Prime 6.4″ nu au coplesit camera decat prin dimensiuni, nu si prin sunet 🙂

    Sunt deschis la orice sugestie. Multumesc anticipat.

    • Salut Dragos,
      Pentru camere mici recomand boxe cu portul de bas-reflex pe fata – basul se se va auzi mai curat si mai controlat. Din start nu iti recomand SX50, Q 3010/3020 si Davis Eva. Sunt limitate pe bas cu sub-bas lipsa. Recomandarea sincera e sa mai strangi bani de MA Bronze 2 (noi sau SH) care suna incredibil pentru banii platiti.

      • Salut din nou si multumesc pentru raspuns. Daca am cel putin 30cm intre boxe si peretii din spate si lateral, ramane ca recomandare tot MA Bronze 2? Dat fiind ca e camera mica, nu ar fi mai ok MA Bronze 1? Ca o mica paranteza, am adus boxele din living (SVS Prime Bookshelf – 6.5″, similare ca dimensiuni cu MA Bronze 2, dar cu port reflex pe spate) si le-am pozitionat la cam 5cm de perete. Eu nu sunt cine stie ce audiofil, dar la volumul la care ascultam nu mi s-a parut nimic nelalocul lui. Sonor era ok, insa sunt totusi niste boxe mari.

        Multumesc inca odata. Numai bine

        • Daca nu ai nici un perete din BCA sau rigips si ai camera destul de incarcata atunci merg si boxele cu bas-reflex pe spate, totusi se vor descurca mai bine cele cu portul pe fata. Daca sunt sensibil mai ieftine MA bronze 1 ia-le pe acestea

          • Crezi ca se vor descurca ok cu un amplificator Emotiva BasX A-100? Stiu ca acest model poate fi setat, prin intermediul unor jumperi, sa ofere putere mai mare castilor (imi fac cu ochiul niste HD650 si niste Fostex T50RP, acestea din urma fiind planar-magnetice si destul de flamande in materie de putere). In ceea ce priveste DAC-ul, impreuna cu acest amplificator, m-am gandit la un Cambridge Audio DacMagic 100. As fi preferat un integrat cu de toate, dar cam orice varianta mai rasarita am gasit trece lejer de 2000 de lei.

            Multumesc pentru timpul acordat. Numai bine.

          • Salut,
            Componente discrete, clasa AB, ampliful tau se va descurca cu orice boxe de raft, nu doar acestea din test.
            T50RP vreau sa le testez si eu comparativ cu dinamicele HD650/660, vedem daca fac rost de o pereche.

  5. Salutare…review la boxe de pana in 2000 de lei..ieeeeee !!!! Asta cam e pragul care ne linisteste pe toti : )) am inceput anul trecut sa fac sex cu urechile cu un Marantz PM 6006 cu boxe Wharfedale Diamond 225 (1600 de lei) legate la streamer-ul de la Bluesound Node 2 cu interconect QED Reference Audio 40 si cablu de boxe QED XT40…Super multumit pt inceput dar cum drogul asta al audiofiliei nu-ti da pace deloc dupa un an zic, gataaa vand totul si imi iau altceva…zis si facut, cumpar amp Cambridge Audio ACX60 si dau comanda la un amic sa-mi aduca din Germania o pereche de KEF Q350…Intre timp amic tocmai isi cumparase o pereche de Dali Zensor 3 (care regret nespus de mult ca nu se afla in testul tau) si-i spun, bro, da-mi si mie boxele tale sa le testez pe sistemul meu…mi le da, le montez, șoc si groaza, mi-au umilit Wharfedale cap coada din orice punct de vedere !!!! Socat anulez comanda de KEF si imi comand o pereche de Dali (albe)…ca sa concluzionez, e cel mai bun sound de pana in 2000 de lei si regret ca nu se gasesc in testul tau… succes in tot ceea ce faci !!!! : )

    • Salut,
      Ma bucur ca ai ajuns la sunetul dorit, eu inca sunt in cautari…
      Av vrut sa avem la test si Dali insa la acel moment nu erau pe stoc modelele din clasa mijlocie. Uf!
      In general danezii (Dali/Dynaudio) prefera un sunet diferit, mai analogic, mai putin incordat, cu mai mult suflet, nu le place sa analizeze muzica.

  6. Va salut! Mulțumiri pentru acest review reusit care a sosit la fix. Momentan dețin un sistem format din 5.0 wharfedale diamond 9.3 front,9cm center si 9.1 back si de curând m-am mutat la apartament cu un living in jur de 22 mp si camera pare cam încărcată… acele 9.3 parca nu mai au loc sa respire si sunt cam „boomy” ! Stiu ca dvs ați avut/ascultat vechea serie diamond 9 in special 9.3 , credeti ca aceasta noua serie 11 sunt de recomandat ? Observ ca difuzoarele sunt mai mici si presupun ca aduc mai multă precizie in camere mai mici in timp ce păstrează acelasi sound cald tipic wharfedale !? Mentionez ca reveiverul este un denon . Multumesc

    • Salut Ovidiu,
      Mi-ai luat cuvintele din gura.
      Noua serie sunt mai tehnice si mult mai controlate (mai ales pe bas), avand portul acela omnidirectional basul nu mai suna atat de boomy, nu se mai aud ecouri sau rezonante – cam asta a fost scopul acelui port si a noii generatii Diamond 11.

