In ultimele saptamani am lucrat la un test de anvergura, ideea fiind inspirata de catre cititorii nostri. „Ce boxe de podea sa-mi cumpar in aproximativ 800€ buget?” este o intrebare la care am incercat sa raspundem de mai multe ori, pe mail, pe site sau pe diverse forumuri. Un raspuns exact este practic imposibil de dat fiind in discutie mai multe variabile, precum camera in care sunt amplasate, amplificarea si sursa folosita, si nu in ultimul rand, gusturile personale ale fiecaruia dintre noi.

In acest test nu am dorit sa aflam un castigator, ideea de la care am plecat a fost aceea de a descoperi ce ofera fiecare model in parte si care este alegerea potrivita in functie de asteptarile viitorului proprietar. Din acest motiv am folosit mai multe amplificatoare si surse, acoperind o gama larga de preturi si veti vedea ca fiecare model de boxe a reactionat diferit la acestea. Scopul utilizarii in anumite cazuri a unor electronice mult mai scumpe decat boxele a fost acela de a intelege mai bine pontentialul maxim al acestora.

Boxele prezente in test:

Monitor Audio Silver RX 6 – 3.750 Ron : una dintre cele mai premiate marci din aceasta zona de pret, Monitor Audio este binecunoscuta datorita best-sellerului BX2 si a raportului pret-calitate foarte bun.

RX6 fac parte din gama de mijloc a producatorului britanic, fiind boxe ce vizeaza sisteme entry-level audiofile.  Design-ul acestui model este unul foarte reusit, contrastul intre finisajul negru al incintei si albul difuzoarelor este unul placut ochiului. Contra cost se pot comanda si culori lacuite.

Calitatea fabricatiei este si ea foarte buna, RX6 fiind robuste si bine finisate, iar protectia pentru tweetere este bine-venita, mai ales pentru cei care au copii mici si curiosi :). Baza cu care sunt dotate in mod standard le face foarte stabile. RX 6 sunt dotate cu masti magnetice, montarea si demontarea acestora fiind usoara, fara riscuri de a le deteriora in timpul operatiunii.

Dali Zensor 7 – 3.499 Ron: Seria Zensor este cea mai accesibila din gama producatorului danez si beneficiaza de o finisare excelenta. Partea frontala este lacuita, iar sigla cromata si difuzoarele de culoarea bronzului dau boxelor un aspect pe care l-am intalnit de obicei la modelele mai scumpe. Incintele Zensor arata mai bine fara grilele de protectie montate, cu mentiunea ca tweeterele textile sunt destul de expuse, fiind sensibile la “agresiuni externe”.

Zensor 7  sunt construite pe doua cai, avand  portul de bass-reflex amplasat frontal. Beneficiaza de aportul unui tweeter de 25mm, cu calota textila si doua difuzoare de mid-bass, avand membrana din fibre lemnoase si suspensie din latex, diametrul acestora fiind de 7 inch.

In dotarea standard a boxelor remarcam baza de aluminiu, foarte bine integrata in design-ul general, oferind in acelasi timp si stabilitate suplimentara incintelor.

 

Dali Lektor 6 – 4.299 Ron: Cel de-al doilea model Dali din testul nostru este si cel mai scump dintre toate cele prezente. Nu exceleaza la capitulul estetica, fiind o prezenta clasica dar destul de banala, putand trece destul de usor neobservate. Un fapt inedit este posibilitatea de montare a mastilor in doua pozitii diferite, prima fiind una clasica, iar cea de-a doua lasand tweeterele descoperite.

Lektor 6 vin dotate cu tweetere de 28mm, cu calota textila si doua difuzoare cu diametrul de 6.5 inch. Sunt construite pe doua cai, avand portul bass-reflex amplasat frontal, layout-ul fiind destul de asemanator cu cel de la seria Zensor.

Calitatea fabricatiei este buna, iar pentru o nota in plus de eleganta pot fi comandate si in culori lacuite, aceasta finisare imbunatatind semnificativ aspectul general al acestui model.

 

Elac 67.2 – 3.176 Ron:

Fabricate in Germania, Elac FS 67.2 sunt o prezenta cu aer high-tech, fiind foarte atractive din punct de vedere estetic. Combinatia cromatica argintiu-negru este atractiva, iar calitatea fabricatiei inspira incredere. Baza masiva pe care sunt montate incintele are o greutate apreciabila si le face foarte stabile, in timp ce tweeterele textile de 25mm sunt bine protejate de o plasa metalica. Partea frontala de culoare neagra este lacuita, adaugand o senzatie de produs premium, dar s-a dovedit in timpul sedintei foto un adevarat magnet pentru praf, particulele fine de praf refuzand pur si simplu sa se mai dezlipeasca.

Din punct de vedere al solutiei abordate, FS67.2 pastreaza aceleasi principii prezente la toate modele din test. Sunt construite pe doua cai si jumatate, cu un tweeter cu calota textila ce lucreaza impreuna cu doua difuzoare cu diametrul de 5.5 inch fabricate dupa o tehnologie proprie, denumita aluminium sandwich technique. Aceasta tehnologie consta in adaugarea unei folii de aluminiu, cu grosimea de 0.2mm, peste un con din celuloza, folosindu-se o procedura speciala de lipire.

Elac FS 67.2 sunt la fel ca si RX6  dotate cu masti magnetice, facilitand montarea si demontarea acestora.

 

Heco Metas XT 501 – 3.358 Ron:

Design-ul abordat de Heco pentru modelul Metax XT 501 nu este pentru toate gusturile, inelele metalice din jurul difuzoarelor avand un aspect destul de tipator, boxele prezentand un aspect ceva mai conventional cu mastile de protectie montate. Calitatea fabricatiei este buna pentru acest nivel de pret, boxele fiind cele mai voluminoase si mai grele dintre toate cele prezente in test. Finisarea este una de calitate, culoarea negru lucios si siglele metalice incastrate in baza masiva oferind o nota de rafinament.

Din punct de vedere constructiv avem de-a face cu aceeasi reteta clasica, doua cai si jumatate cu tweeter textil si doua difuzoare de mid-bass. In mod particular, tweeterul de la Metas XT este amplasat intre cele doua difuzoare, o varianta mai putin folosita la aceasta clasa, dar cu rezultate bune, semn ca dispersia tweeterului Heco este destul de larga. Difuzoarele au diametrul de 6.5inch, iar porturile de bass reflex in numar de doua sunt amplasate in partea din spate.

 

Echipament de test:

Amplificatoare stereo:

Yamaha A-S 500: un amplificator recunoscut ca fiind un adevarat best-buy in zona 400€, probabil cea mai buna solutie in zona entry.

Yamaha A-S1000: un aparat construit solid, este unul dintre amplificatoarele stereo de referinta din zona lui de pret, fiind si foarte popular printre sistemele entry-level audiofile.

Creek Destiny 2: amplificatorul „de casa” al testelor Soundnews, reprezinta o solutie compacta si rafinata. Fiind de departe amplificatorul cu care am experimentat cele mai multe sisteme in decursul timpului, era obligatoriu sa fie prezent.

Primare i32: singurul amplificator din clasa D prezent in test ofera viteza si rezolutie, fiind capabil sa amplifice o paleta foarte larga de incinte acustice.

Combo Bladelius Idun + Balder: cea mai scumpa solutie din test este un combo pre-power produs de firma unuia dintre cei mai talentati ingineri din domeniu, Mike Bladelius.  Acesta solutie detine rafinamentul si puterea necesara pentru orice incinta acustica.

