CE ESTE UN SOUNDBAR ?
Traim intr-o era a formatelor digitale, a playerelor de retea si a dock-urilor dedicate terminalelor iOS sau Android. Utilizatorii doresc sisteme cat mai discrete si mai usor de folosit , iar soundbar-urile indeplinesc aproape perfect aceste cerinte. „Bara de sunet” este denumirea data unor sisteme ce incorporeaza difuzoarele, amplificarea si conversia D/A intr-o singura carcasa avand o forma specifica. In functie de marca si de modelul fiecarui soundbar, ofera mai multe variante de configurare, insa toate au in comun forma subtire si alungita de unde le vine si numele. Pentru a va explica mai bine avantajele si dezavantajele acestui tip de mini-sistem, am testat un model din oferta celor de la Yamaha, mai precis YAS-101.
OUT OF THE BOX:
Pachetul pe care l-am primit este unul destul de generos si bine gandit, pe langa soundbar mai exista in cutie telecomanda sistemului impreuna cu bateriile necesare, un manual de instructiuni, un sablon de montaj, distantiere pentru montarea pe perete si un cablu optic cu lungime de 1,5m. Am apreciat dorinta celor de la Yamaha de a oferi tot ce este necesar pentru o instalare cat mai facila, singurul repros indreptandu-se catre lipsa unor banale suruburi, necesare daca utilizatorul va dori sa prinda soundbar-ul direct in perete.
DESIGN, FUNCTIONALITATE, CONECTICA:
YAS-101 are dimensiunile 890 x 88 x 115 mm si cantareste putin peste 4kg, iar din punctul de vedere al design-ului exterior nu am decat cuvinte de lauda. Plasticul carcasei de culoare negru lucios este de buna calitate. Design-ul low-profile si culoarea clasica permit ca YAS-101 sa fie usor de asortat cu majoritatea televizoarelor, amplasarea sistemului putand fi facuta pe masuta televizorului sau montat pe perete. Culoarea lucioasa este destul de pretentioasa, fiind un adevarat magnet pentru praf si amprente, din fericire dupa montare se poate utiliza exclusiv telecomanda.
Din punct de vedere constructiv totul este lucrat curat, minimalist si simplu. YAS-101 este dotat cu doua difuzoare full range cu diametrul de 6.5cm amplasate de o parte si de alta a extremitatilor partii frontale, si cu doua difuzoare de bass orientate in jos, cu diamentrul de 7.5cm, amplasate intr-o incinta proprie in partea dreapta a carcasei. Pe partea frontala mai exista patru butoane pentru functiile de on/off, controlul volumului, schimbarea sursei de sunet, precum si sase leduri de dimensiuni reduse ce ofera diferite informatii despre functionarea sistemului.
Pe spatele soundbar-ului exista doua intrari digitale optice, o intrare digitala coaxiala, o iesire pentru subwoofer si o iesire pentru „system control”. Tot pe partea din spate exista un sistem inteligent de tip IR flash care poate recunoaste automat codul telecomandei de la televizor si transmite catre acesta semnalul IR in cazul in care soundbar-ul acopera senzorul. Putin surprinzator este lipsa totala a intrarilor analogice, YAS-101 putand fi conectat la sursele de sunet exclusiv digital, era de preferat sa existe si aceasta optiune. YAS-101 ofera trei functii de procesare a sunetului pentru imbunatatirea experientei audio:

UniVolume – este echivalentul lui Dolby Volume din receiverele actuale. Permite utilizatorilor să menţină un volum constant in momentul schimbarii canalelor / programelor TV, chiar daca acestea au un nivel diferit al volumului. Multe dintre canalele tv au variatii mari de volum, dupa cum ati experimentat deja.

Clear Voice – ofera un boost de volum frecventelor medii, evidentiind vocile, dialogurile. Dupa cateva experimente am lasat aceasta functie dezactivata, pur si simplu se pierde echilibrul tonal , sunetul nu mai este natural si firesc, fiind fortat in mod evident.

