Numele de CIEM vine de la Custom In Ear Monitor. De ce anume in-ear monitor si nu in-ear headphone? In mare parte este acelasi lucru, insa aceste tipuri de casti au fost si sunt des folosite in monitorizarea audio pe scena sau pentru monitorizarea mixajului de catre inginerii audio.

Sunt custom deoarece sunt facute la comanda si au forma urechii ascultatorului.

CIEM-urile Ultimate Sound (US) folosesc armaturi balansate (se mai numesc si recievere sau driveri).

Tehnologia din spatele monitoarelor in-ear

Introducere:

Ce este in reciever?

Un receiver – denumit uneori şi difuzor – traduce un semnal electric în presiune acustică, care este apoi captată de urechea umană ca sunete. Receiverele sunt utilizate în diverse dispozitive electronice – de ex. telefoane celulare, laptop-uri şi televiziune. Cea mai des întâlnită aplicaţie pentru un receiver cu armatura echilibrata o reprezintă aparatele auditive.

În aparatele auditive, presiunea acustică este captată de microfon, generând vibraţia membranei. Aceste vibraţii sunt transmise mecanic şi convertite în semnal electric, care este apoi transferat în amplificatorul / procesorul aparatului auditiv. Semnalul electric este procesat, amplificat şi transmis de procesor către receiver. Semnalul electric dictează mişcarea armaturii care generează mişcarea membranei. Această mişcare produce variaţii ale presiunii sonore, care sunt în final captate de urechea umană şi interpretate ca sunete.

Dar de ce anume se folosesc armaturi balansate si nu bobine mobile (driveri dinamici) in aceste cascute custom?

Deoarece tehnologia cu armătura echilibrată asigură o ieşire mai bună per mm³. Aceasta reprezintă un avantaj în aplicaţiile miniaturizate (de ex. aparate auditive) sau în aplicaţii în care se doreşte instalarea mai multor receptoare într-un spaţiu redus (de ex. pentru producerea de căşti hi-fi cu tonalităţi înalte, medii şi joase).

Deasemenea tehnologia cu armatura balansata asigura o latime de banda mai mare, in special la frecventele mai ridicate. Difuzoarele cu bobina mobila ofera o iesire maxima nedistorsionata mai mare.

Armaturile balansate functioneaza doar atunci cand iesirea este proiectata direct in interiorul canalului auditiv, in caz contrar frecventele joase dispar. La majoritatea castilor este esential ca recieverul cu armatura balansata sa fie utilizat intr-un canal auditiv etans pentru performante optime.

 

A. PRINCIPIILE DIFERITELOR TEHNOLOGII ALE RECEIVERELOR:

Există mai multe tehnologii distincte utilizate pentru transformarea semnalelor electrice în semnale acustice. Printre acestea se numără armatura echilibrată şi bobina mobilă.

1. Armatura echilibrată:

Receiverul cu armătura echilibrată reprezintă tehnologia optimă în aplicaţiile în care eficienţa (durata de viaţă a bateriei) şi dimensiunea sunt parametrii critici. Acesta este de exemplu cazul aparatelor auditive, a căştilor intraauriculare şi al diverselor căşti utilizate în armată şi în servicii de securitate.

2. Bobina mobila:

Receiverele cu bobină mobilă (receivere dinamice) reprezintă tehnologia cel mai des utilizată. Receiverele cu bobină mobilă sunt utilizate de ex. în telefoane celulare, difuzoare şi căşti simple. Această tehnologie necesită mai mult curent iar dispozitivele sunt mai mari ca dimensiune.

 

B. CUM FUNCŢIONEAZĂ RECEIVERELE?

Armatura echilibrata şi bobina mobilă utilizează principii tehnologice diferite pentru generarea presiunii sonore, şi astfel ele sunt diferite dpdv constructiv.

1. Armatura echilibrata:

Receiverele aparatelor auditive se bazează pe principiul armaturii echilibrate. Armatura (o bandă metalică) este aşezata între doi magneţi iar în jurul său se instalează o bobină. Vârful armaturii este reglat exact la mijlocul distanţei dintre cei doi magneţi (armatura echilibrata). Curentul ce trece prin bobină injectează flux în armatura, punându-l în mişcare. Un ac mobil conectat la un capăt al armaturii pune în mişcare membrana de la celălalt capăt, generând sunet.

2. Bobina mobila:

În acest tip de design bobina este conectată direct la o membrană (tehnologia cu bobină mobilă). Bobina se află într-un câmp magnetic şi se mişcă atunci când este pusă sub curent.

In realizarea acestor cascute au fost folosite anume armaturile balansate si nu driverii dinamici, asta datorandu-se dimensiunilor reduse ale recieverelor cat si dorinta de a avea o performanta audio cat mai ridicata.

Inchei acest mic articol in speranta ca ati inteles ce este un CIEM si cum functioneaza. Revenim curand cu un articol dedicat CIEM-urilor Ultimate Sound 3D.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.