Am primit cu interes spre testare noul receiver OnkyoTX-NR609, deoarece este succesorul lui TX-SR608, model pe care l-am recomandat mereu celor care dispun de un buget in jurul sumei de 1000 Euro si doresc sa porneasca in aventura sunetului multicanal. Vechiul model a ridicat stacheta calitatii destul de sus pentru acest nivel de pret si sunt convins ca nu este usor pentru un producator generalist ca Onkyo sa scoata un receiver cel putin la fel de bun. Impulsionat de aceste lucruri am lasat receiverul doua zile la rodaj dupa care am incept testarea.

METODA DE TESTARE:
Ca de obicei am testat receiverul in doua moduri diferite. Primul test a fost in configuratie 2.0 stereo, pe muzica lossless, folosind trei perechi de boxe bookshelf (Wharfedale 9.3, Wharfedale Evo2 10 si Dynaudio X16).

MUZICA ASCULTATA:
-Bob Marley – Songs of Freedom
– Pink Martini – Sympathique (1999)
– Cesaria Evora – Miss Perfumado [1992]
– Celine Dion-Best Ballads
– Francis Goya – Greatest Hits 2CD – 2009
– Dire Straits 1985-Brothers in Arms
– Chesky Records-Ultimate Demonstration Disc
– B&W-Demo Disc
– Vivaldi-The Four Seasons (BluRay Audio DTS-HD MA 24/96)
– Sting-Live in Berlin (BluRay DTS-HD MA 24/96)

Pentru cel de-al doilea test am folosit o configuratie multicanal, folosind un set-up de boxe 5.1 din seria Wharfedale Diamond 9 (9.3 front, 9.1 surround, 9.cs centru si subwoofer 10SW).Este set-up-ul multicanal pe care-l folosesc impreuna cu noua mea achizitie Onkyo 1008, un receiver din gama superioara de pret cu o calitate a sunetului foarte buna). Am folosit aceasta configuratie muticanal deoarece stiu foarte bine cu suna pe receivere mai scumpe sau mai ieftine si-mi este usor sa identific orice slabiciune a receiverului testat.

FILME VIZUALIZATE:
– Ice Age Dawn of the Dinosaurs (Bluray, DTS-HD MA)
– 300 (Bluray, DolbyTrueHD)
– Shutter Island (Bluray, DTS-HD MA)
– Invictus(.mkv, DTS)

DOTARI, DESIGN, CONECTICA:
Dupa ce am studiat exteriorul lui TX-NR609 primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost ca cineva din conducerea Onkyo a hotarat angajarea unor designeri fara probleme cu vederea. Noile modele Onkyo arata foarte bine, look-ul minimalist si stilat fiind in contradictie cu design-ul consacrat al marcii, masiv si colturos. Intotdeauna am considerat ca aspectul estetic este unul dintre punctele negative ale produselor marcii asa ca noua infatisare nu poate decat sa ma bucure.


La capitolul conectica aparatul este foarte bine pus la punct. Pe partea din spate a receiverului sunt cinci HDMI-in si un HDMI-out (certificate 1.4), patru intrari digitale (2 Toslink si 2 coaxiale), portul universal proprietar Onkyo (pentru UP-A1 iPod/iPhone dock sau UP-DT1 DAB radio) si obisnuitele intrari stereo si component video. Nu trebuie omisa conexiunea Ethernet (compatibila DLNA) cu ajutorul careia se poate face streaming audio  din PC sau din reteaua locala, si tot cu ajutorul acesteia putem face si update de firmware online. Avand acest tip de conexiune OnkyoTX-NR609 poate accesa radio internet, sau servicii online de tipul Napster si Spotify. Pe partea frontala a aparatului avem o intrare HDMI si o conexiune USB compatibila cu medii de stocare portabile si cu iDevice-uri Apple. Spre surprinderea mea conexiunile din fata nu sunt acoperite de nici un fel de capac, fiind destul de inestetice din acest motiv.


