Continuam periplul prin High-End Audio Show de la Munchen cu partea a-II-a, parte care va va prezenta cele mai importante lansari si care vor fi condimentate cu sisteme exotice, extrem de rare, de scumpe si de inedite din punct de vedere al design-ului. Targul din capitala landului Bavaria si-a respectat statutul de vitrina tehnologica a celor mai exclusivisti producatori din lume, iar unele dintre sistemele prezentate sunt unicate sau fabricate in serie extrem de mica.

MBL Audio:
Am decis sa incepem acest articol cu sistemul care ne-a placut cel mai mult din intreaga expozitie, si anume gama Reference a nemtilor de la MBL Audio. Imaginea este una cu adevarat spectaculoasa, sistemul avand dimensiuni impresionante si o constructie ce aminteste mai mult de un aparat de teleportat decat de niste boxe conventionale. Tehnologia radiala patentata de MBL ce transmite sunetul omnidirectional, impreuna cu uriasele incinte ce adapostesc wooferele si alimentarea acestora arata cu adevarat exotic si ofera un sunet pe masura. Este cel mai spectaculos sistem ascultat de noi vreodata, nu credeam ca muzica poate sa fie atat de vie, de naturala si de bine definita intr-un spatiu destul de pretentios. Am asistat la un demo al celor de la MBL, perioada in care mai bine de 50 de oameni nu s-au miscat de pe scaune nici macar o secunda. O alta calitate remarcabila a sistemului MBL Reference a fost consistenta si realismul imaginii stereo, inclusiv cand am ascultat muzica din laterala sistemului, lucru care-mi parea imposibil de realizat. A fost un adevarat show facut de producatorul german, si din acest motiv le acordam titlul simbolic de cel mai bun stand de la Munchen 2012.Si gama Noble a celor de la MBL Audio arata si suna foarte spectaculos. Toate produsele marcii sunt fabricate in-house, in Germania, de catre MBL, fiind finisate fara cusur. Nu vreau sa aduc in discutie decat tangential singurul lucru care mi-a placut mai putin la produsele acestei marci, design-ul electronicelor avand un „bling factor” destul de ridicat si aratand destul de opulent pentru gusturile mele. Nimeni nu este perfect 🙂
Focal si Naim:
Dupa fuziunea din urma cu un an era de asteptat ca Focal si Naim sa se prezinte impreuna, iar faptul ca au avut doua standuri separate a fost un semn dat potentialilor clienti, ca desi sunt parte a aceluiasi grup, personalitatea fiecaruia dintre cele doua branduri va ramane nealterata. Francezii de la Focal au venit cu tot arsenalul de produse, fiind prezente de la varful de gama „Grande Utopia” pana la sistemele multimedia Bird sau XS. Standul Focal a fost unul bine prezentat, cu uriasele Grande Utopia avand o prezenta spectaculoasa pe culoare rosie si rotindu-se  la 360 de grade. Am avut ocazia sa vedem si membrii gamei Utopia pe care nu-i mai intalnisem in realitate, precum bookshelf-urile Diablo sau universalele Viva Utopia.Naim au pus in standul lor accentul pe steamer-ele de retea si hard-disk playere, fiind unul dintre producatorii care dau tonul in acest trend si care inteleg foarte bine ca acesta va fi viitorul, indiferent cat de nostalgici sunt unii dintre noi dupa discurile de vinil sau cd-playere clasice. Atractiile erau fireste NDX Network player si HDX-SSD Hard disk-player, varfurile de gama din seriile respective si totodata cele mai noi produse lansate de Naim. Ambele produse pot fi controlate cu aplicatiile dedicate terminalelor iOS si reprezinta viitorul.Octave:
O superba pereche de boxe Dynaudio Confidence C4 domina standul celor de la Octave, fiind binecunoscuta „simpatia” dintre cele doua branduri. Standul era atent aranjat si interesant, iar sistemul era unul deosebit de atractiv, Octave, Dynaudio, Wadia si Audioquest fiind producatori care nu mai au nevoie de complimente. Din pacate, acesta a fost unul dintre standurile la care expozantii nu-si dadeau nici cel mai mic interes, muzica fiind atat de incet data incat auzeam discutiile celor din afara standului acoperind sunetul din boxe. Situatia nu a fost una conjuncturala, deoarece chiar am dorit sa ascultam mult discutata asociere dintre Octave si Dynaudio si din acest motiv ne-am incercat norocul de patru ori la ore diferite in zile diferite, dar rezultatul a fost la fel de dezamagitor. Pacat ca un sistem care se anunta ca fiind foarte interesant a fost prezentat in acest fel.

La iesirea din stand erau prezente si varfurile de gama Octave, preamplificatorul si monoblocurile Jubilee, impresionante prin dimensiuni.Sonus Faber:
Cele mai frumoase boxe de la Munchen au venit, cum era si de asteptat, de la un producator italian, noile incinte acustice Sonus Faber Aida avand o prezenta coplesitoare, finisarea lor fiind la un nivel inimaginabil al calitatii si frumusetii. Din pacate aparatul foto nu reuseste sa surprinda toate amanuntele capodoperei de design, asa ca nu ne ramane decat sa va spunem ca arata mult mai bine in realitate.
Sistemul a fost prezentat cu amplificatoare Dan D’agostino, aparitia acestora alaturi de boxele Aida intregind o imagine foarte frumoasa. Standul celor de la Sonus Faber a fost unul dintre cele mai frumoase din intreaga expozitie, fiind organizat inclusiv un miniconcert live, iar muzica a fost prezenta practic necontenit. Desi nu suntem mari fani ai sunetului Sonus Faber, jos palaria pentru organizare si mai ales pentru design-ul produselor expuse, probabil cele mai frumoase de la Munchen 2012.

Cabasse:
Cabasse L’Ocean sunt unele dintre cele mai originale boxe din lume, fiind fara discutie piesa de rezistenta din cadrul standului producatorului francez. Boxele L’Ocean inglobeaza solutii inedite, fiind complet active, cu cate patru amplificatoare digitale integrate in standurile boxelor si fiind construite pe patru cai cu difuzoare coaxiale, dispuse concentric. Design-ul este si el desprins din viitor, prezenta lor plina de personalitate fiind inconfundabila. Culoarea era si ea una deosebita, un alb perlat deosebit de frumos cu reflexii placute la lumina zilei. Despre sunet nu putem relata nimic, din cauza organizarii defectuase nu am reusit in ciuda mai multor tentative sa ascultam boxele. Daca in prima zi nu au cantat deloc, in cea de-a doua zi trebuia facuta o programare, accesul fiind destul de restrans. Nu prea am inteles de ce este nevoie de o programare pentru auditii in cadrul unui targ cu zeci de mii de vizitatori, dar ramane la latitudinea fiecaruia sa-si prezinte asa cum se cuvine produsele, sau nu.

Devialet:
Poate cea mai mare supriza pe care am avut la Munchen a fost din partea francezilor de la Devialet. Ma documentasem despre solutia lor cu amplificator din clasa D, preamplificator si DAC wireless, toate integrate intr-o carcasa foarte subtire ce ofera posibilitatea montarii pe perete, dar priveam acest tip de produse mai mult ca pe un obiect de life-style decat ca pe niste solutii audiofile puriste. Ei bine, ne-am inselat, Devialet si-au prezentat produsele intr-un sistem cu boxe Willson Audio recunoscute pentru caracterul lor dificil si pot spune ca prestatia sonora era una excelenta. Devialet D-Premier suna la fel de bine precum arata si va spun cu mana pe inima ca arata exceptional, fiind o adevarata bijuterie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.