Yamaha RX-A 2010: un receiver din gama superioara a celor de la Yamaha, l-am utilizat pentru a vedea care dintre boxele prezente in acest test se preteaza cel mai bine la formarea unui sistem multicanal de calitate.

Convertoare D/A:

M2Tech Young + Bateria Palmer: un combo format dintr-un DAC produs de catre apreciata firma M2Tech, imbunatatit semnificativ de prezenta bateriei Palmer. Functionarea acestuia se face absolut independent de problemele ce pot interveni la alimentarea directa din priza.

Chord QuteHD: Chord este o firma legendara care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Considerate referinte in lumea audiofila, convertoarele Chord sunt cotate in mod traditional drept unele dintre cele mai bune din lume.

Burson DA160: DAC-ul Burson beneficiaza de o constructie extrem de solida, avand sub carcasa condesatoare ELNA For Audio, Wima Red, HD Op-Amps, circuite discrete, rezistente de carbon, doua transformatoare dedicate ce garanteaza o alimentare cat mai curata si USB-ul izolat galvanic.

AudioQuest DragonFly: simpaticul minidac de la AudioQuest este bazat pe unul dintre cele mai performante chip-uri din lume, ESS Sabre,  fiind o alegere foarte interesanta pentru cei care au nevoie de calitate intruchipata intr-un DAC minuscul.

Partea de transport a fost asigurata de un player de retea Meridian Media Core 200 cu HDD incorporat, serverul renumitului producator britanic beneficiind de cel mai performant soft proprietar pe care l-am intalnit pana acum la un astfel de device. Meridian Sooloos transforma orice iPhone/iPad intr-o telecomanda touchscreen extrem de usor de folosit.

Cablurile prezente in sistem atat pe partea de alimentare, cat si cele interconect si de boxe au fost AudioQuest din gama mainstream.

Testul a fost facut pe durata mai multor zile, timp in care au fost comparate cele cinci modele de boxe in toate configuratiile posibile.

Deoarece boxele prezente in test erau destul de diferite din punctul de vedere al randamentului acustic, am folosit un decibelmetru digital Mastech MS6701 pentru obtinerea aceluiasi SPL.

 

SUNETUL:

Dali Lektor 6:

– cel mai scump model din test vine cu o anumita doza de rafinament in zona frecventelor medii si inalte pe care nu o regasim la restul boxelor prezente. Sunetul este bogat, dens, bine texturat, oferind o savoare deosebita in special vocilor feminine. Piese precum  „Celine Dion – Because you loved me” sau  „Madeleine Peyroux – Dance Me To The End Of Love” pun extrem de bine in valoare boxele, vocile incofundabile ale celor doua artiste avand forta necesara si timbrul unic ce le caracterizeaza.

– poate cea mai mare calitate intruchipata de Lektor 6 este capacitatea de a oferi un sunet foarte relaxat,  complet lipsit de agresivitate. Nu exista nici cea mai usoara urma de sibilitate sau exces de vreun fel, sound-ul oferit fiind unul confortabil, foarte placut de ascultat timp indelungat.

– reproducerea frecventelor joase nu este punctul forte al acestui model, bass-ul fiind precis dar insuficient cantitativ in anumite momente. Boxele nu au adancimea necesara si acest lucru se simte in anumite situatii. Muzica electronica cu mult bass sintetic le pune in dificultate, la fel si pasajele in forta, aglomerate, cu multe intrumente.

– soundstage-ul este unul larg,  bine focusat, cu vocea artistului corect pozitionata. Prin comparatie cu Zensor 7, Lektor 6 prezinta o scena mai larga si mai adanca, oferind o mai buna senzatie de realism.

Lektor 6 s-au dovedit un model extrem de atractiv pe anumite genuri musicale, dar in acelasi timp destul de capricios. Trebuie amplasate atent in camera, satisfactiile fiind insa pe masura, soundstage-ul obtinut fiind excelent pentru acest nivel de pret. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu boxele puse perfect paralel una fata de cealalta.

Cerintele de amplificare si sursa sunt medii intre modelele prezente in acest test. Nu sunt recomandate pentru un sistem multicanal, rezultatele obtinute pe receiverul  Yamaha RX-A 2010 fiind mediocre, resimtindu-se o limitare mai ales la nivelul calitatii semnalului  (DAC-ul integrat in receiver).  Lektor 6 au avut o prestatie constant buna cu amplificatoarele prezente in test, oferind un sunet constant bun, inclusiv cu Yamaha A-S500.

Dali Zensor 7:

modele din gama entry a celor de la Dali sunt extrem de competitive, iar Zensor 7 nu fac exceptie de la aceasta regula. Capabile de un sunet foarte detaliat in special in zona de sus a spectrului de frecventa, Zensor 7 au cu siguranta cele mai bune tweetere dintre toate boxele prezente in acest test, lucru perfect subliniat de chitara lui Nils Lofgren in „Keith don’t go” a carui prestatie entuziasmanta capata o noua dimensiune.

– spre deosebire de Lektor 6 unde sunetul era extrem de relaxant, Zensor 7 au un comportament mai agresiv, acesta fiind amplificat in cazul in care sursa sau inregistrarea nu sunt de calitate. Din punct de vedere timbral acest model are o tonalitate placuta, cristalina, ce avantajeaza majoritatea genurilor muzicale.

– pentru iubitorii de bass nu sunt motive de ingrijorare.  Zensor 7 coboara bine in frecventa oferind un bass bun, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ, cu o usoara slabiciune la capitolul precizie atunci cand discutam de muzica complexa si pasaje aglomerate asa cum sunt cele din „Hans Zimmer – Gladiator – The Battle”. In zona muzicii electronice lucrurile stau mult mai bine, de exemplu in „Safri Duo – Crazy Benny” combinatia dintre rezolutia tweeterelor si bass-ul rapid de care sunt capabile Zensor 7 fiind una castigatoare.

– remarcabil la acest model de boxe este usurinta cu care pot fi pozitionate. Desi dimensiunile lor nu sunt chiar de neglijat, am avut rezultate foarte bune inclusiv cu boxele amplasate la 20 de cm de peretele din spate. Sunt capabile sa umple din punct de vedere sonor o camera de 25mp fara probleme. Cel mai bun soundstage l-am obtinut cu boxele rotite foarte usor catre punctul de auditie, aproximativ 10 grade.

Zensor 7 sunt una dintre cele mai solide recomandari pentru o pereche de incinte acustice ce urmeaza sa fie utilizate ca si boxe front intr-un sistem multicanal. Sunt extrem de usor de pilotat, oferind performante deosebite inclusiv pe receiverul Yamaha RX-A 2010. Amplificatoarele stereo au adus un plus de rafinament si dinamica fara ca acesta sa revolutioneze prestatia boxelor, potentialul maxim al acestora fiind destul de usor de atins. Un performer excelent in orice conditii si pe aproape orice sistem, cu pretentii minime de amplificare, sursa si pozitionare. Niste boxe cu adevarat „plug-and-play”, foarte potrivite pentru a pasi cu adevarat in minunatul univers hi-fi.

Elac FS 67.2:

– cu un sunet fluid si o accentuata senzatie de „lucru real”, incintele FS 67.2 de la Elac nu te pot lasa indiferent. Prezentarea foarte echilibrata a melodiilor si usurinta cu care schimba ritmul fac din acest model o optiune importanta in zona entry-level a boxelor de podea.

