Salutare prieteni.

Cine mi-a urmarit testele comparative cu boxe de pana in 2000 de lei si respectiv pana in 4000 de lei a inteles prea bine ca batranul Darku vaneaza o pereche de boxe din gama superioara.

La un moment dat insa aceasta misiune devenise prea obositoare. Am carat acasa de nenumarate ori boxe de la diversi producatori si la diferite niveluri de pret insa nici una din ele nu m-a impresionat cu adevarat.

Am dat vina pe electronice, am dat vina pe camera netratata acustic, am dat vina pe alcoolul din sange, insa nu si pe urechile de critic.

Spre exemplu Monitor Audio Gold 300 au sunat necontrolat pe bas iar inaltele mi-au parut obositoare pe termen lung, Audio Physic Tempo Plus au sunat interesant si extrem de natural insa mereu lipsea ceva: sclipiciul pe inalte si controlul absolut pe care il tot cautam.

Din pura coincidenta am dat peste niste KEF Reference 3 si am stat jos sa le ascult pret de cateva minute si acela a fost momentul cand mi-am dat seama ca acesta este sunetul care mi-l doresc: acuratete, viteza si impact, sclipici pe inalte, bas adanc, foarte controlat si executat cu mare precizie. Acelasi sentiment l-am avut dupa ce am ascultat si KEF Blade 2 insa totul a devenit mai impunator, mai grandios, scena infinit mai larga si mai adanca.

Dupa ce am verificat pretul respectivelor modele am coborat cu picioarele pe pamant si am decis sa ascult micile si simpaticele LS50 de la acelasi producator. Sunetul auzit a fost foarte apropiat de cel auzit in Reference 3 cu exceptia scenei acustice care era sensibil mai mica, sunetul devenise mai putin adanc, basul nu cobora atat de jos, insa impactul, controlul si detaliul absolut erau la locul lor.

Am decis sa le imprumut si pentru a face un test mai interesant am luat si o pereche de LS50W (wireless).

Design si specificatii

N-am kef de specificatii tehnice, care oricum le gasiti pe site-ul producatorului insa vreau sa mentionez ca driverul UNI-Q este cu totul si cu totul special. In primul rand este exact acelasi driver coaxial folosit in Reference 3, Reference 5 cat si in frumoasele Blade 2, boxe de cateva ori (zeci de ori in ultimul caz) mai scumpe decat micutele LS50 si LS50W.

Avand in vedere ca tot spectrul acustic este redat de un singur difuzor coaxial format dintr-un tweeter de aluminiu de 2.5 cm si de un woofer de 13 cm din magneziu si aluminiu, sunetul redat devine foarte inchegat si legat, iar precizia inalta este auzita pe absolut tot spectrul acustic.

De multe ori boxele construite pe mai multe cai au un crossover complicat si pot avea probleme de timing, gropi pe anumite frecvente si deseori exista un spatiu gol intre frecventele joase si cele inalte.

Datorita difuzorului coaxial LS50 cat si LS50W sunt complet lipsite de aceste probleme iar prestatia lor mi-a amintit de sunetul castilor de top, care redau la fel tot spectrul acustic folosind difuzoare full-range fara a mai avea probleme de timing.

LS50W (wireless) sunt complet alt animal fata de LS50 pentru ca sunt conduse de doua amplificatoare interne dual-mono de 230W putere, inglobeaza un DAC Hi-Res ce stie 24 bit/192 kHz si supriza: mai au si un streamer integrat foarte inteligent.

LS50W ofera 4 conexiuni digitale: USB, Optic, Wi-Fi si Bluetooth (Apt-X). Producatorul ne pune la dispozitie si o aplicatie care integreaza serviciile de streaming Tidal, Spotify, Roon si DLNA si un tuning acustic precis in cazul in care se doreste integrarea ulterioara a unui subwoofer.

Pe scurt LS50W sunt compuse din: Boxele LS50, DAC-ul Hi-Res, amplificatoarele dual-mono de 230W si un streamer inteligent controlat direct de telefonul Dvs.

Cat de cool pot fi aceste boxe? Deja am inceput sa ma uit ca un vulpoi la frumoasele LS50W.

Ambele boxe sunt foarte dragute avand un look modern si minimalist. Calitatea constructiei este la un nivel ridicat iar finisajele sunt incredibile pentru acest nivel de pret.

Electronicele folosite pentru test

KEF LS50 au fost conduse de catre un Cambridge Audio Azur 851A conectat la un DAC Matrix X-Sabre Pro ruland Tidal Hi-Fi. Am folosit cabluri QED Reference XLR, Audioquest Type4 si Kimber PR8.

KEF LS50W au fost folosite atat in combinatie solo cat si legate la X-Sabre Pro pentru a face o comparatie cat mai obiectiva si reala fata de LS50.

Si acum sa cante muzica!