La capitolul dotari receiverul se prezinta din nou foarte bine, mai jos am extras cele mai importante dintre ele:
• decodeaza toate formatele HD-Audio existente (DTS, DTS-HD MA,DD, DolbyTrue HD etc)
• are suport pentru formatul video 3D, si audio return channel (toate conexiunile HDMI sunt certificate 1.4)
• meniu on-screen cu grafica placuta, display-ul aparatului lizibil si cu luminozitate reglabila
• sistem de autocalibrare Audyssey (il recomand celor mai putin experimentati, este foarte eficient in calibrarea rapida a receiverului in functie de amplasarea boxelor in camera)
• upscaling din orice sursa video la 1080p via HDMI-out si upscaling de la semnal 1080p nativ la noua rezolutie 4K(3840 x 2160) cu ajutorul noului Marvell Qdeo chipset.
• HDMI Thru, receiverul poate fi folosit in standby, semnalul audio-video trecand nemodificat prin el catre televizor. Se poate selecta din telecomanda, cu receiverul in modul standby, sursa semnalului dintre cele sase conexiuni HDMI existente.
• certificat THX Select 2 Plus, Advanced Music Optimizer (imbunatateste calitatea sonora a fisierelor audio comprimate)si functie Pure Audio care deconecteaza toate procesarile de sunet.

In interior gasim componente de calitate, filtrarea este asigurata de condensatori de 10000uf, DAC-urile sunt de la Texas Instruments (Burr Brown PCM1690) iar finalii sunt Toshiba (A1962). Onkyo 609 este un receiver in configuratie 7.1, puterea specificata de producator fiind 160W/canal. Aceasta este masurata in 6 ohmi cu un singur canal in functiune la un THD de 1%. Un lucru mai putin placut este caldura degajata de receiver, dupa o perioada lunga de utilizare acesta se incalzeste destul de mult. Din acest motiv este dotat si cu un ventilator de dimensiuni generoase iar pe partea de sus a aparatului exista un stiker cu avertizarea „This unit may become fairly hot a times–this is normal. To ensure proper cooling do not block the flow of air to the top cover ventilation slots”.

Telecomanda este destul de alambicata, fiind destul de incomod de folosit. Numeroasele comezi care se gasesc pe aceasta cer o perioada de timp pentru acomodare, lucru pe care l-am apreciat mai putin. Desi folosesc de o luna de zile Onkyo 1008 (are telecomanda identica), imi lipseste inca sistemul usor si intuitiv folosit de Harman Kardon la modelul 255.


Sunetul in configuratie stereo 2.0:
Pentru auditii muzicale in configuratie Stereo va recomand sa folositi functia Pure Audio, in acest fel o sa stiti cu certitudince ca orice corectie de ton sau procesare este decuplata.
Momentele in care am ascultat muzica pe Onkyo 609 s-au dovedit a fi placute. Receiverul m-a surprins in mod placut prin echilibrul tonal cu care a redat piese pe care le cunosc foarte bine ca „Celine Dion-Pour Que Tu M`aimes Encore” sau „Antonio Vivaldi – The Four Seasons”. In nici un moment frecventele nu s-au suprapus, muzica avand savoare, mai ales atunci cand am folosit boxele Wharfedale 9.3 si Dynaudio X16. In momentele in care receiverul a fost cuplat cu pretentioasele Wharfedale Evo 2.10 si-a aratat limitele, boxele sunand destul de sec, fara extensie pe bas si fara autoritate. De altfel Evo 2.10 nu au sunat stralucit nici macar pe Onkyo 1008, doar in momentul in care am folosit amplificatorul stereo Anthem 225i (1700 Euro, 19kg) acestea au inceput sa cante la potentialul lor maxim.
Nivelul de detalii sonore este surprinzator de bun pentru aceasta clasa de pret, aici probabil o contributie importanta o au si DAC-urile de calitate. In in partea superioara a frecventelor am observat ca sunetul este deschis, relaxant si lipsit de sibilanta.

Mediile sunt placute, vocile feminine care Cesaria Evora, Celine Dion sau Katie Melua au fost redate mai bine decat m-as fi asteptat de la un receiver din categoria buget. Am remarcat ca frecventele medii sunt usor scoase in evidenta in detrimentul altor frecvente, dar acest lucru nu este facut in mod evident si deranjant.
Bas-ul este bine conturat, dar receiverul isi arata limitele in melodii cu pasaje aglometare sau cu instrumente grele precum pianul sau contrabasul. Tobele din „Ataraxia – Parti de mal” sau chitara bas a lui Marcus Miller din melodia „Red Baron” suna placut, dar sunetul este lipsit de amploarea cu care am fost obisnuit sa o aud amplificari stereo dedicate sau receivere din gama superioara de buget. In testul de contrabass de la Chesky Record am observat o lipsa de coerenta in redarea acestui instrument, semn ca aparatul si-a atins limitele, un lucru care nu m-a surprins deloc tinand cont de dificultatea testului.