Air Surround Extreme – este probabil cel mai important mod de procesare a sunetului oferit de YAS-101, fiind un algoritm de virtualizare despre care Yamaha sustine ca recreeaza partial atmosfera unui sistem 7.1 folosind doar doua boxe. Cat este adevar si cat este marketing in aceste afirmatii urmeaza sa aflati in capitolul sunet de mai jos.
METODOLOGIA DE TESTARE:
Am folosit Yamaha YAS-101 timp de o saptamana ca sistem de sunet pentru filme si programe tv, alaturi de un media player Popcorn C-200 si media box-ul HD al celor de la UPC, ambele conectate optic. Pentru o experienta completa in filme am folosit si subwooferul Yamaha SW216, conectat la iesirea dedicata a soundbar-ului. Aici trebuie mentionat ca pentru a dezactiva subwooferul integrat si pentru a activa aceasta iesire trebuie pornit soundbar-ul folosind o combinatie de butoane. Se apasa tasta on/off simultan cu tasta minus de la volum, se elibereaza tasta de pornire si dupa o secunda si cea de volum.
Pentru muzica am folosit pe post de transport cd-player-ul Creek Evolution conectat cu un cablu coaxial digital.
SUNETUL:
Se spune ca prima impresie este cea mai importanta si pot spune ca aceasta a fost una categoric pozitiva cu YAS-101. Cu subwooferul intern setat la jumatatea volumului, nivelul de bass este unul decent, bine controlat si destul de adanc. Din punct de vedere cantitativ am fost multumit, in timp ce din punct de vedere calitativ nu puteam avea pretentii mai mari, limitarile fizice ale celor doua difuzoare de 7.5cm fiind evidente. Restul spectrului de frecvente este si el bine reprodus, sunetul urcand bine in zona inaltelor, dar se simte lipsa unor tweetere. Dialogurile sunt clare, naturale, fara distorsiuni sau sunete amestecate, fiind usor de digerat, fara excese. Yamaha a gandit destul de bine sistemul, acesta oferind un sunet cinstit, fara sa se aventureze pe teritorii pe care nu le poate stapani.

Cu functia Air Surround Extreme se castiga la capitolul spatialitate, existand o anumita senzatie tridimensionala, dar se pierde din claritate, sunetul devenind cetos. Vocile nu mai sunt atat de bine articulate, iar anumite detalii se amesteca in mod suparator. Dupa mai multe teste am preferat sa nu folosim acesta algoritm de procesare , eficienta lui fiind una discutabila.
Senzatia de forta si amploare creste semnificativ atunci cand soundbar-ul a fost utilizat cu un subwoofer extern. Face o echipa buna cu cel mai accesibil subwoofer Yamaha, SW216, bass-ul fiind mai adanc si mai clar. Volumul subwooferului a fost setat in jurul valorii de 25% pentru a obtine un echilibru intre soundbar si acesta, iar rezultatul a fost multumitor. Merita atentie o viitoare completare a sistemului cu un astfel de subwoofer, Yamaha avand in oferta si modelul YHT-S401, mai complex, ce beneficiaza de functii mai avansate si de aportul unui subwoofer extern.

La capitolul muzica lucrurile sunt destul de clare, a fost unul dintre cele mai rapide teste pe care l-am facut pana acum. Conceptul de soundbar nu este gandit pentru acest tip de activitati si nici macar producatorii nu au pretentia ca va exista un nivel decent de calitate in acest gen de auditii, YAS-101 nefacand exceptie de la regula. Este lipsit de rafinament si detalii, nefiind totodata capabil de o imagine stereo coerenta. Nu il recomandam pentru auditii muzicale nici macar pentru cei mai putini pretentiosi.

CONCLUZII:
Soundbar-urile sunt produse cu un target bine definit, se adreseaza celor care-si doresc un sistem „all-in-one-box” extrem de compact, usor de instalat si utilizat , si nu in ultimul rand – accesibil. Yamaha YAS-101 raspunde foarte bine acestor cerinte, fiind un upgrade major la orice sistem de sunet integrat intr-un televizor. Este departe de a fi perfect, lipsindu-i anumite dotari importante, dar compenseaza prin eficienta, pret si design.

PRO:
-prestatie sonora peste asteptari.
-design placut.
-usor de instalat si de utilizat.

CONTRA:
-nu are intrari analogice.
-mod surround ineficient.
-lipsa suruburilor din pachet.

 

3 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul Savu.Chiar eram curios cum suna prostiile astea.Acum m-am lamurit.Eu unul nu prea le vad utilitatea.Decat asa ceva mai bine direct un sistem multimedia 2.1 conectat la tv si iesi mai bine si din punct de vedere al pretului si al calitatii .

  2. nu inteleg cum unile din marile site`uri de specialitate au testat acest sistem si au avut numai lucruri bune de zis despre el si in muzica si in filme iar pe acest site review`ul este negativ…probabil ca nu stiti cum se testeaza un sistem audio.bineinteles ne raportam la categoria de pret a sistemului.folosesc acest sistem de cateva luni bune si este excelent iar Bamse daca nu ii vezi utilitatea inseamna ca nu stii ce e un sound bar si la ce foloseste,daca iti pui 2 boxe 2.1 la tv sau la ps3/xbox,etc. o sa arate ca o tiganie in sufragerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.