Triangle este un producator francez, cu peste  trei decenii de  experienta in domeniul proiectarii si fabricarii  incintelor  acustice. Recunoasterea calitatii  boxelor  produse de catre cei de la Triangle  a fost materializata in nu mai putin de  18 premii  “Diapason d’Or”, oferite de prestigioasa publicatie Diapason.

In oferta curenta exista trei serii de produse, Esprit,Genese si Magellan. Boxele testate  de mine, dupa cum urmeaza, sunt  Titus EX – cele mai mici bookshelf-uri produse de Triangle. Acestea sunt succesoarele apreciatelor Titus ES, fiind cele mai accesibile  boxe din seria  Esprit.

Prezentarea:
-Titus EX au un design clasic si o finisare ingrijita. Combinatia de culori, gri grafit pentru partea din fata si lemn natur pentru restul boxei, este una de bun gust si discreta. De altfel am fost foarte multumit de aspectul lor, mai mult, au fost si usor de fotografiat. Am intalnit in ultimul timp cateva modele de boxe finisate in still piano/mirror finish, care erau imposibil de reprodus corect in fotografie, cu toate eforturile fotografului amator :).

-Dupa o cercetare sumara a partii din spate, unde se regasesc conectorii bi-wire si un stiker cu specificatii tehnice, am trecut la gestul reflex al oricarui pasionat de fenomenul audio, si anume am dat jos fetele boxelor . Primul lucru care atrage privirea este tweeter-ul (model TZ2500, folosit si pe gama mai scumpa Genese), cu o constructie mai putin intalnita, ce integreaza un con metalic cu varful indreptat spre exterior. Se mai poate observa difuzorul de mid-bas (130mm), cu diafragma facuta din fibre celulozice conectate la un sistem de suspensie fabricat din latex. Tot in fata, este si portul de bas reflex, amplasat in mijlocul boxei, intre tweeter si difuzorul de mid-bas.

-Am remarcat doua lucruri : unu – Titus Ex arata mai bine cu fetele montate si doi – sigla “Triangle” de pe fata boxei acopera usor tweeterele.. Din acest motiv am testat boxele cu si fara fetele montate, dar nu am sesizat diferente.

-Boxele sunt destul de grele pentru dimensiunile exterioare , semn ca nu s-a facut rabat la calitatea materialelor, si incinta este bine ramforsata, iar volumul aproximativ este de 11Litri/incinta.

Specificatii Tehnice:

Type: bookshelf
Bi-wiring
Sensitivity: 91dB
Frequency range (+-3dB Hz-kHz): 55Hz-20kHz
Continious power: 60W
Repetitive Peak power: 120W
Nominal Impedance: 8 Ohms
Minimal impedance: 3.8 Ohms
High Roll-off Frequency (Hz): 2500Hz / 24dB/Oct
Dimensions (H x W x D): 320 x 190 x 300 mm
Weight: 14.3 Kg

Testarea:

Pentru teste am folosit urmatoarele:
-Amplificatoare stereo: Anthem 225i si Yamaha AS500
-Receiver: Harman Kardon 255 (folosit doar ca power cuplat la dac extern)
-Dac-uri: Lavry DA10 si Ad Labs RD-25
-Cabluri: Eagle Cable MC90

Albume ascultate:

-ACDC – Back In Black
-The Eagles – Hell Freezes Over (Live)
-The Ultimate Demonstration Disc (Chesky Records)
-Diana Krall – Stepping Out
-Katie Melua – Call Off The search
-Usher Demo Disk

Sunetul:

-Am petrecut o saptamana placuta in compania bookshelf-urilor Titus EX asa incat, mai jos, am facut un rezumat al orelor de auditie.

-boxele ofera un sunet detaliat si rafinat in toate genurile muzicale pe care le-am ascultat, echilibrul tonal adaugand savoare anumitor melodii, cum ar fi „This Can’t Be Love” a Dianei Krall sau The Closest Thing to Crazy interpretata de Katie Melua.

-Titus EX au nevoie de o sursa de buna calitate si o amplificare potrivita, altfel tweeterele au tendinta sa “tipe” si inaltele sa devenina prea agresive. Cand au fost conectate la amplificatorul multicanal Harman Kardon 255 sau pe amplificatorul stereo Anthem 225i, tweeterele au fost “cuminti”, dar cand le-am cuplat la rapidul Yamaha A-S500, potrivirea nu a fost cea mai buna.

-amplasarea diferita a boxelor in camera modifica sunetul in mod substantial – in cazul apropierii de perete bas-ul devine mai pronuntat, dar pierde din calitate, are tendinta sa acopere mediile. Cu putina rabdare si cateva teste, am reusit sa obtin un sunet echilibrat.

-dupa ce am gasit amplasarea potrivita, mediile se remarca prin detaliu si dinamica, sunetul este usor colorat, insa fara a deveni deranjant , vocile suna placut urechilor.

-sunetul este lipsit de amploare, un lucru destul de previzibil, daca tinem cont de dimenisiunile incintelor, bas-ul nu are forta necesara redarii unor instrumente pretentioase, cum este pianul sau contrabas-ul. In testul de tobe al celor de la Usher am simtit cel mai clar lipsa de forta a bas-ului in momentul schimbarilor rapide de tonalitate, acesta nu coboara suficent de mult si de repede.

-Titus EX au o limită maxima, clara, a presiuni acustice exercitate, daca aceasta este depasita, performanta sonora se deterioreaza in mod simtitor. Boxele se plafoneaza destul de repede.

Concluzii:

Triangle Titus EX sunt o pereche de bookshelf-uri placute, cu o tonalitate si o coloratura a sunetului , ce le confera o amprenta sonora distincta. Nu necesita un amplificator scump, dar au nevoie de unul sinergic, potrivit cu caracterul dificil al tweeterelor. Le recomand pentru un sistem stereo minimalist si rafinat sau intr-o configuratie multicanal de calitate (exista boxa centru din aceeasi serie).

PRO:
-sunet detaliat
-calitatea constructiei
-dinamica buna
-medii placut colorate

CONTRA:
-sunet lipsit de amploare
-bas anemic
-necesita amplificare potrivita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.