Ascultand muzica ritmata mi-am dat seama ca driverul coaxial poate face minuni creand un impact sensibil in piept si in timpane. Pe langa timing-ul excelent este foarte evidenta viteza si controlul de care sunt capabile aceste boxe.

Mai mult ca niciodata mi s-a facut pofta de ceva Daft Punk asa ca am dat play albumului Random Access Memories.

Prestatia auzita a fost incredibila cu exceptia basului care mi-as fi dorit sa coboare mai jos si sa loveasca mai tare in piept.

Precizia chirurgicala a ramas intacta, urcusurile dinamice mi-au creat fluturi in stomac, iar nivelul ridicat al dopaminei din sange mi-a ridicat dispozitia imediat.

Asa da! Asa mai merge!

Boxele stau intr-un spatiu deschis de aprox. ~33 mp in care prima jumatate a camerelei este livingul.

Boxele asezate mai aproape de perete (20-30 cm) mi-au oferit prestatia cea mai naturala, accentuand putin basul care initial era dat in urmarire generala.

Mixul bine pus la punct dintre voci, chitari, tobe si sunete digitale imi puneau la mare incercare imaginatia. Notele muzicale erau plasate natural intr-un camp tridimensional. De exemplu vocile in majoritatea cazurilor veneau din perete sau din spatele sau, clopoteii in auzeam undeva in partea dreapta sus, micile detalii ascunse mi se pareau destul de accentuate comparativ cu alte modele de boxe ascultate anterior.

Vocile si instrumentele bazate pe corzi au avut o textura naturala si simteam lejer corpul acestor sunete. Sunetul per toal a fost plin si palpabil. Vocile niciodata nu au fost seci sau fara vlaga. Viorile si chitarile au avut o vibratie prelungita si un ton placut. Efectul de terci des intalnit pe modele entry spre clasa mijlocie nu s-a regasit deloc.

Boxele au o precizie si o extragere a detaliilor mult peste medie, nu as dori sa dau exemple dar au sunat mai bine decat concurenta la acelasi nivel de pret.

Inaltele auzite pe Radiohead – OKNOTOK mi s-au parut foarte prezente si definite intr-un fel, aparte si foarte diferite de cele auzite pe tweeterele din matase sau cele din ribbon.

Au un sclipici clar si bine definit, insa nu sunt abrazive si nu tipa deloc.

Trecerea de la mid-bas catre medii si ulterior catre inalte se face atat de natural si real, nu am mai auzit asa efect pe boxele conventionale pe mai multe cai care au un sunet mai incoerent, unde unele note le aud primele si altele le aud cu un mic decalaj, nu exista asa ceva pe LS50.

Mid-basul este bine pus la punct si suna curat, pe unele piese se aud valuri de mid-bas ce demonstreaza capacitatea boxelor de a reda basul pe mai multe niveluri.

Sub-basul a avut de suferit insa, dar nu este de mirare avand in vedere dimensiunile boxelor si a driverului coaxial. Daca nu folositi aplicatia KEF Music boxele coboara pana la 45 Hz pe setarea standard din fabrica, in aplicatie le poti stresa folosind optiunea “more bass” in urma careia basul va cobora pana la 40Hz, insa pe aceasta setare basul nu mai este la fel de curat si pare usor incordat, ca sa nu spun bubuit.

Recomand setarea standard si o apropiere de peretele din spate pentru un bas mai adanc si mai dinamic.

Desi nu este adanc sub-basul suna mereu curat si bine aerisit iar la nevoie poate fi ajutat prin integrarea unui subwoofer ceea ce am si facut ulterior.

LS50W + SVS SB1000 = Sex Aural

Monsieur Savu detine subwooferul SVS SB1000, l-am imprumutat in ideea imbunatatirii performantei basului pe muzica de test.

Aplicatia KEF Control disponibila pentru terminalele Android si iOS pune la dispozitie destule setari pentru o integrare usoara a unui subwoofer in camera de auditii.

Integrarea e usoara…insa tuningul dupa ureche nu este. Nu am avut la dispozitie un microfon pentru calibrare si masurare a frecventelor asa ca tuningul s-a facut urechiometric.

Mi-a luat 2 zile pentru a gasi cea mai buna setare, dupa ureche bineinteles.

Dupa nenumarate teste mi-am dat seama ca boxele suna cel mai bine in modul full-range iar un filtru high-pass va strica echilibrul tonal, pentru ca in afara de bas el modifica nitel si prestatia mediilor, inclusiv a vocilor. Jucati-va si voi cu aplicatia respectiva si probabil veti simti acelasi rezultat.

Filtrul Low-pass a fost setat la 70 Hz, adica subwooferul se va ocupa doar de frecventele de pana la 70 Hz, iar de restul se vor ocupa boxele. Cu cat maream frecventa filtrului Low-pass cu atat dadeam o sarcina mai grea subwooferului iar sunetul devenea mai murdar si mai distorsionat, ca sa nu mai spun de rezonantele si distrorsiunile suplimentate induse de camera datorita unui SPL mai ridicat.