– bass-ul este foarte rapid, compensand prin viteza si precizie faptul ca nu coboara foarte mult in frecventa.  Micutele difuzoare argintii sunt capabile sa impuna un ritm deosebit melodiilor, prestatia generala a boxelor in zona frecventelor joase fiind de-a dreptul laudabila.  Am facut cateva teste menite sa puna in dificultate boxele Elac, piese precum  „Junior B” a celor de la Yellow sau „Angel”  a celor de la Massive Atack fiind rezolvate cu eleganta.

– informatia sonora furnizata este una bogata, rezolutia fiind in media clasei. Freventele medii „suna placut la ureche”, iar tweeterele urca bine in frecventa, echilibrul tonal, balansul oferit pe intreg spectrul de frecvente fiind punctul cu adevarat forte al acestui model.

– Sounstage-ul este ceva mai strans fata de concurenta de la Dali, dar compenseaza prin separatia foarte buna a vocilor si a instrumentelor. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu boxele la aproximativ 60 de cm de peretele din spate, orientate intr-un unghi de aproximativ 25 de grade catre de punctul de auditie.

Toate calitatile absolut remarcabile de mai sus vin si cu o caracteristica ce poate fi considerata un dezavantaj in anumite situatii. Elac FS 67.2 sunt boxe destul de greu de pilotat, categoric cele mai dificile din acest test. Sunt departe de potentialul maxim pe amplificari din zona entry, niciuna dintre solutiile Yamaha prezente in acest test nefiind una satisfacatoare. FS 67.2 au inceput sa fie cu adevarat stralucitoare abia atunci cand am folosit Creek Destiny 2, fiind boxele care au scalat cel mai bine cu amplificatoarele scumpe. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu Primare i32, viteza deosebita a acestuia imprimand compactelor Elac energia de care au nevoie si un timming excelent.

Heco Metas XT 501:

– o surpriza placuta a acestui test au fost Heco Metas XT 501 prin modul de abordare al sunetului, simplu si eficient.  Prestatia sonora este una energica, oferind SPL mare fara sa distorsioneze si se plafoneaza greu, fiind capabile sa sonorizeze la un nivel foarte ridicat o camera de 25-30mp.

– bass-ul este in forta, adanc si carnos, capabil sa faca fata la aproape orice solicitare. Profunzimea lui este cea mai buna din acest test, fiind acel tip de bass care te face sa-l simti in piept atunci cand te loveste. Energia mare degajata, viteza de care sunt capabile si raspunsul rapid la ruperi de ritm fac din Metas XT 501 un model foarte potrivit pentru muzica ritmata, indiferent daca este vorba de House, HipHop sau Heavy Metal.

– nu au rafinamentul altor modele prezente in acest test, fiind mai retinute in zona freceventelor inalte si in consecinta sunt mai sarace timbral. Acest lucru este compensat intr-o anumita masura de savoarea si caldura frecventelor medii, vocile feminine sunand real si placut.

– remarcabila este si capacitatea de a performa foarte aproape de nivelul maxim cu cerinte minime de pozitionare, Metas XT 501 fiind campioanele acestui test in ciuda porturilor de bass reflex pozitionate in partea din spate. Am obtinut o scena larga cu o bune separatie a intrumentelor atunci cand am lasat o distanta mai mare intre boxe, iar orientarea lor a fost la un unghi de aproximativ 30 de grade fata de punctul de auditie.

Heco Metas XT 501 sunt alaturi de Zensor 7 cele mai usor de pilotat boxe din acest test. Am obtinut rezultate foarte bune atat pe receiverul RX-A 2010, cat si pe A-S500 si A-S1000. Toate aceste calitati, impreuna cu nivelul foarte mare de energie pe care sunt capabile sa o transmita, le transforma intr-o alegere foarte buna si pentru un sistem multicanal.

Monitor Audio RX6:

– o caracteristica importanta a modelului RX6 este accentuarea frecventelor medii , vocile fiind scoase usor in fata, fenomen usor sesizabil in „Cry me a river – Michael Bublé” sau  „Amore mio – Pink Martini”. Atat vocile feminine, cat si cele masculine sunt bine articulate, pline de nerv, transmitand ascultatorilor emotia necesara unei auditii de calitate, lucru destul de rar intalnit la incintele cu acest nivel de pret.

– RX 6 sunt boxe destul de dificil de pilotat, au nevoie de un amplificator rafinat si puternic, cu un bun control pe bass pentru a le tine in frau „joasele si inaltele”. Conduse de amplificatoare din zone entry, precum sunt A-S 500 sau RX-A 2010 pot deveni destul de agresive avand tendinta sa urle. Trecerea lor pe electronice mai solide de tipul A-S1000 sau Creek Destiny 2 s-a soldat cu o imbunatatire semnificativa a sunetului, oferind o prestatie sonora la inaltime, foarte aproape de potentialul lor maxim.

– modelul mainstream al celor de la Monitor Audio ofera o rezolutie buna, usor sub concurenta de la DALI, dar mai mult decat suficienta la acest nivel de pret. Tweetere C-Cam ce beneficiaza de o tehnologie proprietara sunt caracterizate de o tonalitate usor agresiva, aceasta manifestandu-se in special daca sursa sau materialul audio nu sunt de calitate.

– scena virtuala creata de RX 6 este bine delimitata, avand dimensiuni generoase si bine aerisita. Trebuie mare atentie la pozitionare, RX 6 avand un bass foarte percutant si adanc, dar cu o anumita doza de exagerare in anumite momente in care poate deveni imprecise, avand tendinta sa bubuie. Aceste probleme se rezolva cu ceva timp si experimente de pozitionare in camera. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu boxele departate la aproximativ 1m de peretele din spate si la 80-90cm de peretii laterali, RX 6 fiind orientate la un unghi de aproximativ 40 de grade catre de punctul de auditie. Amplasarea corecta poate diferi destul de mult de la camera la camera, dar in momentul in care se obtine un rezultat bun satisfactiile sunt pe masura, RX 6 transformandu-se in adevarate generatoare de emotii.

Unele dintre cele mai bine construite boxe ce se pot cumpara sub bariera celor 1000€, RX6 sunt incinte spectaculoase dar pline de caracter, oferind satisfactii direct proportionale cu pasiunea si priceperea ce le este acordata. La fel ca majoritatea boxelor construite de specialistul britanic Monitor Audio, modelul ascultat se preteaza la o paleta foarte larga de genuri muzicale, avand capacitatea de a face fata oricaror solicitari. Nu sunt recomandabile pentru sisteme multicanal decat daca aveti un buget consistent de investit intr-un receiver AV foarte bun si rabdarea necesara pentru a obtine o amplasare potrivita in camera.

CONCLUZII:

Zensor 7 si Heco Metas XT 501 sunt modele destinate incepatorilor, usor de amplificat si pozitionat, adevarate modele “plug-and-play” a caror alegere este potrivita indiferent daca doriti un sistem stereo sau unul multicanal. Sunt recomandari solide atat pentru incepatori cat si pentru cei mai avansati, oferind o calitate foarte buna pentru banii platiti.

Elac FS 67.2, Monitor Audio RX6 si Dali Lektor 6 sunt boxe ceva mai pretentioase, necesita mai multa grija si atentie din partea utilizatorilor. Sunt recomandabile in special pentru sisteme stereo si au nevoie de un posesor pasionat, dispus sa investeasca ceva mai mult timp si resurse financiare pentru a le aduce cat mai aproape de potentialul maxim, moment in care ofera satisfactii deosebite.

Cinci modele diferite, cinci abordari diferite disponibile intr-un buget destul de apropiat. Gusturile si destinatia ce le este rezervata va fi factorul decisiv in alegerea variantei ideale pentru fiecare dintre dumneavoastra.