  7. Salut!

    Apreciez mult testul facut de tine, cred ca va fi de ajutor pentru multi omuleti. Am si eu o intrebare: ar trebui sa aleg intre un set de Diamond 10.2 SH sau Diamond 11.2 noi + centrul aferent (10.cc sau 11.cc). Pretul total pe 10-uri ar fi 1550 iar pe 11-uri 2330. Crezi ca merita diferenta? Tu ce ai alege?

    • Salut Paul,
      Diamond 10.2 suna mai basos si mai plin pe medii, Diamond 11.20 suna mai 3D, avand scena mai imprastiata in camera, suna mai tehnic si nu mai accentueaza basul.
      Alege dupa preferinte, ambele modele sunt f.bune

      • Mersi mult de raspuns.
        Sunt convins ca m-as impaca bine cu ambele ca sunet, grija mea era legata mai mult de preturi cred, as da pe ceva SH, fabricat in 2009 destul de multi bani, vs. ceva nou din magazin.
        Sporuri!

  8. Salut, ce ati recomanda per total intre wharfedale 11.2 si 225? Am vazut ca 11.2 sunt mai grele, da’ au woofer-ul mai mic, iar 225 opusul, insa nu stiu care pereche ar fi alegerea buna. Este vreo diferenta intre ele?

  9. Hello Darku, i have a small rum: 13 kvm i wonder which near field speaker do you recommend? I listen to jazz, classical music, like piano, violin and also cuban music. I want a speaker that dont cost more than 350 euro.

    Thank you very much for your recommendation!

    • Hey Hugo,
      I think Monitor Audio Bronze 2 will suit your needs really good, later on I really recommend jumping to Silver 100 as the jump in sound quality will be really high.

  10. Salutare,

    Am achizitionat azi o pereche de Diamond 11.1 si sunt indecis cu privire la alegerea amplificatorului pentru ele.
    Am patru variante in acest moment, toate SH in aceeasi zona de pret 1200-1300 RON: Rotel RA-11, Yamaha A-S501, Cambridge Audio Topaz SR20 si Marantz PM6006.
    Din pacate nu am posibilitatea sa le ascult pe toate si ma ghidez dupa review-uri si pareri de pe forumuri. Camera este undeva la 25mp, folosesc stand-uri de 60cm si sursa principala o sa fie un Chromecast Audio conectat prin toslink.
    As vrea sa stiu dptdv care ar fi cea mai buna combinatie cu 11.1?

    Keep up the good work!

    • Salut,
      RA-11 este cam slabut, se va chinui intr-o camera de 25mp, SR20 am avut si eu timp de o luna – ampliful in sine este potent, partea digitala in schimb este slabuta..
      A-S501 este cel mai bun amplif din lista ta si cel mai liniar, duce si boxe de podea, nu stiu nimic de partea digitala, nu este mentionat cipul DAC.
      PM6006 este cel mai muzical din cele 4…vrei liniaritate mergi pe A-S501, vrei muzicalitate mergi pe PM6006.

  11. Felicitari pentru review. La obiect, cu cuvinte atent alese si pline de informatii. Cu bucurie trebuie sa iti marturisesc ca am gasit in randurile tale informatii pe care nu am reusit sa le primesc din alta parte. Prezentarea punctuala a frecventelor, intensitatea si calitatea cu raportarea lor comparativa mi s-a parut exemplara. Cautam niste boxe de raft in aceasta gama de pret care sa aiba un bas decent curat(adica la locul lui) cu niste medii care ca pastreze vocea in prim plan si cu niste inalte prezente insa fara a deranja. Precizia lor e un alt punct pe care il urmaream. Intotdeauna am urmarit ca soundul sa respecte ierarhiile clasice. Adica solistii in fata armonia la mijloc si acompaniamentul in spate. Multumita tie pot spune ca acum stiu ce trebuie sa probez. Spun probez pentru ca un meloman nu cumpara niste boxe fara sa le asculte. Cel putin asa mi se pare normal. Inca o data multumesc pentru prezentare.

  12. Salutare si bine v-am regasit ! Sunt vechi client de-al vostru si de fiecare data cand am avut de gand sa-mi iau cela legat de sunet am apelati la vou. Mi-aduc aminte cu placere, cu multi ani in urma mi-am luat cu ajutorul vostru primele mele casti bune. Grado(nu mai tin minte modelul), perfecte pentru muzica pe care o ascult.
    De data asta ma bate gandul sa-mi iau un sistem pentru TV-ul meu(Sony BRAVIA, 49XF9005) si sincer sunt intr-o mare dilema. Initial eram ferm convins sa cumpar Logitech 5.1 Z906, dar dupa ce am citit review-ul lui Savu m-am lasat pagubas. Sistemul urmeaza sa fie folosit cu preponderenta pentru filme si muzica. Bugetul pana in 2000 ron.
    Eu m-am gandit la Edifier 5.1 S550 Encore, 540W dar astept si o parere din partea voastra.

  13. Am o pereche de boxe Wharfedale Diamond 11.2 pe care doresc sa le imperechez cu un amplificator.
    Dupa nu prea lungi cautari am ajuns la aceste doua amplificatoare: Onkyo A-9010 si Cambridge Audio Topaz SR20.

    Living-ul in care le voi folosi este de 27mp asa ca puterea de 100 W nu este necesara, as dori doar amplificatorul care sa reda cel mai bun sunet, folosind DAC-ul integrat.

    Care ar fii cea mai înțeleaptă decizie?

  14. am o intrebare. caut un sunet clar. cristalin. nu caut sa bubuie apartamentul. ce am nevoie ? monitoare de studio active sau boxe de raft pt apartament cu statie separat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.