Volumul subwooferului il tin la max 40% iar volumul din aplicatie la -9dB.

Ca sa fie mai clar atasez 2 capturi de ecran.

Pentru mine aceste setari au sunat cel mai corect, basul astfel mi s-a parut corect si dinamic, avand atacul destul de bun fara a influenta negativ claritatea basului.

KEF vs. KEF

Personal as alege oricand LS50W in detrimentul LS50 chiar daca sunt de doua ori mai scumpe si va zic de ce:

Cambridge Audio Azur 851A este un amplificator peste medie, fiind mare si greu, cu o rezerva de putere chiar si pentru boxele de podea, costa putin peste 7000 Ron si totusi supriza mare a fost cand l-am conectat la LS50 si mi-am dat seama ca nu suna la fel de bine ca LS50W in varianta solo.

Pentru o comparatie corecta LS50W au fost conectate si ele la DAC-ul Matrix X-Sabre Pro, deci ambele foloseau aceeasi sursa, amplificarea a fost factorul decisiv dintre cele 2 modele.

LS50W au sunat mai dinamic si mai vioi, parca mai exploziv pe unele piese, pe cand LS50 sunau mai lent si mai calm cu urcusuri dinamice mai lente.

Impactul a suferit cel mai mult, diferenta nu a fost uriasa dar sesizabila in cazul meu.

Ascult in majoritatea cazurilor muzica rapida cu urcusuri dinamice des intalnite si din acest motiv LS50W au sunat mai impresionant.

Daca mai iau in calcul DAC-ul Hi-Res si streamerul intern al LS50W atunci LS50 sunt demult in KO.

Daca aveti deja in dotare un amplificator stereo foarte bun, poate mai potrivit decat Azur 851A – nu neaparat mai scump, dar cu sinergie mai buna – atunci discutia se schimba si LS50 pasive pot fi varianta castigatoare.

Concluzii

Per total LS50 dar mai ales LS50W m-au impresionat nespus datorita pachetului All-In-One si a sunetului pe masura. Ambele modele mi-au demonstrat din nou ca exista un salt urias fata de boxele folosite in testele precedente.

Este primul meu contact cu un driver coaxial care suna complet diferit fata de boxele conventionale pe mai multe cai, efectul de perete de sunet este foarte prezent pe LS50/W iar erorile de timing practic nu exista.

Incerc de mai bine de 6 luni sa fac un sistem pe masura format dintr-un DAC, amplificator integrat si boxe iar pana acum nimic nu a sunat asa cum mi-am dorit in camera de auditie, abia LS50W se apropie de etalonul pe care il caut.

Prin urmare am decis sa ma calmez si sa raman cu o pereche de LS50W.

Super duper recomandate!

PRO:

  • Claritate si transparenta acustica foarte ridicata
  • Extrag cu usurinta detaliile ascunse
  • Echilibrul tonal este bine pus la punct
  • Trecerea lina intr-un mod natural de la bas la medii si la inalte
  • Suna mult mai larg decat dimensiunea pe care o au
  • Finisaj de calitate
  • LS50W sunt un sistem All-In-One!
  • Intr-o camera corecta LS50/W suna ca un sistem high-end

CONTRA:

  • Scena limitata in adancime
  • Sub-basul neimpresionant
  • 99% veti avea nevoie si de un subwoofer bun

Echipamente folosite pentru recenzie:

  • Boxe: KEF LS50, LS50W, Audio Physic Tempo Plus
  • Amplificator integrat: Cambridge Audio Azur 851A
  • DAC: Matrix X-Sabre Pro + X-SPDIF2, Chord Hugo2, FiiO Q5
  • Cabluri: QED Reference, Kimber PR8, Audioquest Type4, Burson Cable+ Pro

 

 

 

7 COMENTARII

  1. Am avut ocazia sa ascult KEF LS50 cu un Cambridge CXA80. Consider că este un sistem destul de serios. Si bașii erau un fel de „morgana”, voiai să crezi că sunt acolo, dar lipseau cu desăvârșire. Înaltele mi s-au părut țipătoare și profilul sonor in general destul de mediu. Poate o fi fost de la Cambridge , nu știu, dar e clar că am avut altă experienta.Prin urmare am ales o pereche de Logitechuri mai convenabile la preț (cred că le-ai făcut și tu review aici). Personal nu as recomanda nici brandul, mi se par la suprapreț pt ce oferă. Nu sunt audiofil, dar asta este umila mea experienta.

  2. Ai incercat sa asculti Dynaudio Focus XD 20 ? Tot active , ca si KEF LS50W. Ar fi foarte interesanta o comparatie intre boxe active. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.