 

 

128 COMENTARII

  1. Fiind posesor de Canton si Sony Es as dori ca pe viitor daca se poate sa fie si aceste marci supuse unor teste comparative. Si felicitari ,dupa cum a spus cineva mai sus de ceva vreme asteptam un articol nou.

  2. @HP

    Voi nota dorinta ta, dar ca idee este destul de greu de realizat ceva care sa contina peste 5-6 modele de boxe. Numai caratul, impachetatul, despachetatul a durat ff mult.

    In viitorul foarte apropiat voi face un comparativ cu 3-4 amplifiacatoare stereo in jurul sumei de 400 Euro.

  3. Felicitari pentru acest review . O sa fie de ajutor celor care vor sa intre in lumea sunetului de calitate .
    Pacat ca nu ai putut aduna de la toate brand-urile boxe din gama asta de pret , atunci poza SPECTACULOASA .
    Eu detin MA GS 20 care nu au masti pe basa de magnet , tot timpul trebuie sa fiu foarte atent cand pun mastile pe pozitii .
    Stima , si asteptam cu nerabdare si alte review-uri .

  4. Mi-a placut mult articolul! Problema este ca la dimensiunile camerelor pe care le am in casa e foarte riscant sa ma duc mai sus de bookshelf. Desi acest comparativ nu ma ajuta in mod direct, mi-a facut o placere deosebita sa il citesc. Crezi ca va fi candva in viitorul apropiat un comparativ cu bookshelf-uri de nivelul de pret a lui MA Silver RX2? Astept cu nerabdare si comparativul de amplificatoare stereo de 400 euro.

  5. Ca si posesor de Elac FS 67.2 si Yamaha A-S500, as dorii sa te intreb, din punctul tau de vedere, cam in ce procent din potentialul lor (calitativ) se exprima boxele cu acest amplif, daca ar merita sa ma gandesc sa schimb ampliful, sau saltul calitativ ar fi destul de mic ca sa merite o investitie destul de costisitoare tinand cont de faptul ca spuneai, ca si A-S1000 nu prea le face fata. Lantul audio ar fi PC->Cambridge DacMagic Plus->Yamaha A-S500->Elac FS 67.2 Genuri de muzica ascultata…de la Jazz, Gothic metal, Rock la Hip-Hop, Club. De asemenea daca ar merita imperecheate cu un Rel T5 (pentru un oarecare plus la filme), desii eu sunt multumit de bass-ul care il ofera.
    Multumesc

  6. Salut Dan. A-S1000 va aduce un plus de exprimare audio, nu exista nici un fel de dubiu. Cat de mult justifica acesta investitia este greu de spus, oricum plusul va fi destul de evident.

    Elac au crescut prestatia sonora cu fiecare amplificator in parte si au avut cea mai constanta crestere de la ieftin la scump.

    REL va aduce un plus de impact in filme si cu ceva rabdare eu zic ca va aduce si un plus in muzica. Bas-ul de la 67.2 nu este foarte adanc si un sub bine reglat (atentie ca nu e usor!) va fi o completare binevenita.

  7. Buna ziua domnule Savu. As dori sa stiu cu ce alte boxe au fost testate Lektor 6 in sistemul multicanal. Ma refer aici la sub, centru si spate. Multumesc

    • Salut. Lektor 6 ca toate celelalte boxe prezente au fost testate doar in configuratie stereo, dar am folosit si un receiver multicanal. In general AVR-urile folosite ca si amplificatoare stereo sunt mai slabe decat un amplificator „pur-sange” si am dorit sa vedem ce comportament are fiecare incinta in parte.

      Pentru un sistem cu Lektor 6 OBLIGATORIU trebuie un centru tot din seria Lektor. La capitolul subwoofere voi recomanda mereu REL in zona asta de pret.

  8. Multumesc pentru lamurire domnule Savu. Setup-ul meu actual este compus din Lektor 6 front, lektor sub, centru zensor vokal si spate zensor 1. Dupa parerea mea de incepator tot acest setup mi se pare ca se aude foarte bine.
    Din pacate m-ati pus pe ganduri cu afirmatia : OBLIGATORIU trebuie un centru tot din seria Lektor

  9. @Endor

    Centrul si boxele front trebuie sa fie clar din aceeasi serie, altfel de face praf echilibrul tonal. Da-mi te rog un mail la savu@soundnews.ro si spune-mi de unde ai cumparat centrul Zensor, poate te pot ajuta sa-l schimbi cu un Lektor.

  10. Buna zuia,
    Felicitari pentru munca depusa. Posed MA RX6 si as dori sa-mi recomanzi un amplificator stereo . Pot investi sub 1000Euro. Am citit ceva pe net si sunt convins ca numai urechea mea si preferintele muzicale sunt determinante. Poate bazat pe parerile tale voi restrange aria auditiilor la furnizori.
    Multumesc anticipat

    • Salut. Voi face curand un test cu amplificatoare in jur de 500 Euro. Sper ca acolo sa gasesti raspunsul.

      Recomandarile sunt cele clasice, Yamaha A-S1000, NAD375, Primare i21, Creek Evolution, eventual ceva din seria noua de la Marantz. Nici eu nu am ascultat chiar tot ce s-a lansat in ultimul timp.

  11. pt savu. citesc de mult forumuri legate de receiver-boxe si inca nu stiu ce sa aleg. acum detin un onkyo tx-sr 500 luat din koreea.pt timpul lui era ok acum doresc sa trec la ceva mai bun. intr-un fel nu vreau sa schimb marca,doresc sa raman tot pe onkyo,ce zici de tx-nr 608 sau 609.in momentul de fata doresc sa-mi iau boxe si dupa un timp, sper nu prea lung receiverul. din sfaturile tale date wharfedale 9.3 ar fi ok…eu inclin dupa specificatii la un evo 2-10 fata si spate diamond 10.0-1-2. sau:elac 62.2(s)-63.2(f);MA SILVER RX1(S)-RX2(F) acestea din urma ar fii favoritele mele… dar ar mai avea o intrebare care ar fii diferenta de calitate dintre rx-uri si MA MR1,2 se merita diferenta financiara? multumesc.

  12. @Costi

    Salut. Scuze pentru raspunsul tarziu, pur si simplu nu am vazut intrebarea 🙁

    Pentru un Onkyo 608 eu as merge pe niste boxe mai usor de amplificat, ceva de genul MA BX sau Wharfedale Vardus sau Dali Zensor. RX sau Elac 62.2 sunt ceva mai greu de facut sa cante.

  13. Salut ! Ca o parere, sunt fan magnat si detin modelul quantum 653 pe front si in viitor o sa imi iau 655 ! In acest test de ce nu ati inclus si niste magnat 657 sau 655 de exemplu si daca stiti ceva detalii despre ele ce parere aveti unde s-ar fi situat in tabel. Mersi si fain review !

  14. Buna ziua , ati ascultat si seria Celan de la Heco ? Cat de mare este diferenta intre Metas XT 501 si Celan GT 302 ? As vrea sa le folosesc impreuna cu un subwoofer Magnat si un receiver Denon 2113.

  15. Salut Savu.
    Ma gandeam sa schimb boxele, MA BX2, care sunt legate la un NAD C326. Din pacate nu sunt fonduri sa schimb tot, cel putin nu in acest moment.
    Oare RX6 ar merge pe acest amplif? Sau mai bine ma orientez catre Dali-urile prezentate aici?
    Mersi.

    • RX6 sunt boxe greu de pozitionat si destul de dificil de amplificat. Nad 326 nu va scoate cu siguranta totul din ele, ai nevoie de mai mult pentru performanta maxima.