Sunetul in configuratie multicanal 5.1:
Atmosfera creata de Onkyo TX-NR609 in configuratie multicanal este una foarte convingatoare. Senzatia de spatialitate si dinamica sunetului este una dintre cele mai bune auzite de mine la acest nivel de pret sau chiar la aparate ceva mai scumpe. Vocile se aud clar si bine delimitate de restul sunetelor, fiind bine integrate in scena. Usoara accentuare a frecventelor medii se transforma intr-un mic avantaj in cazul configuratiei multicanal, deoarece chiar si dialogurile purtate intr-un mediu plin de actiune, intr-o scena aglomerata din punct de vedre sonor, se aud clar, iar timbrul vocal nu-si pierde din caracter. „300-Eroii de la Termopile” de exemplu, este un film destul de slab, dar devine savuros vizionat pe un ecran de calitate si cu un sistem de sunet performant si dinamic. Delimitarea clara a sunetelor si impactul bun din timpul scenelor de lupta pot transforma un film modest intr-unul incitant. Strigatele de lupta ale spartanilor au umplut intreaga camera intr-un mod placut, iar suieratul sagetilor lansate de armatele persane te transpun direct in centrul campului de lupta.

Bas-ul in configuratie multicanal este complet diferit fata de ceea ce am auzit in testul stereo. Beneficiind de ajutorul subwoofer-ului activ, frecventele joase au amploare, exista dramatism si dinamica in toate scenele de actiune sau suspans. Ruperile de ritm nu sunt o problema, amplificarea proprie a subwoofer-ului fiind suficient de dinamica si de rapida pentru a reactiona in ton cu viteza de desfasurare a actiunii. In mod special, in cazul utilizarii unui subwoofer puternic, recomand calibrarea cu ajutorul sistemului Audyssey, pentru ca acesta sa nu domine intreg spectrul de frecvente. Vecinii cu siguranta nu se vor bucure de plus-ul de bas din configuratia multicanal.


Furtuna din Shutter Island (cu coloana sonora DTS-HD MA) m-a facut sa tresar in anumite momente, tunetele aproape ca te trimit sa inchizi geamurile :).Detalii si microdetalii cum ar fi zgomotul pasilor sau scartaitul usilor inchisorii in momente tensionate dar un plus de placere vizionarii filmului.
Dupa cateva ore de vizionat filme ar reusit sa identific si un lucru mai putin placut. Sunetul nu este atat de natural pe cat mi-as fi dorit, anumite pasaje sonore au fost redate fals. Ca sa ma fac mai clar inteles dau un exemplu care mi-a atras mai mult atentia: in momentul in care se ciocnesc doua sabii sunetul auzit era scurt, sec si pe o singura frecventa. Lipsesc detalii si microdetalii pe care le-am auzit foarte clar in testele cu fratele mai mare Onkyo 1008.
Am testat toate mod-urile presetate pentru sunteul multicanal si cel mai mult mi-a placut varianta „Direct” cu autocalibrarea Audyssey EQ. Daca aveti o configuratie 5.0 fara subwoofer nu uitati sa setati canalul LFE(Low Frequency Effects) catre boxele front, iar pe acestea sa le selectati full-band (large).

CONCLUZII:
Onkyo TX-NR609 a fost fara indoiala o surpriza placuta. Design-ul reusit, dotarile foarte bune si nu in ultimul rand sunetul de calitate, il transforma intr-un luptator de temut in categoria sa. Este o recomandare foarte solida in cadrul solutiilor de buget, fiind un best-buy al clasei sale. Exista si cateva puncte negative, cum ar fi o lipsa de forta si rafinament pe partea de sunet stereo sau lipsa anumitor detalii in sunetul multicanal, dar, acestea nu-i stirbesc cu nimic prestatia generala. Sa nu uitam ca este un aparat de middle-class entry, gandit in primul rand pentru filme, unde prestatia lui este foarte convingatoare.

PRO:
-design placut,dotari foarte bune
-DAC-uri de calitate (BurrBrown)
-sistem Audyssey eficient
-incitant in configuratie multicanal

CONTRA:
-telecomanda complicata, necesita timp de adaptare
-lipsit de rafinament in configuratie stereo
-conectica frontala inestetica

Receiverul a fost testat prin amabilitatea celor de la www.AvStore.ro

21 COMENTARII

  1. Felicitari d-le Savu pentru acest review reusit al receiver-ului ONKYO TX-NR609. Un review foarte util si convingator, dar poate pe viitor introduceti in comparatie si concurenta aceleiasi clase „middle-class entry” – in special m-ar interesa (si cred ca nu sunt singurul) un test cu receiverele YAMAHA RX-V671 / 771 sau DENON 1912.
    Stima,
    Cristian Sorescu

  2. Salut. Va multumesc pentru aprecieri.

    Denon 1912 va fi urmatorul receiver luat la review asa ca…sa fi pe faza :).
    Nu stiu daca voi lua 471 curand la test, dar cu siguranta voi mai face un comparativ in clasa mica curand.