  16. Buna ziua,

    Foarte interesant review-ul.
    Tocmai mi-am comandat un AVR Marantz SR6007 si un player Marantz UD5007. Imi caut boxe.

    1. Ma puteti sfatui intre doua sisteme 5.1 pe care sa-l aleg:
    – JBL Studio 180 (2xJBL180, 2xJBL130, JBL120c, JBL140p) sau
    – Dali Zensor 5 (2xZensor5, 2xZensor1, Zensor Vokal, E12F)

    2. Dpdv audio ar merita sa pun tot boxe coloana si pe spate (de exemplu 4xJBL180 sau 4xZensor 5).

    3. alte recomandari intre 1000-2000 Euro pentru boxe 5.1?

    • Salut.

      1. Din punct de vedere al calitatii sunetului Zensor sunt mai bune. Pe de alta parte JBL Studio sunt mai mare, randament superior si vor face o presiune acustica evident mai mare. Depinde si de gusturile personale. Eu as luat Zensor fara sa ezit, asta nu inseamna ca nu sunt destul care prefera JBL.

      2. Nu, mai bine plusezi la Subwoofer sau la o serie mai scumpa de boxe (Dali Ikon)

      3.Dupa cum spuneam ar merge niste Dali Ikon, nu uita si de subwoofer, este extrem de important in multicanal indiferent de calitatea boxelor.

  17. Buna ziua,

    Multumesc pentru raspuns si sfaturi.

    Pana la urma am optat pentru un sistem JBL Studio, numai ca am luat 4 x Studio 190 (+120c +140p). Imi plac cum suna dar si cum arata. Si m-am gandit si ca daca au luat premiul EISA ar trebui sa fie ok pentru clasa lor.

  18. buna!am o intrebare!imi puteti spune care e diferenta de caliate intre boxele ma rx6 si ma bx 6?sau altfel spus am o camera de 18 metrii patrati ce boxe s-ar potrivi din gama monitor audio…..multumesc

    • Rx6 sunt niste boxe mai bune, dar mai pretentioase la amplificare si pozitionare. Depinde cu ce le amplifici si cata libertate de miscare ai in camera.

  19. Salut,
    Foarte misto review-urile.
    Vreau sa cumpar un amplificator Yamaha A-S 500 si sa „asezonez” si niste boxe la el – deocamdata numai doua boxe de podea. Bugetul maxim este 2500 lei, camera are 22 mp, ascult muzica 70% (rock, pop, jazz), filme 30 %. Nu am pozibilitatea sa fac auditii (nu sunt din Bucuresti si imi lipseste si timpul sa merg la auditii), iar in short list au ramas:
    – Dali Zensor 5
    – Monitor Audio Monitor MR6
    – Monitor Audio Bronze BX5
    – JBL loft50
    – Wharfedale Diamond 10.4
    – Klipsch Synergy F-10

    Datorita spatiului si a mobilei, asezarea va fi destul de aproape de perete (20 cm).

    Mersi!

  20. salut tuturor!
    prima oara cand scriu pe acest site, am citit de vreo 5 zile articole si sunt foarte placut impresionat !
    am cateva nedumeriri (amatoare) :
    m-ar interesa pentru o camera de aprox 30 mp un sistem 2.0 (probabil cu un amplif Yamaha A S700) ce boxe ar fi recomandabile. Am preferinte de aspect (constructie clasica) Pioneer 7070 si Cerwin Vega VE 15. sistemul va fi utilizat cu subwoofer.
    Caut un sunet de calitate, respectiv boxele sa se auda bine pe medii inalte si rezonabil pe bass (compensat de sw).
    Sunt de ras modelele vizate de mine sau nu prea obtin calitate? Nu ma incanta modelele tall boy, inteleg ca pot da un sunet de calitate dar eu il caut din alt format, genul lat de boxe, solide!

    multumesc!

    PS: sunt curios cum caracterizati Microlab Solo 7C?? pentru o camera mai mica, de legat la un tv pentru imbunatatire sunet si volum.

  21. Salut Savu,

    Felicitari pentru review, am si eu o intrebare: cum as putea exploata la maxim potentialul MA RX6 atat intr-o configuratie stereo cat si stereo ? mai precis ce amplificatoare ar fi recomandate ? ca si buget, as putea astepta pana sa strang bani pentru creek destiny dar diferenta va fi semnificativa fata de yamaha a-s1000/2000 ? Pe partea de surround ce receiver as putea folosi in mod pre-out, si cum ar functiona calibrarea automata in aceasta configuratie ?

    Multumesc,
    Costin

  22. ce parere aveti despre boxele magnat in general / quantum 657 / monitor 2500 in particular ? – ma refere ca si calitate a sunetului, acuratete medii – inalte.
    in alta ordine de idei, boxele cu difuzor woofer lateral au anumite particularitati, calitate sonora mai buna sau slaba?

    • Salut.

      Magnat este o firma cu traditie, pe care eu personal o apreciez pentru raportul pret-calitate bun. Nu este o firma de top din punct de vedere acustic dar, preturile foarte competitive o mentin in top.

  23. buna tuturor si felicitari pentru aceste pareri,de curind am achizitionat un set 5+1 de incinte mordaunt short aviano 6 si un receiver pioneer vsx922 sunetul este fantastic de o calitate ce ma uimeste ,basul te lipeste de scaun,separa f bine medii de inalte,le recomand tuturor nu o sa fiti dezamagiti,pretul lor e undeva in jurul sumei de1400 euro boxele doar,,,,

  24. pentru un DAc, ce recomandati? Dragonfly Audioquest sau Arcam rDac? le voi folosi la un laptop si la un amplificator Marantz 6004 cu boxe Monitor Audio BX2. Va multumesc!

    • Salut Andrei. Nu le-am comparat fata in fata, in principiu as merge pe Arcam rDac pentru conectica mai buna. Dragonfly suna senzational mai ales prin prisma portabiltatii si a dimensiunilor. Nu pot sa dau un verdict clar, nu le-am ascultat intr-un test comparativ serios.

  25. Salut si felicitari pentru review.
    Sper sa ma poti ajuta si pe mine cu o dilema.De curand m-am hotarat ca dupa ce imi voi rezolva prioritatie sa investesc si intr-un sistem audio(DAC+Amp integrat+boxe) insa partea cu imperecherea celor 3 imi da dureri de cap.Voi face o excursie pana la bucuresti pe la showroomuri sa ascult cateva combinatii de boxe+amplif insa partea cu dac-ul e problema deoarece varietatea de Dac uri prezente in showroomuri e destul de mica.Cum ar trebui sa abordez problema?Sa cumpar un DAC cat de cat neutru(ma gandeam la Audio GD NFB 1.32 bazat be sabre 32 ES9018) si sa regelez tonalitatea dupa preferinte prin combinatia de boxe si amplif sau sa iau o combinatie de boxe si amplif cunoscuta ca fiind reusita si sa cumpar un dac+cabluri care sa le complementeze?

    • Salut.

      Nu exista un raspuns universal valabil. In principiu cel mai sanatos este sa alegi prima data boxe, ele vor defini sistemul. Ulterior te joci cu amplificatorul si sursa. Nu stiu ce sa zic de Audio GD, am auzit cate ceva de la ei, unele bune, altele mai modeste. Sunt showroom-uri in bucuresti destule unde se pot asculta o puzderie de convertoare, buget sa fie!
      Succes.

  26. Ce poate sa fie? La un amplificator Marantz 6004, conectat la 2 boxe Monitor Audio BX2, cand apas butonul de pornire se aprinde ledul rosu intermitent, in continuu, fara a se aprinde cel albastru, si fara ca amplificatorul sa porneasca. Dupa ce mai incerc o data, si apas butonul de pornire o ia in mod normal…adica se aprinde ledul rosu pentru cateva secunde si apoi se aprinde si ledul albastru in semn de functionare. Sursa de semnal este un laptop Dell . Va multumesc!

  27. Salut,
    Am un receiver Denon RCD39 si un set de BostonAcoustics CS26 II intr-o camera de 15m2.
    Nu am fost prea inspirat cand am luat CS26 si nu am apreciat importanta portului reflex – daca sa fie pe spate sau pe fata – sunt prea aproape de perete.
    Acum as vrea sa schimb boxele cu ceva cu port reflex pe fata sau fara, respectiv cu ceva pe 3 cai.
    Ce boxe pe 3 cai ar fi recomandabile pentru ca Denon-ul sa le amplifice cum trebuie?
    Dpdv design caut ceva in gen Heco Music Colors 200.
    Multumesc

  28. Salut Savu,

    Mentionasei ca solutie generica pentru amplicarea MA RX6 ceva rafinat dar si puternic, si ai exemplificat prin creek destiny 2; crezi ca se poate obtine o sinergie buna si cu noul creek evolution 50A chiar daca are numai 50W ? sau chiar daca nu e o solutie la fel de buna ca destiny 2 ar fi suna mai bine decat solutia yamaha a-s1000 ?

    merci

  29. Buna ziua,
    Are cineva experienta cu boxe Davis Acoustics ? As dori sa achizitionez modelul Matisse HD. Ce amplificator s-ar imperechea cel mai bine cu incinctele acestui producator (roman de origine !). Pe net nu prea se gasesc review-uri…
    Multumesc,

  30. buna! am un amplificator nad c 326 bee si o camera de aproximativ 20 mp….merita sa investesc 1000 de euro in niste boxe de podea gen focal chorus 726?sau is prea scumpe pentru valoarea amplificatorului…..ce-mi recomanzi? mersi

    • salut.

      Merita sa pleci intr-o aventura cu amplificatorul in brate si sa asculti mai multe varianta in 1000 Euro. Sigur gasesti ceva care se potriveste bine cu NAD 326.

      Asta daca esti din Bucuresti

  31. Buna ziua,
    Detin un amplificator Harman Kardon HK680 (2x85W/8 ohmi , 2x135W/4 ohmi) http://www.tnt-audio.com/ampli/hk680_e.html ,
    cu o pereche de Monitor Audio B2, intr-o camera de 13.5 mp, relativ bine incarcata ( mobilier, tv, masa de lucru).
    As dori sa trec la o pereche serioasa de bookshelf in gama max.de 1000 e (chiar sh).
    Muzica ascultata : pop, anii 80-90,ceva Pink Floyd, r&b.
    O sursa buna momentan nu detin. Folosesc un mediaplayer WD Elements Play pe care-l voi schimba cu ceva recomandat tot de dvs, majoritatea muzicii fiind in format flac, mp3.
    Din pacate nu pot sa merg la auditii, distanta fiind prea mare.
    Nu ma deranjeaza sunetul ceva mai deschis (bright), nu mi se pare obositor.
    Numai bine si astept ceva sugestii.

    • Salut.

      Sunet mai bright gasesti de obicei la boxe cu tweetere de tip ribon sau asemanatoare. Dali, Elac, Monitor Audio au tweetere de acest tip pe seriile mai scumpe.

  32. Felicitari pt articol!!!
    Sunt un diletant in tot ce tine de auditii (boxe, amplificatoare ect.) insa vreau sa achizitionez incintele JBL Studio 190 si nu stiu ce amplificator sa aleg….ma gandeam ca pe viitor sa fac un sistem mai mare cu aceste incinte jbl 190 achizitionand alte boxe mai mici. Nu stiu nici macar cum se leaga boxele la un amplificator. imi puteti sugera un amplificator care se potriveste cu aceste incinte( pana la 500euro);
    Am observat ca exista niste amplificatoare numite „receivere” (din ce am citit despre ele mai au niste functii pe langa cea de amplificare) daca puteti sa scrieti ceva sa imi clarific neclaritatile…am vazut ca faciliteazaconexiunea intre televizor si calculator, se poate conecta la reteaua de net.

    • Salut.

      De obicei prin amplificator se intelege aparatul care amplifica doua canale, analogic, dedicat sistemelor stereo. Receiver este denumirea populare pentru Audio Video Receiver, un aparat multifunctional, destinat in primul rand filmelor si coloanelor sonore Dolby Digital sau DTS.

      Ca idee in acelasi buget poti cumpara un AVR care va face foarte multe lucruri mediocru sau un amplificator stereo care se va auzi net mai bine in muzica. Depinde de ce-ti doresti.

  33. Buna ziua,
    In primul rand , felicitari pentru review , apoi as dori sa va cer sfatul in alegerea unui sistem pentru cerintele ce vi le voi enumera mai jos.Mentionez ca pana acum am folosit doar sisteme home-cinema si cateva sisteme PC , si nu sunt tocmai familiar cu sisteme hi-fi.

    Camera in care le voi folosi are dimensiunile de 4.5/4.5 m cu inaltimea de 3 m . Utilizarea lor va fi in ordine ceva de genul : muzica 50% – toate genurile dar prefer genuri cu ceva mai mult bass , filme 30% , jocuri console 20% . Ma gandeam la un sistem multicanal 5.1 , pentru care initial as prefera sa aleg doar amplificarea + 2 boxe , urmand ca pe parcurs sa adaug un subwoofer + alte 3 boxe

    Pana sa citesc acest review eram aproape convins sa optez pentru un Receiver Yamaha RX-V473 si o pereche de boxe Yamaha NS-777 . Bugetul maxim initial ar fi de 5000 lei . Acum va rog sa-mi spuneti ce parere aveti de alegerea mea , si sa-mi oferiti cateva alternative mai bune calitativ , dar nu cu mult mai scumpe.

    Va multumesc !

  34. felicitari domnu savu pt rabdarea cu care ne raspundeti la intrebari,si pt aceste discutii care prind bine mai ales incepatorilor,am sa vin totusi cu o intrebare,detin un amp yamaha as500 si un cd player yamaha as300 si doresc sa achizitionez niste floorstandere undeva pina in 1600 de euro si m-am gindit la kef q900 focal chorus 726 monitor audio bx8 si heco celan gt 702 care credeti ca sint cele mai potrivite,?eu personal ador incintele kef q900 dar poate ma ajutati cu un sfat.multumesc mult.

    • Salut.

      Nu am ascultat toate modelele de care spui dar as lua in calcul si niste Dali Ikon. Celan nu prea mi-au placut, din ceea ce mentionezi tu in post cred ca sunt cele mai slabe.