  3. Si eu astept cu nerabdare review-ul receiver-ului Denon 1912, in special pe configuratie 2.0 si posibilitati PC streaming audio/video.

  4. Salut savu. Felicitari pentru reivew . Si eu sunt unu dintre cei care asteapta review la reciverele mid-class Entry level . Scap de ce am acum si trec la urmatorul nivel , nu ca Yamaha rx-467 s-ar auzi rau, din contra, dar sti tu cum e curiozitatea de mai bine 😀 .

  5. buna
    toate bune si frumoase…
    doar ca mi se pare un pic si de reclama in toate scrie mai sus
    intrebarea mea la testul audio stereo pe acele melodii de mai sus scrise nu stiu ce iti poti da seama la prima auditie….
    in fine poate urechea mea muzicala nu e a nivel inalt…
    in final pretul pe romania este cu aproximativa 180 euro mai mare decat in alte tari chiar din europa……..
    cam rusinos
    parerea mea
    numai bine si multa santate

  6. De curand am trecut si eu la un Onkyo 609, asta dupa un onkyo 606, un 608 pe care inca il folosesc in alta camera in combinatie cu un set dali ikon si in prealabil am avut un HK 135 parca. De departe saltul calitativ al sunetului de la 608 la 609 este imens, parca s-a luat un val de pe boxe, in special in partea de multicanal pentru DTS HD. Il folosesc in combinatie cu boxe 5.0 KEF din seria iQ. Spatialitate foarte buna, claritate a sunetului, dinamica si vigurozitate, astfel se prezinta sunetul acum. Partea de conectica frontala e bine venita si nu e o problema ca nu e acoperita, din contra, dealtfel Onkyo a avut tot timpul deschise aceste conexiuni in aceasta gama. Dpdv conecta ma nemultumeste lipsa unor intrari iesiri dedicate tape, pick-up. Da unii mai au si asa ceva , dublu deck pentru casete si pick-up. Exista in schimb o multitudine de intrari pe componente video/audio ptr BD/mediaplayer si altele care practic dubleaza intrarile HDMI. Aceste intrari AV pe componente garantez ca nu le va folosi nimeni niciodata. Blu ray este insasi ideea de a folosi HDMI, trezirea Onkyo, sunt moarte celelalte intrari pe componente!

    In fine recomand acest receiver cu multa caldura. L-am luat de pe Amazon.de ca era mai ieftin cu vreo 400 lei fata de RO. Nu pun problema de garantie deoarece sunt convins de 2 lucruri: aici in RO nu are cine sa le repare si cel de-al doilea lucru calitatea produselor facute pentru o tara vestica difera de calitatea produselor pentru Ro, indiferent de ce afirma producatorul si vanzatorul. Ca dovada Onkyo 606 a fost achizitionat din RO si i s-a dus canalul stanga fata, noroc ca pot folosi amplificarea de bi amp, Onkyo 608 si 609 sunt luate de pe Amazon si nu au probleme!

  7. Salut, am 1 tv LG 42LA620S si 1 receiver Onkyo tx-nr609.
    Am incercat sa conectez 1 hdd extern la TV si sa scot semnalul audio in receiver prin HDMI1 ARC dar nu reusesc, am intrat prin setari si nu II dau de capat PLS HELP!

    • Salut.

      Din pacate nu mai stiu setarile pe dinafara. Sigur trebuie de undeva din meniul tv-ului sau dai ARC mode ON. Si la receiver la fel, dar nu stiu sa-ti zic pasii exacti.

  8. Buna ziua, cu amabilitatea si priceperea dumneavoastra as dorii sa ma luminati intr-o privinta.
    Am un Sony str-da 1200es cuplat la un set de 5 boxe B&W, mai nou am trecut pe hdmi si sunt suparat ca nu am sunet in boxele(nu stie sa citeasca sunet prin hdmi direct din bd) de la receiver, intra semnal de la Bd in receiver prin hdmi iese din receiver si intra in lcd tot prin hdmi si ma intorc la receiver cu optic ca sa am sunet in boxe, asa era la acea vreme cand a fost scos acest receiver.
    Am doua optiuni de a rezolva si vreau sa-mi spuneti care dintre cele doua receivere pe care le am de ales are iesire directa de sunet prin hdmi de la bd la receiver in boxe?
    1. Sony str-da3600es
    2. Onkyo Tx-nr609
    Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.