  35. Multumesc lui Savu pentru review-ul ca de obicei profesionist si obiectiv evidentiind atat aspectele pro si contra. As dori sa impartasesc primele impresii ca proaspat posesor MA Silver RX6; Mi-am dorit mult aceste boxe, desi stiam ca nu voi avea mare flexibilitate la pozitionare, fiind vorba de numai 21 mp si un corp de bibliioteca de 2.70 m ce separa boxele; desi nu am reusit sa respect indicatiile lui Savu, am reusit sa obtin macar 45 cm fata de peretii din fata si 20-30 cm fata de un perete lateral, nu este ideal, dar se putea si mai rau; Ca si sunet, am descoperit pe propriile urechi observatiile lui Savu: al meu Yamaha A-S500 NU este o optiune decat de scurta durata, pana bugetul permite un amplificator pe masura: la volum mic nu am remarcat nimic sa faca o diferenta semnificativa fata de vechile mele BX2, RX6 cer curent in aceeasi masura in care o masina de curse iti cere sa accelerezi, problema in cazul asta e „combustibilul”, si A-S500 pe partea de bass nu le da decat o „bubuiala” suparatoare, desi scena se deschide mai mult si (macar atata lucru) iti da o impresie de ce ai putea obtine cu o amplificare pe masura; voi mai experimenta cu pozitionarea, cablu de boxe audioquest type4 in loc de ce am acum, si incercat din amplificator modul 4ohmi pentru impedanta.; am folosit ca sursa marantz cd6003

  36. Salutare tuturor, doresc numai sa completez post-ul anterior cu observatia ca, pentru yamaha a-s500 schimbarea setarii de impedanta din 8 in 4ohmi aduce o imbunatatire a calitatii sunetului, net sesizabila, in sensul ca nu se mai manifesta fenomenul de „bas bubuit”; desi boxele RX6 nu sunt valorificate la potential maxim, sunetul este suficient de placut cat sa ne permita sa stam cu yamaha pana bugetul ne va permite un creek; sarbatori fericite !

  37. buna

    am citit articolul de mai sus cu mare interese…..dupa 2 ani de la aparitie. Nu stiam de acest site. Intrebarea mea de 10 pct. De ce ai folosit un media center de o suta si ceva de milioane? Ce s-a intamplat cu batranul CD player? Sau poate oi fi eu de scoala veche?
    Succes in continuare

    • La ora asta un media center bun este un transport la cel mai inalt nivel, comparabil cu cd-playere de f buna calitate. Este mai simplu de utilizat iar in cadrul unui test in care se folosesc f multe melodii de test diferite economiseste enorm de mult timp.

  38. Pornesc de la afirmatia ta ,,ca idee in acelasi buget poti cumpara un AVR care va face foarte multe lucruri mediocru sau un amplificator stereo care se va auzi net mai bine in muzica. Depinde de ce-ti doresti.,,
    Sunt neofit si problema mea e urmatoarea:vreau un sistem doar pentru muzica care daca excludem AVR ar trebui sa fie alcatuit din:amplificator si boxe,DAR ca player ce folosesc pentru a evita cd imprimat?
    Prefer usb mai ales ca am strans aproape 1TB de muzica vinyl flac sau flac si fisierele astea sunt mai mari.
    Multumesc.

  39. omule…..depind de aceste…reveuw-uri.din Mures va trimit salutare,si multa inspiratie. in rest sunteti foarte faini in cea ce faceti.se vede treaba ca inca avem ” meseriasi ” in domeniu.bravo.

  40. Articolul este demential, util (pentru mine unul) prezentat profesionist, si suficient detaliat, cat sa nu-si piarda cititorul interesul in lectura. Exista si articole referitoare la boxele de podea care le preced pe cele de mai sus? Am probleme in gasirea unui amplificator care sa multumeasca niste boxe mai pretentioase din fire, respectiv MA RS8. Sunt mai mari ce e drept iar Cambridge Audio Azur 340r (ca de asta am avut bani) le misca dar nu suficient, la volum ridicat nu mai inteleg nimic (datorita faptului ca e un amplificator de putere mica cred), imi ascute inaltele de pot taia in otel iar partea de joase este total gresita, fara un sunet precis, controlat, bass-ul este imprastiat fara noima. Precizez ca ascult intr-o camera de 20mp. Boxele sunt la 3 metri 50 cm distanta, indreptate direct catre ascultator, montate pe spike-uri si la 40 cm distanta de perete, iesirea de bass-reflex este in fata.. Aveti vre-un sfat va rog? Amplificator nou? Care? Alta configuratie de asezare in camera? (de notat ca mobilierul este putin iar peretii goi 🙂 )
    Multumesc inca o data pentru articol.
    Tineti-o tot asa 🙂

  41. salut
    am si eu o intrebare, as vrea sa achizitionez un reciver si m-am orientat catre yamaha rx-v575-r , onkyo tx-nr414 sau harman
    avr 1700 ce imi recomandati ca si calitate a sunetului

  42. Sa inteleg ca oricare dintre firmele alese se aud bine ?
    si un sistem de boxe 5.0 ce as putea sa aleg cam la maxim 2500 lei
    Ms mult

  43. salut savu multumesc pt indrumare
    m-am reorientat la kef c7, waferdale diamond 10.4, monitor bx5 sau yamaha ns777 si am schimbat si reciverul cu un Yamaha RX-V477 ce parere ai

  44. salut am revenit cu o parere proprie dupa o auditie la dvdplanet
    si la sono.ro
    tipi de la sono sunt super de treaba si au si cele ,ai bune preturi
    sa revenim la subiect achizitionasem un reciver yamaha
    rx-v477 si nu eram decis de boxe dupa auditie comparand yamaha cu onkyo am rugat baieti de mi-au schimbat reciverul cu un onkyo tx-sr626 sunet net superior fata de yamaha cu mult, iar ca boxe (podea ) am ascultat tannoy mercuri v4i ,ma mr6 si bx5, heco victa , kef c7,
    yamaha ns777 (cele mai slabe boxe ascltate) am ales tonnoy sunt net superioare fata de toate boxele ascultate recomand o auditie celor ce au ocazia se gasesc la dvdplanet
    pretul lor sunt de circa 2200 lei
    placut impresionat am mai fost de ma bronze bx5 la marimea lor se aud f. bine

  45. Salut,

    Foarte interesante review-urile tale! Printre putinele locuri din RO unde gasesti niste informatii cu adevarat utile din sfera Hi-Fi. Cum probabil te astepti deja, te asaltez si eu cu o intrebare. Caut de ceva timp niste boxe de podea. Neavand posibilitatea sa ascult prea multe modele nu am inca o pista exacta. M-am oprit la Dali Zensor 7 sau Yamaha NS 777…asta pe baza catorva recomandari. Mentionez ca bugetul ar fi cam pe la 3.000 de lei. Ma intereseaza foarte mult calitatea si nu puterea lor. Ma poti ajuta cu o recomandare? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  46. Buna seara. Felicitari pentru articol. Cred ca e singurul de acest gen din Romania. Am dat peste el cautand informatii despre boxele de podea, deoarece as dori sa achizitionez o pereche, doar pentru a asculta muzica stereo de pe CD, FLAC, vinyl. Genuri diferite – rock, jazz, simfonica. Spatiu 40 mp. Doar auditie, fara volum mare. Exista atat de multe branduri, cu atat de multe caracteristici incat pentru cineva novice e greu sa se decida. As dori sa le achitionez din tara. Intrebarea cred ca o intuiesti: pentru un buget de pana in 4500 ron ce boxe ai alege, doar pentru a reda muzica cat mai fidel ? multumesc anticipat. cu stima, sorin.

    • Este dificil de facut recomandarea perfecta, pentru ca pur si simplu gustirile difera, muzica este si ea de mai multe genuri, iar spatiul de auditie isi lasa si el amprenta lui asupra sunetului final.

      As incerca niste Dali Zensor 7, Mission MX6 sau Cabasse MT31 Tobago.

      In masura in care va permite timpul va recomand sa ascultati cu urechile proprii inainte de alegere.

  47. salut!
    vreau sa achizitionez o pereche de boxe podea. 2000 lei este bugetul .imi puteti da 3 variante din care sa imi aleg eu va rog frumos. mentionez ca sunt mai mult inebunit dupa bass

    • Monitor Audio BX6, Mission MX4/Mx5 sau Magnat Supreme 2000. Cele din urma sunt ceva mai slabe, dar sunt si sensibil mai ieftine. Atentie ca bass mult= consum de curent mare. Daca nu ai amplificator bun nu prea faci treaba cu nici o boxa.

  48. Salut
    O intrebare: ce recomanzi intre whaferdale vardus 400 si yamaha ns 777?
    Precizez ca am un receiver harman kardon 3490 ,genul de muzica ascultat e 90 % rock (heavy metal.gothic,black),iar ca si distanta fata de perete nu am posibilitatea la mai mult de 15-20cm. Inca o intrebare :am nevoie si de subwoofere la boxele astea?
    Multumesc

  49. salut!
    Savu, ma intereseaza si pe mine un sfat referitor la achizitia unui receiver si a unei perechi de boxe de podea intr-un buget de aprox 6000lei – ma gandeam asa: receiver Onkyo TX-NR636, Nad T748 sau Sony STR-DN1050? boxele Dali Zensor 7, Monitor Audio BX6 sau Mission MX6. Din variantele astea, pentru muzica 30% si filme 70% ce ar fi mai indicat? multumesc

  50. salut,am achizitionat de curand un ricever denon AVR -x 1100w.. ce boxe mi.ati recomanda pentru el .. la un buget de 1000 euro.. astept un raspuns.. multumesc!

  51. Buna seara. Pentru un amplificator Arcam FMJ A19, care dintre boxele Monitor Audio Silver 6 si Focal Chorus 716 se preteaza mai bine? Ascult muzica simfonica, jazz, muzica anilor 80, intr-o sufragerie de bloc, 20mp (aprox 29 mp impreuna cu bucataria, fiind vorba de open space). Bugetul ar fin jurul a 3.000 ron; cred ca as putea astepta Black Friday pentru a accede la modele care sunt mai scumpe de obicei. Multumesc.

  52. buna dn sava dupa cum vad din comentarii reese ca ati fi disponibil pentru lamuriri pt sisteme hi-fi profesionale! am si eu o intrebare daca sinteti amabil jbl s100 ,s80,central si sub es150p sint compatibile cu ampli.onkio tx-sr705? si cablu de legatura intre ele cu ampli onkio ce dimensiune ar trebui? multumesc in anticip…

  53. Buna ziua

    Detin un yamaha as2000 si un cd yamaha as2100..ce boxe credeti ca ar fi potrivite pentru cele doua?.
    Bugetul alocat boxelor ar fi cam de 3000-3500 euro.
    Apropo..boxe de podea.

    va multumesc

  54. O parere daca se poate:
    Datele problemei:
    – aprox 20 mp suprafata camera
    – il voi folosi 70 % film, restul muzica.
    – vreau un receiver care sa stie DTS X

    M-am orientat deocamdata la un Denon AVR-X1200 + Pachet PROMO Mission MX-3 5.0 pack.

    Cum se impaca Denon-ul cu Mission MX 3 ?

    Initial, ma orientasem catre seria Magnat monitor 800

  55. Detin o pereche de Paradigm Monitor 9 ai un NAD C375BEE… suna foarte bine in aceasta combinatie dar bassul este destul de slab… adica cu corectia amplifului si a utilitarului PC pe maxim, tot nu avem acel bass rasunator 🙂

    Nu.nu am o placa de sunet slaba.E un DAC NAD si/sau un M Audio Delta.

    • Salut.

      Daca cu set-up-ul respectiv te plangi de bas, este posibil sa ai o problema mare cu camera. Sau cu urechile, Paradigm Monitor 9 sunt printre cele mai basoase boxe la acea dimensiune si acel buget, iar Nad 375 este orice, numai slab la bas nu.

  56. Buna ziua,

    Vreau sa iau 2 boxe pentru stereo, din gama asta de pret.
    Le voi folosi pentru muzica, cu un aplificator Marantz PM6005, intr-o camera de cca 20 mp.
    Boxele vor fi amplasate la o distanta de 20-30 cm fata de peretele de beton si la cca 3 m distanta una fata de cealalta.
    Pentru faptul ca au bass reflex frontal, m-am orientat catre Dali.
    In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti ce sa aleg dintre Zensor 7 si Lektor 6 ?
    P.S. In perioada asta vad o promotie buna pentru Canton GLE 496. Nu prea am gasit reviw-uri pt aceste boxe. Reprezinta un competitor pentru boxele de mai sus?

    Multumesc

  57. Buna seara,as dori un sfat in alegerea unor boxe de podea. Sufrageria are 20mp,iar genurile de muzica pe care le ascultam sunt muzica anilor 80-90,dance,trance,house.Boxele le vom folosi si pentru filme dar mai putin.Acestea le vom conecta la un receiver Denon 1912 care il avem de patru ani.Pana acum am ascultat la niste boxe de raft as zice ramase de la un sistem Sony. Bugetul in care ne incadram este de 2000 de lei.Tin sa precizez ca una din calitatile pe care sa le aiba aceste boxe ar fi ca sunetul lor sa fie cristalin pe inalte iar basii sa fie normali nu exagerati de puternici Intr-un cuvant sa emotioneze si sa sensiblizeze .Ce parere aveti despre MR4 de la monitor audio?Astept cat mai repede raspunsul dvs.Cu stima,Cristian

    • Salut.

      Eu as incercat in locul tau niste Mission MX4. Se potrivesc cu AV receiverul din dotare si cu genurile de muzica ascultata. Evident o auditie va lamuri mai bine problema, dar macar orientativ merita luate in calcul.

  58. Va salut.
    Am achizitionat un sistem 5.0, „TAGA HARMONY TAV-606 SE Special Edition”. Ar suna doar pompoasa mentiunea „Special Edition”, daca nu ar fi si un upgrade hardware fata de versiunea standard.:)
    Ma gandesc acum la un Receiver si m-am oprit in a alege intre un Danon AVR-X1300W (sau chiar AVR-X2300W) si intre unul de la ONKYO, modelul TX-NR545 (sau TX-NR646).
    As vrea totusi pe undeva, sa aibe pe ele compatibilitatea cu Atmos si DTS-X.
    Se potriveste ceva, este ceva de capul celor alese, sau rezulta un dezastru ?
    Marturisesc ca inlocuiesc un sistem 5.1, fara vreo pretentie si acum as vrea sa nu mai tratez suoerficial problema, desi e cam din scurt, nu prea am avut timp macar sa ma documentez, ca de probat nu am unde prin zona mea.
    Multumesc.

  59. Buna seara,

    Am un receiver Harman Kardon 3490 si doresc sa-mi cumpar niste boxe si m-am oprit la Dali Zensor 5.
    Sunt ok boxele? Are ceva daca receiver-ul este pe 8 ohmi si boxele au 6?

  60. Buna ziua .Am citit relatarea despre teste.Mi-a placut si vreau si eu o parere,un sfat.Am un amplif pe tuburi Magnat RV2 si boxe Nuvero 60 de la firma Nubert din Germania.Boxele le-am cumparat cad mai foloseam un amplif Marantz PM 7200.Acum insa nu sunt sigur ca imperecherea dintre Magnat RV2 si Nuvero 60 da rezultate optime.Nu suna rau,dar Nuvero are o sensibilitate de 83db si am tot citit ca ideal ar fi o sensibilitate mai mare in cazul amplificatoarelor cu tuburi.As dori un sfat, dar la un pret de 2500-3500 lei.Scuze pt deranj si o zi buna. Titte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.